Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych poradit... je to více jak rok co jsme zakládali akvárko (Juwel 125 l, vč. vnitřního vybavení, osvětleni)... před týdnem jsmeho jako obvykle čistili (možná víc důkladně), vyměnili jsme tak 2/3 vody, pridala 1 rostlinu a 2 rybky a vytvořil se nám tam mléčný zákal, ale asi tak třetí den bych řekla že se voda z méčného tvoří tak torchu do zelena... poradíte co s tím? (teplota nastavená na 22, svítíme od 12 - 19 hod) J.
Tak příčina je odhalena, je to přehnojené.
Já bych to tak tragicka jako clayman® neviděl. Udělali jste kravinu to jó, ale nové akva to rozhodně není. spousta nitrifikačních bakterií je ve dnu a ve zbylé vodě. Sice neodstátá voda obsahující chlór taky nějaké "zabila", ale pořád tam nějaké jsou.
Pravděpodobně vylítne nahoru NO2, to by chtělo hlídat. Žádnou chemii bych už do nádrže nedával. Odsál bych 1/3 vody, doplnil odstátou vodou (stačí 3 hodiny a je bez chloru). Nádrž bych na týden až 10 dní zatemnil. Nesvítit, vše ostatní nechat běžet.Vodu (ca 1/3) měnit každých 7-10 dní.
Příště filtr vyprat v odstáté vodě a nebo ve vodě osáté, Vyhnout se různé chemii. Hnojit běžné nenáročné rostliny je zbytečné, v zaběhlém akva je živin víc než je potřeba. Hnojiva jsou dobré akorát pro akvária holandkého typu s náročnýma rostlinama.
Jestli chcete přesto použít nějakou "násadu" nit.bakterií, stačí Biofiltr od Dajana je to to samé jako Sea Nitrivec, jen je to český výrobek za 1/3 cenu
doplněno 08.03.13 19:57:Rybičkám ani rostlinám to nic neudělá, je to běžná praxe, pokud se to má urychlit. Chce to zatemnit celou nádrž, aby tam opravdu nešlo žádné světlo.
Jak jsem psal, není potřeba kupovat žádnou chemii. Kolonie bakterií je sice oslabená, ne však vyhubená. Kolonie se rychle rozrůstá, když má z čeho "žít" a ve vašem akva opravdu z čeho bude mít.
Dobře, přeberu si to tak, že každopádně pojedu "něco" koupit - zkusím tu II. variantu - Biofiltr, výměnu vody (už jsme si kýble vody nasyslila)a zatemním. Musí být naprostá tma? Neuškodí to rybičkám? Nestačí jen nesvítit?
Pokud toto nezabere do 14 dní, tak se vrhnu na tu první variantu. Každopádně moc Vám oběma děkuji. To čistě filtru jsme fakt podělali.
Tak Biofiltr jsem dala do akvárka, tma taky je, tak asi už jen čekat
Krása, voda v akvárku je dokonalá! Moc děkuji za sdílené cenné rady!
a tady je výsledek
foto
Tak to je fajn, že je to zase OK a výborné, že jste dala vědět. Třeba to pomůže i dalším, kteří se dostanou do podobného problému.
doplněno 15.03.13 10:37: To je snad jiná nádrž, čistá voda a místo skalár tam jsou "cosby"
Stejná nádrž jen výměna 1/3 vody plus biofiltr a 5 dní tma :D, sálarky tam maáme 5 ks jen josu asi za filtrem
důkladné čištění se nevyplácí, přicházíte o spoustu užitečných bakterií a vůbec o celkovou rovnováhu. Proto se mění voda často, ale v menším množství, např každý týden 1/4 objemu. Záleží na velikosti. Rozhodně ne nikdy celý obsah nebo se rozhodně nepere filtr.
U mléčného zákalu to chce čas, srovná se to samo. Stačí filtrovat vodu.
doplněno 08.03.13 06:23:Ten zelený zákal by byl o něco horší - přemnožené řasy a to znamená moc živin ve vodě tj rostliny je nespotřebovávají. Takže méně živin do vody (méně krmit), víc světla (rostliny budou živiny brát po delší čas) a je to možné podpořit častější výměnou části vody.
Někdo to dělá naopak vypnutím světla, což taky dává logiku, ale přijde mi lepší živiny nechat spotřebovat než zničit samotnou řasu světlem.
Pravidelné "důkladné čištění" se naopak vyplácí, ale vím jak to myslíš nevyplácí se "generální čištění" jednou za čas.
Popravdě ještě jsem se nesetkal ani při takt "drastické" výměně vody aby se objevil bílý zákal. Spíše mám dojem jesti nebyla použita čerstvá vodovodní voda a při doplnění nebyla moc zaplynovaná.
Ohledně té "zelené" vody, je dost málo informací jaké světlo se používá, kde je akva umístěné, jaká byla použita voda, nicméně zelená = moc světla, protože se svtí jen 7 hodin, což není mnoho, napadá mě jesti na nádrž nejde sluneční světlo (není někde u okna).
Moc děkuji za odpovědi. Akvárium je daleko od okna, a sluníčko na něho nesvítí. Svítíme 2x 28 W, 59 cm. Odebrala jsme 1 l vody z akvária a porovnala s 1 litrem vody z vodovodního řádu. Výsledek. ... voda je opravdu do zelena. Každopádně vodu jsem lili do akvárka přímo z vodovodního řádu (jako to děláme obvykle). Jen to čištění jsme opravdu brali "poctivěji" než obvykle.
59 cm tak to bude spíše 2 x 18W (záivka)
Zelené je to tady pořádně, nedali jste do nádrže nějaké hnojiv pro rostliny? Má to barvu jako když se použije léčivo Sera Baktopur.
nemám s tím osobní zkušenost, ale na tohle se radí celé akvárium přikrýt dekou, vypnout světlo (filtr nechat běžet) a za 3 dny má být hotovo. Ryby to přežijí hravě, rostliny taky a řasa by měla umřít. Nezkoušel jsem... několika lidem to opravdu fungovalo do kříšťálové vody. Maximálně ztratíte 3 dny výhledu na akvárium.
jinak jestli je tam jen ta jedna rostlina a tolik ryb, tak nemá šanci spotřebovat tolik odpadních látek - takže jste opravdu narušili rovnováhu užitečných bakterií, které odpadní látky pomáhaly likvidovat. Skoro bych tipnul, že jste filtr důkladně vyprali nebo nechali dlouho stát bez průtoku vody (může být max 15 min).
Ač to tak není videt, je tam 5 - 6 rostlin a 20 rybek, ano filtr vyčištěn poctivě bohužel
takže co teď?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.