Nejste přihlášen/a.
Dobrý den od kolika měsíců můžu vodit psa na stahovacím obojku?Mám 8 měsíční fenku německého ovčáka. Mohu už vyměnit kožený obojek za stahovací? Zatím venku docela tahá hlavně když jdem s jinými psi .Nevadí to?Nebo mám raději počkat a dát ho až po roce .
Používání stahovacích obojků není otázka věku, ale stupně nezvladatelnosti psa. Osmiměsíční NO je sice dorostenec, ale chůze na vodítku patří k základním povinnostem, které by měl majitel se svým psem zvládnout.
Pokud sama nemáte zkušenosti nebo fyzické schopnost na to abyste svého psa naučila těmto základům, navštivujte s ním psí cvičiště, kde vám pomohou a poradí.
Není nic trapnějšího než pohled na psa střední a větší velikosti, za kterým vlaje na vodítku "psovod".
Navíc tento pohled nevzbuzuje zrovna důvěru v ostatních chodcích, maminkách s dětmi nebo majitelích menších psů, že jste zcela pánem situace a ovládáte svého psa za každých okolností a to i těch nepředvídatelných.
Stahovacím obojkem bez důsledného výcviku nic nevyřešíte, pes bude tahat ještě víc a navíc může dojít k poškození trachey (průdušnice). To, co vám zde radí jedna uživatelka, která sama nezvládla natolik výchovu svého psa, že se několik let neobejde bez el. obojku a přesto její pes skončil na řetězu a vyšetřuje ji kvůli tomu policie, na to nehleďte. El.obojek kupodivu není zakázanou pomůckou (ovšem pokud se jedná o homologovaný značkový výrobek) ale takový, který je schválen pro náš trh není zrovna levná záležitost, jeho používání má být pouze krátkodobé (nárazové) a stejně patří spíše do rukou odborníka.
Ovšem některé typy tzv.stahovacích obojků jsou porušováním zákona na ochranu zvířat proti týrání a můžete se dočkat i finančního postihu (a ostudy) za jejich používání. Patří sem samozřejmě ostnáče, ale i běžně používané řetízkové obojky, které nemají omezovač škrcení, tedy takové ty hladké řetízky s dvěma oky. Pokud použijete oko, při kterém dochází k možnému neomezenému škrcení psa, jednáte protizákonně.
Řiďte se radami místních pejskařů, kteří mají své psy skutečně rádi a dejte svému mladému psovi denně dostatek volného pohybu (po ukončení fyzic.vývoje můžete vzužít kolo, běžky atd.) domluvte si návštěvu cvičiště a každý pokrok nebo snahu odměňte pamlskem!
Předem chci říct že el. obojek bych v životě nepoužila i kdybych už neměla moc možností .A mimochodem nejde mi o to abych ji tím naučila chodit u nohy. Postupně se to učíme a začíná jí to jít .Pamlsky dávám a hlavně ji učím na balónky apod. Šlo mi spíš o to dozvědět se od kolika let nebo měsíců se může požívat parávě kvůli poranění krku .Jelikož nejsme s výcvikem až tak daleko aby šlapala u nohy jako hodinky a občas si prostě zatáhne. Puštěná je 24 hodin denně takže pohybu má dost.A děkuji za rady
Krk psovi neporaníte, pokud ho nebudete dusit (zapnout tak aby nestahoval). Já používám tento obojek asi od půl roku věku.
Jen doplním, kupte obojek s podlouhlýma očkama, ten netrhá chlupy. tento mavez.cz/...
Tento nekupujte: mavez.cz/...
Já bych to celkově shrnula a zvolila bych kompromis- polostahovací kožený nebo nylonový zapínací obojek. Pro psa v této velikosti bych raději požadovala se zapínáním na klasický způsob přezkou a ne méně spolehlivý klips. Na netu je jich na výběr dostatek, jistě budou k mání i v kamenných obchodech.
