Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat co dělat,když vám někdo otráví psa.Včera na naší čtvrti otrávili psa,bojíme se,že by se to mohlo stát i nám a kdyby jo jak otrávenému psovi pomoct.Děkuji moc za odpovědi
Dobrý den. V případě jakýchkoliv potíží a nevolnosti psaneváhejte a ihned kontaktujte zvěrolékaře. Více info:
doplněno 20.02.13 11:22:PS: Pokud budete mít podezření, či obavy z otravy, lze kontaktovat veterináře ihned tlf. a on Vám dá instrukce, co v první řadě udělat i touto cestou, kdyby si člověk hned nedokázal poradit sám...
Nikdy nemůžete vědět, jaký to byl jed, za jak dlouho působí a jestli je to vůbec jed. Může to být velká dávka nějakého drasťáku, po které se psovi udělá ihned zle. Může to být malá dávka jedu, který začne působit až ve střevech, tedy po delší době, až projde žaludkem. Záleží na mnoha věcech. Jedna je strašnější než druhá. Minulá pes blinkala a kakala krev. Byl to jasný jed. Mazaly jsme k vetovi a ten pravil, že se o jed nemuselo jednat, že stačilo, aby psina sežrala něco zmrzlého, prochladil se jí žaludek a celé bříško. A pravil, že si podráždila velmi drasicky dvanácterník a slinivku a že bude mít celý život problémy. A měla!
Jakmile je psovi zle, když má horečku, je to infekce. Když jde teplota dolů pod normál, jedná se o jed.
Vyvolat zvracení, to vůbec není jednoduché, u žádné rasy. Cpát do psa, kterému je nesmírně blbě emetika, to také není snadné. Chce to co nejrychleji veta a nejlépe sebou do skleničky vzorek zvratků.
Přeji našim pejskům, ať na něco takového nenarazí a my nemusíme tu hrůzu řešit.
Venku, nebo na zahradě? Venku určitě chodit s košíkem a na vodítku. Jak nejrychleji pomoci bohužel nevím, zkusila bych ho přinutit zvracet a honem k veterináři.. Doma bohužel.. možná taky ten košík, případně ho mít na zahradě pokud možno více pod dozorem?..
Tady něco co jsem k tomu našla:
Při podezření z otravy je důležité co nejdříve vyvolat u psa zvracení, čímž dojde k vyprázdnění žaludku. K tomu je možné použít silný roztok kuchyňské soli (do vody jedna polévková lžíce soli na psa). Po vyprázdnění žaludku a odeznění dávivých příznaků je vhodné podat projímadlo (např. 20 až 30 g jedlého oleje) a následné podání 2 až 5 tablet živočišného uhlí (celkem až 25-30 tablet na psa) bud ve formě prášku (navlhčený), nebo v tabletách (navlhčené nebo rozpuštěné ve vodě). V každém případě je nutné vyhledat odbornou pomoc veterinárního lékaře, vhodné je zajistit část podezřelého krmiva k chemickému vyšetření, které zprostředkuje veterinární lékař. (ZdrojDěkuji moc,teď už vím co mám dělat.Včerešího rána mi volala sestra,že Elišku (našeho psa) mám hlídat,když s ní budu venku nebo na zahradě,že ob zahradu se dozvěděla od policie,že někdo BRUTÁLNĚ otrávil něměckého ovčáka na zahradě.Nejspíš,že lupiči chtěli vykrást dům ale ovčák byl jako hlídač tak ho otrávili.
Děkuji moc za dobrou odpověď.S pozdravem Adéla a Eliška...
Primární ochranou vůči vyšinutým jedincům rozhazujícím ´újedě´ je mít vychovaného psa, a ne čuně, které sežere, co vidí!
Pokud už se to ale stane, popadni psa a mazej k veterináři - ´doma´ nejsi schopna odhalit ani co sežral ani kolik toho bylo...
doplněno 20.02.13 11:28:..."než bychom ji tam dovezli umřela by"... - sorry, ale píšeš něco, co nemůžeš vědět (a to ještě poněkud hystericky - omluv mnou přímost). Někdy je vhodné vyvolat zvracení (pokud se otrava projeví před úplným vstřebáním jedu do organismu), někdy je ale na škodu (zbytečný stres psa průběh jeho otravy může zhoršit). Pokud neznáš příčinu, je rychlost, s níž kontaktuješ odborníka, důležitější, než chaotická a k vyřešení problému nevedoucí jiná činnost.
A ..."nikdy si nemůžete být jistí"... - mám asi zkreslené vnímání, ale pár let jsem se pohyboval mezi pejskaři na cvičáku - a pes, kterým si nemůžeš být jistá patří na krátké vodítko! - abys jej měla neustále pod kontrolou!
doplněno 20.02.13 19:59: To Borax: Bez ´svolení´ pána ani z ruky, ani od ´známého´ - ze země nikdy...
Ale jo - asi co kdo myslí "vychovaným psem", že?
Mám vychovaného psa ale nikdy si nemůžete být jistí,že to nesní.Je samozdřejmostí,že bych jela k veterinářovi ale nemůžu nic nedělat než dojedu k veterinářovi přece jen to máme dál než bychom ji tam dovezli umřela by!
V jedné diskuzi, zde na Poradte.cz jsem četla radu, dát psovi okamžitě vitamín K, který okamžitě vyvolá zvracení. S tím K si nejsem moc jistá, ale tímto směrem bych pátrala, sehnala si ho a měla ho po ruce. Alusska
doplněno 20.02.13 20:41:Tak to, co jsem napsala, je blbost.
Zde je text té odpovědi z jiné diskuze, na kterou jsem si špatně vzpomněla:
Otrava krysím jedem: Kumarinové rodenticidy jsou jedy, blokující vitamin K, a vyvolávající těžkou poruchu srážlivosti krve, tedy krvácení a krevní výlevy na všech sliznicích, kůži, a ve vnitřních orgánech. Strychninové rodenticidy postihují nervový systém, vyvolávají excitaci, záškuby, křeče až celkovou křeč a smrt. Po pozření některých přípravků k hubení hlodavců může nastat i otrava Thaliem, při níž se po dvou dnech objeví těžké průjmy s plynatostí, později zácpa, a po 10-14dnech vypadání srsti. .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.