Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CO2 ano či ne

Od: sendihorak* odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer,jěště mě napadla jedna otázka.Dlouhou dobu přemýšlím zda zavézt do akvária CO2 nebo ne.Jediné co o tom vím je,že dodává rostlinám živiny.

Po dvou měsících běhu akvária jdou díky osvětlení cca 0,5w/l rostinky vcelku zdárně.Zajímalo by mě co bych přidáním CO2 získal nebo čemu bych dopomohl.Určitě momentálně nepřimýšlím o nákupu nějaké techniky,ale třeba jen pro začátek přes den použít kvasnicové CO2.

Jinak se jedná o kvárium o objemu 450l a v něm cca 50ks drobných rybek parmičky,ancíky,nějaká živorodka a jihoam.cichlidky a které se právě snažím obměnou osádky zaměřit.A tím jim dopřát bohatou vegetaci a možnost úkrytu.

Bohužel nemám s CO2 žádnou zkušenost.

Za odpovědi předem velmi děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

4x

"céóčko" je dobré do holandských akvárií a ještě pokud tam jsou vyloženě náročné kytky. Tady na foto vidím klasické akvárko a tam bych určitě "céóčko" nedával. Né že by to nějak rybám uškodilo, při správném dávkování, ale je to zbytečné a o další starost navíc.

Když je nádrž dobře okysličována, voda si získá CO2 i ze vzduchu a při dobré údržbě je v nádrži pro tyto kytky na foto živin dost a dost.

Já osobně bych ho nedával. Jestli je voda navíc měká a kyselejší, hrozí i nestabilní PH

sendihorak*
hodnocení

díky tohle jsem potřeboval přesně slyšet.Voda je opravdu měkká a kyselejší.Jen jednu otázku bych ještě měl.Sice se netýká tématu,ale snad to vadit nebude.

Potřeboval bych od zkušenějších poradit nějakou rostlinu do předu.Něco nenáročného a i kobercového typu.To jediné nám v nádrži chybí.

Předem mockrát díky.

ar*

Do popředí jako nenáročné jdou použít třeba Kryptokoryna světlá (Cryptocoryne lucens), nebo Krypt. Nevillova ( Cryptocoryne nevillii) z náročnějších pak Bahnička drobná (Eleocharis parvula) , vyšlechtěná Malokvětka (Micranthemum callitrichoides 'Cuba';).

Upřímně, já bych to nechal tak jak to máte a nic nepřidával. Až se to rozroste, bude to ještě větší paráda. Navíc "koberce" v nádrži jsou sice krásné, ale údržba dna je pak trochu o nervy.

zakovadrahoslava*

ono to asi na ty náročnější nebude, jelikož se mi zdá, že nám na dno moc světlo nedosáhne. máme tam položenou řasokouli a není vubec krásně zelená, ale jde spíše do tmava až hněda, co se toho popředí týče pevně doufám, že nás překvapí cryptocoryny afinis, které se nám v předchozím akva vyrojili asi až po třech měsícich, když jsme ho rušili tak jich tam bylo plno, tak doufám, že se rozrostou, ale hlavně nechci aby šli moc do výšky.

měli jsme představu něco jako blyxa japonica, ale ta moc k sehnání ve zverimexech není. před pařezem mám echinodorus quadricostatus, když by se mu podařilo rozlést tak by to bylo fajn. ovšem tyhle typy echinodorů mi přijdou, že jsou na růst strašně pomalý. tehdy nám také začali bujit až po pár měsících, když už jsem v to ani nedoufala. máme tam totiž ještě toho echinodora rubín narow leaf, ten nám sice hodil odnoš ale je furt v takovém zuboželém stavu. nejvíce se daří vysokým rostlinkám. je to fakt krása. ta zelená v tom akva je fakt nádherná. už aby z toho byla "džungle" i když už teď máme co dělat abychom krotili valisnerii gigantu, která nám často vycestuje vpřed *smich*

jinak přikládám foto jak to vypadalo po založení 19. listopadu 2012. na horním fotu od sendihoraka je vidět co nám to za ty necelé dva měsíce udělalo. musím říct, že je to nádhera a moc mě to těší jak se to vše daří, dokonce ani ta větev tam nedělá neplechu.

CO2 ano či ne

hodnocení

3x

Podle mě zbytečný počin. Rostlinkám se bude možná dařit o něco lépe, ale rybky by z toho naopak nemusely mít radost.

doplněno 02.01.13 21:34:

Nejlepší je chovat se tak, jak by se chovala příroda...

Udržovat přirozené prostředí.

sendihorak*
hodnocení

Ještě přikládám foto nádrže.

CO2 ano či ne #2

hodnocení

0x

CO2 neni problem , rostliny pak rostou o 106 , ale nesmis to prehnat , nebot pridusis /udusis/ rybicky. Musel bys to vychytat

ladaadal*
hodnocení

0x

Já teda nejsem žádný rybičkář, ale napadlo mě - neublíží to těm rybám? Ještě jsem neviděl rybičky v sodovce. Ale jak říkám, v tomhle se nevyznám, jen mě to napadlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]