Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci fretku ale nevím co a jak

Od: fretka odpovědí: 10 změna:

ahoj chci si pořídit fretku slyšela jsem že hodně smrdí je to pravda? smrdí víc samec nebo samička?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Fretku sice nevlastním, ale nějaké zkušenosti s nimi mám, nejde jen o specifický pach, který se kastrací můpže zmírnit, ale zvířátko tohoto pachu nezbavíte, už tu někdo psal, že s jedná o tchořovitou šelmu.

Jde ale i o výchovu, fretku si musíte vychovat, vymazlit, je důležitý častý fyzický kontakt s člověkem, jinak se z milé potvůrky stane zlá kousavá potvora, kterou budete z klece při každém čištění vyndavat v rukavicích. A budete se jí bát, nebude to žádná radost.

Kamarád s kamarádkou byli loni v létě na dovolené a nechali mi tři freťule na hlídání, zvířat se nebojím, ale mám před nimi respekt. Jsou to mazlíčci, ale první den stačila chvilka nepozornosti a měl jsem prokouslý palec u nohy. Po týdnu společného soužití bych už si troufnul je nechat volně i přes noc, kdybych to neměl zakázané od jejich majitelů...

Chcete fotky a videjka? ;)

hodnocení

0x

poradte.cz/...

doplněno 11.03.13 20:12:

cs.wikipedia.org/...

ladaadal*
hodnocení

0x

Má svůj pach jako každé jiné domácí zvíře, když se nelekne, obranné žlázy má uzavřené a cítí ji pouze cizí návštěvy, blízkému okolí to ani nepřijde, stejně jako když je v bytě pes nebo kočka. Sameček má silnější pach, ale taky to nemusí být pravidlem. Každopádně než si ji pořídíš, pročti veškeré možné materiály, ať víš, do čeho jdeš. Co potřebuje, co nesmí, co žere, jak se v jaké situaci chová a tak dále. Je to krásný mazlíček, ale potřebuje péči jako každé zvíře.

myse*
hodnocení

0x

fretka je převlečenej tchoř!

doplněno 12.03.13 13:48:

něco o nich vím, nechovám je ani chovat nechci. Protože smrdí...

Sousedi ji mají, v létě bydlí ve voliéře u našeho plotu...

Jo je roztomilá, ale doma bych to nechtěla ani za nic. Kastrace nepomohla, až teprve odstranění pachových žláz...

ladaadal*

Když o nich nic nevíš, tak sem aspoň nepiš kraviny. Kolik let jsi je chovala, že o nich všechno víš?

doplněno 12.03.13 14:01:

Samozřejmě, že kastrace nepomohla, ani nemohla, ovšem, pokud měla otevřené obranné žlázy, tak měla buď nějakou nemoc, nebo byla stále ve stresu. Při venkovním chování v kleci a bez pozornosti bych se ani nedivil. Zdravá fretka, o kterou se majitel stará nesmrdí víc než kočka nebo pes. Měli jsme ji 10 let a několik přátel tak, takže vím o čem mluvím. Pro neznalé páchne úplně stejně, jako když přijdou na návštěvu k pejskařům či kočkařům. To, že fretka smrdí, protože jedna smrděla někde v sousedství - to bych pochopil od blondýny s IQ loňského sněhu a ne od rádkyně.

pb®

Nemohu souhlasit. Také jsme měli fretky, ještě v 90.letech, kdy moc rozšířené nebyly a byla to trochu rarita. A smrdí, s kočkou se to vůbec nedá srovnávat, protože kočka jako taková nemá žádný pach, fretka ano. Smrdí i kastrovaní jedinci. Majitel si na to pochopiletně zvykne, takže když mi ve škole říkali, že srmdím, nevěřila jsem a brala to jako útok zlých dětí. Bohužel po letech jsem zjistila, že to byla pravda, to když si kolegyně v práci pořídila fretku a já z ní na chodbě ucítila ten charakteristický pach. Takže po zkušenostech, fretku do bytu už nikdy.