Stahovací obojek se musí používat citlivě, stejně jako obojek elektrický. Byla jsem nucena použít i elektrický obojek, nikoli kvůli nezvladatelnosti psa, ale kvůli tomu, že byl hluchý. Jednalo se o bulíka a obojek stačilo použít jen třikrát, aby pochopil co je potřeba. Stejně jako u každé výcvikové pomůcky se musí se vším zacházet tak, aby jste svému psu neublížili. Na cvičáku Vás naučí jak používat i ten stahovací obojek a součástí elektrického obojku je i videoinstruktáž, kde je vše řádně ukázáno a vysvětleno. Stahovací obojek používám při výcviku, ale venku na volné procházce používám polostahovák. Mám silného NO a i když má 8 měsíců, má na moji "figuru" až moc síly. A ještě k tomu ubližování obojkem, jak se Vám líbí pes se kterým jeho majitel pomalu mává ve vzduchu když chce zabránit tahání? Prudké škubnutí i "obyčejným" obojkem také ubližuje, dokáže psa posadit na zadek, či strhnout nazem.
jsou dva druhy stahovacích obojků - jeden je vlastně na očku a zatahuje se neomezeně - ten fakt nedoporučuji, nelíbí se mi psa škrtit...
ten druhý má omezení - stahuje se jenom o kousek - ten mi vyhovuje - a ten můžete používat klidně hned...
ale jestli si myslíte, že omezíte "tahání" stahovacím nebo nedejbože ostnatým obojkem, tak to se vám nejspíš nepodaří.
Psa nechte pořádně "vylítat" a naučte ho chodit u nohy... Docela se osvědčuje "ohlávka", stáčí psovi hlavu ke straně když táhne a od si to uvědomí a nechá toho.
No tak takhle jsem to určitě nemyslela .Nemám ho proto že nemůžu psa naučit u nohy .Učíme se ale nezvládá tento cvik až tak dobře aby si někdy nezatahala .Proto se raději ptám jestli ho mám dát až později .Kdyby mi to bylo jedno dám ho hned.
Klidně mu řetízkový stahovák kupte, zapnete ho na druhý kroužek a nestahuje. Na učení chůze u nohy se stejně používá zapnutý tak aby nestahoval. Protože potřebujete psem trhnout, pokud ho máte zapnutý na stahování, nemá to efekt (stejně jako polostahovák) a pokud psa obojek dusí, táhne ještě víc aby se toho zbavil...
Ohlávku jsem měl a ano,pes je nucen otočit hlavu za Vámi když potáhnete.Fena šla jako beránek.Akorát příště když jsem s ní šel ven a viděla ohlávku,sedla a nic s ní nebylo.Prostě nešla.A ten pohled co po mě hodila,ten stál za to.Nechat psa vylítat,vybouřit a v klidu cvičit.a chválit,a odměňovat. Pes neudělá nic z čeho by něco neměl.
Dobrý den,
rovněž jsem řešila Váš problém - a stahovací obojek, zejména řetěz, nedoporučuji. Má svůj účinek, ale pes postupně přijde o osrstění na krku a vypadá to nevábně. Tedy záleží na rase, zda plánujete výstavy atd.
Pokud pes tahá, doporučuji "obojek" na čenich - to je levnější varianta.
Já, jelikož mám divocha plemene ČSV, jsem to vyřešila elektrickým obojkem. Je to sice větší investice, ale při rozumném užívání dle instruktáže (která bývá na DVD přiložena) psa vycvičíte k obrazu svému.
Nyní jsme na tom tak, že stačí, když má pes na krku obojek a z obavy z impulzu poslechne každý můj pokyn - včetně chůze u levé nohy, když jde proti nám cizí pes.
Závěrem dodávám, že za dva roky, co pes obojek má, jsem el. impulz použila ze začátku cca 3x - 5x za zásadní neuposlechnutí (srna, slepice apod.) a pes si to dodnes pamatuje a ty necelé dva roky již není problém s přivoláním, taháním apod.
