Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Jelikož už dáváme dohromady rozpočet na tu naši již pro některé legendární 450-ku,rád bych doporučení na nějaký kvalitní, výkonný a cenově dostupný motorek.
Mám plánu dva kamínky,každý do jednoho rohu. Je potřeba brát v úvahu i vodní sloupec 60cm.Jde mi hlavně o to,aby v případě výpadku proudu,dokázal motorek vytačit zpět vzduch napříč vodním sloupem.
Za případné tipy předem děkuji.
Dobrý den, soudě dle vaší otázky, jste asi naprostý laik, že ano? jestliže chcete ausgrecht dva vzduchovací kamínky, čemuž se divím, ale zase na koukání je to hezké, to jo, tak bych koupil tento :
ale zase, je spoustu pro a proti, jestliže hodláte mít akvarium v obytné části a nechcete být absolutně rušeni vibracemi a hlukem vzduchovacího motorku, tak sáhněte po tzv. želvě, velkém vzduchovacím motoru, tady se ceny pohybují přibližně tak od 1500 kč.
Ale za sebe si myslím, že je vzduchování přežitek, nebo ne nutnost, a spíš než za vzduchovací motorek, bych koupil kvalitnější filtr a raději čerpadlovou hlavu s přisáváním vzduchu a pořádný blok biomolitanu, považuji za šílené všechny ty filtry s krytem, hlavně aby to hezky vypadalo, zbytky potravy se tam nasají, ryby k tomu nemohou a vůbec, já je prostě nemám rád.
a jest praktické velmi, mít umístněný vzduchovací motor nad úrovní hladiny akvária a nejlépe v nejchladnější části místnosti
60 cm není až takový velký sloupec aby ho nevytačil i levnější vzduchovací motorek. Já tedy nedám dopustit na značku Rena. Jedna Rena 301 jede pomalu už 20 let a to bez výměny membrány. Takže na jeden kámen stačí motorek kolem 300Kč. Pokud bude motorek pod úrovní hladiny nazapomenot koupit zpětný ventil.
Díky za tip.Ještě jedna věc by mě zajímala:neustále přemýšlíme na filtrací.Zda-li použít jednu tu Tetru 1200,jak jsme se o nií bavili nebo použít stávající 700 a k ní na protilehlou stranu jiný či čerpadlo s biomolitanem.
Neustále se nám honí v hlavě spousta scénářů a přeci jenom na nás je ta 450tka o hodně ,,vyšší level,, a nerad bych něco podcenil nebo zbytečně investoval.
Díky za Vaše rady.
Ps: jde hlavně o to,aby na 150cm to stačila 1200 bez problémů odfiltrovat.
Osobně bych šel do té 1200. Filtraci zvládne, průtok i velikost koše na to má. Je potřeba nastavit dobře "dešťovku" aby voda dobře cirkulovala. Trysky nastavit tak, aby stříkaly na hladinu hodně za šikma (téměř vodorovně) a ne kolmo dolů. Tím se zaručí dobá cirkulace i provzdušňování vody zčeřenou hladinou.
díky za odpověď . co se týče toho vzduchovacího motorku vybrali jsme tento profizoo.cz/... , je sice o něco dražší, ale líbí se mi, že je tam regulace výkonu a navíc když ho nebudem využívat v té 450l tak ho využijem stopro v malých nádržích. bude jenom "jeden"motorek na víc akvárek, to je super
Regulace je sice dobrá, ale pro motorek to není ideální, daleko lepší je protě přebytečný vduch odpouštět pryč, za použití škrtítek. Vzducháč bude určitě vděčný. Jestli to je jen na toto jedno akvárko a jen na jeden vzducovací kámen, je zbytečné kupovat tekhle výkonný motorek. Ten je vyloženě na víc nádrží. Na to jedno by stačila i ta Air 110, max. Air 275.
no my jsme to vymysleli tak, že v případě, že by bylo pouze v tomto akva, tak by jelo na 2 vzduchovací kamínky, jenže máme ještě tu odchovničku (cca 45l) a ty halančíky (které jsou momentálně mimo kvůli pavím očkům-viz. přerybění v 160l). jsou tu zapojené celkem 3 motorky a je to občas docela i hlučné, tak jsem si říkala, že by se to dalo rozdělit mezi tu 450l a ty menší nádrže.jinak na akva-tera mají ještě verzi sera air 550 R plus, nevím tedy v čem je tak zásadní rozdíl, krom watáže, vzhledu a ceny
pročetl jsem si předchozí příspěvky, mohu se zeptat, proč chete tolik vzduchovat? a i by mne zajímalo jaké ryby hodláte chovat a jak chcete mít zařízené / osázené akvárium?
