Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Určení pohlaví, věku a zbarvení andulky

Od: kacu* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,
v prosinci jsem si koupila andulku ze zverimexu. Bylo mi řečeno, že je to samička a to jsem si také podle barvy ozobí myslela. Nevím jestli byla mladá, nebo spíše ne, ale tmavý konec zobáčku neměla, na barvu očí se už nepamatuji.
Poté jsem odjela na týden odjela a o Riu se starala maminka. Když jsem se vrátila, čekalo mě překvapení - najednou bylo tmavé ozobí to tam, odloupalo se a pod ním byla béžová až lehce namodralá vrstvička. V té době už jsem se začala v pohlaví tak nějak ztrácet.
Teď má ozobí světleoranžovo-hnědé a zornici béžovo-hnědě orámovanou. Zdá se mi, že ten barevný prostor kolem zornice se jí začíná pomalu ztmavovat.
Barvu peří má tak nějak stálou, je celá žlutá, na tvářích má bílá peříčka a letky a ocasní pera jsou o něco světlejší než zbytek těla. Našel by se tu nějaký odborník, který by dokázal poradit? Jak tak čtu o všech různých modrých, skořicových a perlových, připadám si jako (s prominutím) blb. Zdá se mi jako lutino, ale když má to očko tmavé (někde jsem se dočetla, že lutina mají oči červené a světlé) tak fakt nevím ..
Zajímá mě to, jelikož jí/jemu chci koupit kamaráda a po čase třeba i založit rodinku, tzn. chtěla bych opačná pohlaví.
Přikládám několik fotek, nejsou to žádné spamy ani viry, dávám je sem v odkazech, protože jich je větší množství:
Za jakoukoli odpověď, která alespoň trochu pomůže budu moc a moc ráda :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Kacu, máš samičku. Občas se u andulek stane, že se "oloupe" ozobí. Určitě se ti teď Ria přepéřuje, vyměňuje na jaře peří. K tomu se může přidat i "výměna" ozobí. Zase jí po čase zhnědne.

kacu*
hodnocení

Děkuju za potřebnou infomaci, už se mi zdá, že se to ozobí vrací do podobné barvy, jakou mělo když jsem jí kupovala :)

marenka*
hodnocení

1x

Nejsem úplně odborník, andulky jsem měla celý život, ale nikdy jsem neurčovala pohlaví podle ocasních per či barvy očí. Ozobí je důležité. Sameček modré, samička růžové až hnědé.

kacu*
hodnocení

V otázce se neptám jen na pohlaví, ale i věk a zbarvení. Podle barvy očí by mělo být poznat, jestli jde o mladého jedince, nebo už o staršího ptáčka a částečně by se podle nich dalo určit i zbarvení - lutino a albino (jak jsem se dočetla) nemají mít tmavá očka. Jestli to píšu špatně, opravte mě.

rajfer148*
hodnocení

0x

Osobně mám andulky dvě, samečka a samičku, půl roku od sebe, samička je mladší, takže ještě nevím pevný výsledek. Sameček, když mu bylo měsíc, měl bílé ozobí, stejně jako samička, postupem měsíců začal namodrávat, žádné jiné barvy neměl, u samičky je to současně tak, že je bílo hnědá. Jak říkal kolega, určuje se dle ozobí, nikoliv pěří. Pokud je to tak jak píšete - světleoranžovo-hnědé. Pravděpodobně to bude samička. Vzhledem k tomu, že mám andulky prvně, tak vím, že u toho samečka jsem si nebyl dlouho jistý, ale časem se to vyjasní.

haninka*
hodnocení

0x

Dobrý den, možná plácnu blbost, ale pták jako pták. Já chovám křepelky a u mahagonových nejde poznat pohlaví zrakem. Ptáka vezmu do ruky bříškem k sobě a jemně mu zmáčknu kloaku. Když je to sameček tak vyleze takový bílá pěna - sperma. U andulky by to takhle poznat nešlo?

kacu*
hodnocení

Tak to nevím, o takovémhle určení pohlaví jsem ještě neslyšela, ale myslím, že kdybych jí vzala do ruky, měla by šok na další tři měsíce, je to stále takový plachý tvoreček *houpy*

borax*
hodnocení

0x

Je to samička.

kacu*
hodnocení

Už to tak vypadá. Děkuji :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]