Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odnaučit

Od: zuzkaa* odpovědí: 14 změna:
ahojky mám takovou prozbu .. mám pejska rasy lhasy apso ... je mu 7 měsíců je hodnej mazlíček ale má jeden zlozvyk kterej nevím jak ho mám odnaučit a to je že skáce na stůl a sežere nám všechno jídlo co tam je zkoušela jsem všechno řvala jsem fuj .. když ho praštim novinama tak po nich vyjíždí a vrčí na ně .. dokonce jsem to zkoušela i rukou ae když ho plácám tak pořád a pořád se od stolu nehne a žere dál a když ho vezmu do ruky a dám ho nazem skočí si tam znova .. já už nevím jak :( prosím poradte mi co s tím

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Evidentně je vidět, kdo je u Vás vůdce smečky. V 7. měsících je to ještě psí puberťák, ale už zkouší , co si může dovolit. A jak vidno, dovlit si může tedy dost, protože to aby pes lezl po stole, nedejbůh si ,,nabídnul´´ tak to je to poslední, co si dovolí, než po Vás vyjede naostro. Prostě tomu psovi musíte ukázat, kdo tomu šéfuje. Zatím ještě máte reálné šance ho umravnit, ale později až dospěje to půjde o to hůř. Začal bych tím, že jak se jen pokusí skočit na stůl, odchytit, chytit ho za kůži za krkem a důkladně s ním zatřepat. Vypadá to sice necitelně, ale tomu psovi to neublíží, takhle feny umravňují své štěňata. Potom ale samozřejmě musí následovat vyhnanství - ne že jako zatřepat a pak ťuťu ňuňu. Ideálně na mráz, ale aspoň do chodby, ne na pět minut, ale čím déle, tím lépe. Prostě ten pes musí poznat, že udělal něco blbě.

Jinak pokud ho ,,praštíte´´ novinami tou intenzitou, že má čas a chuť se po nich ohnat, tak to není asi ta správná intenzita. Holt to chce víc, nebo použít třeba prut.

Možná jsem teď za necitu, ale věřte, že chovám psy už hezkou řádku let a to i o mnoho větší plemena. A bití rozhodně běžne nepoužívám, psi poslechnou na gesto, povel, nebo se stačí na něj jen ,,škaredě podívat´´ a stáhne ocas a maže do boudy. Prostě se psem nelze soupeřit, pes musí poslouchat.

doplněno 20.01.13 00:22:

Jen mimochodem - doporučuji přečíst něco od R. Desenského. Ten chlap má vzezření totálního podivína, ale před tím, co a jak dělá se psy, smekám až na zem! Má můj naprostý obdiv.

knihcentrum.cz/...

hodnocení

1x

RUKOU NE! bude se bát pohlazení, hryzne vás do ruky... to je špatný nápad.

Noviny ideální nápad, bude pro něj pokaždé výraz respektu.

Víš, ono ho nechce plácat, musí ideálně ne rukou dostat tak až sletí na zem, a pokud dostane druhou od zdi...

Pokud ho budeš plácat a on při tom může jíst tak se tomu moc plácání říct nedá...

Čím starší bude tím hůř si bude svůj zlozvyk odnaučovat...

Je ějaký důvod proč žere ze stolu? Má dost svého jídla? Nekrmíte ho z ruky a on chce pak s ostatními u stolu...

nicozjb*
Pokud dáte na tuto radu zaděláváte si na průser a na účet od veterináře pes má mít respekt né strach . Ruda Desenský pořádá i free soboty kdy přijedete a pomůže přímo vám stojí to za to .
zuzkaa*
hodnocení

má svého jídla dost granule .. a plno pamlsků a z ruky ho nekrmím

katerina77*
hodnocení

1x

Doporucila bych dva smery, v podstate se shodnu s predchozimi radami. Jestlize zacne zrat jidlo ze stolu, proste ho popadnete a poleti takovym obloukem, ze se nestihne divit. To je rada pro jasne ukonceni toho co dela. Nema vyznam kricet nebo delat kolem toho sceny, lepsi je jednat nez mluvit, takze hezky strucne a jasne mu ukazte, ze takhle ne. Jestlize na nej kricite, placate ho novinama apod. a on porad pokracuje, tak ma opravdu hodne spatne nastavena pravidla a priority a timhle chovanim vas, lidove receno, "posila do...", takze raznost je rozhodne namiste.