PS: pro pejskaře, kteří el. obojek neuznávají - já neuznávám odměňovat psa za každou šaškárnu pišingrem...
@novackaj:
El. obojek je výcviková pomůcka, kterou lze za určitých okolností krátkodobě použít, ale patří do rukou odborníka, který posoudí případ od případu. Používá se k nápravě a korigování chyb ve výchově nebo výcviku. Je to až ta poslední možnost, když selhaly všechny ostatní metody. Někdy může taková pomůcka zachránit psovi (např.chronickému útěkáři) i život, ale Vy, milá dámo nesplňujete ani jedno kritérium.
Vy ste úplně ukázkový příklad jak to nemá být, sama výchovu psa nemáte zvládnutou, tak neraďte jiným!
Máte mladého psa, kterému se údajně věnujete, ale jeho výchovu a výcvik bez el. obojku si nedovedete představit a odměnu psovi pamlskem odsuzujetet! Proboha na jaké cvičiště to chodíte? To je nějaká rezervace bývalých funkcionářů ze Svazarmu?
Výcvikové metody, které praktikujete (můžeme je nazvat parfozní) jsou za hranicí lidského chápání a na hranici porušování zákonu na ochranu zvířat proti týrání.
Přestože používáte tak tvrdé metody výcviku, naprosto jste selhala, váš pes skončil po opakovaných útěcích uvázaný na řetězu
v kotci, je nebezpečný svému okolí a pro jeho útok na jiného psa a jeho majitele vás musela řešit přestupková komise. Sama když chodíte se psem na vodítku, tak používáte el.obojek a nám (jinde) chcete tvrdit, že pes vás poslouchá a je vycvičený?
Sama mnoho desetiletí chovám psy , kteří jsou ve váhové (i množstevní) přesile, ale nikdy jsem je nemusela fyzicky trestat! Ono totiž potrestat psa, který váží 9O a více kg jde nejlépe jinak. Autorita a převaha a respekt se totiž nedá vynutit násilím.
A pamlsky? Počítám je na metráky a nepovažuji to za projev mé slabosti. A na závěr: všem nám "šéfují" tři malí Jackové .
Píšete, že není roblém s přivoláním a přitom Váš pes pokousal souseda, jak jste sama založila téma. Elektrický obojek není moc humání a nehodí se pro všechny psy. - pt
Madam rejpalko,
já jsem u toho nebyla. A když u něčeho nejsem, nemohu psa přivolat. Doporučuji číst celé příspěvky. Soused byl na společném pozemku a jako vždy psa provokoval. Za to, že praskla karabina nemohu.
Kdybych u toho byla, nestane se to.
Pro mě zase není humání nacpat do psa za den 30 piiškotů, aby si 30x sedl...
Ale, no tak, madam, napsala jste otázku, tak musíte počítat s tím, že se Vám dostane odpovědí, které se Vám nelíbí, i když budou pravdivé. Je smutné, co se stalo, ale tak si pořiďte vlastní pozemek a vyhnete se problémům. Na společném pozemku jste to měla spíš čekat, když jste tak zkušená. Nevím proč sem motáte piškoty, ach jo. - pt
Pes je společník, kamarád, ochránce. Nemá dělat to, co musí, protože musí, jinak by byl potrestán. Má to dělat, protože respektuje svého páníčka (vůdce smečky) a má ho rád. Je jedno, kolik jste na něj našetřila nebo jestli s ním chodíte na cvičák. Zázemí pro něj nemáte a uvazujete ho na řetězu. A teď ještě eletrický obojek? Dovolte? To si ze mě děláte srandu!
A pro vaši informaci - žádný majitel při výchově psa mu nedá 30 piškotů, že si 30x sedl. Dá mu za to tak 15 piškotů. Pak už pes (většinou) poslechce za pochvalu - a o to jde.
Taky je jedno, jak kdo psa provokuje. Je vaše chyba, že se utrhl a pokousal souseda. Lituju vašeho psa, musí být hodně stresovaný. Na toto se ale tazatelka neptala, takže končím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.