Jde hlavně o efekt a v případě nemoci(tepl.30-32st.) o kyslík.Jinak rozvod do dalších menších nádrží jak na bublifuk tak kamínek.Jedná se i o odchovničku bez zařízení.
Proto jsme chtěli jeden silnější přístroj na vše.
Ps:Velká nádrž 150x50x60 živorodky,sumečci ,krunýřovce a máme i pár čichavců.Zbytek karanténa,odchovnička a nádržka se 6ti halančíky.
hm, efekt? stále zavápněná krycí skla, velký pohyb vody ve kterém nerostou moc dobře rostliny , jestli mohu z mojí dlouholeté zkušenosti poradit, tak mějte jeden vzduchovací motorek v záloze, ale i to vámi zmiňované vyšší okysličování lze efektivně provádět regulací přisávaného vzduchu v čerpací hlavě. Zvažte to, prosím...
díky za dobré odpovědi, rozhodně to zvážíme. je to dost velký výkon. koukali jsme po něm právě také z toho důvodu, že se nám již nesčetněkrát stalo při vzduchování vedené v akva pod štěrkem nebo i nad, když jsme ho na nějakou chvíli z nějakého důvodu vypojili a znovu zapojili tak jsme museli kamínek vytáhnout nad hladinu, aby se spustil. proto jsme říkali, že by tím výkonem se to stát nemuselo. já osobně si myslím, že bychom ho pro ten efekt možná mohli škrtnout. následné vzduchování přichází jen v případě nemoci a následného zvýšení teploty na 30st. pak mě napadá ještě možnost koupit ten co je na 2x210l/hod.-myslím, že od toho hagena, který by byl určený pouze pro toto velké akva v případě té nemoci a jeden menšího výkonu pro objem cca 100l, který bychom rozdělili mezi ty malé nádrže. vyšlo by to cenově myslím že stejně. tak nevím. každopádně ho nemáme v plánu kupovat teď hned, tudíž máme ještě dost času popřemýšlet, případně se ještě na cokoli zeptat a vybrat to pravé. ta Sera air vypadá suprově, znáte to, když vás něco zaujme na první pohled . hlavně by se mi líbilo mít na ty malé nádrže jeden motorek, který by hlavně nebyl tak hlučný a utáhnul by jak filtry tak i vzduchování.
Daleko větší okysličování vody je vodní hladinou, než samotným kamínkem. Bublinky z kamínku musí být co nejjemnější a vě vodě jen tak "vlajou" to je nejúčinější vzuchování. Velké bubliny jen rozvíří nádrž a do vody nic moc nedají. Správné nastavení vývodu od filtru a zčeřená hladina je ideální na okysličování. Vzduchovací motorek je pak dobrý, že pod krycí skla vhání čerstvý vzduch. Čerpací hlavy jsou výborné, ale při zapojení hadičky na přisávání vzduchu jsou šíleně hlučné, proto většina kdo je používá, má vývod od hlavy nastaven tak aby co nejvíce čeřil hladinu a přisávání nepoužívá. V noci je to opravdu jinak hodně slyšet.
Jak píšete, že vzduchovadla jsou hlučné, pověste je na gumičku a nebudete je slyšet.
no tak jsme to mysleli - ty nejjemnější bublinky. připojili bychom to na vzduchovací kamínek, který by byl na štěrku a hadičky by byly schované pod štěrkem. rozumím tomu dobře tedy tak, že ty jemné bublinky by vadit neměli?