A spolu s tim je potreba pozmenit cele nastaveni vztahu se psem a zapracovat na vychove a vycviku, zacnete trenovat povely, zkuste treba nejaky sport, to hodne pomaha vybudovat dobry vztah a i respekt a hlavne chovejte se k nemu jako ke psovi, nedelejte z nej rozmazlene mimino, protoze presne tim ted je, kdyz se takhle chova.

Dobře mířená prdelovka je lepší, než deset slov! ;)

jakoola*
hodnocení

0x

Tihle malí tibetáčci si o sobě myslí , že středobodem světa.;).Plácnout ho můžete , ale nespíš to moc nepomůže.Zkusila bych jinou variantu. Asi se Vám bude zdát tvrdá , ale zabere prakticky okamžitě. Normálně bych ho z toho stolu strčila . Nabije si , ale nebojte se nic se mu nestane . A když se u toho ještě budete tvářit jako že Vy nic , ale , že ho skopnul stůl , tak už tam nepoleze.Každá jiná varianta je akorát o nervy . Vaše.Tomu pesanovi je evidentně fuk , že se rozčilujete.Co se týká jídla , existuje tu takový zvyk , že má pejsek misku pořád plnou a to celý den. To je špatně , jídlo nemůže být dostupné kdykoli. Jídlo přiděluje páníček a to 2x denně.Když pes udělá něco , co ví že nesmí , tak trest musí přijít okamžitě , než najdete noviny , než je srolujete ...žádný můj pes neřeší čím jsem ho plácla a proč jsem ho plácla .Plácnu ho stejnou rukou , kterou ho hladím , dávám jídlo nebo píchám injekci.

hodnocení

0x

Pokud si pamatuji, první pes tohle taky dělal. Ne v tak vysokém věku. Naučili jsme se zasunovat židle a na stole nic nemít. Pak jsem začala chodit na cvičák, nějak v půl roce. Začalo mu docházet pár věcí. Mezi jinými i to, že je někdo šéf smečky a potrava je na něm. Že jsou věci, které se nesmí a naopak, které se musí. Přestalo to. :D Když si vzpomenu, tak minulá fenečka to dělala také. Navíc mi jednou vyskočila na šicí stroj a zrychtovala celou krabici nití a hedvábíček. Byla jsem na mrtvici. Časem to také přestalo. Když si začala uvědomovat, že není pánem domácnosti, že šéf je někdo jiný. Málokdy jsem hulákala, stačil ostrý tón a čas od času vyzutá kožešinová bačkora, kterou to zas až tak nebolelo, jen to dělalo hluk. A po prdeli.;) O nějakém vrčení nebo chňapání, to nemůže být vůbec řeč! Beze strachu po něm sáhnout a zmydlit. Papuč je vždycky po ruce. Něco na prdel, něco vedle něj o podlahu a dělat velký rámus. Je to účinné velice. Ale nedat najevo strach! Musí si uvědomit, kde je jeho místo na žebříčku rodiny! *jasne* Žádná dominance!

johhny16*
hodnocení

0x

Pořadně ho zřezat novinama ničim jiným hlavně ne rukou,ze stolu ho zhodit tak at jsi to zapamatuje ale at mu nic nepolamete,popř.ještě ho zřezat na zemi a hlavně ho pote aspon hodinu dvě nehladit a nevšimat jsi ho a když už tak mu ukazovat noviny a připominat mu to a pokud bude dělat jako by nic tak ho zn ovu zřezat atd.pokračovat dokut nedostane z novin respekt a nezačne poslouchat.My todle parkrát udělali a pes ma respekt ne strach jak je idealní a poslouchá jako hodinky..

martina0*

No tahle rada se mi zdá zvláštní, popravdě, takhle "řezat" psa bych opravdu nemohla. A věřte, že pokud jste mu tohle prováděli, tak má z novin strach a ne respekt.

