Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký pes do bytu

Od: karlicek6 odpovědí: 27 změna:

Dobrý den, prosím všechny o radu a doporučení.Chtěli bychom si pořídit psa a jelikož se nám líbí větší plemena, tak bychom chtěli nejlépe krátkosrstého labradora.Bydlíme v bytě 3+1 a během dopoledne nebýváme doma.Děti chodí domů po 14 hod.S pejskem bychom byli až po 14 hod. Nemám s chovem psů žádné zkušenosti a tak moc prosím, kdyby jste mi napsali co vše obnáší, kdyby jsme si ho pořídili a taky bychom velice ocenili, zda labrador je dobrá volba.Nechceme si pořídit psa jen proto, že se nám líbí, ale také bychom pro něj chtěli at má dobrý domov.Znám spousu lidí co si pořídili psa a po nějaké době ho darovali, protože si mysleli, že to je jen hračka.Také nevím, kolik takový labrador sežere a zda je to finančně náročné.Co se týče venčení a procházek, tak si myslím, že by neměl být problém.Moc vám všem děkuji za vaše rady a doporučení.Karel

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

2x

To je na strašně dlouhé povídání, hledejte na netu, je plno stránek o výchově a péči o psy. Ne stručné stránky v blesku nebo na idnes. *smich* Zkusím to podle sebe. Mám malého psa (resp. dva).. Byt. Dítě. Nespoléhejte se na to, že děti budou venčit. Víte, dítě venčí štěně, ještě navíc musí být hezky, teplo a nesmí mít nic dohodnutého s kamarády. Jinak je to pro ně stejná otrava, jako jít třeba s košem a podle toho to pak vypadá. Nevyvenčený pes neznamená jen nešťastný pes, ale i zlobivý pes. Bude se nudit. Stránku hygieny vynechávám, i když umíte si představit chodit se štěnětem á 3 hodiny ven? Některá štěňata demolují, koušou boty, nohy od stolů a židlí. Peníze. Štěně a vůbec štěně od velkého psa potřebuje v době růstu velice kvalitní stravu. Jinak vás čekají problémy s klouby. (píšu opravdu zkráceně). Mě stojí granule na jednoho psa cca 500 měsíčně, plus nějaký vitamín, kostička na kousání, veterinární péče. U štěněte se prohnete, musí se zaočkovat a stejně jako u dětí, bývá často nemocné. Stačí nastuzení, dietní chybka (třeba mlska od babičky) a průjem je na světě. Tobínek mě za první rok přišel na dobrých 17 tisíc. To byl nevypadlý mléčný zoubek = operace. Průjem tak jednou za dva měsíce, občas zvracení, pak zánět spojivek, nebo se škrábnul o něco venku a otrava krve byla na světě.

Víte, když už teď musíte počítat, co budete dělat, když si pes zlomí nohu? Taková zlomenina počítejte 8 tisíc. Co dědičné choroby? Nevím teď nač často trpí takový labrador, zas bych pohledala. Řeknu to asi tak. Pes je ohromná radost. Ohromná starost, práce a zodpovědnost.

hodnocení

2x

to nee nedoporucji , budete mit v byte dost chlupu , bordel , bude jako stene byt dost nicit a bude stekat a rusit sousedy ... Rano jeste k tomu sam a neni to o tom , aby ten pes byl v koute a jen se na vas dival. V zime -30°C jdete snim ven , jako stene i kazde 2 hodiny ... neni to sranda a vetsi pes urcite k baraku , opravdu ... jestli chcete neco do bytu tak si kupte co nejmensiho ... ale stejne snim musite chodit jako stene porad ven ... ale u maleho plemene aspon nebede mit chlupy :) nezda se to , ale ja mel vsechno od chlupu hlavne na jare :) vyzlekani a oblekani jen v loznici a rychle ven a stejne se neco nalepilo :) a to nerikam o vysavani u velkeho psa jak dava dolu zimni srst tak klidne 2x denne a 4x denne jsme ho cesali :) a stejne plny barak chlupu

nicozjb*
hodnocení

2x
je dobré že takto přemýšlíte,pokud se psovybudete dostatečně věnovat po příchodu z práce nebude problém ,najděte si dobrou chovnou stanici kde vám vždy rádi poradí,u těchto psů pozor na displasku ideálně štěně po rodičích 0/0 ušetříte si trápení , pes tu dobu kdy jste v práci většinou prospí . brala jsem kdysi psy sebou a stejně spaly.
doplněno 01.03.13 18:11: mám i malé plemeno kříženec a chlupy když ho nevyčešu by byli všude pomáhá nám obyčejný pangamin zlepšilo se línání srst celkově .

