Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám otázku ohledně osvětlení do akvária 150x50x60, kde budou výchozí rozměry ubrané o pozadí a štěrk tudíž cca 145x40x50cm vychází mi to zhruba na čistých 300l. vzhledem k tomu, že jsme zvolili 4ks zářivek phillips TL-D 840 36W cool white nám to vychází 0,48W/l. zajímalo by mne, zdali to není až příliš pro stávající rostlinky jakou jsou hygrophilla corymbosa, cryptocoryna pontederifolia, cryptocoryna afinis, anubias barteri var. nana, cyperus helferi, vallisneria gigantea a spiralis red, a také hlavně echinodorus narow leaf ten bych ráda zachovala, jelikož se mu v nynějším 160l akva moc nedaří. jinak tam mám ještě jiné echinodory jako quadricostatus, queen a schlueteri.
a nebo zdali to je naopak v pořádku. jde mi také o to, abych tam místo zelené řasy neměla tu ošklivou ruduchu.
díky moc za vaší odpověď
PS: ještě by mě zajímalo jakým rostlinkám by se v této síle osvětlení mohlo dobře dařit?
bohužel jsem jinou nemohla sehnat. z jakého důvodu si myslíte, že to je špatná volba?
doplněno 21.10.12 20:11:je to stejně jenom dočasné řešení, v budoucnu to mám v plánu nahradit zářivkami od Rataje Osram Plantalux a profilux.
Chromatičnost 840 = 4000K , 865=6500K (podobá se více dennímu světlu). 840 je vhodná tak do kanceláří a nahrazuje dřívější 33. Má telpejší nažloutlé světlo oproti 865. Ještě by šlo použít TL-D 950 tá má 5200K ,ale zase menší světelný tok 2800 lm oproti 3100lm
takhle, bude to mít nějaký špatný vliv na růst rostlin či na něco jiného? je to pro mne dočasné řešení tak na cca půl roku, zářivky s vyšším číslem jsou sehnatelné spíše na netu, což je zase o poštovném. na tu 865 jsem se tu ptala a bohužel nic víc než tu 840 tu nemají. jde mi o to zdali to s nimi nebude takový problém a pokud ano, ráda bych věděla v čem konkrétně.
vrchní je 840 což je chladná bílá a spodní je 865 což je teplé denní světlo
jasný, ale pořád nějak nemůžu pochopit, v čem to může vadit? chápu, že asi pro pohled je teplá barva příjemnější, ale mě jde hlavně o to, aby to prozatím vyhovovalo těm rostlinkám a rybám. jinou možnost prozatím bohužel nemám. díky
doplněno 21.10.12 20:45:takhle nějak to vypadá
přeně obráceně. Denní světlo není teplé! Letní světlo v poledne má chromatičnost 6000K-7000K. 4000K má asi hodinu a půl po východu a hodinu a pů před západem slunce. Která chromatičnost bude vyhovovat roslinám více?
Koukám na pzadí, že jste dálší nátěr už nědělali jak jsem vám radil. Necháte ho flekaté?
tak jinak 2 zářivky 840 bych tam nechala a 2 bych nahradila buď tou 865 (kterou bych tedy musela objednat) a nebo osram profilux od rataje, která má 6500K. ty 840 bych rosvěcela jako první, tak 2 hodiny na to bych k tomu rozsvítila ty 865 a 2 hodiny před koncem bych zas nechala svítit jen ty dvě 840. mohlo by to být i takhle?
jinak jsem se ptala zdali by to dočasně mohlo být i tak jak to je momentálně, popřípadě, že by to mohlo dělat někde problémy, bych ráda věděla kde? jsem ohledně osvětlení tak trochu ještě laik, sotva jsem pochopila barevné spektrum, tak dobrý teď již trochu chápu k čemu jsou kelviny, no ještě pochopit k čemu jsou lumeny a bude to snad vše.
doplněno 21.10.12 21:41:co se týče toho pozadí, na to už mi bohužel nezbyly finance, budem muset nějak improvizovat. na štěstí se ty bílé fleky z části ztratili a není to tak šílené. nechtěla jsem na to původně tak spěchat, ale už se bohužel stalo, taky mě to štve. už teď je na tom pozadí celkem dost chyb, které doufám, že se nám nevymstí. napouštět to budem cca až za 3 týdny (máme na to bohužel jenom víkendy a to ještě k tomu né všechny) tak uvidíme co se do té doby změní.
