Nejste přihlášen/a.
Zdravím,dostala jsem dárkem chamíka,jsou mu 4 měsíce,výbrně dlabe cvrčky ,pije,vše je OK V terárku má dole kokosovou drť a docela často je na zemi v terárku buď v rohu nebo u skla a hrabe a odhazue tu hlínu pryč jakoby se chtěl někam podhrabat.Nevíte někdo proč to dělá nebo co s ním je?
Děkuju Vám za odpovědi
Jaky je to druh?
Ale obecně - chameleon se obvykle spíše vyhřívá ve větvích, takže buďto nemá ve větvích úkryt a pořád jej někdo ´otravuje´ (okukuje, ťuká na sklo apod.) - chce se schovat... A nebo má málo vody (terárko je velmi vhodné rosit, ideální je, pokud někde stéká ´pramínek´). A nebo má příliš teplo...
Moje Leona- chameleona se chovala podobně a potom uhynula. Nechci strašit, ale bylo mi sděleno, že chtěla klást vejce, což se jí nepodařilo, protože měla slabou vrstvu podestýlky. Musela jsem jí koupit zřejmě už připuštěnou. Bylo mi to moc líto, ale už se to nedalo napravit.
Všechno špatně. Je mu vedro. Mohl by i uhynout. Chameleon jemenský je horský druh, musí mít 20-23°C přes den, v noci ideálně 14-18°C, Terárium musí mít dobré větrání - rozhodně celý strop síť a ještě nejméně jednu stranu. Terárium na výšku (asi 80 až 100 cm), žádný substrát na dně, jen to, co je v květináčích. Chameleon ze stromů slézá jen klást vejce. (Pak je třeba dát samičce dolů misku substrátu) Kdyby sežral kousek kokosové drti, uhyne. Hodně živých květin, nic umělého (pozor, jen některé druhy - ideální je schefflera, ibišek, ficus benjamina), hodně větviček, které tlapkou obejme - ovocné stromy (dost i vodorovně). Světla postavená nahoru na strop, aby se jich nedotkl, popálil by se. Strop nejlépe z mušího kovového pletiva. Světlo zářivka UVB 6% 24W - 12 hodin denně (7-19 h), druhé světlo plnospektrální žárovka nebo zářivka - 12 hodin denně (7-19), třetí světlo obyčejná tepelná žárovka - maximálně hodinu ráno po rozsvícení ostatních světel (7-8 h), půlhodinu večer před zhasnutím všech světel (18:30-19 h). V noci zajistit klesnutí teploty pod 20°C, pak se může spustit mlhovač - ten musí zajistit noční vlhkost 100% (chameleon dýcháním mlhy pije). Nikdy nemlhovat pokud je telota vysoká, dostal y zápal plic. Zajistit ochlazení (ventilátor apod.). Možné je i noční rosení. Nestříkat na chameleona, jen na rostliny. Ale mlhování zajistí lepší podmínky. Kromě profi terarijního mlhovače lze použít i zvlhčovač vzduchu a hadicí navést mlhu do terária. Krmení cvrčky - do roka ad libitum, od roka ubrat (na tak 3-4 denně, aby nebyl obézní). Každou dávku potravy obalovat ve směsi drceného vápence a mletého pylu (jde koupit ve zdravé výživě nebo lékárně). Chameleon se živí včelai, potřebuje pyl pro své zdraví. Jednou za 14 dnů dávku obalit navíc i v multivitaminu s D3 pro plazy. Při dobré péči se dožije přes 10 let. Netrapte ho, prosím, špatnými podmínkami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.