Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes pokousal souseda - nedbalost?

Od: novacka74 odpovědí: 90 změna:

Dobrý den,

dnes jsem byla na Přestupkové komisy MěÚ k projednání případu, kdy můj pes pokosal souseda. Byla mi udělena pokuta pro "Ublížení na zdaví z nedbalosti" - 5000,- Kč. Ihned jsem se odvolala, vysvětlím proč.

K pkousání souseda došlo tím, že venčil svého psa (dále smetáka) na společném pozemku našeho dvojdomu na vesnici. Můj pes se utrhl, kdy praskla karabina spojující řetěz a obojek, v úmyslu vyřídit si účty se smetákem. Bohužel soused jej vzal do náručí a můj pes, ve snaze jej dostat, potrhal sousedovi paži ruky. K posouzení níže uvedu skutečnosti předchízející tomuto incidentu.

Předem uvedu důvod mého odvolání - nedbalost z mé strany v ničem nespatřuji, neboť jsem nemohla vědět a předpokládat, že jakousi výrobní vadou praskne karabina, která je nejsilnější z dostupných pro připoutání psa. Nedbalost bych tedy spatřovala spíše u výrobce karabiny... Svou nedbalost bych spatřovala, pokud by se pes např. vyvlékl z uchycení nebo byl zajištěn nějakou karabinkou na klíče. Pes je ale podle mého svědomí a vědomí dokonale zajištěn proti vysmeknutí a že praskne bytelná karabina, s tím dle mého názoru nemohu nic dělat. To by pak dle mého názoru bylo zavinění z nedbalosti vše - např. když řídíte auto, praskne vám něco na nápravě a vy se s někým střetnete v protisměru, když něco vrtáte, praskne vrták a zraní spolupracovníka apdo... Tyto argumenty však obtloustlou úřednici s kafíčkem na stole a cigeretovým kouřem táhnoucím z úst vůbec nezajímaly.

A nyní výše zmíněné skutečnosti - mému psovi jsou tři roky. Od mala, co jsem si jej ve třech měsících přivezla, jej soused provokuje - dělá kolem něj prudké pohyby, různě gestikuluje na něj, dělá na něj hlasové výpady (např. na něj štěká, když pes štěká na něj) a jednou jsem jej i přistihla, jak na něj hází z okna balonky naplněné vodou. Přesto věřím, že jemu samotnému by neublížil. Dle mého názoru bylo zásadní to, že smetáka, ač máme společný pozemek velký 750 m2, venčí v bezprostřední blízkosti výběhu mého psa a má hroznou legraci z toho, jak smeták na něj doráží protože ví, kam mého psa pustí řetěz a svého psa má za hrozného hrdinu. Takto se to dělo cca rok a půl, co smetáka má, až "se ucho utrhlo". Můj pes si prostě po uržení karabiny si šel vyřídit cca rok a půl staré flustrace a soused bohužel smetáka chytl do náručí.

Nedbalost bych spíše spatřovala v jednání souseda, neboť svým dlouhodobým chováním k mému psovi mohl předpokládat, že se mu to jednou vymstí.

K věci jsem se postavila tak, že jsem sousedovi uhradila veškeré škody, které uplatňoval (oblečení, pracovní neschopnost) ve výši 4 tis. Kč (z pojistky mého psa), ač jsem skřípala zubama. Tím jsem měla věc za vyřešenou - to jsem ale nevěděla, že to soused oznámí policii, která to předala zmíněnému správnímu orgánu.

Tam jsem četla výpověď souseda, kde argumentoval, že můj pes je nebezpečný, agresivní a zlý. Málem jsem omdlela... Sama vím, že pokud na mě pes štěká a dělá výpady na řetězu, tak si jej nebudu všímat, nebo na něj budu vlídně mluvit bez náznaku strachu. Pokud na něj budu dělat prudká gesta, budu v jeho blízkosti hlučná, budu jej provokovat a ještě těsně u hranic jeho "panství" venčit nějakého smetáka a pes se pak jednou nedejbože utrhne a kousne mě - tak si řeknu např. "jsi pěkná kráva, tady to máš, hlavně ať se to nikdo nedozví". Ne tak můj soused, který na mě podal naopak žalobu...

K výpovědi souseda jsem uvedla, že pes na pravidellných procházkách chodí navolno a lidí si vůbec nevšimne - k tomu je vycvičen. Podud se s někým dám do řeči (tedy ke mě někdo přistoupí) pes rozpozná vzájemnou náklonost a osobu vítá (očuchá, olízne apod.). Má zkoušku na jednání s osobami, kdy je hodnocen jako "výborný" a "přátelský". Zkouška se skládala z toho, že k nám chodil figurant s dobrými úmysly jako přítel, se špatnými jako zločinec s úmyslem mě okrást, skupina lidí předstírající opilost s úmyslem se družit a opilá skupina s úmyslem vyvolat konflikt - toto vše můj pes bez chyby rozpoznal a dle navozené situace se zachoval. Proto také obstál na výbornou.

Toto hodnocení, vystavené nejlepšími kynology u nás, jsem úřednici předložila, ale ona na to reagovala asi jako na falešnou stokorunu.

Závěrem chci podoknout, že můj pes není "bojová" rasa. Je to však u nás vzácný potomek Karpatského vlka a Německého ovčáka. To ale na věci nic nemění. Pes jako pes a já jsem si poměru krve mého psa vědoma - proto také prodělal X přísných výcviků s mistry ve svém oboru. A mám za to, že soused mi tuto raritu závidí a chová se tak, jak chová...

Děkuji všem, kdo si můj příběh dočetli až sem, a děkuji za refundované rady jak dále postupovat. Mám obavu, že nadřízená instance, pro drzost, že jsem se odvolala, přitvrdí. V tomo prohnilém státě, přejícímu lemplům, netáhlům, zlodějům, podvodníků, vyžírkům a pos. bych se vůbec nedivila...

90 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bohemica*
hodnocení

10x

Jste zřejmě vlastníkem psa plemene Československý vlčák.

Nejedná se o nikterak vzácné plemeno, spíše o plemeno méně rozšířené a méně oblíbené pro svou komplikovanou (z našeho hlediska) často nevypočitatelnou povahu. Žádný pes nepatří na řetěz natož pes, který má kdesi ve vzdálených generacích geny volně žijící šelmy. Pamatuji se na začátky, důvody a cíle vzniku tohoto plemene a měla jsem možnost vývoj sledovat. Ani po mnohých letech nemá tento pes ustálenou povahu. Vyskytují se jedinci plaší nebo naopak agresivní až choleričtí. Tito psi nebyli původně vůbec určeni do rukou laické veřejnosti, ale pouze pro potřeby armády a profesionálních psovodů. Ani zde ovšem nebyla spokojenost s povahou výsledného chovatelského produktu. Po převratu a rozdělení republiky, byl konec s vojenskými velkoodchovnami psů pro jejich potřeby, psi se dostali mezi běžné kynology, kteří si často s těmito pracovními liniemi NO neporadili natož s ČV.

A osud československého vlčáka byl téměř zpečetěn, potřeba takového psa přestala být aktuální. Pod patronát si toto plemeno vzali Slováci.

Myšlenka i realizace vznikla v ČR, ale dnes je toto plemeno oficiálně Slovenské.

Takový pes nepatří v žádném případě do rukou laika, kterému se líbí jeho vzhled, ale nezvládne jeho povahu. Tito psi se nasazovali jako SUPi na hranicích, znalci a pamětníci ví o co jde. Nemůžete vyčítat sousedovi, že se pohybuje na společném pozemku. Neomlouvejte psa, že mu něco patří a hlídá si to. Vy jste naprosto selhala! Navíc máte pravdu, že takový pes má téměř zázračný talent dostat se z jakéhokoliv "zajetí" a jeho vynalézavost

ve způsobech úniků téměř nezná hranic. Upoutat takové zvíře na řetěz je snad ještě větší zločin než u jiných psů.

Bez ohledu na ten fakt, že se dopouštíte porušování zákonu na ochranu zvířat proti týrání (hrozí až 3roky nepodmíněně), ty ostatní přestupky vám vysvětlili na úřadě. Vy máte za každých okolností zodpovědnost za svého psa a za škody jím způsobené. Buďte ráda, že to dopadlo tak jak to dopadlo! Zatím... Když bohužel čtu vaše názory, musím konstatovat, že nebezpečný je nejen váš pes, ale i vy sama svým přístupem, arogancí, naprostým nedostatkem pokory, zodpovědnosti a empatie.