No jak to nejednodušeji napsat. Ty zářivky co máte (840) můžou a pravděpodobně budou způsobovat to, že rostliny nebudou zdárně růst, nebudou správně vybarvené, rostliny s červeným nádechem budou jen zelené. Prostě ty rostliny "vídí"jen určité spektrum. Kdyby jste na osvětlení použila třeba obyč žárovky a dala jednu 200W tak je sice akva osvětlené, ale rostlinky budou mít větší tmu neč když použijete 5kusů 40W žárovek. To samé je u těch zářivek. Ty 840 nemají ideální spektrum a zářivka sice svítí o něco malinko méně než ta 865 ale rostlinkám svítí jen nepatrně. To co vidí lidské oko nemusí vidět rostlina a naopak.
Mě se třeba při používání TL-D 33 (což je předchůdce 840 stejná chromatičnost 4000K jen nižší světelný tok) tvořila hnědá řasa. Ono to je všechno pomalé a když tam dáte ty 840 tak se to bude jevit jako OK, ale časem se to postupně začne projevovat. To samé je když tam pak dáte ty 865 tak řasa nezmizí ze dne na den. To je otázka týdnů a někdy měsíců. Osvětlení je dost složité a každý si ty mouchy musí vychytat podle své nádrže, aby se řasa netvořila. To jde i o délku osvětlení, někomu bude stačit 11 hodin a druhému 13 hodin. Než toto všechno zjstíte bude to trvat rok i dva, co je ideální.
Klideně to zkusit můžete osvětlovat postupně, ale nebude to pravděpodobně mít ten správný efekt. Nevím jestli budete spínat světlo růčo a nebo dáte spínací hodiny, ale růčo na to budete muset pořád myslet. Já doporučuju "spínačky".
Já třeba u "hlavního"akva pužívám časovač ATC 300A top-termostat.cz/... u dalších tyto zekia.cz/... akvarista.cz/...
U těch digitálních se nastaví čas přesněji, zase je pravdou, že už mě jedny odešly, manuální jedou furt, ale zase je nevýhoda, že když vypnou poud tak se zastaví, digitály ne, ty jedou dál.
Digitální ,,spínačky,,již máme.Já to vidím tak,že přikoupíme ještě jedny + 2ks výkonějších tělěs.Ty 840 by se zapínali na první a poslední dvě hodiny svícení.
dobrá 840 tedy budu vracet, je ještě nějaká jiná možnost, značka z těchto obyčejných zářivek, které by se dali do tohoto akva použít krom té 865? jinak bych tyto zářivky chtěla časem nahradit zářivkami osram plantalux a profilux, chtěla bych se tedy rovnou zeptat, zdali by tyto zářivky bylo možné použít místo všech čtyřech a nebo tam pak nechat třeba dvě 865 a jednu profilux a plantalux. jsou to zářivky od rataje plantalux má ale 3000K a profilux 6500K. jaké bych mohla zvolit v budoucnu složení z těchto zářivek? děkuji moc za odpověď
doplněno 23.10.12 16:32:co se toho pozadí týče, napadla mě jedna věc, která se dala udělat, jenže přítel byl netrpělivý a vlepil mi ho do akvárka dřív než jsem to stačila vymyslet. mohla jsem to celé ještě jednou přetřít tou hnědou barvou a vzít to celé epoxydem a neopakovat chybu, kterou jsem neudělala úmyslně. chtěla jsem to původně neutralizovat až za několik dní, ale...
myslím, že by nebyl problém natřít zadní část pozadí, jelikož si to akvárko můžu položit, ale nevím jak to udělat s těma bokama, na výšku to akva fakt stavět nechci.
