Nejste přihlášen/a.
Pěkný den, vem rádcům a kolegům chovatelům zejména - mám dotaz právě na Vás. Sice venku chumelí, ale plánuju na jaro nějaké stavby v zahradě a mezi nimi i nějaké to chovatelské zařízení, řekněme kotce pro psy. Máte někdo doma povedený kousek, vkusně začleněný do zahrady, s kterým byste se mi pochlubili fotkou? (mono i soukromě na e-mail) Nebo máte někdo zkuenosti s podobnými stavbami a poradili byste mi, na co si dát pozor, nad čím přemýlet ve "fázi projektování"?
Bohuel větina CHS prezentuje na svých webech jen zvířata a mnoho fotek kotců, z kterých bych se inspirovala, jsem nenala.
Např. dnes přemýlím nad tím, zda pouít kari sítě nebo investovat do průmyslového oplocení, které vypadá opticky lépe.
´Estetično´ řeit nebudu (nemůu radit obecně, do kadého prostředí - zahrady, se hodí něco jiného) - ale určitě doporučuju kari sítě - jsou mechanicky výrazně odolnějí, ne běné ploty (pes neřeí, jestli je plot hezký, ale jestli jím proleze)...
Konekonců - i kari lze árově pozinkovat, co jednak zabezpečí dlouhou ivotnost a jednak vypadá poměrně dobře...
doplněno 15.01.13 14:59:Známý má pro své vlčáky kotce právě z kari sítí (průmysové pletivo by rozebrali během pár minut) - hárající fenu ale zavírá domů, zabezpečit kotec by bylo příliš složité...
BTW - chová vlčáky taky k ochraně majetku (má stáje a jízdárnu) - a ´pokecat´ si se psem zkusil jednou jeden, od té doby už několik let nikdo...
Já jsem velice silný odpůrce kotců. A to od té doby, kdy u rodičů sousedi měli v kotci psa loveckého plemene. il tam v létě bez vody, bez stínu, v zimě se zamrzlou vodou, olizoval ízní plechovou střechu a celé dny a noci naříkal o samotě. Toté jsem viděla na cvičáku v Ostravě Zábřehu. Lidi, kteří mají psa v kotci, pořídili si ho jen proto, aby měli na kom dokazovat svou nadřazenost a předvádět svou sílu a ne po touze po společnosti psa, ty bych do kotce zavřela na dlouhou dobu. Aby poznali, co to je bezmoc a samota a bezmoc a samota a bezmoc. Fuj!
. . . anebo mnoírnu na těňata!
No ono to není o kotci, ale o lidech. Já bych mohla být velmi silný odpůrce psů v bytě...protoe znám lidi co si pořídili psa a ten je celé hodiny sám a vyje a vyje, vyběhnou s ním jen kolem domu na pár minut, je to stejné, je to o lidech!...Ne kadý kdo má psa venku je tyran, jsou lidé co mají psa na hlídání. V bytě by jim moc platný nebyl...
Já mám psa v kotci, netrpí ízní, má zastíněnou jiní stranu, zateplenou boudu. Se pse cvičím, chodíme pravidelně na pořádné procházky, psa mám vyrovnaného, ádného neurotika z toho, e je zavřený.
Máme psa čuvače,kotec se nám zdál malý a tak se oplotil kus zahrady.Ve výběhu roste velký dub,stínu dost a trávy je tam tolik, e ji musíme často sekat,prostě to pejsek nestačí selapat.Má jen své vyběhané chodníčky a je tam maximálně spokojená.Rovně jdeme kadý den na dlouhou procházku v doprovodu domácího jezevčíka.
Můj dotaz byl zaměřen na technické a estetické aspekty stavby, rozhodně jsem nežádala o radu, jak týrat psa v kotci, a velmi nerada bych, aby moje otázka poskytla prostor pro názorovou přestřelku na téma, zda může pes strávit část dne v kotci či ne.
babkazov – to, co popisujete, by se hodilo spíše do obsahu podnětu na státní veterinární správu v době, kdy k danému jednání docházelo, bohužel mi tato informace vůbec nepomůže s plánováním stavby kotce.
A co se týče pocitu bezmoci nebo lítosti nad psem v kotci – pokud byste vstoupila na náš pozemek bez našeho vědomí a strávila pár vteřin/minut/hodin nehybně pod dozorem dvou vrčících středoasiatů, zřejmě byste moji potřebu kotce na krátkodobá uzavření smečky při přítomnosti vítané návštěvy hodnotila jinak (což jsem ale předpokládala, že když hledám radu a inspiraci stavebního charakteru, nebudu nucena zdůvodňovat).
Budiž, mám psy na hlídání majetku a střeží na volno po celém pozemku, protože zavření v kotci by byli každému nenechavci jen pro smích. A pokud tito nenechavci a darebáci (mj. jich přes 300 na začátku roku amnestovali příliš blízko nás) zažijí pocit bezmoci, budu jen ráda – víc mi současná legislativa neumožňuje, než si přát, aby si „strachy nadělali do kalhot“ a víckrát se u nás neukazovali.
Se vší úctou k Vám, babkazov, je to asi jako ve všem – podle chování jednoho „chovatele“ nelze soudit všechny, podle chování souseda Vašich rodičů není nutné soudit potřebu kotce.
mowla – mám trochu obavu, aby stěna z kari sítě zafungovala v případě hárání, přijdou mi ty oka takový moc velký, ideální pro nakrytí feny, když bude nápadník šikovný akrobat. Máte zkušenost?
borax a honzas1 – mohla bych poprosit o foto?
Nikdo jiný z rádců, kdo má na zahradě kotec?
Aaaaa, další středoasiat na poradně. Taky máme kotec. Vylil jsem betonovou desku a na ni postavil kotec z úhelníků. 3 stěny dřevěné palubky, předek celý z 10 kulatiny uprostřed vyztužený. Má to výhodu, že na část bez dveří dávám ještě na zimu plachtu, takže mu tam nefučí sníh. Sice stejně leží většinu dne venku v závěji, ale aspoň na noc, když si zaleze do boudy, tak tam má klid a bezvětří. Používám taky pouze kvůli čekaným návštěvám a občas na noc, když okolo choděj srnky, to mu nějak nedá spát. Ale máme psa, takže zkušenosti s háráním nemám. Vím, že jsou schopný se obskočit i skrz pletivo, tam asi jen tak něco nezabrání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.