Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zcela neplánovaně jsem si jako úplní amatáři s přítelem koupili malé hranaté akvárium bez filtrace na 10 l vody, na dně máme písek, pár hladkých kamenů a umělou květinu a jednu rybičku betu, první den bylo vše v pořádku, ale druhý den se akvárium jakoby mléčně zakalilo a hladina je mastná, nevíte čím to může být a co s tím?
Mléčný zákal se u nově založeného avária dělá celkem často. Jsou to přemnožení nálevníci a většina akvári si tím musí projít.
Mastný povlak na hladině může být i z té plastové rostliny a nebo i z písku (nevím co je to za písek a jestli byl převařený.)
První věc kterou jste udělali špatně je, že jste do nově založeného akvária dali hned rybu. Ryby se do nádrže vpouštějí zhruba po měsíci od založení akva. Druhá věc, která je špatně, je absenc filtru a třetí je plastová rostlina, ta vám neodebere z nádrže žádné škodliviny a společně s absencí filtru s v nádrži budou škodliviny rychle hromadit. U takto malé nádrže bude potřeba částečná výměna (1/3) vody každý cca třetí den.
Takže co stím, filtr i kytka se nechá dokoupit. Jestli nebyl písek na dno vyvařený (klidně i ty kameny) tak bych to celé předělal rovnou.
Máteli možnost u někoho kdo má akvário, vemte si vodu od něho, vahnete se tomu zákalu, pokud ne, budete si tím muset projít. Tak jak sám zákal přišel, zhruba po týdnu zase zmizí, s tím nic nenadělíte. Tu rybu bych tam zatím nenechával, bude jen živořit a je velká pravděpodobnost, že odejde. Co topení, to máte?
doplněno 15.01.13 12:30:Bohužel to je dnes krutá realita, že v akvaristice narazíte především na obchodníka než na akvaristu. Ten vám pak prodá cokoli a vědomosti a akvaristice začínají a končí tam, že ryba potřebuje vodu.
Já na jeho místě bych vám rozmluvil i tu 10 a doporučil alespoň nějakou 30 i když pro začínajícího akaristu je ideální nádrž o obsahu cca 100-120 litrů. Ono je to totiž tak, čím menší nádrž tím častěji se mu musíte věnovat, o nějaké vnitřní rovnováze se nechá těžko mluvit.
Jestli budete celé to akva předělávat, tak si rovnou kupe na zadní stěnu kousek černé a nebo tmavomodré tapety a tu nalepte zvenčí na zadní stěnu. Písek jak jsem psal vyvařit (je to vždy jistota). Do takto malého akva je celkem problém "nacpat"techniku, proto bych použil nějaký závěsný filt, který nezabere moc místa v nádržce, třeba Blau závěsný nano filtr FM-120. Topítko bude podobný problém. V každém případě to bude chtít celoponorné topítko. U takto malého topítka většinou nebává regulace a je nastaveno na určitou teplotu s vnitřním termostatem. Topítko bude potřeba cca 10W max 15W např Blau Nano therm ThermoConstant topítko 15W. Teplota 25ºC je vyhovující pro bettu.
Dobrý den, velmi děkuji za odpověď. Musím po jejím přečtení konstatovat, že jsme v obchodě s akvaristikou narazili asi na úplného trotla, když nám řekl, že nepotřebujeme ani filtr, ani topení, nemáme nic převařovat a rybu hnedka hodit do akvária...Takže bych to asi vidělat tak, že koupíme filtr, topení, živou kytku a vše uděláme znovu a ryba bude asi kaput
Dobrý den, tak jsem na Vaši radu zakoupili filtraci i topeníčko pro rybu, i živou kytku. Použili jsem nějakou "vodičku" proti řasám, ale i tak máme pomalu každý druhý den akvárko zakalená a dělají se nám tam řasy
" každý druhý den akvárko zakalená a dělají se nám tam řasy "
Čím je zakalené? Stále mléčný zákal? Ty řasy, to jsou zelené? Nemáte akvárko někde u okna kde na něj jde přímé denní světlo. Číma a jak dlouho svítíte?
doplněno 29.01.13 13:07:11 hodin, bohužel není jasné čím je osvětleno, nicméně zkraťte dobu svícení na 8 hodin. Akvárko je mělké a pravděpodobně přesvětlené.
Při výměně vody odkalujte řádně dno aby se ve dnu a tím v nádrži nehromadily nadměrně živiny. Ty jsou dobré pro kytky, ale bohužel i pro řasy. Když rostliny nestačí živiny odebírat (a u vás je to jedna) pro řasy jich pak zbude dost a dost.
doplněno 30.01.13 12:04:Jak jsem psal, zkraťte dobu svícení na 8 hodin.
Jen odebrat vodu nestačí, chce to odkalovat dno a tím zároveň odebíráte vodu. Pro vás by stačil takovýto odkalovač akvarijni-odkalovace.heur/...
Pracuje se s ním stejně jako s tímto JBL
Pak se ve dnu nehromadí detrit a zbytky potravy.
Nene, mléčný zákal to není, ta voda je taková dozelan a i například kameny, které jsou na dvě akvárka mají zelenohnědé nánosy. Akvárko nemáme u okna, máme ho v knihovně a svítíme od rána od 9.00 do večera do 22.00.
Pak je to téměř s jistotou špatné osvětlení (typ světla, paprsku). Používejte pouze osvětlení pro akvária.
Dobrý den, používáme světle, které bylo v setu u akvária, přikládám podobný odkaz jako máme akvárium. kasa.cz/...
Při výměně vfody jsem naposledy třetinu odebrali, akvárium vyčistili a doplni vodu, živé květiny máme tři.
Taky jsem jednou kupoval akvárium (120l) a k němu bylo všechno možné, včetně osvětlení. Ale brzy jsem zjistil, že se jedná sice o světlo k akvíriu, ale nikterak kvalitní. Zkuste to světlo vzít, nebo aspoň jeho popis, obal a dojděte s ním někam do akvaristiky. A jestli ani tohle, nepomůže, tak už jedině tvrdost a pH vody. A v posledním případě umístění akvária a typ rostlin.
Jo a taky to můžete vyfotit a dát sem obrázek, pro představu ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.