Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl jsem takový nápad že bych své užovce dal do terárka topný kabel protože ráno v zimě mám v pokoji okolo 16ti stupnu. Topný kabel by spínal a vypínal podle tepelného čidla termostatu. Ale někde jsem se nedávno dočetl že užovky se nedokáží samy uchladit a proto si zalézají do chladnějších míst terárka a v tom je ten problém kabel by byl tažen po celém dni terárka . A proto se ptám jestli by se had musel chladit pokud by mel v celem terariu vhonou teplotu ( myslim 24/den )?
Zalíval jsem topný kabel do betonu podle tvaru terária (´vznikl´ topný kámen), reguloval jsem teplotu kamene (ne terária) a kámen měl cca 1/5 - 1/4 plochy dna terária - takže hadice si vlezla, kam chtěla...
doplněno 03.02.13 16:57:Kabely jsem měl z ´metráže´- tedy délku, jakou jsem potřeboval...
topnekameny.com/... Užovky se ochladí tak že když jim je teplo vzdálí se od zdroje tepla a když se chtějí ohřát zdroj tepla vyhledají proto by měla být v různých částech terária jiná teplota aby tuto možnost regulace měli.Toto jste měl všechno zjistit než jste si pořídil plaza.
Jak píše bartas, v terárku by měla být rozdílná teplota, aby si had mohl vybrat. Takže topné kabely přes celou plochu ne. Osobně, spíš než kabely, které jsou dost k ničmeu, doporučuji topné folie, lépe se s nimi manipuluje, vyhřívají větší plochu.
doplněno 04.02.13 14:34:Tak jako tak, nedávej kabel na celou plochu. Had potřebuje mít chladnější místa.
to možná ano ale jedna stojí tolik jako 7m topneho kabelu . A plaza jsem si nemohl vybrat protože mi byl darován.
Výhřevný kámen nenarušuje vzhled terárka, naopak je dělaný tak, aby vypadal co nejvíce přírodně a dokresloval přírodní vzhled terárka. Mnoh kamenů je dokonce přírodní kámen se zabudovaným vytápěním. Možná by si chtělo najít nějaké info.
Pokud budeš mít topný kabel, pozor na izolaci, musí být v terárku dobře ošetřen, a také pozor na vrstvu substrátu nad ním. Když ho tam bude moc, kabel bude mezi dvěma izolanty a nebezpečně zvýší svoji teplotu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.