Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jsem už úplně zoufalá. Měla jsem akvárium cca 15 l. V práci, bez vzduchování, jen rostliny, topení a rybičky vesele plavaly a množily se. Pak jsem si ho vzala domů. Rybičky pozvolna vymřely,rostliny také, koupila jsem další a to samé, pak už nevydržely ani 3 dny. Myslela jsem, že chyba bude v akváriu (bylo lepené bůhví čím). Dostala jsem nové akvárium cca 50 l. Světlo, topení, vzduchování, rostliny. Zakoupila nové rybičky a vymírání se opakovalo (i rostlin). Pak se konečně pár uchytilo, takže mi tam zůstal jeden sumeček (je asi nesmrtelný), jedna "šubrtka", které se dobře daří (byla mi prodána jako malá a prý paví očko), 2 samičky pavích oček a 4 neonky. Asi po 1/4 roce tohoto stavu jsem opatrně přikoupila další 4 neonky. Po čase zahynuly a zůstal původní stav. Po dalším 1/4 roce jsem přidala nové rostliny (ty předešlé doživořily, i když z počátku i rostly) a dalších 5 neonek. Každý den jedna umřela, takže současný stav je sumeček, šubrtka, 2 paví očka a 2 neonky (původní). Žádné viditelné choroby nemají. Prostě jeden den plavou a další den už jedna neplave, ostatní vypadají zdravě a další den vytahuji další. Vodu měním cca po 3 měsících (i méně), vždy asi 2/3 nové.Už jsem zkoušela odstátou i neodstátou a výsledek je stejný Krmím 1 x denně, nepřekrmuji, ale nehladoví, občas jeden den vynechám.Kdyby umřely všechny zajednou, tak to pochopím, že jsem udělala fatální chybu, ale proč většinou ty původní vydrží a nové (z různých obchodů) ne?Poraďte mi prosím, v čem dělám chybu, že se nedaří. Opravdu mě to velice trápí.Děkuji. Nisla.
doplněno 22.03.13 08:16:Děkuji všem za odpovědi.
Určitě jsem uděla spoustu vámi popsaných chyb. Zkusím měnit častěji a menší množství vody, častěji odkalovat a zakoupím i ty testy. A snad se dílo podaří.
Nisla
Tak v prvé řadě,2/3 vody jednou za tři měsíce je opravdu špatně. Odkalujte a měňte 1/3 vody alespoň aždých 14 dní. O filtru a jeho praní není nic známo.
Teď to hlavní, měřila jste NO2 a NO3. Hlavně NO2 (dusitany) jsou pro ryby hodně jedovaté. Pokud jste je neměřila, kupte si testy na měření. Dobré a celkem levné jsou od Fy. Rataj, Azotn na NO2 a Azotan na NO3. Po změření budeme moudřejší.
doplněno 20.03.13 23:10:ukulele® nevím co je na tom nemoudrého. Tyhle testy jsou hlavně pro začáečníky, je to základ a zvládne to i dítě které umí počítat kapky a pozná barvy.
Já jsem podobné testery používal už jako kluk, když jsem začínal s akvaristikou. Tenkrát to vyráběl dnes už neexistujíí Maják Jablonec nad Nisou za cenu 16 Kčs. Šikové krabičky mám dodnes.
Myslím, že dospělá žena to zvládne hravě.
doplněno 21.03.13 10:55:Vím jak to myslíš, ale otrava NO2 bývá právě jednou z nejčastějších příčin úhynu ryb a to hlavně u začátečníků a při nesprávné údržbě akvaria. Hodnoty NO2 a NO3 v nádrži stoupají, kdežto pH a tvrdost vody je "stálá". Pokud nění voda vyloženě měkká, kde hrozí náhlá změna pH, stačí si zjistit jakou má voda pH kterou do nádrže používám. To samé platí i pro trdost vody.
Bohužel s dusitanama a dusičnanama je to jiné.
doplněno 21.03.13 11:50:Edge " podle mě není důvod měřit stále dokola hodnoty NO2/NO3." Ve kterém místě mého příspěvku píšu, že je potřeba měřit "nočka" stále dokola? Pokud vím tak jsem se ptal jestli jsou změřeny a to je vždy automatické při náhlém a "nevysvětlitelném" (opakovaném) úhynu ryb, kde není vidět žádná bakteriální nákaza, paraziti atd.
doplněno 21.03.13 11:52:Jo a o tom filtru jsem psal, chce to lépe číst než mě na to upozorňovat.
