Nejste přihlášen/a.
Bez obrázku těžko. Délka by odpovídala, ale těžkopádné lezení mi na švába nepřipadá, švábi běhají dost rychle. Každopádně na internetu je obrázků spoustu.
doplněno 02.05.12 09:29:Aha, už obrázek vidím, předtím se mi neukázal. Tak tohle s jistotou nevím, mohla by to možná být nymfa, ale asi ne imago
doplněno 02.05.12 09:30:Připomínám, že nejsem znalec, vycházím z osobní skušenosti (a obrázků, ty si ale můžete najít a prohlédnout sama.
ano, je to svab. Svabu je hoooodne druhu, tohle bude nejaky tropicky druh, ktery se chova kvuli krmeni terarijnich zvirat. Zrejme utecenec z nejake sklenice. Pokud je to jednotlivec, a zaroven neoplodnena samicka, nemusite se bat, i kdyz vam utekl, nedojde k mnozeni. Pokud nejde o velmi rychly druh, tak ty pomalejsi se take pomaleji mnozi, ziji v tlejici vegetaci, teplu a vlhku. Muze se stat, ze kdyz ho vystrasite, zacne sycet, jako had. Tak se neleknete, jestli s nohou zabloudite k nejake skvire (hlavne v noci). No a samozrejme dneska jsou uz i biologicke prostredky na niceni svabu, kontaktujte dezinsekcni firmu, jestli by se nahodou namnozili, bude potreba dezinfikovat cely panelak naraz.
doplněno 02.05.12 09:49: jo, a taky mohl lezt pomalu, protoze ma jen 3 nozicky
videl jsem podobne broucky u spoluzaka (dospele mely tak kolem 4-5cm), ten s nima krmil ruzne jesterky (s mladyma), proto vim, ze syci, ale on rikal, ze ho jeste nekousli, takze pohoda. Choval je v 5 litrove sklenici od kompotu, no a podobna sklenice se muze prevrhnout obcas nekomu.
ne, podle mne to neni u nas nejbeznejsi svab, ten ma tvar stihly a od hlavy k zadecku se zuzuje, jako klin. To jest, tvar spis trojuhelnikovy, kdysi se podobneho tvaru vyrabeli paratka. Ma spis nahnedlou barvu (za me "kariery"se vyskytovali v tiskarne + v cistirne pradla, radi popijeli sodovku primo z automatu z pipy). Uzivi je totiz i celuloza a bavlna+len. A ten teda fakt spis sprintuje, nez beha. Zkuste entomologicky ustav, katedru entomologie, a pod. Tam vam urci presny druh.
doplněno 02.05.12 10:19:CtrlF šváb adam.azet.sk/...
pozor, staci jim vune vaseho parfemu, a mladata si z prace klidne prinesete domu treba v damske kabelce (teda, z cistirny v pradle ne, oni ty chlorove chemikalie nemaji radi). Taky nemaji radi vuni cerstve barvy z novin, zivi se spis prachem z provozu tiskarny, ktery napada do skvir. Spis se zdrzuji u rezacky, nez u tiskaciho stroje. Jak vyplyva z clanku, chtelo by to nalakat je do trychtyre na sirup, a oni v nem utonou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.