Evidentně nemáte ani zkušenosti ani čas ani vůli psa zvládnout a pes trpí vaším přístupem. Trpí i další spoluobčané a je ohrožena jejich bezpečnost a bezpečnost jejich psů nebo osobního majetku a zdraví.

Být vámi, spojím se člověkem, který má s tímto plemenem bohaté (bohužel takových diletantů jako jste vy přibývá a kdekdo si pořizuje ČV) a tím je Rudolf Desenský.

Nejsem přímo zastáncem jeho metod(spíše naopak), ale konkrétně s tímto plemenem zkušenosti a výsledky má. O psa zřejmě přijdete, od Desenského po převýchově (pokud se vůbec zadaří) už jej zpět nedostanete, najde mu jiného vhodného majitele. Takový pes se nevrací do rukou původního majitele a prostředí, které navíc je naprosto nevyhovující.

Vy si buďto nepořizujte psa žádného nebo si pořiďte takového, jak říkáte "smetáka", který nebude nebezpečný když jeho výchovu opět nezvládnete a sama poznáte, jaké to je být v kůži majitele malého psa a být napadeni agresivním velkým psem mimo vliv majitele.

doplněno 27.02.13 04:32:

Pokud nemáte kontakt na pana Desenského, napište mi zprávu vnitřní poštou, pošlu vám potřebné informace.

bohemica, úplně skvěle napsáno! Není vůbec nic k dodání. Prostě pohled profesionála *palec**hej**palec*

doplněno 27.02.13 07:55:

honzo, mi tam chybí barvičky a obrázky, kterými by se vypíchlo to, že tento pes není naprosto vhodný do kotce a na řetěz. A také informace o místu, kde se hlásí týrání takového psa zavřením v kotci a upoutáním na řetěz! *hej*

akorat mi tam chybí poreferování o tom, jak bezpečně zajistit takového psa.. když na řetězu být nesmí, z kotce utíká..

doplněno 27.02.13 08:00:

a jinak tak jednoznačně bych netvrdil že za to může pouze majitelka.. ono i pitomou čivavu se dá vyprovokovat k pokousání.. a mnohdy jsou takoví malí "smetácí" agresivnější než velcí psi...akorat nedokažou zpusobit tolik škody na zdraví.. já myslím že je velký rozdíl, když pes zdrhne a někoho pokouše... ale pokud se urve z nepříčetnosti protože ho někdo neustále provokuje, tak nemužu tvrdit, že ho ta majitelka vůbec nezvládla..měli jsme doma dva NO.. oba dva byli naprosto stejná povaha... své teritorium si brání hlava nehlava...ale jinak jsou uplně v pohodě.. za plotem se tváří jak bestie ale pokud se pustí klidně i mezi lidi tak jsou to andílci...a pokud je nějaky magor ještě provokuje, tak se nesmí divit následkům.. ono se to nezdá ale ti psi maji velkou sílu.. ten druhý, kterého jsme měli, byl schopny bez problemu roztrhat pletivo..tak se ani nedivim že ta karabina jednoho dne rupla... ale tim rozhodně nechci říct že majitelka není za něj zodpovědná.. spíš je vina na obou stranách.. ted je otázka jak se k tomu postaví na uřadech.. ale myslím že k tomu nebudou mít moc pochopení.. chtělo by se to poradit s pravnikem

kratast*

docela se tu diskuse zvrhla.

ja vnitřne souhlasím s Vámi , ale právo je na strane souseda. Zjistoval jsem to u právníků. Chtel jsem vedet jak to bude az se neco podobneho stane nam, Mame středoasiaty, coz asi znate, velka bestie, ktera nema slitovani :) Soused take chodi okolo plotu a rve na psy ,,drz hubu hajzle" dokonce jsem ho pristihl jak po psech hazel piraty (myslel si ze nejsem doma) a strilel kulickovou pistoli. obavam se ze az priste se nasi psy dostanou ven bude s nim amen a odnesu to ja. Jak ho vidi jsou nastartovany na boj, zajimave je ze jinak jsou klidni, kdyz nekdo jiny jde kolem plotu nestoji jim ani za to aby se zvedli a stekli ale kdyz jde on tak trhaj planky.

uz toho mam take dost, na me slusne upozorneni byla smrst nadavek. Takze jen cekam az pujdu se psem po lese a on bude mit sveho vlcaka na volno bude to muz proti muzi pes proti psovi. nechci se chvastat ale jednou pro vzdy by jsme to mohli vyresit, uz tu nebude jeho pes rvat na nase a soused si alespon udela nove zuby, stejne jich uz moc nema :)

tak drzim pesti at to dobre dopadne a na ostatni kecaly se vykaslete, budou to jen nepejskari a nebo lide s yorksirakama, kteri se boji o sve fifinky, smudlinky apodobné debilne jmenujici se pejsky a nejradsi by aby velka plemena psu nebyla aby jim nahodou neublizila.

doplněno 27.02.13 08:48:

jeste se zeptam mate ceskoslovenskeho vlcaka (karpatský vlk x nemecky ovcak) nebo saarloosa (evropský vlk x nemecky ovcak)

nelibi se mi, ze se do tazatelky obouvate ze je zazobana. nekdo jezdi kazdy rok do egypta, kupuje se auta chdi do hospody, hraje bedny pani sedi cely rok třeba doma na zadku ale ma psa kteremu se venuje, zaplati mu vycvik, objezdi vystavy.

ono kdo tady pise ze si necha vycvicit psa... pravdepodobne jste nikdy psa nemel, natoz necvicil že?

a jeste jedna vec. to ze to je vzacne neznamena ze to musí být tak drahe aby si to mohl koupit jen zazobanec!

novackaj
hodnocení

Dobrý den, mam CSV, druhého. Vaše odpověď mě potěšila - konečně někdo, kdo rozumí psům a problematice;)

sebod*

honzas1. Svůj dotaz, jak zabezpečit psa, snad nemyslíš vážně? jestliže toto majitel psa neumí zabezpečit tak, aby mu neutíkal, tak nechť si pořídí akvárium se zlatejma rybičkama a na psy ať zapomene!

no víš, ono každý nemá peníze na to, aby si pořídil barak s velkou zahradou, někteří lidé to musí řešit bohužel takto a já bych rád uvítal konstruktivní návrhy v takové situaci... kritizovat umí každý hňup s prominutím, ale pomoct, to už je horší..

doplněno 27.02.13 11:15:

Petr: ano to s Vámi souhlasím.. ale k tomu již bohužel došlo...

petr123*

Pokud nemám náležitý prostor a prostředky pro chov velkého aktivního psa, tak si buď psa nepořídím vůbec nebo nějakého méně náročného.

octan*

Bohemica smekám před takovouto odpovědí. Je to napsáno nejen profesionálně, ale i hezky.

novackaj
hodnocení

Zdravím bohemica,

o historii ČSV mi nemusíte vyprávět, mám již druhého. Je pravdou, že již není tak vzácný, jako když jsem měla prvního - stal se z něj bohužel módní hit a pořizují si jej zlatokopové, kteří prodávají štěnata do Itálie a Francie, kde je po něm velký poptávka a je tam 3x dražší než u nás. Odtamtud se k nám čato vrací na převýchovu jako nezvladatelný, často po pokousání vlastního pána a bohužel někdy i k Desenskému. Toho si tak nemalujte, je to pouze "hrdina" médií v okourkové sezóně - zkuste se na něj zeptat kteréhokoli ochránce zvířat...

Sama jsem již odmítla nabídky dvou chovatelů fen na připuštění, neboť zcela selhali při základních otázkách a bylo zřejmé, že to jsou jen a jen zlatokopové.