martina0*
hodnocení

2x

Pokud máte dobře promyšlenou starost o psa a opravdu jej celá rodina chcete, podle mého nezáleží, zda je v domku nebo v bytě. Myslím, že názor, že se v bytě pes musí zákonitě trápit a nudit je zcestný. Samozřejmě, pokud si tam pořídíte velkého loveckého či hyperaktivního psa, tak mu tam asi nebude tak dobře jako v domku... Myslím, že labrador je do bytu a k dětem dobrá volba. Je nenáročný, klidný, takový ťunťa (samozřejmě existují vyjímky, u nás v bytovce mají agresivního obrovského labradora ale když se podíváte na páníky ani se nedivíte, že je jaký je...). Mnoho lidí má labradora v bytě (sousedka dokonce dva) a žádný problém. Jen je potřeba se mu hodně věnovat, je to společenský pes, takže potřebuje stálý kontakt, což v bytě pravděpodobně mít bude:)

A bývají taky trochu uštěkaní, u nás v baráku snad jediný, který neštěká ani v naší nepřítomnosti je ten náš, ale my máme jinou rasu (popravdě, nemám ráda, když slyším rozléhající se štěkot psů v baráku a ne tak to mít ještě doma, proto jsem si ho vychovala aby mě nezlobil :D)

Co se týče těch výdajů za krmivo tak ze zkušeností mých známých je to 1000 - 2000 za měsíc, záleží jak kvalitně krmíte. Ale u nákladů za krmivo to pouze začíná, musíte nakoupit vodítka obojky pelech, kleště atd atd a také nesmíte opomenout veterináře, který je v dnešní době dost drahý...

A taky musíte počítat s línáním. I když je krátkosrstý, tak chlupy pouští, mnohdy ještě více než dlouhosrstý pes...

hahanaj*
hodnocení

1x

Do bytu ne nejlepší -žádný pes .

doplněno 01.03.13 18:12:

oprava- je nejlepší

fribble*
hodnocení

1x

Myslím, že vyčerpávající odpověď je tady hafici.cz/... , každý pes v bytě trpí, celé dopoledne o samotě ho stresuje (sousedy taky), větší pes potřebuje víc pohybu a venčení, chov je poměrně nákladný - nejen krmení, ale i poplatky, veterinář a pod. Zkuste si článek svědomitě přečíst a znovu se zamyslet.

jakoola*
hodnocení

1x

Labradoři jsou všeobecné dobře vychovatelní ale problém bych vyděla v tom , že si ani nedovedete představit co Vás čeká .Pes je závazek na dalších 15 let , kdy s ním prožijete dětství , dvě puberty , dospělost , ale i stáří , nemoci.V paneláku být pes může , ale jen za podmínek , že bude mít zabezpečeno každodenně dostatek pohybu a podnětů. Tak si to nanečisto vyzkoušejte. AlespoŇ 10 dní předstírejte , že máte psa.Rano vstaňte o hodinu dřív, běžte ven,až se vrátíte ukliďte loužičky . Až se vrátíte z práce , běžte na hodinu ven ,po návratu uklidte loužičky , oplakejte nové rozkousané boty, vyluxujte a pak běžte ven. Večer kolen jedenácté , běžte ven,.Alespoň dvakrát týdně běžte na cvičák ( je potřeba naučit poslušnost a mimo to LB je lovecké plemeno ).Dovolená - máte ho kam dát , nebo už vždycky budete vybírat jen tam , kde nohou psy. ( co máme psa, nebyli jsme na rodinné dovolené společně , vždycky jeden chybí). Většina psu po odchodu rodiny spí , ale najdou se jedinci , kteří štěkají , takže si připravte pro sousedy láhev vína , nebo rohypnol.Nevím ,jak velké máte děti , ale moc bych na ně s výchovou a procházkama nespoléhala , všechny mají kroužky a další zájmy.Dospělý LB sežere cca 15 kg granulí za měsíc , plus nějaké mlsky, lékař, vitamínky.Je potřeba si uvědomit , že když si pořídíte psa tak je to tvor , který je na vás plně závislý( nedojde si za jiným kamarádem, nezabaví se sám,nedojde se sám vyčúrat.)Oceňuji , že si bez dobrého rozmyšlení nekoupíte psa a že ptáte co to obnáší.Mám dva LB a všechen čas se doma podřizuje potřebám psů . Já má ráda své LB a jsou součástí mého života , ale do paneláku bych přeci jen doporučila méně aktivního psa , nejraději nějaké kapesní plemeno . Zdravím Iva

