Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mléčný zákal akvária - proč?

Od: xxxterezka odpovědí: 7 změna:

Mám 50l akvárko,filtr,topítko,světlo,a osm rybiček. Před dvěma dny jsem nalila do vody Tetra EasyBalance,mělo by to upravovat Ph a Kh(máme tvrdší vody),nalila jsem tam správný poměr,ale od té doby (t.j. dva dny) mám vodu zakalenou,takový slabý mléčný zákal a nechce se to vyfiltrovat.Mám ještě počkat, nebo mi něco poradíte,co by mi pomohlo? Do té doby jsem měla vodu krásně čistou. Díky moc za rady! :)

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

2x

To by se mělo odfiltrovat samo tak do 5ti dnů.

ar*
hodnocení

2x

Tetra EasyBalance není na úpravu, ale stabilizci. Ve skutečnoti je to jen tahání peněz, Vyměňte cca 1/3 vody. Vyhněte se používání zbytečné chemie, žádný přpravek vám z vody fostfáty a dalí škodliviny neodstraní. Pravidelná částečná výměna vody je to nejlepší co pro svojí nádrž a její osádku můžete udělat.

Pokud jde o nově založenou nádrž, zákal přejde sám a nic neměnit. Jsou to přemnožení nálevníci.

doplněno 15.03.13 01:06:

Píšete, že máte 50 litrů nádrž, no není ideální velikost pro "Cosby" ten by si zasloužil alespoň jednou tak velkou nádrž. No nic.

Víte tyto ryby jsou tak "domestikované", že na samotný chov jim ani takto tvrdá voda nevadí. Pokud by se jednalo třecí nádrž tak tam by bylo dobré mít vodu měkčí, jinak se jikry hůře vyvíjejí u některých druhů ryb, se ani nevyvinou, ale jak jsem psal ne chov to neřešte.

Dříve jsme si jezdili ke studánkám pro měkou vodu, dnes se používá demineralizace, reverzní osmoza atd, ale žádné "kapičky" na změkčování nejsou, to prostě nefunguje a jen by jste vyhazovali peníze a do nádrže cpali další zbytečnou chemii.

doplněno 15.03.13 10:35:

Jejda no vy v té 50 máte opravdu všehochuť. S vaší vodou bych rovnou nechal jen ty tlamovce, ale tam to bude chtít alespoň 200 litrovou nádrž. To opravdu nejsou ryby do malých nádrží. Co to máte za druh.

Pokud máte v nádrži jemnolisté rosliny, tak vám žádná nevydrží, "tlamy" se o ně "postarají" k nim jedině druhy Anubis, Microsorium pteropus a další některé druhy, vyloženě tuholistých rostlin. Většina u nás chovaných tlamovců jsou býložravci (ne všichni) a ty si na rostlinkách pochutnají.

Měli by jste nejprve určít skladbu ryb, které chcete chovat a podle toho pořídit velikost a tvar nádrže. Tato skladba do 50 litrů je opravdu nevhodná a ryby nebudou "spokojené". Tato nádrž je vhodná jako jednodruhové akva pro hejno drobných tetrovitých ryb, skupinu pavích oček a nebo jen samostatně samce Betty a dvě samičky. Větší ryby bych do něho nedával.

Rozhodněte se sama jestli chcete vodu upravovat pro určité druhy a nebo se přispůsobit vodě, kterou máte v kohoutku a podle toho vybrat ryby. Jak jsem psal, pro chov to u dost druhů není až tak podstatné, ale na množení ano a jako každý akvarista časem budete chtít něco odchovat.

xxxterezka
hodnocení

Díky moc,už tam nic lít nebudu,ale mám ještě jeden problém,máme hodně tvrdou vody z kohoutku,po změření mám 28 °dGH,což je dost.Mám tam modré čichavce,a další jim podobné a jednoho velkého krunýřovce plochoústého,který má mít jen do 19°dGH,tak čím bych to měla snížit,jestli je i jiná možnost než tam zase něco lít? Díky :)

xxxterezka
hodnocení

No jo,je to všeho chuť,tlamovce žluté mám dva a čichavce modré také dva,velikost okolo 4 cm,větší ne,akorát ten sumeček je 10-15 cm. Určitě uvažuji o velkém akvárku a hned,jak nějaké seženu,půjdu do něj! S vodou to nějak vyřeším, nechci se přizpůsobovat té naší,to bych moc velký výběr neměla! :( Ještě jestli můžu,jaký byste mi doporučil odkalovač? Děkuji moc za spoustu rad! :)

edge*

V naší oblasti máme taky strašně tvrdou vodu a rybičkám se daří dobře. Nemusíte si vybírat podle toho jakou hodnotu uvádí v katalogu ryb... Ve tvrdé vodě je leda tak méně vhodné prostředí pro tření ryb. Ale minulý týden se třeba u mě i v této vodě podařilo párečku Skalár vytřít se. Jde spíš otom, že na odchov potěru by bylo vhodnější použít vodu vhodnější.

Tlamovcům třeba tvrdá voda vyhovuje, ale osobně bych se do nich vzhledem k vašim začátkům nepouštěl a už vůbec ne s 50l akváriem. Pro mě jsou tlamovci takovej určitej vyšší level.

ar*

Tlamovec "žlutý" asi myslíte Labidochromis caeruleus, žlutou formu někdy taky uváděnou jako Labidochromis Yellow. To jsou hodně mírné "mbuna", ale přesto to nechce chovat v páru. Je potřeba na jednoho samce aspoň 3 samice jinak tu jednu uhoní. U některých druhů těch samic je potřeba 5 a víc. Jak jsem, ale psal Labidochromis je hodný a celkem mírumilovný. Do 50, ale určitě nevhodný. Moji samci mají 12-13 cm samice tak 9-10cm. Zrovna tady mám asi 60 jednodenních prcků.

Pokud se dodržují pravidla akvaristiky a člověk se o to stará, není chov a ani odchov tlamovců tak náročný jak se zdá. Hlavně nekrmte nitěnkami, hovězím srdcem atd. Labidochromis caeruleus je vyloženě býložravec a proto má dlouhé střevo, když zbaští nitěnky tak ho to zabije. Jemnolisté kytky vám, ale likvidovat bude, ty tam ani nedávejte, jedině jako krmení. Je nádherné pozorovat, jak po vytření nosí samice mladé v tlamě a jak je vypouští a zase pochytá v případě ohrožení po zhruba 25 dnech od tření. Je to prostě nádhera. Taky je celkem zajímavá historie jak se díky pašování tyto ryby do akvárií dostaly a to propašovali jen jeden pár.

Pokud se rozhodnete pro mbuna, mohu klidně v něčem poradit, sám je "dělám".

Mléčný zákal akvária - proč?
xxxterezka
hodnocení

O jejich vytření jsem už četla,určitě bych to někdy chtěla zkusit,ale až bude velké akvárko.Zatím mám dva samečky,aspoň teda myslím,podle výraznějšího zbarvení...Mají zatím max. 4cm. Musím sehnat to akvárko...Každý den hledám po internetu,ale zatím jsem nic vhodného nenašla,jak velikostí,tak rozumnější cenou! :) Jak ho seženu,ráda bych se pak s vámi poradila,jak ho zařídit a jak dál! Zatím vám fakt moc děkuju a "prckové jsou boží! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]