K způsobu zajištění psa - píšete o jeho vynalézavosti v únicích a zároveň že je zločin připoutat jej na řetěz?! Já to beru tak - pes má třímetrový řetěz, má tedy prostor cca 18m2 (3m doleva a doprava, 3m před sebe). Kotec nemá většinou více, než 6m2. Mě je líto spíše psů v kotcích a pak určitě víte o moči, slunci, čpění atd atd. Všichni majitelé těchto psů, se kterýma se pravidelně setkáváme, mají psy buď v kotci nebo na řetězu. Důvody jste uvedla sama, jinak to nejde. Jednomu chovateli utekl pes, protože na 20 km cítil hárající fenu. Ploty pro něj nebyly překážkou. Každopádně všem kolegům vzkáži, že jim hrozí 3 roky vězení;) a ať dají psa Desenskému...

A vůbec jsem se zde neprosila o posuzování mě, psa a jeho zvládání a to ještě na základě pár řádků. Doplním, že pes je každou sobotu na cvičáku, má složeny zkoušky z poslušnosti. Vám, jako znalkyni psů, jak jsem pochopila, by mělo být jasné, že každý pes útočí, když se cítí ohrožen. To není nic o nezvladatelnosti... Sousedovic manželku a mladé hochy má pes rád, hraje si s nima apod.

Bohemico,ta odpověd je fakt skvělá.

hop®

Bohemica, trošku osobně ;):

Vaše reakce je (nejen) podle mne velmi cenná, Vaše slova jsou podložena rozumným uvažováním i zkušenostmi. Jsem rád, že se zúčastňujete dění i na této poradně, že nejste "závislá" pouze na "své" konkurenční poradně! Hezký den! *slunce*

ladaadal*
hodnocení

9x

Vzniklo tady vícero otázek a tvrzení, tak zkusím napsat svůj názor ke všemu.

Pes pokousal souseda - za psa je vždy zodpovědný majitel, sankce je dle mého adekvátní. Jde o sice neúmyslné, ale přesto ublížení na zdraví.

Pes je dobře vycvičený - NENÍ. Vycvičený pes se nenechá vyprovokovat. To, že zvládá sedni, lehni, zůstaň apod. není známka dobrého výcviku, to umí kdejaký vořech. Právě dobře cvičený pes bez příkazu nenapadne ani zvíře ani člověka. Je jich málo, ale věř - existují.

Soused ho 2,5 roku provokoval - proč jsi tedy nepodala stížnost na obec a neřešila to dřív, než vyvstal problém?

Jak mám zabezpečit psa, když nemám vlastní pozemek - když nemáš podmínky, tak proč sis ho pořizovala? Osobně jsem názoru, že na řetěz nepatří žádný pes. Notabene tento. Chceš-li psa takové velikosti a temperamentu, máš mít svůj dobře oplocený pozemek a pro psa zázemí. Zkus si lehnout před barák a přivázat se u dveří řetězem. Jak dlouho to vydržíš než se utrhneš a vzteky někoho pokoušeš?

A abys sis nemyslela, že se tu jen vylévají paničky se smetákama, tak mám doma 70ti kilového Středoasiata. Poslouchá, neublíží, ale nikdy bych si netroufnul tvrdit, že je DOBŘE vycvičený. Při prvním útěku jsem celý pozemek musel obvařit silnýma, vysokýma karisítěma s podbetonováním, aby se nepodhrabal. Tudíž celý den, kdy nejsem doma má možnost běhat na rozloze asi 1500m2 a okolí si skoro nevšimne (nemá čas), pokud se někdo nehodlá vydat na náš pozemek. Když se k nám podhrabal sousedovic pes a nepřežil to, mohl si soused maximálně kapku pobrečet a být rád, že jsem po něm nechtěl náhradu za rukavice, pytel, odvoz popelnice a vyplácanou vodu, když jsem drhnul krev na dvoře. To je zabezpečení psa, nikoli nějaká karabinka. V první řadě bych měl strach, že když se neutrhne, tak to překouše. Pes si poradí s věcma, které člověk ani nechápe (viz tvá poznámka o útěcích z kotce - už to měl být signál, že není něco v pořádku). Viděl jsem psa překousávat osmičku kulatinu, takže při použití řetězu a karabiny se o nějakém zabezpečení vůbec nedá mluvit.

Takže závěrem - nedivil bych se, kdyby vyšší instance na tvé odvolání výnos potvrdila nebo ještě zvýšila a i jako pejskař s tím souhlasím. Na tvém místě bych zaplatil a byl rád, že sousedovi nemusím platit ještě dva měsíce ošetřování nebo nějaké následky. A je úplně jedno, jestli by je prochlastal nebo koupil dětem čokoládu. Každý jsme za svého psa zodpovědný a tudíž musíme hradit škody, které náš pes napáchá. S tím si ho taky každý pořizujeme. A dokud to nebudeme respektovat, budou nás "nepejskaři" nebo majitelé "smetáků" házet do jednoho pytle s paničkama, co si psa pořizujou jen na parádu.

ducati996*

Výborně shrnuto!*palec*

novackaj
hodnocení

Pes se nenechá vyporvokovat, ale útočí (ostatně jako každé zvíře) v případě, kdy se cítí ohrožen...

ladaadal*

Pes se rozhodně necítí ohrožen, když mu narušitel nevstoupuje do teritoria. A jelikož se utrhl, předpokládám, že v dosahu řetezu nebyl - to by se asi nemusel trhat. Prostě je to tvůj pes, tak nevím co řešíš. Udělal škodu, tak ji musíš zaplatit, co je na tom nepochopitelného. Pes si nevydělává, aby si to zaplatil sám. Můžeš mu ještě snížit dávky potravy. Když už ho týráš na řetězu, tak se to ztratí.

jirbar*

Pes si nevydělává? V novele OZ pes přestane být věcí (ochránci zapracovali) tak třeba nabude i vlastní odpovědnost.

ladaadal*

To dost stoupne nezaměstnanost, jestli se do ní budou počítat i psi.:D. A místo vzdělání se bude brát rodokmen nebo velikost?:D

pt®

"ladaadal", dobře jsi to vystihl a popravdě napsal,*placni* zrovna tak "sebod" i "babkazov" i někteří jiní, jenže tazatelka chce slyšet jen to, co se jí líbí a ne pravdu a to je ta chyba. Říká se, jaký pán, takový pes. - pt

novackaj
hodnocení

Do teritoria mu nevstupuje, ale těsně před jeho hranicí dělá na psa prudké pohyby a prudká gesta "z očí do očí", hlasitě povykuje. Pes to bere jako útok a na hranici teritoria na něj štěká. A když praskla karabina, hold teritorium opustil a souseda napadl.

Je to asi jako bych stála za Vaším plotem, Vaše psy provokovala, dělala na ně prudká gesta, hulákala na ně a po chvíli by nedejbože psi z důvodu nějaké technické závady prolomili plot a pokousali mě. Taky by jste měl tak jednoznačný názor?

A nepiště, že se to Vám stát nemůže, taky jsem myslela, že horolezecká karabina prasknut nemůže. Zabývejte se tím, že by se stalo...

ladaadal*

Neříkám, že se to stát nemůže. Pokud by se tak stalo, závadu bych odstranil, a v tichosti zaplatil vzniklé škody. Třeba bych si to s tebou časem vyřídil (nejspíš ručně), ale co se psa týká, tam jsi prostě zodpovědná ty. Tečka.

novackaj
hodnocení

A já bych na Vás navíc podala žalobu a Vy by jste se při projednání nijak nebránil - přesto, že by jste věděl, že to dělám opakovaně, několikrát by jste mě varoval, ať to nedělám, přesto by jste bez pocitu křivdy a za mého úsměvu zaplatil 5 tis.

Taky jsem škody uhradila (pes je pojištěný) a závadu odstranila. Netušila jsem ale, že to sousedovi nestačilo a takto se zachoval. Taky bych si to se sousedem vyřídila ručně, ale jsem ženská a i kdyby, podal by na mě zase žalobu.

ladaadal*

Jak napsala PT - pouze jsi hledala někoho, kdo tě poplácá po rameni a odkýve ti, cokoli řekneš. V tom případě nechoď na poradny, ale do sdružení podobných pseudokynologů. Tady prostě dostaneš rady z obou stran.

novackaj
hodnocení

Nehledala jsem tu kynology, ale lidi s trochu právní orientací, kteří dokáží alespoň rozlišit druhy zavinění podle trestního zákoníku. Bohužel takový se tu vyskytl možná jeden. Zato "kynologů", kteří se zabývají tím, že jsme napsala "smeták" a že je můj pes na řetězu je tu mraky, bohužel. Přitom vůbec nevědí, jak pes žije, jek je vycvičen, jak často je venku apod.