Boky bych nechal. Akva položit na záda a přetřít. Buď do Epoxy přidat suchý písek a nebo udělat jen takovou řidinu, přetřít jen zlehka pohodit suchým pískem (vlavně v místě spoje třeba 2x). Druhý den písek který nedrží vysát a přetřít. Nechat přádně vytvrdnout a pak neutralizovat.
doplněno 23.10.12 23:57:Postavit na bok a natřít problém taky není, že by nádrž praskla jen proto, že bude na "stojáka" toho bych se rozhodně nebál.
Problém pravděpodobně bude s natíráním pryskyřice vodou ředitelnou barvou. Jde to ,ale vyřešit tím, že přidáte do pryskyřice sparovačku na dlažbu a obklady. Já osobně ani polyš barvou nenatírám a natírám tři vrstvy epoxy do které nasypu spárovačku. Další výhodou u tohoto postupu je, že povrch není lesklý, ale přirozeně matný.
Proč doporučuji písek, ano ten spoj tluče do očí a vím, že něco zaretušovat rostlinama není až tak jednoduché, vždy je to vidět pod určitým úhlem. Druhá věc je to, ža ty zadní "kmeny" vypadají hladší, než ty na bočnicich. Pokud budete volit tu spárovačku bude stačit kilové balení a volte hodně tmavou barvu. Já bych dal jako je opravdu tmavá hořká čokoláda.
Jasně , že to musí být prášková spárovačka. Ta barva ze zadu by vadit neměla, není jí tam noho a navíc by se nemělo nic uvolňovat.
Jen ten silikon chtělo dát co nejvíce ke kraji aby se tam nedostával bordel a nezahníval tam.
doplněno 24.10.12 22:09:U toho filtru jste čistili i hadice a "dešťovku" (rozstřikovací rampu)? Vyčistili jste pořádně i vrtulku v čerpací hlavě, musí se vyndat a pořádně očistit. Předpokládám, že nemáte přiškrcené kohouty na adaptéru, který je taky propláchnutý.
chápu, že vám ten spoj jako zkušenému akvaristovi bije do očí, mě osobně ten spoj netrápí tolik jako ten průšvih s tou kyselinou. líbila se mi ta tmavá barva. což o to zadní část pozadí to má pár fleků jen v cestičkách z dálky to moc vidět není ale ty boky vypadají jak zaprášené a v dolíčkách jsou ty fleky jak bílé krystalky, to se mi osobně nelíbí. štve mě, že se na to moc spěchalo. v akvárku už se tolik nedají vychytat detaily jako venku. navíc já osobně udělala chybu, že když jsem to natírala, tak jsem si ze zadu nedala krycí pásku a je tam trochu více fleků od barvy, což jsem popsala v otázce "3D pozadí do akvária". já pro ten písek moc nejsem, kord když už je to nalepené v tom akva. radši bych to přejela ještě jednou barvou a vrstvou epoxy, abych tomu vrátila ten nádech, co tam byl původně.
na to, že jsme se s tím piplali, ale poprvé bych řekla, že na tu chybu s tím silikonem se to podařilo nebýt toho závěru s tou neutralizací.
já osobně jsem na to spěchat nechtěla. bohužel už se stalo a pokud bude nějaké příště, vím čeho se vyvarovat.
každopádně moc děkuji za Vaše odpovědi.
