Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to šváb?

Od: krkovicka* odpovědí: 13 změna:
Dobrý den znalci.Potřebuji stvrdit zda je to šváb.Má-měl asi 3cm a těžkopádně lezl.Děkuji.
Je to šváb?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Bez obrázku těžko. Délka by odpovídala, ale těžkopádné lezení mi na švába nepřipadá, švábi běhají dost rychle. Každopádně na internetu je obrázků spoustu.

doplněno 02.05.12 09:29:

Aha, už obrázek vidím, předtím se mi neukázal. Tak tohle s jistotou nevím, mohla by to možná být nymfa, ale asi ne imago

doplněno 02.05.12 09:30:

Připomínám, že nejsem znalec, vycházím z osobní skušenosti (a obrázků, ty si ale můžete najít a prohlédnout sama.

krkovicka*
hodnocení

Jakože mládě?Děkuji Vám.Byl docela tlustý a odstrkoval se nozickami.Buď byl už polomrtvy nebo jak jsem pochopila ještě mladý.
doplněno 02.05.12 09:34: Prohlidnu.Jen nerada na podobný stránky koukám.Ještě k tomu abych skoumala stavbu těla.Už jen to ho vyfotit mi dalo šok stav;)

hodnocení

2x

ano, je to svab. Svabu je hoooodne druhu, tohle bude nejaky tropicky druh, ktery se chova kvuli krmeni terarijnich zvirat. Zrejme utecenec z nejake sklenice. Pokud je to jednotlivec, a zaroven neoplodnena samicka, nemusite se bat, i kdyz vam utekl, nedojde k mnozeni. Pokud nejde o velmi rychly druh, tak ty pomalejsi se take pomaleji mnozi, ziji v tlejici vegetaci, teplu a vlhku. Muze se stat, ze kdyz ho vystrasite, zacne sycet, jako had. Tak se neleknete, jestli s nohou zabloudite k nejake skvire (hlavne v noci). No a samozrejme dneska jsou uz i biologicke prostredky na niceni svabu, kontaktujte dezinsekcni firmu, jestli by se nahodou namnozili, bude potreba dezinfikovat cely panelak naraz.

doplněno 02.05.12 09:49:

jo, a taky mohl lezt pomalu, protoze ma jen 3 nozicky :)

doplněno 02.05.12 09:58:

videl jsem podobne broucky u spoluzaka (dospele mely tak kolem 4-5cm), ten s nima krmil ruzne jesterky (s mladyma), proto vim, ze syci, ale on rikal, ze ho jeste nekousli, takze pohoda. Choval je v 5 litrove sklenici od kompotu, no a podobna sklenice se muze prevrhnout obcas nekomu.

krkovicka*
hodnocení

Děkuju.Ne doma nebyl:) to bych už seděla s kufrem na chodníku.Objevil se nám v práci.
Dala jsem na kartagince a našla cit.vfu.cz/...
každopádně je to děs :(
martinaa*

Teoreticky by to mohl být ještě Šváb černý asanazlin.cz/....

ne, podle mne to neni u nas nejbeznejsi svab, ten ma tvar stihly a od hlavy k zadecku se zuzuje, jako klin. To jest, tvar spis trojuhelnikovy, kdysi se podobneho tvaru vyrabeli paratka. Ma spis nahnedlou barvu (za me "kariery"se vyskytovali v tiskarne + v cistirne pradla, radi popijeli sodovku primo z automatu z pipy). Uzivi je totiz i celuloza a bavlna+len. A ten teda fakt spis sprintuje, nez beha. Zkuste entomologicky ustav, katedru entomologie, a pod. Tam vam urci presny druh.

doplněno 02.05.12 10:19:

CtrlF šváb adam.azet.sk/...

pozor, staci jim vune vaseho parfemu, a mladata si z prace klidne prinesete domu treba v damske kabelce :) (teda, z cistirny v pradle ne, oni ty chlorove chemikalie nemaji radi). Taky nemaji radi vuni cerstve barvy z novin, zivi se spis prachem z provozu tiskarny, ktery napada do skvir. Spis se zdrzuji u rezacky, nez u tiskaciho stroje. Jak vyplyva z clanku, chtelo by to nalakat je do trychtyre na sirup, a oni v nem utonou.

krkovicka*
hodnocení

To je teda pěkný! ;) všechny svršky si věším na věšák.Vylezou vysoko?Utíkají před světlem?
dobromysl*

vypadá na 3 nožičky chudáček :)

ale brouky doma taky nerada

martinaa*
hodnocení

1x

Připadá mi to též jako nymfa, ale ta mívá delší fousky. Je taky daleko menší, než dospěli, má necelé dva cm, dospělci pak právě ty tři cm...*nevi*

mrnousek*
hodnocení

0x

Není to nymfa ruse domácího?

Je to šváb? #2

mrnousek*
hodnocení

0x

nebo by to mohl být šváb obecný

Je to šváb? #3
poiu*

A ten by se Vám hodil do školy, že? :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]