karlicek6
hodnocení

Všem opravdu moc děkuji za příspěvky.Velice mi to pomohlo v rozhodování.Usoudili jsme, že do našeho bytu by se labrador opravdu nehodil, byt není moc velký.Já osobně velice zbožnuju labradory a také německé ovčáky, bohužel jim nemohu nabídnout to co potřebují.Nezbývá mi nic jiného, než se smířit s tím, že tyto mnou zbožnované plemena nikdy mít nebudu.Ještě jedno Vám všem děkuji za rady a názory.

karlicek6
hodnocení

Já vám moc děkuji za vaše příspěvky.Určitě mi hodně pomohli v rozhodování.Take uvažuji o strarším pejskovi z útulku, máte někdo zkušenosti?

nicozjb*
až na jednoho pap smetáka on tak vypadal byl to border terier jsme měli většinu psů z útulku ale chce to buť dobrý útulek nebo skušenosti tito psy jsou ve většině případů poznamenaní každý chce svoje trpělivost a dost času někdy i celoživotně určitě pokud nemáte zkušenost tak štěně a taky cvičák přece jen labík dospívá kolem 2 let a váha taky není zanedbatelná malí uštěkaný na vodítku není takovej průser jako velkej
doplněno 01.03.13 20:34: jinak doplním máme 10letou a 1 roční dceru brali jsme už i 10letého křížence ovčouna který měl 90 a stafa ani s jedním nebyl problém problémi máme s malejma nevychovanejma psíčkama bez vodítka naštěstí ovčák si jich dokud nekousli nevšímal a fena stafa jen když jdou po dceři a to ve 4 mes. napadala u předchozích i děti dneska sní pod dohledem pracuje hlavně dcera.
marenka*

Zrovna teď má útulek Troja tři štěňata labradora. ;)

hodnocení

0x

Keště chvíli o psovi přemýšlejte. Za chvíli začnou výstavy. Když nějaké navšívíte, zorientujete se poměrně rychle v tom, jaká rasa se vám líbí. ;) Chovatelé jsou fajn lidi a rádi o svých psech povídají. Takhle se dozvíte všechna pro i proti jednotlivých ras. A také o psovi jako takovém, ať je malý nebo větší. Dozvíte se, kolik stojí péče, krmení a vůbec všecko okolo. Výchova, výcvik, čas, který psovi musíte po mnoho let věnovat. :D A pak se po nějakém konkrétním psovi poohlédněte. Ať už to bude značkový nebo bez nebo nějaký v útulku, kterému třeba zachráníte život.

hodnocení

0x

Jestli máte menší děti,tak bych vám nedoporučovala pořizovat si dospělého pejska z útulku a ani žádného dospělého psa.Nikdy u něho nevíte,jaké má za sebou špatné zkušenosti a jak může zareagovat.Navíc lehčeji se vychovává štěně,než převychovává dospělý ,zkažený pes.To už chce zkušenost se psy.A také některý pes je zvyklý žebrat u stolu,spát v posteli,nečeká,až mu utřete packy a vletí rovnou do obyváku,skáče na lidi.Štěně si vychováte,aby dělalo a také nedělalo,to co vy chcete.

jirbar*
hodnocení

0x

Maximálně plyšový.

lidus*
hodnocení

0x

V panelákovém bytě jsem měla postupně jezevčíky a šeltii, sousedi mají retrívra, pod náma rovněž retrívra, další kokra, brazilskou filu, 3 uštěkané čivavy v jedné rodině, klumber (netuším zda je název dobře) a ještě je tu fenka ričbeka co má vlastní postel a peřiny a jeden veliký chlupatý pes co nevím jak se jmenuje ale nestříhá se nýbrž se mu srst trhá. Všechno jsou to domácí mazlíčci, jeden retrívr nosí oblek z červeným křížem-má výcvik a nějaké záchranářské zkoušky. Vedle v paneláku mají Boloňského psíka a toho se bojím jelikož se na něm podepsal výchovou majitel. Peněz to stojí docela hodně ale je to přítel k nezaplacení.

doplněno 01.03.13 21:17:

anonymkas je to chválihodná akce ale naše útulky jsou přeplněné a tak si myslím, že když už pomáhat tak doma.

jirbar*

Tohle úžasné sobectví mne přímo šokuje. V takovém paneláku, když jeden hafan štěkne tak štěká celý panelák.