A vůbec nechci plácat po ramenou. Pokud něco zaviním svou nedbalostí, plně přijímám odpovědnost. Nevím, ale přetržená karabina není dle mého názoru má nedbalost.

zkracovatko.cz/... V jedné věci nemluvíš pravdu. Plot je tvůj a jak píšeš podbetonoval jsi ho. Buď rád že tě soused nežaloval.Pokavaď je to pravda

ladaadal*

Ano, plot je můj - sousedův pes mi narušil zabezpečený pozemek (jako by ses mi vloupal do domu) a zaplatil za to životem. Neměl tam co dělat a navíc neměl co běhat bez voďáku a obojku (nešlo o souseda hned vedle, ale o tři pozemky dál).

Ladaadal odpovědel moc dobře,i když tazatelce se to líbit určitě nebude.

ladinpraha*
hodnocení

8x

Za psa zodpovídá jeho majitel. Pokud není schopen psa zajistit a zvládnout v jakékoli situaci, pak je to špatný majitel. Nechápu, jak se někdo může ptát, jak má zajistit svého psa.

novackaj
hodnocení

Dle Vašeho názoru je tedy vina na mě, ačkoliv jsem byla v práci - tedy jsem psa nezvládla a nezajistila? Opilý soused, který se 2,5 roku motá kolem jeho teritoria s psíkem a provokují jej, je chudák? že praskne karabina je má vina? No zde už se ničemu nedivím, kor po mnestii - vyžaduji přísnější trest...

hop®
hodnocení

5x

Chápu Vaše rozhořčení, sám jsem nikdy neměl rád, pokud někdo zbytečně jakkoli provokoval mé psy.

Ovšem to nic nemění na skutečnosti, že pes je Váš majetek a jste za něj plně zodpovědná.

Nevím, jestli odvoláním něco zmůžete, pokud jste si jista že selhala karabina, obraťte se se žádostí o náhradu škody na výrobce karabiny.

hodnocení

4x

Z vašeho dotazu z vás mám dojem zbohatlické paničky, co si myslí, že když má vzácného psa za x desítek tisíc, tak je nóbl. Ostatní za ni udělají "výchovu" (rozpoznání zloděje od pošťáka), ale sama se na tom nepodílí, protože pes z ní nemá respekt a neposlouchá.

A za toho "smetáka" bych vám nejraději jednu liskla... Píštete pes jako pes... i ten "smeták" je pes a nemá o nic menší důvod k bytí jako ten váš. Jooo, taky máme sousedy s obrovskými psy, které absolutně nemají vychované. Když k nim k plotu pustíme našeho "smetáka", aby se očichali (když jeden z nich začne štěkat, jdeme pryč), tak majitel hned držkuje, že si máme psa hlídat. Jednou nás napadli a "smetáka" jsem zachránila hrubým přehozením vodítkem přes plot k jiným sousedům, kde jsme zrovna stáli. Ten jejich velký černý pes se vrhl na mě. Naštěstí tam byl jeho majitel, který ho okřikl. Pes chvilku zaváhal a potom ho majitel práskl dřevěnou tyčkou... Chudák pes. To bych se rači nechala kousnout. Nechápu, jak takovým lidem může někdo svěřit psa. Pes není na parádu ani předvádění, není to hračka. Je to divoké zvíře. A tím, že ho máte u boudy na řetězu... no comment...

novackaj
hodnocení

Tak toto jsme opravdu neměla zapotřebí a nepočítala jsem s tím, že místo trochu právních porad se tu budou vylévat paničky malých psíků...

Vůbec nejsem zbohatlická panička - na psa jsme šetřila několik let - byl mým snem. Někdo šetří na auto, někdo na plastiku, já nemám ani jedno. Každého věc.

Na výchově psa jsem se podílela zejména já - nevím, jestli Vám něco říkají bonitace, svody, cvičák, výcvikové tábory, figuranti atd. atd. - u toho musím být samozřejmě jako pán zejména já a podílet se na tom mj. figuranti a simulovat situace. A to vše stojí peníze.

Psa rozhodně nemámna parádu ani předvádění, ale jako společníka. Neznám Vás, ale za svých 38 měíců nacestoval možná víc než Vy - berte to bez urážky.

A k tomu řetězu - poraďte mi co tedy dělat, pokud nemáme svůj soukromý pozemek. Děkuji.

já bych teda svého společníka na řetez nedala *zed*

skye*

Sepi - mluvíte mi z duše. Tazatelka se svým "společníkem" asi spí taky venku u boudy.

Myslím si, že pokud někdo nemá pro velkého psa vhodné podmínky, neměl by si jej vůbec pořizovat. Tím nemyslím, že odsuzuji majitele velkých psů, co je mají třeba v paneláku. Protože i tam se mohou mít bezvadně, když s ním majitelé chodí často a dlouho ven. Ale pořídit si psa, abych ho uvázala venku na řetězu? Proč? Chudák pes.

hop®

Sepi a Skye a někteří další...:

To, jestli je pes v nepřítomnosti páníčka uvázán k boudě nebo zavřen v pokoji není zase tak velký rozdíl, stejně ten pes většinu času prospí. Navíc venku u boudy je na vzduchu a může pozorovat "okolní dění" a boudička je jeho terirorium. A když psovi panička (nebo páníček) věnuje většinu volného času, je úplně buřt, kde je ten pes zbytek dne!

Pokud si někdo ze psa udělá postelového mazlíčka, je to jen jeho volba, ale takový pes přestává být psem a stává se pouhým polštářem. Věřím, že tazatelka o psech a své rase ví své a nemá pesana proto, aby mu škodila či ubližovala!

Moje právní porada je, že pokuta byla uložena právem. Doporučuji zaplatit a vzít si z případu poučení do budoucna.

youngman*
hodnocení

4x

Předem říkám že nejsem odborník na psy ale snad můžu napsat... Je to složitej případ.. taky vím jak lidi dokážou dráždit psy, ale je to tvrzení proti tvrzení - to bude těžký.. každopádně je důležitý že byl pes na řetězu, to hraje pro Vás. Pokud se má objektivně zvážit tenhle incident musí být všechno uvedeno podle pravdy což předpokládám že jste tedy uvedla. Ta karabinka teď hraje nejdůležitější roli a jestli tedy opravdu byl na řetězu karabině a obojku pak by to nebyla vaše vina. Asi to bude muset posoudit nějaký odborník a prozkoumat prasklou karabinu. Když zjistí že byla odpovídající váze a síle psa ale měla tedy nějakou výrobní vadu pak by jste to měla vyhrát. Nevím jak se přesně postupuje dál ale odvolání už jste učinila takže to je v pořádku. Dál asi soudní cesta, právník atd... Má to každopádně jednu výhodu a to tu že teď už soused asi dá pokoj a nebude psa dráždit. Jsem zvědavý jak to nakonec dopadne. Nashle.

doplněno 27.02.13 03:24:

joo smetáci jsou daleko horší než velcí psi. majitele je nevychovají a oni pak vydráždí i toho největšího rozumnýho pana psa, to znám

novackaj
hodnocení

Děkuji za snad první nezaujatou a rozumnou odpověď.

pt®
hodnocení

1x

Tak jste si tady vylila svou náladu rozhořčenosti, ale stalo se a byl posuzován skutek Vašeho psa. Nikoho nebude zajímat, jakým výcvikem pes prošel, když selhal a pokousal. Přece jste ho snad měla odvolat, proč neposlechl povel? Prostě selhal, je to jen zvíře a nikdy nevíte, co se mu v hlavě děje. Příště si dáte větší pozor a myslím, že soused také, že si to nebude chtít zopakovat. Vemte oba rozum do hrsti, domluvte se, jak chcete na pozemku zabránit střetu a dodržujte to. - pt

novacka74
hodnocení

Ještě jednou prosím o refundované odpovědi kynologů, odborníků nebo chovatelů s podobnou zkušeností a ne lidí, kteří jsou si případ líní přečíst celý a plácají tu bláboly... Děkuji

pt®

Já jsem si Váš příspěvek opravdu přečetla celý. Nechtěla jsem původně psát svouji zkušenost, ale udělám to. Našeho malého psa, venčeného na vodítku, pokousal volně běžící vlčák a překousl mu nožku pod pravým ramenním kloubem. Operace byla 15 tisíc, zápis na policii. Pán nám všechno uhradil, emoce utichly, bavíme se přátelsky. Jeho vlčák i náš malý psík jsou už oba na druhém břehu, odkud není návratu. Bohužel. - pt

novackaj
hodnocení

For pt

myslím, že je citelný rozdíl mezi volně běžícím vlčákem a psem přivázaným ve svém teritoriu na řetězu a horolezeckých karabinách a dále mezi slušným člověkem a sousedem ochmelkou, systematicky psa 2,5 roku provokujícím...