A teď k původnímu dotazu :) přidávám se k rádcům výše, je potřeba si vybudovat autoritu, aby pes věděl, že ve vedení jste vy a ne on. Všechno hned uklízet ze stolu je samozřejmost, když si dovolí vyskočit nahoru, popadnout ho za kůži na krku a zatřepat s ním, ale musí to být rychlovka aby nevěděl jak se to stalo ale aby měl vsugerované, že se nechová tak jak by měl. Já bych asi navíc udělala to, že bych mu připomenula, že jídlo mu dáváte vy a možná bych ho nechala třeba půl dne hladovět (nedostal by ráno ale až večer a to pěkně z ruky a jen tolik kolik dovolíte vy).

Pamlsky vůbec neexistují dokud se nezačne chovat jak má. A pokud po vás vyjíždí, tak je s tím potřeba dělat něco hodně rychle než vás pokouše, protože k tomu máte sakra blízko... Jinak bych určitě zkusila cičák anebo aspoň nacvičování základní poslušnosti. Zaměstnáte ho a navíc si ujasníte, že vy dáváte povely a on je MUSÍ plnit, může to klidně být jen sedni, lehni, ke mně...

Jinak takové ty drobnosti, jako že chodí do dveří až po vás a až ho na povel pustíte, nespí v posteli ani na gauči ale pěkně na zemi, jídlo mu dávat až se najíte vy a určitě ne od stolu... je toho hodně a asi to bude náročné pokud jste se k němu chovali benevolentně, ale věřte, že ta námaha za to stojí a až bude starší bude to bezproblémový úžasný pes:)

johny, když už jste takový psí psycholog a rád řežete, neslyšel jste někdy něco o tom, že trestat se má jen tehdy, když se nachytá při činu. Ani za pár minut, ani připomínání není účinné. Protože pes žije okamžikem. Ne tím co bude a už vůbec ne tím, co bylo. Bylo to dávno, před minutou a to je dlouho. *cert*Vzbuzovat respekt surovostí?! Kam jste rozum dal?!

doplněno 23.01.13 11:24:

johny, jasně. Máme každý nějakou zkušenost s nějakým postupem a s nějakými výsledky. Majitelé malých psů, to je kapitola sama pro sebe. Kdyby nebyli, tak by se neptali, protože by k této situci vůbec nedovolili dojít. *placni* Nic ve zlém ;)

johhny16*

Babkazov:tohle co jsem napsal ja provozuji u velkých psů kteří potřebuji vychovu.Samozřejmě že jak jsem napsal zřezat jsem to že nemyslel tak jak jsi to vysvětlujete,samozřejmě vše s rozumem a citem k velikosti psa a přestupku, ne že ho zaženu do kouta a tam, ho řezu, slovo zřežu jsem nemyslel doslovně ale jen jsem to použil...Můj pes je poslušný,nechodi na stůl,posloucha a vše cotomu patří,hlavně jsi nedovedu představit že uvidim svého psa v televizi že někoho pokousal..je zvykli na lidi i děti no nic každý ma na to nějaký nazor ale nejdůležitější je vysledek a průbeh..

hodnocení

0x

Když má doma člověk zvíře,které toto dělá,nejlepší rada je-nic na stole nenechávat! Máme 12 let kočku a naučila jsem se po jídle vše schovat a nebo mít stůl i kuch.linku na očích.Pokuď je poblíž jídla nějaká osoba,tak si ona nedovolí tam vyskočit.

martinaa*
hodnocení

0x

Pes si dovolí tolik, kolik mu dovolíte. Skákat na stůl a žrát jídlo z stolu? Dostal by pěkně "na prdel", aby si pamatoval. A pokud máte možnost ho někam zavřít, aby si uvědomil, že takhle tedy ne, udělejte to. Pes přítele také chodí za trest ven (a pak ty psí oči za sklem přežijte:D).

Ještě si dovolím poznámku - u velkých plemen jsou noviny k ničemu. Zvlášť silní psi jako třeba amstaf nebo boxer to ani neucítí. Ruku bych si o něj urazila, takže když neposlechne (převážně proto, že uteče na vycházce a nevrátí se), dostane prutem. Prostě musí poznat a ucítit, že udělal něco, co se nesmí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]