Nejste přihlášen/a.
V kuchyni se bohužel množí moli. Myslíte, že by pomohlo, kdybych tam přes noc nechal otevřené okno? Při momentálních teplotách by to tam bylo jako v ledničce, zabilo by je to? Nebo by utekli do jiné vyhřáté místnosti?
Otevřené okno přes noc nepomůže. Moly máte v potravinách ve spíži. Já bych všechny potraviny (mouku, ale i koření) prohlédla, prosila sítem a silně napadené potraviny vyhodila. Všechno prohlédnuté bych dala nejméně přes noc do mrazničky. Já mám ve spíži pověšené takové mucholapky proti molům, měním je 2x za rok. Jsou i takové lepivé destičky na moly. Na moly platí jen mráz, chladno je málo.
Velmi pravděpodobně půjde o některého z potravních molů (viz - skudci.com/... ) - důležité je ´odříznout´ je od potravy (mouky, obiloviny, luštěniny apod. do sklenic či dobře uzaviratelných krabic), důkladně uklízet zbytky (např. pečiva) - jinak se jich nezbavíš...
Jsou rozlezlí ve všech sáčcích. Když se mi tohle stalo podruhé, nasbírala jsem si lahve od mlíka, trychtýř na kompoty a všechno mám izolované v lahvích. Chtěla jsem láhve naskládat do skříňky, ale vejdou se mi nastojato do šuplíku. Jsou průhledné, takže vidím, co kde je a něco mám označené šítkem na šroubovacím uzávěru. Než to koupené vysypu do láhve, šoupnu to na mrazák přes noc. Od mouky, přes luštěniny až po kroupy. Pokuste se všecko naskládat třeba do pekáčku a šup s tím do ledničky nebo na mrazák. Špajz vymýt a fakt otevřít okno. Ale s tím oknem pochybuju. Jetsliže potraviny nebudete izolovat každou zvlášť, ty mrch se budou vracet, zvláště pk, bydlíte-li v paneláku se stupačkama.
jenže oni se dostanou i přes šroubovací uzávěr
taky už s nima více či méně úspěšně několik let bojujeme - když už se zdá, že zmizeli definitivně a je pár měsíců klid, najednou se objeví jeden mol a je jasný, že je opět někde hnízdo - pak následuje obvyklá přebírka potravin, nalezení hnízda a jeho zlikvidování - larvy s oblibou kuklí ve šroubení víček na sklenicích, kečupech apod.
lapače molů taky máme - ale říkám si, jestli je to v létě naopak nemůže přilákat do místnosti. navíc je to spíš jen signalizátor toho, že bude s moly problém, než že by je to vychytalo a byl by klid.
Otevřené okno v žádném případě nepomůže.
.zjistit kde jsou.Většinou jsou,kde máte uloženy potraviny(mouka,rýže,strouhánka, hrách pustí se i do čokolády,sušenek,oříšků ap.)5 let jsem s nimi bojovala až jsem je udolala. 1.prosít,přebrat a pro jistotu jsem některé potraviny dala na 2 dny do mrazáku,dost jsem toho vyhodila.Koupila jsem uzavíratelné dozy a potraviny do nich uzavřela. 3.Ze skříněk vše vydělat,vystříkat přípravkem proti hmyzu na chvíli uzavřít,pak vymýt a na dvířka dát lepící destičku.Stále sledovat,prohlížet potraviny,protože i po těchto úkonech se jich dost objeví.Ty lepící pásky jsou důležité,protože přitahují sice jen samečky a samičky se nemají jak rozmnožovat.Hlavně to chce trpělivost.Je to běh na dlouhou trať.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.