hodnocení

1x

Všimli jste si, jak majitelé malých ras, jsou mírumilovní? Nikdy se nevyjadřují pohrdavě o velkých rasách. ;) Není to tím, že si někteří nemusí posílit sebevědomí velkým psem, velkým autem, velkou babou s velkýma očima a předvádět, jaký je silný a úspěšný a navíc, jak umí postavit do latě takového zabijáka. A velmi hlasitě a velmi zle se vyjadřovat o malých pejscích. Takové-Tohle není pes, toto je PES. :D Nemám zapotřebí se hádat a nesmyslně vyskakovat, je to jen a pouze zamyšlení. Pan Srstka se svým drobečkem má můj obdiv. *kafe*

lm®

Nebudu to celé číst,je mi z toho na blití promiňte (i při bohatosti českého jazyka nelze nalézt výstižnější slovo).

Mám ráda všechny psy. Malé i velké. Doma byl vlčák,syn chová salašnického a já mám maltéze. Na co chci reagovat je,že už Váš postoj je dán slovy " smeták". To vypovídá o všem.Jaký pán,takový pes.Jste plná nenávisti a zášti.Stejná budete i k lidem.Nastavíte si svoje nesmyslná kritéria a kdo jimi projde ať už je to pes či člověk,má podle Vás právo žít a existovat.*ee*!

Musíte být velmi nešťasný člověk,když máte takovou potřebu ubližovat.Je mi Vás líto a je mi líto ,velmi líto lidí ve Vašem okolí.

novackaj
hodnocení

Prosila jsem o rady trochu právní. A většina lidí se tu zabývá tím, že jsem napsala smeták. Už mě to nebaví. Také mám ráda všechna zvířata, zejména psy, a také je nerozlišuji podle rasy. Ale smeták je u mě každý pes, a je jedno jestli velký nebo malý, čistý nebo kříženec, který je nevychovaný, neposlušný a dokazuje svou sílu do doby, než zadupete.

Tak mě neposuzujte a neurážejte podle jednoho slova, paní psycholožko. Nevím, kolikrát vy jste donesla něco pro psy do útulku, kolika lidem jste pomohla s výcvikem psa.

ifkali*
Im@ máte pravdu,lépe bych to nenapsala.Asi toto konkrétní téma budu raději už ignorovat,abych slovně neujela:)
Hezky den

petr123*
hodnocení

1x

Pes přetrhne nejsilnější dostupnou karabinu? No, tak v tom případě bych nehledal chybu u výrobce karabiny ale ve výchově psa. Takhle silný pes prostě potřebuje řádnou výchovu a výcvik. A to prostě nemá, jinak by neustále neutíkal...

hodnocení

1x

Myslím, že další odpovědi jsou již zbytečné.

Po tom extempore s Vladimírem se tu Novacka už těžko ukáže *smich*

cyril*

Tak to by mne velice mrzelo, protože jsem se chtěl optat, jakým způsobem hodlá všem rádcům "REFUNDOVAT" jejich rady, jak sama nebo sám uvedli na konci svého původního příspěvku. *nevi*, *smich*

bizon*

Lidé potřebuji někdy chytit za ruku a cítit podporu od druhých.. Já se té holce nedivím, ale s tím Vladimírem je to k pousmání. Prostě nikdo očekávaně neporadil, tak si kočka odpověděla jak potřebovala :).

hodnocení

0x

Číst celé se mi to nechce, ale jestli máte takového psa na řetězu u boudy, tak bych dal flastr taky.

doplněno 27.02.13 16:14:

Novacko74, teď jsem vše přelouskal i s diskusí. Je mi Vás líto stejně jako vladimirovib. I když se člověk naklonuje, stejně mu to není nic platné. Více je mi však líto Vašeho psa a i souseda.Píšete, že venčí svého psa v blískosti teritoria psa Vašeho. Dále píšete, že máte se sousedem společný pozemek.Proč nemá soused volný přístup na svůj i Váš spolešný pozemek. Proč ho omezujete na jeho právech. Rozdělené to asi nemáte, to byste mohla oplotit. Jinak dle Vaší první reakce možná bláboly píšu, ale já s nimi nezačal.

novacka74
hodnocení

Jak by jste je zajistil Vy? Z kotce za 18 tis. se dostal během týdne 3x

ohneta*
hodnocení

0x
Ikdyz si soused může za pokousani do jisté míry sám, za jednání psa je zodpovědný jeho majitel a nic na tom nemění prasklá karabina. Ovšem zdržel bych se komentáře jak ho uvedla pt, paní nenapsala, že pes neuposlechl povelu.

ivik*
hodnocení

0x

Buďte ráda, že se neurval ve chvíli, kdy by tam bylo malé dítě...

sebod*

Po mém zeťovi mi v baráku zůstaly dvě maličké děti a pes - akita :D. Psa měl rok uvázanýho na řetězu, když byl náhodou na volno tak si třikrát kousl do člověka. Nic až tak tragického, spíš to bylo silnější "cvaknutí" zuby. Jak jsem napsala, zeť je pryč, pes zůstal. Je puštěný na obrovské zahradě. Ze psa, který se dříve choval "jak urvaný ze řetězu", se stává poslušný pes. Vyrovnaný, spokojený. Můj zeť byl sebestředný člověk, který neuměl ovládnout sám sebe. Jak by potom mohl vychovávat psa? A dle stylu "útočného" psaní zde na poradně se domnívám, že jak "novacka", tak kratast by psy neměli chovat vůbec. Oba si musíte uvědomit, že i k přivázanému psovi se může přiblížit dítě a hodit kámen. Ano, nemá to dělat...Ale Váš pes také nemá v tu chvíli co kousat... Takoví chovatelé psů, jako jste vy dva, jsou právě ten obrovský problém. Ne vaši psi. Ti jsou jen vašim obrazem!

A abych zde nebyla považována za majitelku "smetáků", taky jsem tu vaši vzácnost měla doma. Vím moc dobře, co to obnáší. Takový pes přece nemůže být na řetězu. To v něm jenom posiluje jeho špatné geny *zed*. Zamyslete se, prosím, sami nad sebou. A to vás prosím ve jménu ostatních kvalitních chovatelů, kteří se psům opravdu věnují.

kratast*

sebod: dekuji za kynologickou prednasku. Dejte mi na sebe kontakt abych se s Vami mohl poradit az nebudu vedet, mohl/a by jste nam upresnit jake kynologicke zkusenosti mate za sebou? ja jen abychom se pak mohli dale bavit :) mam tedy takove tuseni ze prakticky zadne zkusenosti nemate ze? cvicite psy? kolik zkousek a vystav jste absolvoval/a? takze se asi opravdu nermame o cem bavit že?

tak jeste jednou dekuji za vas prispevek, zkuste to za par let az budete mit nejake vecne zkusenosti jak s chovem psu tak s jejich naslednym vycvikem :)

lidus*
hodnocení

0x

Přečetla jsem poctivě vše, nechci napadat majitelku psa, že mu nadala řádný výcvik a uvazuje ho na řetěz. Buďte ráda, že se nestalo nic horšího, že je váš pes řádně očkovaný proti vzteklině a že to spraví je 5000 pokuta a sousedovo ošacení, taky by se soused mohl soudit a chtít po vás spoustu peněz za své zranění. Pokud soused vašeho psa provokuje, nafoťte to a pak můžete zase vy zažalovat souseda. Není nad dobré sousedské vztahy, že?

novackaj
hodnocení

To jo - sousedy si nevybíráme, ale mě pánbůh nadělil vrchovatě:) Sousedovo jednání k psovi jsem chtěla samozřejmě nahrát, ale od incidentu k psovi již nepřiblíží.

ifkali*
hodnocení

0x

A mám za to, že soused mi tuto raritu závidí a chová se tak, jak chová...

