Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Před rokem jsme si koupili slepice ,máme jich 16. Denně sbírám maximálně 4 vajíčka. Slepicím dávám zrní, šrot, pečivo, dokonce jsem zkoušela i vitamíny na lepší snášku a nic. Vždy 1-4 vejce maximum. Jsem z toho nešťastná. Poradíte proč slepice nesnáší?
Je několik možností proč proč slepice nesnáší. 1) zanáší - nesou někde jinde.2) můžou mít na sobě parazity- koupit přípravek proti čmolíkům. Také dezinfikovat kurník. 3) podívejte se zda mají pěkně červený hřebínek. Jestli je světlejší- chudokrevnost. 4) Mohou mít ve střevech parazit - trus by obsahoval do růžova hlen - je nutné je odčervit. Při odčervení se nesmí používat aspon týden vajíčka.
Kupte granule pro nosnice. Také suché drcené skořápky a trochu písku. Nevím, zda jste koupila kuřata, nebo starší slepice- jsou vynešené.
Mají dost vápníku na tvorbu skořápky? Potřebují pozobat i kamínky nebo písek, aby dobře trávily. Na snůšce (a barvě) hned poznáte když si můžou nazobat zeleného (trávu, kopřivy), z toho získají potřebné vitamíny, Přilepšete jim krmivem K1, v tom je vše potřebné, budete mít jistotu. Máte kohouta?
Dobrý den.
To je opravdu málo. Já jsem pořizovala slepice letos na jaře, 6 slepic, denně mám 5 - 6 vajec už celé léto.Krmíme slepice směsí pro nosnice, starým pečivem. Vařím jim brambory, které míchám se šrotem a posekanými kopřivami.Pořídila jsem si drtič kostí a drtím jim kosti z drůbeže, morkové kosti. Slepice mají přístup na zahradu, takže mají dostatek zeleného krmení, sem tam sezobnou i nějaký ten hmyz. Nemůžou Vám slepice někam zanášet?
Směs K1 je krmino pro kuřátka do max 5 týdnů jejich života.
Co máte za slepice? Jaké zrní jím dáváte? Např. po ječmenu zatloustnou a nenesou. To sbíráráte celý rok jen 4 vejce denně a nebo jen poslední dobu? Mají slepice výběh na zelené?
Jest-li jste měla dobrou snášku a teď mizivou, je to normální. Slepice odpočívají a začínají oprchávat. Než přepeří a začnou snášet uplyne doba i dva měsíce. Po přepeření se připravte na to, že snáška další rok nepřesáhne při dobrém krmení 60% snášky roku prvního. A třetí rok již více sežerou jak snesou - neekonomické. Proto se každoročně dokupuje minimálně 1/3 nových slepic, aby byly vejce celoročně.
Máme hnědé,bílé,kropenaté,vlašky.Máme pšenici.No,slepice jsme koupili vloni na jaře a v podstatě nám ještě nezačali nést,opravdu máme max.4 vejce. Před měsícem jsme sbírali 7-8 vajec denně,ale po dobu jednoho týdne,pak zase přestali. Dáváme jim skořápky,zbytky z kuchyně,i vitamíny jsme zkusili a nic,pořád stejné.Výběh mají dost velký,ale bohužel bez trávy,tu už vyzobali,ale házíme jim tam trávu posekanou.
S tou K1 nemusíte mít obavy, že je pro kuřata (do 6-ti týdnů) není proto, že se slepice otráví, ale je bytečně drahé a obsahuje spíše růstové komponenty. Naopak má kompletní vitamínové složení, proto jsem napsal: "můžete přilepšit" ne je tím krmit. Po boomu s drahými vejci spousta lidí co znám začala pěstovat slepice stylem, hodím tomu suchý rohlík a vypadne vejce. Takže jistota s vyváženým krmením je určitě na místě.
Máme slepice už dlouho,ale vloni jsme koupili nové a starých se zbavili,ale bohužel ty nové jsou nějaké sparchantělé.Moje máma má slepic 5 a sbírá 3-4 vajíčka denně a přitom se zrovna o ně nestará tak dobře jako já.Zkusím ty vitamíny K1 a uvidím,koupím je i ve zverimexu?Děkuji.
Možná ta velké péče (překrmování) je důvodem i k nízké snášce. Ztučnělé slepice méně nesou. V létě se ráno i méně krmí, aby slepice měly pohyb, přes den neležely a snažily se pást na zeleném a sháněly se po hmyzu.
doplněno 11.09.12 11:07:Vlašky je lehké plemeno s poměrně vysokou roční snáškou. Podle mne jste je přes zimu překrmovala. Ráno krmte měkkým krmením (pečivo, brambory apod.), zrno pouze na noc a to vše v rozumné míře. Kurník můžete vystříkat např. vápnem. Důležuté je také častěji čistit celý kurník, vhodná podestýlka a písek ne pelešení. Slepice, která má světlejší hřeben, tak podle mne nenese - odpočívá. Nikdy jsem slepice neodčervovala. Posečená tráva je vhodná, pokud nemají trávu ve výběhu. V zimě jsem slepicím přidávala i trochu sena, sežraly drť z listí a semena. Pestrá strava a nepřekrmování prospívá vyšší snášce. Může v zimě do měkkého krmení přimíchat např. i strouhanou mrkev, sušené kopřivy atd. Slepice by měly dostávat krmení 2x denně.