O tomto postupu jsem již dlouho přemýšlel,asi jiná možnost v tuto chvíli není.A zdá se mi to celkem pěkné.
co se týče té spárovačky asi do toho nakonec půjdem, jen doufám, že to skutečně zakryje ty bílé fleky na dobro. nebo to pro případ natřít tou barvou a pak dát spárovačku s epoxy. co se týče toho silikonu, já bych to osobně nejradši přelepila, ale přítel mě přesvědčuje, že to sundat prý už nejde a že se pokusí to oblepit z těch stran, kam je docela problém se dostat. bude to sice práce na delší čas díky penězům, ale to pro mě není problém.
jinak zářivky 865 jsou už objednané, nakonec mi je ta prodavačka, co jsem jí vracela ty 840 objednala, tak ještě dodělat to pozadí a pak se vrhneme na podstavec. budem jej tvořit ze stěny na které stojí zrovna ta 160l, takže to bude také dost zajímavé. budem muset tu 160l vypustit, akva sundat na polystyren a napustit zpátky aby měli rybičky zatím kde být. snad nevadí, když filtr postavíme tím pádem vedle akvárka.
jinak co se toho filtru týče, tak se nám zdá, že v poslední době málo táhne, myslím tím sílu proudu, už jsme jej i vyčistili, ale stále mi přijde, že vnitřní filtr v 54l akva má silnější proud než tahle tetra 700 ve 160l. voda je ale v pořádku tak nevím jestli je to normální
doplněno 24.10.12 22:49:hadice a zřejmě ani ten adaptér jsme ještě nečistili. přítel čistil akorát tu vrtulku na té hlavě. ty hadice jsou normálně průchozí, jen je v nich něco jako řasa po stranách. už jsem scháněla na hadice štětku, ale v prodejnách není nic jiného než ta kuchyňská krátká, tak mě napadlo jí nějakým způsobem prodloužit jen jsem zatím ještě nevymyslela čím a přítel to zatím nějak neřešil. nápad by byl, jen je potřeba to realizovat. podle mě by ta štětka šla napojit silnějším drátem a bylo by to. škoda, že ji neměli na profizoo, už bych ji měla.
pokud to nebude těma hadicema tak pak nevím. jinak kohouty běží samozřejmě naplno.
je fakt, že ty hadice mě napadly už dřív, tak uvidíme zdali by pomohlo je vyčistit, hlavně musí být čím. na akva-teře štětku mají, ale zas je tam to poštovný. budem muset něco vymyslet jak prodloužit klasickou štětku
To je zbytečné kupovat stačí drát a vata. Já "kradu" manželce a dceři takové ty vatové tampóny na odlíčení
Dobrý večer, jen takový menší dotaz, tou spárovačkou myslíte třeba toto? maxeuro.cz/... , prosím případně o nějaký odkaz ať vím, co máme přesně shánět. díky moc za vaší odpověď
Jo klidně tuto. Na Fy nezáleží (pro tuto potřebu je to stejně na jedno brdo) . Jak jsem psal volte hodně tmavou, buď tuhle hnědou a nebo ten antracit.
Normálně ji přisypávejte do pryskyřice a pořádně promíchávejte. Naředit lihem aby se nechala dobře natírat a ne zase moc řídkou jako vodu, aby dobře kryla. Po vytvrdnutí to udělá takový matnější povrch, který vypadá přirozenějí než lesklý.
chtěla jsem ještě jednou poděkovat za skvělý tip s tou spárovačkou, jestli ještě někdy dojde na výrobu pozadí tak s tou spárovačkou to vypadá lépe než s tou barvou
přítel se rozhodl natřít zbytkem i to dno, aby se nedrbal polyš. neutrlizovat budu až tak po týdnu 8% octem zředěným 1:1 a za dva týdny se pustíme do napouštění, tak pevně doufám, že se nenajde žádný další problém
Vemte normálně ocet co máte v kuchyni, dejte do rozprašovače a nastříkejte. Nechte 20 minut a opláchnout. Nechat oschnout (ofoukat třeba fenem) a ještě jedno neutralizovat a hotovo.
doplněno 05.11.12 17:16:Ano rozumíze tomu dobře. Použít neředěný "ostrý".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.