To asi už vidíte přehnaně,to by udělal jiný tah.

Třeba si pořídil stejného smetáka jak máte Vy,nebo většiho siláka na procházky.,třeba i jinak:)

doplněno 27.02.13 10:23:

A až by se ten Váš uvázenec urval,tak by si naběhl,to by bylo možná naschvál,ale takhle mi to nepřijde o závisti,jak uvádite.

jirbar*
hodnocení

0x

Proč mu to soused neoplatil?

badok
hodnocení

0x

Máme doma to samé. Naštěstí nebydlíme v dvojdomku. Poněvadž to by se musel jeden z nás odstěhovat. Naši sousedi nás doopravdy nenávidí a to nepřeháním. My jsme jim nic neprovedli, prostě to tak mají. Nejstarší z nich na naše psy neustále pořvává věci typu "držte hubu parchanti, koukejte zmklnout smetáci" a podobně. Naši psi je nenávidí. Jen jsem teda zapoměla říct, že máme dvě kříženky velikosti border kolie. Jejich děti po psech hází sníh, kaštany, žaludy. Prostě co jim příjde pod ruku po nich bezostyšně fláknou. Několikrát jsem to s nimi řešila, ale bez úspěchu. Když byli fenky maldší, byli většinu dne venku. Nikdy neutekli, nikomu nic neudělali. Jen ta mladší občas chytla návštěvu za nohavici, ale za to si vždycky mohli sami. Teď jsou s námi doma. Ven se chodí jen vyvenčit a na procházky, které jsou dlouhé a několikrát do týdne, aby se jim vynahradilo to, že nemůžou lítat venku jako dřív. Jsou spokojené, věštšinu dne prospí a rozhodně je jim líp, než venku kde je napomínají naprosto cizí lidé.
Soused má teď 3 psy. Jednoho opravdu velkého křížence NO a dva jorkšíry. Nemám nic proti majitelům těhle malých plemen, ale tohle jsou bestie nad bestie. Neustále štěkají, několikrát jsem byla svědkem, jak napadli NO, ale sousedům je to jedno, mají radost z toho, že se jich pes bojí. Ti malí s nimi žijí doma. Velký má svůj "kotec" zastrčený mezi keři, takže ani nemůže sledovat, co se děje v okolí ...O velikosti netřeba muvit ... Pustí ho tak jednou za týden... Naštěstí je to moula a člověku by neublížil, ale kdo ví. Jednou mu třeba z toho všeho přeskočí a něco udělá. Pak já budu ta, která ho bude obhajovat, protože je to jen a jen jejich vinou ...
No zpátky k Vám, nejsem právník ani profesionální kynolog, každopádně si myslím, že by jste měla vyřešit, jestli mít psa za tu cenu, že na něj bude soused a jeho pes útočit. Jako ČSV mu 100% musí neuvěřitelněě vadit, že ten "smeták" si na něj vyskakuje a on musí jen přihlížet, aniž by se mohl bránit. Věřte, že to musí být frustrující. Vy kdybyste byla zavřená v kanceláři jakožto šéfová a neustále na Vás chodila řvát "jen" sekretářka, taky by ste se bránila, že?

ifkali*

Bydlíme u lesa,kde nejsem jediná kdo chodí sportovat,běh.Nějaká chovatelka ČSV si tam venči za velkého pokřiku psa,který to

má stejně občas na háku a prostě naposledy doběhl ke známé co tam běhala,vůbec nereagoval na pokyny chovatelky,ta jenom

hystericky řvala,ať slečna stojí a neběží.Pes packy od bláta hodil kámošce na ramena a cenil zuby...proč to píšu?Je to reakce na vaše ,že na ČSV ,když smeták nevyskakuje,tak si nezačně,ne je to jen a jen o tom jaký ten pes je a výchova.Není to

plemenu.Mám kámoše,řekla jsem mu co a jak,on má stafordšíra,na kterého ,když doráží podle vás smeták,tak se jenom znuděně podívá.

Nepovažuje ho za vhodného soupera,páč není větší,než on,a tak šel se mnou kámoš a jeho pes běhat,.Jeho pes byl na vodítku, aby chovatelka ČSV jasně

viděla,že si ten její pes si naběhl až k vodítku a bylo.To už byl vhodný souper pro stafa a navíc si k vodítku doběhl a začal první utočit.!

A to je ČSV venku,má výběh a vidíte,prostě plemeno nenís stopro záruka ,je to jenom částečně možné brát jako určité převažující

povahové vlastnosti dané rasy.

Pes to přežil a už si nedovoluje a má respekt za nékým prudit.

doplněno 27.02.13 12:29:

Stafa má protože zabezpečuje objekty a dělá obchůzky,ale nikdy se o jiných psech nevyjádřuje,že jsou uštěkanci a smetáci,

ale o chovatelích,kteří svého psa porádně nepochopí a nezvádají si pro slovo daleko nejde.

Ja mám sama dva psí kámoše a nemám problém,jsou v pohodě.

novackaj
hodnocení

Jasný. Můj pes si na procházce jiných psů taky nevšimne, ať se jedná o jakékoli plemeno - pokud si jej tedy druhý pes nezačne všímat jako první. Tady prostě hájil jen své teritorium...

novackaj
hodnocení

Víte o čem mluvím. Ten sousedovic pejsek miloučký (pro zdejší zastánce malých plemen) je taky jorkšír...

martinaa*
hodnocení

0x

Jen pro začátek, plemeno CSV obdivuji, dlouho jsem nad ním uvažovala, jorky a podobné uštěkané minirasy ráda nemám, jsou to provokatéři... nicméně jakkoli kolem sebe budete kopat, už jen dle zdravého rozumu je vina na Vaší straně. Jako majitelka polovlka jste povinná ho řádně zabezpečit, pokud utíkal z kotce, postavit jiný (za pomoci odborníka), pokud by selhal řetěz, na kterém chudák čévéčko nemá moc co dělat, tak měl kolem sebe mít plot, prostě tak, aby se zcela minimalizovalo riziko nějaké hloupé náhody. Notabene, když víte, že soused provokuje apod.

Jistěže prasklý řetěz jste nemohla tušit (předpokládám však, že jste ho pravidelně kontrolovala:)), ale když se Vám u přechodu vytrhne dítě z ruky a skočí pod auto, vina bude tak jako tak na straně řidiče, kterého asi moc nebude zajímat, že jste "nemohla tušit, že se vytrhne".

Už je logicky - kdo přišel k újmě, fyzické nebo třeba na oblečení? Ne Vy, ale soused. Proto je on poškozený a i když je to asi zmetek, jste povinná mu škodu uhradit.

novackaj
hodnocení

Tak rozhodně nebude vina na straně řidiče, jak uvádíte. Když se vytrhne matce v takové chvíli, že řidič nemá šanci reagoavat, je zavinění na matce. A přechod pro chodce na tom nic nemění. To jen že jste se tak trochu trefila do mého oboru:) Ale o tom tu nehodlám diskutovat.

Spíše bych to přirovnala k tomu, že pojedete autem, které není nijak staré, má platnou technickou, pojedete přiměřenou rychlostí. V zatáčce vám kvůli technické závadě praskne uchycení kola - vy z toho důvodu přejedete do protisměru a tam se střetnete s řidičem, kterého zraníte.

Budete se cítit vina? Bude to vaše nedbalost, že praskla nějaká součást na vozidle dejme tomu půl roku starém?

Napovím Vám - tyto případy, pokud je prokázána technická závada, se odkládají...

martinaa*

Jistě, jako matka budete vinit pouze sebe za svoji nedbalost..:D Nehldě na to, že řidič má předvídat, že. Praxe by asi trošku pokulhávala. Co se týče toho prasklého kola na autě, nemám žádnou jinou možnost ovlivnit situaci.

To jste ale Vy měla. Pořádný kotec, plot.

novackaj
hodnocení

Ježiši, tam by se posuzovalo, v jakém okamžiku matka k přechodu přišla, jak dlouho tam stála, jestli měla v úmyslu přejít nebo tam jen s někým kecala, ale tím se fakt nechci zabývat. Na to si založte diskuzi jinde.