Ani bych se nedivil, že když nějaký nájemník toto nesnáší a prdne mu v bedně, že zase pustí plyn.

Vím o čem mluvím, když přijedu na návštěvu do jednoho paneláku ta úžasně štěkající noc.

lidus*

jirbar je to asi vaše špatná zkušenost u nás v paneláku je klid, ano psi občas zaštěkají ale rozhodně ne v noci pokud nějaký magor nedupe ovíněný po schodech místo aby vyjel výtahem. Na chalupě když zaštěká jeden je kravál po celé vesnici ale pes prostě štěká a lidi občas křičí nebo v neděli dopoledne řežou dřevo na cirkulárce.U nás v domě i v okolních dvou panelácích bydlí asi vychovaní lidé, koukám z okna a neviděla jsem jediného co by po svém psovi neuklízel, neměl psa na vodítku nebo když na volno tak s košem. Sobec je podle mě naopak ten co říká, že pes patří uvázat k boudě a ne do bytu. Tvrdí to i moje matka, nechápala, že náš pes je člen rodiny, na Vánoce má místo u stolu a po stromečkem dárek, no tak jsme prostě babču na příští Vánoce nepozvali a byl klid.

jirbar*

No to jste asi vzorná lokalita. Já sice na okraji města za mnou je již "příroda" a okolo plotu mám takové "výtvory" až mně z nich je špatně. Při tom o 100 metrů dál jsou moje pole. Pravda je, že i na těch polích by si to mohli uklidit. Taky nechodím do pole.

A košík na mordě to snad ne. Ani ve vlaku, jen sem tam někdo. Divím se že je průvodčí nevykáže. Ten košík musí mít i ten nejmenší ratlík.

Ostatně to tuhle vykládal Nečas v TV že nejvíc lidí je prý pokousaných právě od těch ratlíků. To zase (jako obvykle) zesměšňoval nějaký návrh zákona proti bojovým psům a snažil se zdůvodnit zda ti ratlíci budou považováni za bojového psa. Prostě to nenavrhli soudruzi z ODS.

martinaa*

Brazilská fila v paneláku? Tak to je teda síla.

Je to už nějaký ten pátek, dávala jsem sem otázku ohledně velkého psa, kterého měla v kotci přítelova teta. Nevenčili, celý dvůr od bobků, ale ven v kotce moc nesměla, aby zahradu nerozhrabala. Takže celý život prožitý na prostoru asi 2x3m. V úterý nechali fenku uspat, už se dost trápila kvůli různým potížím.. a měla by být svatořečená, že v těchto podmínkách "přežila" 9 let.

Nechci moc domýšlet, jaký prostor má fila v panelákovém bytě...*ee*

doplněno 02.03.13 17:33:

Liduš, jistě záleží na péči od páníčka, to máte pravdu. Zkuste ale zavřít do bytu malamuta nebo vlčáka... to jsou třeba příklady psů, co potřebují velký prostor a každodenní pohyb, a když je pes půl dne sám zavřený doma, pak je teda hodinu venku a zas doma, tak nevím, zda je to správná péče, jakkoli ho pán bude mít rád...

lidus*

Martino nevypadá, že by strádala, má kolem 5 let. Nemyslím si, že by na tom prostoru až tak záleželo když se zvířeti věnujete a ten pes co nevím jak se jmenuje je větší.

anonymkas*

No, já si myslím, že je jedno, jestli pomůžete českému voříškovi nebo irskému chrtovi. Hlavně, že pomůžete.

