Nejste přihlášen/a.
Všimli jste si, že je v letošní zimě na polích mnohem méně havranů, než v zimách minulých ? Čím to může být? Vždyť letošní podivná zima se od minulých zas až tak moc neliší.
...Je to tak a nejenom vrány...vrabci,hýli,sýkorky,stehlíci...a v létě vlaštovky,jen samá jiřička.
Havrani k ´nám´ přilétají zimovat (z východu a severovýchodu) - a zřejmě letos není tak ´drsná zima´, aby to pokládali za potřebné... Koneckonců - mám dojem, že letos (aspoň prozatím) jsou mnohem mírnější mrazy, než třeba vloni...
To Michaltopic: ..."Všechno to jde do háje"... - to si - kdysi, nepochybně, říkali i dinosauři (tedy - pokud si vůbec něco říkali), zatímco savci - v téže době, zažívali boom...
V Ostravě havrani jsou. Vídávám je ráno, ve formaci jako řeka odlétají z města a po 16.hod. se vracejí. Občas si sednou na javory naproti louce, počkají na další partu a pak pokračují. Myslím si, že nocují na stromech na hřbitově u Vítkovického nádraží. Tam jsem je párkrát viděla. Jsou jako kočky. Venkovní a domácí. Ty domácí se poflakují kolem baráku. Občas jim něco dám. Jsou rády. :D Ale teď v borovicích, vedle porubské nemocnice, jsem viděla ptáčky, jaké jsem ještě v životě neviděla. Tvar měli jako sýkorky, ale menší než modřinky, krátké ocásky oproti mlynářkám, v houfu. Takoví štěbetaví uličníčci. Vypadali jako myšky. Šedá s hnědou barvičkou. Ostré zobáčky. Nebýt toho štěbetání, tak bych si jich nevšimla. Hledám v atlase ptáků a nevidím je. Vrabců máme několik kolonií, tam, kde jsou keře. Ale straky, mrchy jedny, ty stihly zlikvidovat všecko. Ty se přemnožily. Viděla jsem, jak plenily hnízdo špačkům. Stopovaly krmícího špačka a pak mu vytáhaly a sežraly všechna holátka.
Naproti v baráku, koukám, jak leze veverka s nákladem něčeho v puseně. Bříško na rohu a nožky každé dvě na jedné stěně. Vylezla nad třetí patro a zmizela. Pak až jsem si všimla malé dírky ve fasádě zatepleného domu. Budu muset říct sousedům, že to nejsou holubi na půdě, ale veverka. :D
Já vidím pravidelně obrovské hejno kousek od vozovny trolejbusů... směrem na Polsko jsou jich u polí hromady...
Mohli to být králíčci, ale ty straky si takovou nenávist nezaslouží, ony nic nezlikvidovaly, miliony let to tady s nimi fungovalo bez problémů a přitom žádní bouchalové je nestříleli, to jste všecko zlikvidovali až vy všichni, lidi, ti jsou jediný přemnožený druh, a nejzajímavější je, že nejvíc ubývá ptáků právě v těch prostředích, kde straky vůbec nežijí, navíc se ani žádné jejich závratné množení nekoná, a k tomu špačkovi, to jich tady jako chcete mít miliardy a že je budou nenažraní vinaři bezdůvodně střílet, to bude v pořádku...
Mě máma říkala, že když jsem se narodil, tak přilétly vrány a bylo jich plné pole. Do nějakých mých pubertálních let lítali fakt na den přesně, až jsem tomu nevěřil. Vždy jsem 27. října vstal a podíval se z okna a fakt přijeli slavit Jenže to už nějakých 15 let nefunguje. A jak tu ostatní píšou, nejde jen o tenhle druh. Já si to spojuju s tim, co se tady děje, globálně. Všechno to jde do háje (a nikdo s tim nic ne(u)dělá)!
Přijeďte k nám Brno-Bystrc a z okna máte výhled na spoustu černých ptáků-jestli je to havran nebo vrána netuším, poštolky, sojky, straky- ty jsou překrásné. Při cestě na chalupu vždy na polích opět hejna černých ptáků a na stromech u silnice dravci-manžel tvrdí, že je to káně, napočítám jich cestou (6km) kolem dvaceti.
doplněno 25.01.13 10:59: magdon, četla jsem, že se brzy začali pářit zajíci a že jaro se blíží. Už aby bylo.
V okolí Prahy (a nejen tam) jich vždycky byla mračna. Dokonce i v městských parcích. Až z nich šel strach. Dal se podle nich předvídat příchod jara. Sledoval jsem je z okna. V průběhu zimy byly v parku před domem jen černí havrani, pak se mezi nimi objevili bílí rackové od Vltavy a pár dnů tu bylispolečně. Když všichni zmizeli, přišlo jaro. Dokud tenhle proces neproběhl, jaro nepřišlo, ať si meteorologové předpovídali co chtěli. Letos tu o havrana pomalu ani nezakopnete. Jak poznám, že se jaro už opravdu blíží?
Obrátil jsem se s tímto dotazem na kolegyni, která je členkou nějaké party, která již mnoho let sleduje přílet a odlet havranů, zjišťuje jejich počty a pod. Odpověděla mi toto: Letos je vše v normálu, přiletěli 14.10.2012 a pravděpodobný odlet je tak mezi 7.3.- 12.3. Letos mají stejný koridor(oproti loňsku), je jich hodně a podle jejich denních přeletů si můžete nastavit hodinky.
Jen dodávám, že to jsou skutečně havrani a nikoli vrány (ty jsou dosti vzácné). Pokud se na Moravě vyskytují vrány, jde téměř vždy o vrány šedivky. A už vůbec není pravda, že vrána je samička havrana, jak si to někteří lidé myslí.
Bruno, napíšu si do kalendáře, kdy havrani odlétají. každý rok si pozdě uvědomuji, že nejsou. letos to budu vědět přesně. Děkuji Sousedům jsem o veverce říkala a oni pravili, že v té fasádě jsou veverky tři!
Kouzelné, že?!
"Letos je vše v normálu..."
To je právě divné, sice je nesleduju s hodinkami v ruce, ale letos tu fakt skoro žádní nejsou!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.