Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K odběru 4 týdenní štěně?!

Od: verkaberka15* odpovědí: 11 změna:
Dobré ráno,
narazila jsem na bazoši na inzerát, kde nějaký moc chytrý člověk (ironie) - způsob psaní byl strašný... prodává 4 týdenní štěně. Když jsem se opatrně zeptala, zda je štěňátko ještě u matky, byla jsem zděšena, protože mi odepsal, že si ho vzal už ve 3 týdnech *sok*..
Je mi z toho na *blee*, protože štěňátko na (nekvalitní) fotce je krásné a navíc má být ještě u maminky, bůh ví, čím ho krmí a jak se o takového prcka starají.
Já nejsem ani plnoletá, ale tohle mě strašně namíchlo. Možná někdo z Vás tam ten inzerát viděl také. Nevíte, jak bych mu mohla pomoci? :( Jestli se to dá někam nahlásit? Nebo přemluvit rodiče, vzít si ho a pracně vypiplat?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hoummy*
hodnocení

0x

Já vím, že se štenátka berou normálně kolem 5.-7. týdne. Když se vezme dříve, tak muže být "nedonošené", né v tom pravém slovasmyslu, můžou mu prostě chybět nějaké zvyky, zkušenosti, co mu nepředala matka. Asi s tím nic nenaděláš, nikde není stanoveno, kdy se může brát štěně od feny..

ralzinka*

Ze zákona nesmíš jít po 56 den věku. Jestli tam ten inzerát pořád je, podej trestní oznámení.

borax*
hodnocení

0x

Jen hovado dá štěně od matky dřív než v 7 týdnech...pokud si ho veznete, jen podporujete ty darabáky, kterým je zatěžko odchovat štěňata na pořádném žrádle a nechat je naočkovat. Taky může být nemocné tak moc, že jen pohrnete peníze do veterináře...

walina*
hodnocení

0x

Mám na to stejný názor jako ty...nechápu jak lidi můžou vzít 3týdenní štěně od matky...myslím,že s tím nic neuděláš...lidi se zvířaty dělají i horší věci a často jim to prochází...pokud máš o to štěně zájem,,,myslím,že by bylo fajn kdyby sis ho vzala,ale musí s tím souhlasit i rodiče což někdy bývá velký problém...hodně štěstí...

ralzinka*

To nedělej, takový pejsek může mít za 1) zdravotní problémy, 2) psychické problémy. Kvůli socializaci by měl být u matky 8 týdnů. Od tří týdnů se může přikrmovat, ale podstatnou část krmiva má tvořit mateřské mléko. Udat na policii, je to týrání zvířat. Ale rozhodně nedoporučuji podporovat ty, to snad ani nejsou lidi*sok*

Pejsek, když se vypiplá může být vpohodě, ale také nemusí, kdo ví, co si chudáček zažil :(

uska*
hodnocení

0x

@ralzinka - můžete sem hodit odkaz na zákon? Kde jste toto info četla?

doplněno 16.03.13 16:01:

Kde najdu, že dřívější odstav je na trestní oznámení? Hledám, hledám a nic

evinkat*
hodnocení

0x

Dobrý den, na termín odběru štěněte je možné se dívat ze dvou pohledů. Ten první se odvíjí od Zákona na ochranu zvířat proti týrání nebo spíše z doplňující vyhlášky, kde je zakotveno, že minimální věk pro odběr štěně je padesát dní. Druhý pohled by se dal označit termínem "zralost štěněte". V podstatě je možné říci, že štěně zhruba od šesti týdnů věku (některé plemeno a některý jedinec dříve a jiný později) prožívá tak zvané období ranné socializace. Je to období z hlediska budoucího života psa nesmírně důležité, protože v něm získává řadu zásadních informací, včetně Vámi uváděné vazby na nového majitele. Je logické, že část ranné socializace štěně prožívá u chovatele a část u nového majitele. Správně zvolený termín přechodu je nesmírně důležitý a dobře jej zvládá jen zralé štěně, tedy štěně, které je po fyzické a psychické stránce připraveno na náročnou změnu a s ní související zátěž. U většiny štěňat je možné považovat za optimální věk pro odběr asi osm týdnů.

To je přímo citaze z ČMMJ Eva

marenka*
hodnocení

0x

Pro mě tohle není žádná novinka, taky mě to štve, ale ... co s tím? Konečně se o množírnách začíná mluvit v televizi, pár množíren už bylo odhaleno a pejsci zachráněni. Není to jen o tom štěněti, je to i o feně, kterou nakrývají klidně každých půl roku. Bývají ve sklepech, ve starých stájích, chlévech, dokonce i v králírárnách. Špinavá voda, minimum jídla, chlupy slepené výkaly. Mohla bych vám dát odkazy, fotky, jak ty fenečky vypadají. *zed* Je to smutné, ale je to tak. Chov je bysnys. Bez srdce, jde jen o peníze. Zdraví a pohoda zvířete je až na posledním místě...

doplněno 16.03.13 16:58:

stop-mnozitelum.cz/...

bohemica*
hodnocení

0x

Takové termíny odběru se týkají jen štěňat od množitele. Chovatel psů s PP je povinnen splnit kromě jiných náležitostí (kontrola vrhu atd.) dodržet i chovatelský řád, který stanovuje nejnižší možný termín odběru 49 dní, tj. 7týdnů dovršeného věku. U množitele si nemůžete být jista ani termínem narození, natož plemenem nebo rodiči, způsobem odchovu atd. Když vám množitel bude tvrdit, že je štěně staré 8týdnů a nebudete mít dostatečné zkušenosti, budete tomuto tvrzení muset věřit.

hodnocení

0x

Když píše,že si ho vzal už ve třech týdnech,tak mi to připadá,že on ani matku štěnat nemá.Ale proč ho má už od tří týdnů?Možná někomu fenka při porodu zemřela,nebo se takhle malé štěně dostalo z nějakého důvodu do útulku,pán si myslel,že ho vypiplá a ted to nezvládá...Důvodů může být víc.Chce to s ním mluvit,ne jenom psát.Pak to může pán vysvětlit,protože tohle jsou všechno jenom dohady.

cookie*
hodnocení

0x

Bohužek takoví jsou lidé :(. Je to tristní a velmi nevhodné štěně v tomto věku odebrat od matky jak z důvodu potravy, ale také z důvodu návyků, které od ní získá. Pak se také velmi často stává, že si domů vezmete štěně, které začne vše kousat (od věcí až po ruce) a bude mu jedno, že Vás to bolí, protože když štěně začne matku okousávat, dá mu najevo (stisknutím jeho čelisti), že to stačí, bolí, víc už ne. A tohle si to štěně nese ke svému majiteli. Tzn., pokud se tyto návyky nenaučí od matky, pak velmi těžko se to odnaučuje a potřebuje se to řešit rozumným řešením nejlépe od zkušených lidí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]