anonymkas*
hodnocení

0x

Dobře. To je dobře, že jsem na tento dotaz narazila, protože jsem teď našla někoho, kdo může pomoci pejskům, kteří domov nutně potřebují. Jsou to chrti, buď bývalí dostihoví nebo prostě nechtění. Jsou dováženi z Irska a zachraňuje je organizace CHRTI V NOUZI. Ačkoliv jejich atletická postava tomu nenapovídá, opak je pravdou. Jsou to velmi klidní psi, rádi si polenoší, i když si většina lidí myslí, že potřebují neustále běhat, což NENÍ PRAVDA! Ano, rád si dá pár rychlých sprintů na louce, ale to každý pes. Potřebuje stejně pohybu jako jakýkoliv jiný pes. A díky jejich klidné povaze jsou vhodní do bytu. A když se vám třeba nelíbí vychrtlí greyhoundi, to jsou ti dostihoví, tak v nabídce jsou i lurcheři, což jsou takoví chrtí voříšci. Více se dočtete na webu chrtivnouzi.cz, kde naleznete i nabídku pejsků. Prosím, nepodceňujte to a spoň se tam podívejte. Děkuji :)

mowla*

Kouknul jsem se tam - a - jen tak ze zvědavosti - proč oni lidé (tedy ti ze sdružení ChrtivNouzi) vozí "z Irska" (a podle svého webu vlastně odleckud) chrty, se kterými si tady neví rady a žadoní a prosí jiné, aby péči o ně převzali?

Můžete se mi to, Anonymkas, pokusit vysvětlit?

doplněno 01.03.13 22:59:

Nicozjb: No - nevím... Nemám nic proti chrtům ani lidem, kteří si psa přivezou z útulku (nebo odkud) z kterékoli země - ale tak, jak to popisuje te vy, to podle onoho webu nefunguje... Podle toho webu jde o poněkud samolibé zájmové sdružení, které žadoní, aby jejich zájem platil někdo jiný. Omlouvám se za poněkud strohý popis mého dojmu, mnohdy nejsem ani takto ´diplomatický´... :-D

A ne - nebojte se, nehodlám členům toho sdružení nijak bránit ani někoho zrazovat od chrta ze Španěl - ale pokud budu chtít podpořit nějaké ´zvířecí útulky´, budou to ty české...

nicozjb*
není to tak jak to vypadá vyberete si dle fotky chrta nebo toho co je už tady a vezmete si ho domů je to velmi záslužné a funguje to, vcelku dobře zařízené.
doplněno 01.03.13 23:38: chápu vás osobně podporuji české útulky a beru pouze naše ale mám v okolí 2 lidi kteří chtěli chrta a než koupit tak si vzaly tady
anonymkas*

Protože tam ty chrty berou z útulků, kde mají ti psi třeba týden na to, aby si je někdo vyzvednul, a když ne, tak jsou utraceni. A je lepší, když budou psi čekat dva měsíce v dočasné péči, než aby byli zabiti. Přečtěte si to tam, je tam spousta článků, dozvíte se víc.

katerr
hodnocení

0x

Dobrý den,

labrador je bezva pes a potřebuje důsledný výcvik a myslím,že pro začátečníka není příliš vhodný. ( Snad to víte ) , potřebuje hodně pohybu...Navíc v bytě by se asi nudil a mohl by dělat potíže.A třeba i chlupy jsou ( podle mě ) nevýhoda,protože jak jsou krátke,všude se budou zapichovat.Sama vím,jaké to je.Už dlouho sem si chtěla pořídit psa a já miluji velká plemena.Chtěla sem rhodéského ridgebacka,jenže to je samozřejmé,že do bytu ne. Tak sem musela zkouknout nějaká střední plemena.Našla sem si šeltii.Je to střední pes,s dlouhou srstí a myslím,že je i snadno vycvičitelný.Do bytu se hodí,jelikož s nim chodíme 3x denně na dlouhé procházky.Je to bezva rodinný pes i kdětem. - Ale vím,že rozhodnutí je jen a jen na vás a když už se rozhodnete pro labradora tak přeji hodně štěstí při výcviku a vůbec se vším.A prosím,doufám,že jste rozumní a že pejska skvěle vychováte a že mu s vámi bude skvěle.

P.S. : Jestli se chcete kouknout na mé štěndo..viz téma : Štěně šeltie.

Přeji hezký zbytek dne.

walina*
hodnocení

0x

Já jsem měla v bytě Bernského salašnického psa a nebyl nespokojený...myslím,že labrador v bytě může být v pohodě...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]