No především se dotazující nezmiňuje jaký a jestli vůbec vlastní filtr. Zmiňuje pouze osvětlení, topítko a vzduchování. Asi je důležité nechat akvárium dokonale zajet s filtrem a pravidelně měnit tu třetinu vody a odkalovat, potom již podle mě není důvod měřit stále dokola hodnoty NO2/NO3. Samozřejmě pokud se bude dodržovat pravidelné odkalování atd. Já jsem měřil všechny hodnoty pouze abych zjistil jaká voda k nám proudí z vodáren, posléze po měsíčním zajetí akva bez rybek a když jsem zkoušel vodu z našeho vrtu, kde samozřejmě hrozí vyšší hodnoty dusitanů a dusičnanů.
Ono aji udržet bilogickou rovnováhu v 50l akváriu je celkem oříšek, tam stačí den dva a hodnoty NO2 rapidně rostou. Je také otázka jeslti vůbec biologická rovnováha nastane.
Takže dokoupit nějaký odkalovací zvon, kvalitní filtr, pravidelně měnit 1/3 vody současně s odkalováním. No a pokud je filtr jednoduchý malý, tak i opatrně proprat houbičky v kýblu právě s tou 1/3 odsáté vody. Nikdy však v umyvadle, nedejbože co jsem slyšel od kolegy z práce, že jeho matka filtr převařila! Zničily by se tak důležité nitrifikační bakterie, které se právě o rovnováhu v akváriu "starají"
Ono, že v práci se rybkám dařilo svědčí otom, že tam biologická rovnováha nastala a po přenesení akvária domů a jistě i dramatickém zásahu do akvária se tyto hodnoty narušily. Minimálně zvířením kalu ze dna.
doplněno 21.03.13 12:24:No já jen zvolil špatný způsob odpovídání. Ono to nemělo být nijak proti tobě, to bych si nedovolil tvých rad si vždy vážím. Jen jsem si odpověď rozklikl a začal psát až s odstupem, takže jsem si nevšiml doplnění s časem 10:55, kde dále rozebíráš myšlenku získávání hodnot NO2/NO3. Jen jsem chtěl tak nějak doplnit pro ukulele, že nikdo netvrdí, že je potřeba hodnoty hlídat neustále. Ale špatně jsem to pojal bohužel. Dále jsem jen shrnul rady co tu již proběhly.
Přístě si dám větší pozor jakým způsobem reagovat
Proč by sis to nedovolil, když napíšu hovadinu, tak mě klidně "smahni". Já jsem se jen ozval, protože podle "odskoku" to byla reakce na mojí odpověď. Já nevím, třeba má někdo špatné zkušenosti s Fy Rataj a podobně. Spíše jsem čekal, že někdo napíše, že je potřeba nejprve kntrola vody, která se do akva "dopouští" i když jsem to tak myslel, né každý to mohl pochopit, že je potřeba změřit i vodu, kterou budu na akvaristiku používat. Zase není potřeba měřit při každé výměně, ty hodnoty se nemění zase tak výrazně. Já si pro kontrolu vodu měřím tak jednou dvakrát do roka. Pokud nejde o vodovodní ,ale třeba studniční vodu, škodliviny ,můžou být už tam a pak ani častá výměna vody nepomůže.
Teď už je na tazatelce aby napsala víc info o filtru, jakou vodu používá atd. atd.
Dobrý den, no nevím, jestli je to moudré chtít po úplných laicích výsledky testů, myslím že paní tazatelka začne častěji měnit vodu a napíše nám, jaký má filtr, že ano? Stačí ho laicky popsat, filtrační médium se musí čas od času ,,vyprat,, vysvětlíme později.
doplněno 21.03.13 10:29:ar : no víš, setkal jsem se s lidmi, kterým kdosi řekl, že musí hlídat pH v akváriu a oni tím byli úplně posedlí, byla to až šílenost, moc to hrotili. Já jsem prakticky nikdy žádné testy nepoužíval, jednou za čas jsem si nechal udělat rozbor vodovodní vody a vody co jsem vozil pro výtěry. Ale každý máme na věc jiný názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.