Jak píše kolegyně, může to být i překrmováním. Před pár lety jsem řešil podobný problém, odjeli jsme pak na dovolenou, nechaly dvorek na starost dětem a světe div se, ten "hladomor" jim prospěl Kurník vyčistěte, ostříkejte hadicí a zajistěte, aby se měli slepice v čem popelit. Existuje určitě spousta přípravků ale většinou si s tím poradí samy, když budou mít podmínky. Nezoufejte, určitě na to postupně přijdete.
Moc děkuji za info,ale některé slepičky jsou hubené,i přes to,že tam pořád něco mají.Kurník také čistíme,ale nikdy jsme ho nevystříkali,ani nepoužili vápno,tak zkusíme ještě toto.Na popelení dáváme popel,ale písek nás nenapadl,tak to také zkusíme.Snad se nám ty kurvy roznesou . Děkuji.
Moje babička vždy říkala,že slepice si taky musí občas od snášení odpočinout a když jsou velká vedra,tak v létě většinou snášejí méně skoro všechny-pokuď to tedy nejsou nějaké ,,údernice,,co plní plán na 100%! )
artep nechtěla jsem již reagovat pokud jste nezačala slepicím nadávat. Co když za malou snášku můžete vy a ne slepice? Slepice máte několik let (starých jste se zbavili) a dezinfekce ještě neproběhla i když se dělá minimálně jednou ročně. (Vápno, chloramin, snášetla tříkat arpalitem...) Staré slepice přenášení choroby a vy do stejného kurníku nastěhujete mladé. Koupila jste je jako kuřice a nevíte co je to krmná směs. Kuřice se mají krmit alespoň do začátku snášky směsí - vyvážená strava, abyste je pěkně nastartovala k dobré snášce. Ale dá se i doma směs vyrobit. Píšete, že slepice jsou chudé . Tutově mají průjem, trus do žluta a napěněný jako hořice a nebo s příměsí krce.
Můj odhad - slepice, kurník i výběh jsou zamořen parazity - člelík, všenky, blechy, roztoč, škrkavky, tasemnice, hlísti, vlasovci atd.
Nepomůže odčervit slepice, ale musíte jim řádně, průběžně uklízet. Zárodky v půdě přetrvávají i 10 let. Když je odčervíte, ze slepic vyjdou paraziti a máte je ve výběhu. Při takovém zamoření je dobré ještě odvézt minimálně 20cm zeminy z výběhu. A to vše v důsledků špatné zoohygieny.
Nechtěla jsem vás nazlobit, ale pomoc vám i slepicím.
doplněno 12.09.12 13:05:- na různé parazity jsou různé léky. Bylo by dobré sebrat trus do lahvičky a nechat na hygieně udělat rozbor (dá se vzorek poslat i poštou). Stojí něco přes stovku a budu vám doporučeny konkrétné léky. Léky jsou drahé a bez rozboru nevíte co jim zabere a navíc nesmíte v době léčení konzumovat vejce.
Krmnou směs jsem dávala,to samozřejmě znám.Nevěděla jsem jen co je K1,jak jsem již psala.Navíc podle toho co píšete,tak jsem si nakažené slepice koupila,protože do té doby bylo naprosto vše v pořádku.Kurník samozřejmě pravidelně uklízíme velmi dobře,doteď dezinfekce nebyla potřeba. Až když jsme si koupili nové slepice,začali problémy.Takže po tom,co jste napsala,jsem teď přesvědčená,že nákazu dotáhli ty nové slepice,jinak si to neumím vysvětlit.Každopádně na dezinfekci a ostatních věcech se už pracuje,jak mi tu lidé poradili,za což Všem moc děkuji.Víc hlav víc ví,že? Že se nesmí konzumovat vejce vím,jsem zvědavá,jak vše dopadne.Nevím proč říkáte,že slepicím nadávám? Takhle se říká slepicím co já pamatuji
Jinak všem moc děkuji za názory,díky moc.
Přilepšete jim bílkovinou, klidně kvasnice do vody s cukrem, nebo roztlučené kosti z grilovaných křidélek, ať se mají potomci dinosaurů dobře.
Tak to jsou zřejmě líné slepice a nechce se jim ,,makat,,! Nepochází náhodou z jiného ,,Etnika,,?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.