nicozjb*
odstranění pachových žláz je zakázáno
doplněno 15.03.13 02:12: se mi to poslalo fuj dodám najděte známého a sledujte je to náročné zvíře ale odmění vás úžasně ta naše strašně ráda koukala na tv a venku to s ní byl vždycky mazec:)

iril
hodnocení

0x

Fretka smrdí jako každé zvířátko. Když se jí věnujete, čistíte jí záchody a pelíšky, tak je to úplně v pohodě. A když dbáte i na svou hygienu a věci, ve kterých chodíte ven, neslouží fretkám jako pelíšek (což ony ale milují :)) tak nejste cítit ani vy. Nicméně, vzhledem k povaze Vašeho dotazu - než si fretku pořídíte, zkuste si třeba v knihovně půjčit nějakou literaturu a trochu si přečíst, do čeho jdete. Je to sice malé, ale velmi specifické zvířátko. A ne každému může vyhovovat.

weruska
hodnocení

0x

Ahoj,

fretka je samozrejme primy potomek tchore. To poznate zejmena pokud se lekne, nebo je v ohrozeni, nekdy i pri hre, kdy si takzvane "psoukne". Holky mimo riji smrdi s podobnou intenzitou jako kocka nebo pes, holky v riji jsou citit trochu vic. Kastrovani kluci smrdi asi jako holky v riji, nekastrovani kluci smrdi docela hodne, nekdy narazim i na chlapaka, ktery smrdi fakt jako kozel! :-D U kluku muze hodne pomoct chemicka kastrace (to je takovy hormonalni cip, co se da pod kuzi), ktery kdyz prestane fungovat (asi 1,5-2 roky), tak ten kluk muze mit zas mlade. S hlediska toho smradu bych treba kluka do bytu nechtela (mam 4 holcicky). Kdybych mela baracek a mohla mit fretkarnu treba ve zvlastni mistnosti nebo ve voliere na zahrade, klidne byhc si kluka poridila.

Samozrejme jako u vsech zvirat hrozne zalezi, jak se o fretku starate, jak casto cistite zachod, myjete klec a menite pelisky. Hrozne moc zalezi na zvolenem stelivu. Ted pouzivam Cats Best a jsem maximalne spokojena. Pripada mi, ze taky dost zalezi, cim krmite. Kdyz holky krmim casteji masem, tak mi prijde, ze smrdi vic. Ale oni si taky nekdy kousky masa poschovavaji a nez je pak nadju a vyhodim, nekdy se uz trochu kazi.

Pro volbu jake zvire domu zalezi, co od fretky cekate. Kluci jsou klidnejsi, mazlivejsi, takovi medvidci. Vazi kolem 2,5 kila (kus chlapa!). Holky jsou zivejsi, divocejsi, hravejsi, nekdy i kousavejsi. Podle me je s nima vetsi sranda, hlavne kdyz jich je vic. Ale zase snad nekam vylezou, zalezou, spadnou, musi se vic hlidat!

Posledni otazka je, jestli mlade, nebo starsi fretku z utulku. Pani z utulku svoje sverence znaji a mohou vam vybrat dle vasi povahy fajn spolecnika. Mladata jsou roztomila a muzete si je vychovat trochu "po svem", ale taky ne uplne :) A hlavne u mladat kolem pul roku nastava puberta a trva cca do roka. Rada majitelu tuto epatu psychicky nezvladne a bud se fretky zbavuji s tim, ze kouse a je to prase a nebo fretku prilis trestaji, az ji "zlomi" a fretka casto zustane kousava "svine" naporad...

Doporucuji Vam navstivit nejaky fretci sraz, vystavu, nebo se domluvit s nejakych chovatelem na navstevu. Vsichni radi vypravi o tech svych divosich a urcite vam nechaji "osahat", pomazlit a povi o uskalich chovu. Vzdycky u kluka i holky hrozne zalezi na tom, kde se zvire narodilo (jestli probehla rana socializace) a take kolik pece mu venujete v novem domove. Pokud to zvladnete, budete mit zabavneho kamarada, na ktereho nedate dopustit! Preju stastnou ruku pri vyberu! Veronika (www.veronarasca.com)

vanil*
hodnocení

0x

Měli jsme fretku.Bohužel si zvykla pouze na mě a né na celou rodinu.Takže ůplně každého kousala.Smrad je.My to měli v bytě,mě ten smrad nevadil rodičům naopak jo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]