Kdyby měl pes kotec a nějakým způsobem se z něj dostal, kdyby měl plot a nějakým způsobem jej překonal, psala by jste, že měl být na pořádném řetězu.

Prasklé kolo jste mohla ovlivnit - před každou jízdou lést pod auto a kontrolovat jeho stav. Jako já jsem měla každý den kontrolovat karabinu, jestli na ní není nějaká mikroskopická prasklinka, která by mohla vést k jejímu celkovému prasknutí:(

martinaa*

Vy se prostě chcete hádat a za každou cenu od někoho slyšet, že chyba je na straně souseda.

Nikdo nepsal, že jste měla každý den kontrolovat karabinu, měla jste mít i jiné zabezpečení. Kdyby měl kotec nebo plot a obojí překonal, je opět chyba u Vás v jejich nedostatečnosti.

doplněno 27.02.13 13:18:

Ano, karabina Vaše vina není. Vaše vina je to, že pes nebyl řáně zabezpečen vysokým plotem nebo kotcem, což jaksi pořá nechcete chápat.

doplněno 27.02.13 13:18:

"řádně", "pořád"

novackaj
hodnocení

Vůbec se nechci hádat - jen prostě argumentuji s tím, že dle mého názoru prasklá karabina není má vina a nedostatečné zabezpečení z mé strany, stejně jako prasklé uložení kola.

Pokud by se pes vyvlékl, nějakým způsobem si karabinu otevřel nebo úvaz někde překousal, neřeknu půl slova a ani bych tu diskuzi nezakládala.

k2

Pokud Vam praskne ulozeni kola, je to pouze VASE vina. Za technicky stav auta (zajisteni psa) je zodpovedny ridic (majitel). Sankci musite zaplatit VY jako majitelka psa, nasledne pak tuto castku muzete vymahat od vyrobce karabiny soudne. Ze takovyto soud nemate sanci vyhrat je asi vicemene jasne.

P.S:prectete si po sobe, co jste napsala.

Namatkou: smetak, obtloustla úřednice s kafíčkem na stole a cigeretovým kouřem táhnoucím z úst, nedbalost v jednani souseda (za to, ze ho pokousal Vas pes?), nebylo Vam ani po chuti z pojistky uhradit skodu zpusobenou Vasim psem, Vas pes je skvele vycviceny (proto pokousal souseda?), soused Vam zavidi psa (protoze on ma smetaka), a proto se schvalne nechal pokousat, stat preje netahlum, lemplum, zlodejum atd. jen majitelum vychovaneho pejska co jen chudak nekoho pokousal ublizuje...

Z kazdeho Vaseho prispevku je videt, ze Vy a Vas vychovany pes za nic nemuzete, ze se soused a stat se spikli proti Vam. Kdo s timto nesouhlasi do toho se navazite a do nekonecna se obhajujete.

nicozjb*
hodnocení

0x
polemiku o smetácích nechám na ostatních v této situaci morálně máte právo vy avšak tet bych zaplatila a řešila budoucnost pozemek u 2 domku nelze rozdělit? tak aby jste měla plot dostatečně daleko od úvazu aby psa nešlo tak dobře dráždit a pokud možno neprůhledný? bohužel toto znám jeden z našich nechtěných miláčků strávil 9 let v obci s velkým výskytem jistého etnyka a volně pobíhajících psů různých křižovatek menšího vzrůstu byl to mistr útěků tak byl v kotci vždy když jsme nebyli doma a na řetězu
doplněno 27.02.13 12:39: a jeho pes byl na vodítku?
doplněno 27.02.13 13:00: nedočetla jsem se kde bydlíte města pohyb psa upravují vyhláškou jistě nebudete jediná kdo psa vyděl bez vodítka je to hrozné kdysi jsem hlídala importovaného stafa cca 60 T a napadala ho čivava když jsem volala pčr smáli se do doby než jsem řekla že svému sundám košík pak přijeli a zmetek myšlen páníček dostal pokutu
novackaj
hodnocení

Nebyl na vodítku. Vždy miloučkého jorkšíra pustí v blízkosti mého psa a baví se tím, jak on ví, pokud může můj pes, stoupne si půl metru od této hranice a štěká na něj. Bohužel jsem to nikdy nenahrála, ač jsem to měla v úmyslu.

Prostě myslím, že je tu příslový "tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne" naprosto sedící.

andrea1*
hodnocení

0x

Vychovaný pes nesmí štěkat na lidi, co jsou za plotem. Ani na souseda. Toto majitelé psů snad neví? Je to nevychovanost jak psa tak i jeho majitele. Myslím, že toto tady bylo opomenuto a proto sousedovo okřikování vašeho psa. Jestli to je sousedovo slaboduchost, že jak píšete, dráždí vašeho psa, tak s tím, bohužel nic nenaděláte. Jenom snad udělat opatření, aby pes na vašeho souseda neviděl a obráceně. Také si myslím, že kotec je pro psa horší než řetěz. Je mi psů, kteří jsou zavřeni v kleci 2x2 m a koukají smutně přes mříže, opravdu líto. Vy ale podmínky pro chování takového psa nemáte. Ten potřebuje mít zázemí, jak již pospáno výše. Jestli byl váš pes dostatečně zajištěn a jedná se o výrobní vadu karabiny by měl posoudit soudní znalec. A s tímto posudkem pak se obrátit na obecní úřad, s tím, že majiteli byla již škoda uhrazena. Ale ten posudek také něco stojí a může to být i víc než 5 tis. Anebo se obrátit o vyjádření přímo na výrobce karabin. (U horolezeckých karabin se musí provádět pravidelné revize a po určité době provozu se vyřazují.) Záleží na člověku na OÚ, který toto posuzuje. . Pak zbývá jedině obvyklá právní cesta tj.soud. Existují i bezplatné právní poradny, jejichž seznam najdete např. na google

doplněno 27.02.13 14:16:

...popsáno výše.

vladimirb
hodnocení

Dobrý den,

se zájmem jsem si přečetl Váš příběh a následnou diskuzi. Popravdě je mi Vás líto, asi jste čekala trochu odborné odpovědi z právního hlediska a místo toho jste si tu mezi pejskaři a rádoby odborníky pěkně naběhla, že. ale tak to tu bývá...

Aby jste nepropadla v beznaděj k této společnosti, dovolím si Vám ve Vaši věci právně pomoci.

Tedy - když pomineme úmyslné zavinění, které ve Vašem případě nelze aplikovat a pak rovněž tak nedbaost vědomou, lze se bavit o § 3 písm. b), tedy nedbalost nevědomou - "Nevěděl, že svým jednáním může porušit nebo ohrozit zájem chráněný zákonem, ač to vzhledem k okolnostem a svým osobním poměrům vědět měl a mohl".

Vy jste vědět nemohla, že praskne karabina. Měla a mohla jste vědět, že se pes vyvlékne apod. a proti tomu jste jej řádně zajistila. Navíc při ataku jste nebyla, nijak jste tedy nejednala a jednat nemohla a tedy nemohla ohrozit zájem chráněný zákonem. Pokud by jste se na pozemku nacházela, došlo k utržení psa a Vy jste nejednala nebo by se Vaše jednání minulo účinkem (psa by jste nepřivolala nebo mu jinak nezabránila v napadení souseda), pak by se nedbalostní jednání aplikovalo.

Váš příklad s utrženým kolem je dobrý a samozřejmě řidič nenese vinu, pokud má tedy platnou TK (narozdíl od názorů některých odborníků). Abych ještě přesněji formuloval "nedbalost nevědomou" na příkladu - pokud s vozidlem zastavíte v kopci, zapomenete zatáhnout ruční brzdu a zařadit rychlost - pak se jedná o nedbalost nevědomou. Pokud ruční brzdu zatáhnete, zařadíte rychlost a vozidlo se přesto rozjede a něco poškodí, pak se nejedná o nedbalostní jednání v žádném odstavci, tedy ani o protiprávní jednání a to je Váš případ.

Naopak bych uvažoval, být Vámi, o oznámení na souseda pro porušení ust. "Přestupku proti občanskému soužití".

