Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Anglický kokršpaněl, 2 roky, vrčí a kouše

Od: il* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

kdo má prosím kontakt na chovatele nebo odborníka na výchovu angl.kokršpaněla, který začal vrčet a kousat členy rodiny zhruba po roce a půl jeho života. Po přečtení několika knih si s tímto problémem stále nevím rady.

Děkuji, Iva

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kdysi dávno jsem po kokříkovi pošilhávala. Bylo mi vysvětleno, že to jsou "přešlechtění" psi.Ale pak jsem dala řeč s hajným, který mě z tohoto omylu vyvedl. Říkal asi toto: kokršpaněl je původně lovecký pes. Potřebuje zaměstnávat, vychovávat a znovu zaměstnávat. Jakmile zůstane esteticky uložený na gauči, bude se opírat o nudu, bude nucen k nicnedělání, pak zparchantí. Tak pravil hajný. Toto ke, myslím právě ten důvod, proč je takový. ;) A zase je tady to slovo DOMINANCE! Přečtěte si něco o tom! *hej*Jak na něho? Cvičák, činnost, stopování, poslušnost, přivolání. Hierarchie ve smečce, silný vůdce smečky!

doplněno 27.03.13 10:10:

Byly jsme čurat a já jsem si na procházce ještě vzpomněla, co ten člověk říkal. Tím, že kokři nemají činnost, začnou špatně zvládat emoce a vypjaté situace. Stávají se kousavými, protože nezpracované frustrace se projeví úzkostí, panikou, histerií. *hej*Není snadné rozlišit dominanci a frustraci. Chce to kapku pozorování a přemýšlení.

il*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji moc za odpověď. To budete mít naprostou pravdu. Já jsem sice doma, ale nemůžu se mu často věnovat. Ano, chodíme každý den na 2 hodinové procházky do lesa, bohužel pouze na vodítku, ale to je asi málo. Na cvičák jsem chodila asi v jeho sedmi měsících a budu muset začít znova, tam se mu to líbilo. To, co píšete v závěru, nezpracované frustrace, atd. to se teď zřejmě projevuje. Možná nemusím hledat odbornou pomoc, ale začít s ním více pracovat. Ještě jednou děkuji za rady.

martinaa*
hodnocení

1x

Ačkoli se mnou možná bude leckdo nesouhlasit, pokud mě pes kousne, následuje trest, pokud zavrčí, totéž. Ustupovat mu by totiž znamenalo potvrzovat, že on má pravdu a může si dělat, co chce. Pes přítele to na mě taky zkoušel - když dostal popáté novinami přes čumák, nechal toho...

doplněno 26.03.13 21:22:

To není dobré... zkuste ho upozornit důrazným nesmíš, třeba i opakovaně. Tohle si prostě nesmí dovolit.

doplněno 28.03.13 11:59:

Joudic - Já mám zkušenost zcela opačnou, pokud pes přítele překročí hranice, je potrestán. Samozřejmě s mírou.

Ale každý pes je jiný, co zabírá na našeho, nezabere na další..

joudic*

to je sice fajn, ale z praxe muzu rict, ze to bylo jeste horsi, biti bral jako prekroceni hranice a okamzity souboj, nebojte ze muj nervni otec nevzal plastovy prakr na koberec, a tak ho po dalsim pokousani zmydlil druhou stranou, ze ho ruka bolela a pes musel mit modriny jeste 14 dni, a pes vrcel vic a vic a v afektu stekal... = zbytecne biti, pac pes si ani tim neuvedomil, kdo je pan (predtim byli 2 hodni psi, a po nem dalsi hodny)

doplněno 28.03.13 20:16:

martinaa: vychovavam psy hrou, a na zacatku samo taky trestam, ale jen dokud je to stenatko, pak trestam uz jen hlasem, dokonce vlcici stacilo pozdeji uz jen takovym vycitavym, ale hodnym tonem rict, a uz vedela, ze neco nema delat, ale byla na me fixovana, byl jsem jeji zachrance, tak je mozne, ze jeji snadna vychova byla tim pozitivne ovlivnena ...tenhle kokr byl proste proti trestu imunni, navic jsem ho nevychovaval ja, ale otec, uz je to dyl.

il*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za odpověď, v tom, přiměřeném samozřejmě, bití máte pravdu, že ho to vždy nastartovalo. Manžel na něj jednou zařval a on se připočůral. Bohužel, manžel se synem nejsou pro něj žádná autorita a on to vycítí. Zkouším to po dobrém, vysvětlit mu, že to se nedělá (vrčení), vrčí většinou na syna a manžela, někdy se zklidní, někdy ne a tak ho pošlu na jeho místo. Chce to velikou trpělivost.

