Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krůty - ano nebo ne?

Od: haninka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chci se zeptat někoho zkušeného. Chtěli jsme se pustit na jaře do chovu krůt - jen do podzimu na maso. Ale po přečtení všeho co existuje (moc toho není) na internetu jsem se poměrně zalekla. Dost lidí o nich píše že jsou to blbky - doslova. Že jsou náchylné na zmoknutí a že jsou tak pitomé že si sami nezalezou a pojdou, že se při každém deštíku musí zahnat do krůtníku. Slepice si zalezou, křepelky mám v kotelně a nemůžu při každé přeháňce lítat ven a zahánět je. Prý existuje krůta česká, která by měla být odolnější, ale stejně nevím. Má někdo zkušenost? Jít do toho nebo ne? Chtěli jsme jich tak 5 - 6. Díkes

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano, s těmi krůtami to tak je. U malých krůt to končí většinou úhynem. Pro dvě krůty můžete zastřešit kousek pozemku pro ochranu před deštěm, nechala bych je tam i trvale. Při slunném počasí je můžete vypustit na pastvu do většího výběhu. Pokud nemáte pro ně podmínky, tak bych je raději ani na ten výkrm nechovala.

doplněno 21.01.13 12:59:

Když jsem chovala krůty, tak jsem měla po domácku udělanou přenosnou ohrádku z pletiva ze 4 dílů a nahoru jsem dávala vlnovku. Po sejití rosy jsem tam krůty nahnala a asi hodinu před západem slunce je zavřela do boudy. Každý den jsem ohrádku posunula na část zahrady zarostlou trávou. Ranní a večerní rosa v trávě krůtám neprospívá, neměly by zmoknout a provlhnout asi do 3 měsíců věku. Chovat krůty se dnes vyplatí, krmení se jim dává skoro jako slepicím, jenom vyžadují větší péči. Přeji vám úspěch.

endyfrog*
hodnocení

0x

Přesně tak krůty pěstovat je dobré dají se dnes i dobře prodat zájem je ale je třeba když prší zahnat ,když se stmívá taky zahnat jsou schopny vyletět na střechu a pak je těžko naženete domů prostě krůta dá velkou práci je to spíš pro člověka který je doma ,na krůtu se špatně podíváte a je po ní ale jinak dobré maso s kterého se dá cokoliv udělat ale fakt práce a to nemluvim že je třeba ze začátku podávat různé prášky vitamíny atd

ladaadal*
hodnocení

0x

Já teda nevím, nemám zkušenosti, ale soused přes zahradu je pěstuje každý rok od jara do podzimu. Celý den dělá v lese, takže co vidím na dálku, tak je ráno pustí, něco jim nasype a večer je zažene. Nevím jak to dělá při dešti, ale určitě nelítá z lesa domů, aby je zavřel, dělá kolikrát i 100km daleko,takže by to ani nešlo.

uska*
hodnocení

0x

Jem do toho jdete - nebojte se, chybama se člověk učí. Vyhledejte si na ifauna.cz info o chovu. Na váš dotaz ohledně krůty české - to je čistokrevné plemeno jako dalších 50. Vy byste si jistě koupila z pojízdných slepičinců (jak ty překupníky nazývám já) krůty brojlerové. Chovají se stejně, jen brojlerové potřebují více krmiva. LÉK ENTIZOL mějte předem doma. Je na předpis a napíší vám jej na gyndě. Bez něj se chov již neobejde.

Krůty nejsmí zmoknout a podchladit se do určitého věku. Nevím jak velké je budete kupovat. Pak s nimi již není práce. Potřebují velký travnatý výběh, spolehlivě likvidují kopřivy na stojato i trávu - tím ušetříte za krmivo. Večer se musí pohlídat, aby zalezly do kurníku neboť rády nocují ve stromech. Ale dají se naučit chodit domů.

Je dobéí si zakoupit i knihu o chovu domácích zvířat. Často v ní budete listovat zvláště při výskytu nemoci. Mě se daří odchovat krůty jen za podmínky, že nemají společný výběh ze slepicemi. Ať se daří.

Taky jsem koketoval s myšlenkou chovat pár krůt ale po tom co jsme si pořídili husy, jsem zjistil že je s nima daleko míň starostí. Husy vyhrály na celé čáře. Za mlada se jim koupí startovací granule a jak poprvé přepeří tak už s nima nejsou žádné starosti.

kruta
hodnocení

0x

Dobrý den krůty chovám rok a je to super ráno ji dám žrádlo a večer je zaženu mraz jim nevadí a déšt jim vyhovuje v mrazu -20 se proháněly venku žádná starost mam pár kachen a stí je honka

kanec*
hodnocení

0x

S chutí do chovu, nemám s krůtama žádný problém.Krůta si je sama ohlídá.

hodnocení

0x

Otázka je stará, přesto mi nedá, abych nepřispěla svou "troškou do mlýna" :-D Ze svých zkušeností mohu říci, že pokud člověk upřednostňuje velmi chutné maso a odolnější drůbež, je lépe zvolit klasickou krůtu (např. českou, nebo některý z typů standardní krůty), a pokud potřebuje velké množství masa, může si pořídit brojlery. Jsou ale opravdu citliví na různé choroby a nepříznivé počasí + jsou poměrně nesamostatní. Ovšem pozor, k menším dětem (nebo dokonce i když jste sami menšího vzrůstu) bych si chovné krůty nepořizovala. Samci mohu být agresivní a velmi se řídí výškou člověka, přičemž roli hraje každých pár cm - na nevysokého člověka si snadno troufnou. Útočnost se ale většinou projevuje až u starších kusů .

No, když už jsi to vyhrabala na světlo boží po třech letech, mohla sis to přečíst celé. Jasně se tam píše, že chov se plánoval jen na sezonu od jara do zimy takže jen na vykrmení.

No u nás se přes můj malý odpor nakonec taky pět kusů hudry hudráků objevilo. Musím uznat, že tupější zvířata aby člověk pohledal. Když se naučí na žrádlo ve výši krku, tak už nejsou schopné sebrat to co spadne na zem. Trávu si jakž takž utrhnou, ale když jim dáte trávu useknutou, tak už nevědí co s ní *zed* Po zahradě chodí chůzí neohrabaného dinosaura, ale jak se otočíte zády, tak najednou sedí pětikilový mamut na stromě tři metry nad zemí a při pokusu ho zahnat dolů, vidí jen větve ve výši hlavy a leze výš a výš.. ale v mražáku si své místo určitě zaslouží.

Pozor - já jsem to nevyhrabala;). A dotaz jsem jen přelétla očima, protože tazatel už se stejně jistě dávno zařídil podle svého.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]