Sorry, a chcete mít v té vaně ještě něco jiného než dva vzduchovací kameny a filtr? Nu, proč ne, jako zvlhčovač vzduchu v místnosti to bude stačit, možná dosáhnete i na 60% relat. vlhkosti... Nyní vážně, napište, jaké ryby budou v té vaně, kolik, jaké rostlinstvo... Pokud vám to ty rybky nesežerou, k velké radosti prodejců akva... no a od toho bych postupoval. Vzduchování je sice hezké na pohled, ale víří vodu, kal, usazování na listech, mizerná asimilace... Než začnete vyhazovat peníze, něco si přečtěte o základech akvaristiky, budou toho asi nejspíš plné antikvariáty...
co se týče osádky, máme v plánu se věnovat živorodkám, jakým jsme se věnovali převážně doteď, tudíž black molly, platy, mečovky, aj: neonky, čichavci, pancéřníčci a ancistrusy. z rostlinstva jsou to cryptocoryna pontederifolia a afinis, anubias barteri var. nana, hygrophila corymbosa, vallisneria giganta a některé z echinodorů, které možná vydrží a možná ne, to záleží zdali mi to ancíci nesežerou, jelikož ty mám nejraději. co se týče vzhledu akvária, nechci aby to byla vyloženě džungle, ale také ne malawi. sem tam rostlina, pařez a snad i nějaký ten kořen, ale i tak není ještě úplně rozhodnuto, je asi jasné, že čím více rostlin tím více kyslíku a tím pádem asi zbytečné vzduchování. vzduchování jsme chtěli především pro efekt samozřejmě ty nejjemnější bublinky. pokud by to mělo dělat nějaké problémy, pak bychom o tom možná ani neuvažovali, ale pokud by to tam ničemu nevadilo pak bychom jej rády. samozřejmě, jelikož je na to ještě dosti času, si o tom zjistíme co nejvíce pro a proti a dle toho se rozhodneme. co se týče akvaristiky jako literatury, té se samozřejmě nevyhýbám, o mnoho více mne ale také zajímá názor zkušených akvaristů, kteří s tím mají zkušenosti. akvaristice se věnuji naplno teprve půl roku, zatím jsem již stihla svou 160l 2x přerybnit, protože jsem neodolala krásným rybkám. samozřejmě i to vzduchování může přinést nějakou vadu na kráse, která se většinou ukáže až po čase. jelikož se mi už 2x moje nadšení nevyplatilo, je fakt, že raději každý sebemenší krok je lepší dobře zvážit a případně se i pozeptat na rady zkušenějších akvaristů. snad mi to nemáte za zlé.
každopádně díky moc za vaše rady a zkušenosti
doplněno 02.10.12 19:39:co se týče těch živorodek jak píše edge, že je ho pro velké akvárium škoda, začínám i tak už pomalu uvažovat, že má asi pravdu. mě se na rybkách líbí jejich aktivita, (když je co pozorovat), rozhodně jsem si zamilovala ancíky a pancéřníčci, co se sumečků týče je fakt, že jako mladý do dna ryjí hodně a také jsem ze začátku velmi bojovala s vyplavenými rostlinami. vyřešili jsme to tím, že jsme je svázali nití k sobě a obložili těžšími kameny. nyní už jsou větší a tak už tolik nevrtají. co se ancistrusů týče nedávno mě zaujal ancistrus síťovaný, který mi pravděpodobně v mé 160l již zašel (měl 6cm), také jsem ho ale nejdříve koupila a pak se dočetla o jeho konečné dýlce, možná díky bohu, že už tam není. nejdřív jsem si říkala, že si ho do toho velkého pořídím taky ale po mnoha úvahách jsem si řekla, že nejlepší bude něco co dorůstá tak do 20-30cm. ty by se mi líbilo i jednou rozmnožit. co se týče toho středu akvária, asi by se mi líbili neonky nebo parmičky, prostě hejnovitý ryby, jinak zatím nějak nevím, rozhodně nechci nic náročného, třeba co se týče stravy(krmím převážně mraženým a dokrmuji vločkovým, krunýřovcům tablety na dno). každopádně mi zůstane několik živorodek z tohoto 160l akva, rozhodně už ale končím s jejich úmyslným rozmnožováním. "člověk si chce hold vyzkoušet všechno".