il*
hodnocení

Zkouším to po dobrém, ale někdy jsem tak vytočená, že mu jednu majznu a je zle. Dnes mi také jedna paní říkala, že to funguje v klidu. Ale určitě záleží na rase, věku a temperamentu psa. Je to jako s lidma, také ja každý jiný. Dík za rady.

il*
hodnocení

To máte úplnou pravdu, mělo by to tak fungovat. Taky dostal novinama, ale zakousnul se do nich. Po druhé zase pantoflí, to si netroufl, ale jindy si kousnul i do té pantofle. Vadí mu i nějaká manipulace, třeba když ho češu nebo mu uvolňuji zamotanou tlapu z vodítka, ihned vrčí.

joudic*
hodnocení

0x

taky jsme meli kokra, a byl presne stejny... nakonec vbehl pod auto ..ani jsme nakonec nijak zvlast netruchlili, vyrostl z nej buhviproc zmrd, clovek ho skoro nemohl ani pohladit, vsichni pokousani, byl i u nejakeho typka na prevychovu...

il*
hodnocení

Dík za odpověď, ikdyž jste mi nedal typ na toho typka přes výchovu. Já jsem si kokříka pořídila hned po odchodu prvního, který byl hodný. Jinak bych se ubrečela nad tou ztrátou a samozřejmě jsem netušila, že tenhle bude povahově jiný. Chci ten problém řešit včas, dokud nebude úplně pozdě, mám ho moc ráda.

kolo*
hodnocení

0x

Také záleží na tom,jaký přístup máte ke zvířeti.Spoudta lidí si myslí že zvíře je stroj a podle toho musí poslouchat a jen přinášet užitek¨.Viz spousta zmetků,co si koupí psa na hlídání a pak je celý den někde zavřený sám aby jen hlídal nějakou zahradu,kam mizera přijde jednou za týden posekat trávu když je pěkné počasí.Nebo zvíře je přivázané pořád na řetězu nebo zavřené v kotci,kde se může jen otočit a jedou denně se může proběhnout na 10 minut.když přijde milostpán

il*
hodnocení

Ne, ne, tak takhle to u nás nefunguje. Já jsem si pořídila kamaráda a společníka a chtěla bych přijít na to, kde jsem udělala ve výchově chybu a jak ji napravit. Ti zmetci, kteří se takhle chovají ke zvířatům, by zasloužili zavřít do kotce nebo přivázat na řetěz, nic k žrádlu a ještě k tomu pravidelně karabáčem po hřbetě.

Nemůže způsobit tuto změnu v chování i nějaké onemocnění? On má slinivku, ale v mírnější formě.

hodnocení

0x

Je dost možné, že je to Jekyll-Hydeův syndrom. U kokršpanělů bohužel, nijak řídký.

Zde se o tomto problému také píše - ifauna.cz/...

doplněno 29.03.13 02:10:

Teď jsem si přečetla vaše ostatní příspěvky. Vypadá to spíš na nezvládnutého agresivniho psa.

ildika, ten odkaz je úžasný. Toto jsem nevěděla. Asi proto mají kokři pověst přešlechtěné rasy a myslivec se s tím nikdy nesetkal. Bude to proto, protože se psem býval 24 hodin denně a každý jeho krok a povel byl cvičením a výchovou. Agresivita neměla šanci rozvinout se. *jasne* Po přečtení té diskuze z odkazu si nemyslím, že by to byla nezvládnutá agrese. Kapku to vypadá na, něco jako zkrat ve vedení. Kokři budou asi v určitých situacích magoři. ;) Ale krásní

il*
hodnocení

Měli jsme prvního kokra, dožil se krásných 16 roků. Mamču měl angličanku a taťku američana a byl pohodový. Když byl malý, neposlouchal a byl umíněný ale vrčení a kousání nebylo. Štěňátka jsou tak roztomilá, že jsem neodolala a neuvědomila jsem si, že by to mohlo být jinak a šla do toho znova. Vaše příspěvky mi docela pomáhají řešit situaci, tak uvidím. Určitě bude zase nějaký ten cvičák. Přeji všem hezké velikonoce.

hodnocení

0x

Měli jsme jeden čas křížence angl. kokršpaněla - asi od dvou let začal být neuvěřitelně agresivní (hlavně na cizí). Na vycházky jsme ho vodili pouze na místa, kde byla jistota, že cestou nikoho nepotkáme. Nakonec ho někdo otrávil. Takovou smrt jsme mu samozřejmě nepřáli, ale stejně bychom ho asi museli nechat utratit - bylo to nesnesitelné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]