Držím Vám palce a napiště vnitřní poštou jak jste dopadla.

pt®

"novačka74", teď jste mně vážně naštvala. Proč se vydáváte za "vladimírab"? Pokud tam sedíte vedle sebe, tak se můžete poradit přímo. Tohle je na halavu. - pt

doplněno 27.02.13 14:42:

Hlavně si pište vnitřní poštou, když vám to půjde.

ladinpraha*

Konečně v sobě našla tu druhou osobnost, která jí dá za pravdu.

Milá "pt", teprve, když se z ženské Novačky stal chlap Vladimír, snad se to konečně urovná. Ti dva si to jistě vyříkají, vždyť mají oba dohromady jen jednu hubu a to tu společnou! *ua*

Jinak, neschvaluji dráždění velkého psa, ale neschvaluji ani pohrdavé označování "smeták". To by pak plno z nás mohla paní Novačka/pan Vladimír označovat za pajdu, hrbáče, tlusťocha, slepýše apod.

Já mám ráda všechny psy, malé i velké. Jednou jsem jela na babetě, z vrat domku vyběhl velký černý pes a zakousl se mi do nohy. Nic jsem mu nedělala. Vyběhla majitelka, začala jsem se s ní bavit, zajímalo mě, zda je pes očkovaný. Byl. A prý nemá rád zvuk motorek a utekl. Nic jsem z toho nedělala, co si na nich vezmu? Noha se mi zahojila.

Spíš se mi zdá, že Vladimír Novačka má nějakou zlost na majitele malého psa a snaží se to právě přes ty psy řešit. Ale to není nikdy správné řešení! Jaga.

petr123*

V podstatě všecho zde uvedené je pravý opak toho, jak to opravdu je :-P

Výrobce karabiny negarantuje sílu karabiny na trvalou zátěž velkého hysterického psa.

Řidič je povinen mít vozidlo v dobrém technickém stavu neustále, nejenom když jde na STK.

Při parkování na kopci je potřeba auto zajistit proti samovolnému rozjetí, v případě potřeby včetně pevné překážky pod kolem.

Když pominu, že sedíte vy dva u jednoho pc, pak k tomuto jen tolik...Nedbalost zůstává stále nedbalostí. Ať je vědomá, či ne. Zodpovědnosti za chování a činy Vašeho psa Vás nikdo nesprostí. Pokutu byste měla zaplatit a pokud máte něco proti chování souseda, pak to řešte jiným sporem. Soused uvedl ve výpovědi, že je Váš pes nebezpečný a zlý...To se potvrdilo ve chvíli, kdy ho napadl a ublížil mu. Odvolání jste podala, odhaduji, že Vám nebude nic platné. Smutné je, že se cítíte být Vy ta poškozená, zatímco Váš pes mohl sousedovi klidně ukousnout půlku obličeje jen proto, že venčil svého psa v blízkosti toho Vašeho. Píšete, že on to mohl předpokládat...Já říkám zase to, že Vy jste to měla předpokládat. Znáte svého psa a znáte i souseda. Se sousedem nesvedete nic, to jste měla již řešit dávno, pokud Vašeho psa provokoval, se svým psem jste mohla...Po této "nehodě" si ho budete muset na svém pozemku stejně lépe zajistit. Mohlo tomu tak být už dávno předtím. Modlete se, aby byl soused v pořádku a jeho zdravotní stav se třeba nezhoršil...To byste se také nemusela doplatit, když máte takovýto přístup...Abyste si nezavařila ještě více. Bylo by zajímavé přečíst si zde verzi i Vašeho souseda...Ono všechno má rub a líc. A pravda bývá většinou někde uprostřed.

martina0*

Teď jsem se prokousala celou diskuzí a na závěr přišlo vyvrcholení v podobě vašeho "druhého já". Nezlobte se ale opravdu jste mě pobavila :) K dotazu, jak už zde bylo řečeno, za svého psa si ručíte vy. ČSV není rozhodně pes na řetěz ať si říká kdo chce co chce. Dle mého by žádný pes neměl být na řetězu, jen to podněcuje agresi.

Chápu, že máte souseda, který se baví tím, že vašeho psa provokuje ale správně vychovaný, přirozeně sebevědomý pes vyrovnané povahy by ani nezvedl hlavu aby odštěkl :) Ale samozřejmě takový pes by netráví život na řetězu...

Neustále se tu obhajujete, nevím proč jste se přišla zeptat na poradnu, když víte jak to vlastně správně je a vy za nic nemůžete a shazujete všechny a všechno co má o trochu jiný názor než vy...

martinaa*

Tak teď jste se, vážená, ukázala v pravém světle. *blee*

pb®
hodnocení

0x

A proč máte psa uvázaného na řetězu? Buď máte mít kolem svého pozemku plot, nebo kotec, tak aby pes nemohl nikoho ohrozit. Že to nejde jsou jen výmluvy, protože za plotem se chovají třeba i vlci v ZOO. A pokdu jsou opravdu plot i kotec nemyslitelné, máte mít psa v bytě. Tam ho nikdo obtěžovat nebude, stejně jako on nemůže nikoho napadnout. JInak je zabezpečení Vašeho zvížete jen a jen na Vás a pokud Vám zvíře uteče, třeba i proto, že ho někdo pustí nebo poškodí oplocení, je to pořád na Vaší odpovědnosti. Tak hovoří zákony. Protože kdyby tomu tak nebylo, "omylem" by lidem utíkali psy, tygři, medvědi a podobná havět a na svém útěku by "omylem" likvidovali nechtěné sousedy.

nicozjb*
jen dodám pokud vám někdo pustí psa tak můžete i vyhrát bránila jsem se neoprávněným nakládáním s cizí věcí a tím vzniklou škodou kterou musel tenkrát uhradit člověk který psa vypustil a jako víše jsem zmínila auto ukradené které zaviní nehodu

hodnocení

0x

Bohuzel , pan byl napaden pri braneni sveho psa... ono kdyby misto psa tam bylo dite a melo hracku a vas by letel za ditetem tak co?! neni v tom zadny rozdil a nezvladate nebo mate nezvladatelneho psa. Mela byste se nad tim zamyslet , protoze casem se muze stat nebo podobneho a k vetsimu zraneni ... a to by uz byl velky pruuser*afro*

hodnocení

0x

Myslím,že největší chybu jste udělala už výběrem plemene psa.Takový pes by měl být na řádně zajištěném pozemku a HLAVNĚ NE PŘIVÁZANÝ NA ŘETĚZU.Trpí vaše okolí i váš pes.A co jste to za člověka,že píšete,že bohužel vzal smetáka do náruče?To měl nechat svého pejska roztrhat?Jiný člověk by se styděl,vy jste ještě rozlobená.

andrea1*

@arwi napsal(a) jste to dobře. "Smeták" má štěstí, že má pána, který ho má moc rád, což dokazuje, že se radši nechal pokousat. Je to od tazatelky cynické. Neumí se vžít do pocitů souseda a ani necítí se svým psem uvázaným na řetězu.

tak tomu se musím smát.. nezapomínejte, že si za to hlavně může sám svým počínáním... když píchnete do vosího hnízda, tak musíte počítat s následky..

jakoola*
hodnocení

0x

Nechápu co chcete slyšt, tady žádné výmluvy a objektivní příčiny nejsou. VÁŠ PES POKOUSAL ČLOVĚKA. Vy nesete odpovědnost za Vašeho psa. Je to Váš pes a vy jste ta , kdo se má postarat , aby byl bezpečí a zajistit , aby ho lidi , jako Vás soused nemohli provokovat.Doposud jste nečinně přihlížela jak ho provokuje a tady je výsledek. Není důležité kolik má pes zkoušek na cvičáku a mezi lidma , kteří to se psy umí .Je mnohem důležitější , že se Váš pes neumí kontrolovat a to je co Vám tu ostatní psali o tom , že ho nemáte vychovaného .O tom , že ho máte na řetězu ... tak to je absolutní a pro mě nepochopitelná záležitost. Proč si pořizujete psa , když mu nejste schopna zajistit ani základní potřeby jako je bezpečný prostor a výchova.

marous

Zcela souhlasim s "jakoola"!Fakta jsou jasná,Vy jste za psa zcela zodpovědná,Váš pes napad člověka,následky si po právu nesete,tak co chcete slyšet?A navíc pes na řetězu,to je absolutní nehoráznost!A konečně k tomu,že nazýváte jinýho psa "smetákem" je dost ubohý,zamyslete se nad sebou!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]