jinak stále ještě uvažujeme o barvě štěrku zdali bílej, černej a nebo půl na půl, osobně se mi ten bílej začíná líbit i více, jenže už to prý tolik nezdůrazní barvu ryb, a navíc se pak prý nemají ani kam schovat před světlem, což bych asi vyřešila různými jeskyňkami.
doplněno 03.10.12 18:56: co se týče toho vzduchování tak to nakonec asi fakt řešit nebudem. z mé strany je jasné, že ten velký prostor osázim rostlinkama, a že jich v závěru určitě bude dost. vzduchování bych řešila pouze v případě nemoci, i když pochybuju, že bych toto akvárko vytopila na 30stupňů. pevně doufám, že vlna nemoci nenastane
Dobré časné ráno! No výborně, už poznáte, kde jste udělala chybu. To je také důležité, po 20 letech na tom budete podstatně lépe
V rostlinách máte pel-mell, asi se navzájem nesnesou, každá vyžaduje (a také si vytváří) jinou vlastnost (pH) vody, asi míchat amazonskou vegetaci s asijskou... totéž platí o rybí osádce. Když máte k dispozici takovou vanu, malé druhy bych měl na "úklid" po nějaké dominantě. Kdysi jsem natrefil na kančíky dervené (nikoliv červenohrdlé), byla to krásná, statná ryba... než jsem se zakoukal do ocelátů (astronotus ocelatus), kterým jsem musel přizpůsobit i nádrž. Pravda, akvaristika se mi poté zdrcla na shánění žrádla a kydání hnoje, ale zase bych chtěl už jenom oceláty.
Pokud budete mít dobře zarostlou nádrž, rostlinkám se bude dařit, vyrobí více kyslíku, než nějaký vzduch. kamínek. Hovínka živorodek jsou agresivnější, bude to chtít kvalitní filtr a jak už tu kolega píše, čeření hladiny. Sumečci na úklid dna jsou dobří, ale zase furt vrtí ocáskama...a víří kal. Prostě do každé úrovně sloupce vody nějaký druh rybí osádky , no a nepřepísknout to... Ryba je pouze doplněk, abyste tam neměla tlačenici, to není efekt pro okol. Skalára se lekne i vysavače... No dyť říkám, oceláty a máte o strávníky postaráno... tak držím palce!
Oprava překlepu: Kančík červený, ne dervený...
no a ještě něco. Když jsem odkaloval nádrž... někdy tak po týdnu, 14 dnech, tak jsem v kbelíku nechal sednout detrit a hnojil jím svoje mimořádně, ale mimořádně vzrostlé a bujně rostoucí a kvetoucí ibišky... Jiné hnojivo nepoznaly...
Já jsem odzačátku vsadil na tetrovité ryby a nedávno jsem dokoupil skaláry. Navíc mám pár parmiček. Všem se daří skvěle... Myslím, že na tak velké akvárium je živorodek škoda. Asi vám jde hlavně o to množení, ale já si užívám krásy ryb... Především musím podotknout, že v začátcích jsem kupoval v Hornbachu, ale docházelo k vysokému úhynu, teď beru od prověřeých akvaristických obchodů a nemám problém s větším úhynem.
Každopádně u jikrovitých ryb se vám nestane, aby jste přerybnila a toho odpadu je taky mnohonásobně méně..
Nedávno jsem narazil na vzduchovací "kamínek" z lipového dřeva a na to se chci zeptat, jeslti má někdo zkušenosti. Prej jsou z toho velmi jemné bublinky. V současnosti mám pískovec, ale ani ten není po čase ideální.
doplněno 02.10.12 23:02: Hejno 20ti neonek je pastva pro oči A parmičky se mezi sebou neustále prohánějí a akvárium s nimi ožívá. Skaláry jsou zase majestátné... Ale pozor parmičky bývají často hodně agresivní, já mám "oděsky" a černopruhé a ty se u mě naštěstí honí jen mezi sebou. Černopruhé jsou dobrý na vlásečnicový řasy. Mám je už skoro rok a stále si pochutnávají i na řasách. Stává se často, že v dospělosti si odvyknou na řasy a jdou po "lepším" Já jsem je koupil proti roduše a ta byla do 3 dnů zdecimovaná od těchto parmiček:D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.