Nejste přihlášen/a.
Připravuji pro vnuka začátečnické akvarium 54 l, jehož součástí má být vnitřní filtr Elite Jet Flo 75. Zjistil jsem, že filtr lze zapojit dvojím způsobem: buď bez připojené plastové hadičky pro přívod vzduchu nebo s připojenou plastovou vzduchovou hadičkou .
Z návodu jsem nepochopil zcela výhody či nevýhody těchto dvou systémů. Pochopil jsem, že když nepřipojím ventil s hadičkou, tak celý filtr má být dokonale ponořen do vody (min 1 cm pod hladinu), naopak když to zapojím se vzduchovací hadičkou, tak ten ten připojovací ventil (s plast.vzduchovou hadičkou) musí být 1 cm nad hladinou vody) - pak tedy filtrovaná voda poteče na hladinu seshora. Je to tak správně?
Když odhlédnu to toho, že provzdušnění vody bude při použití vzduchovací hladičky asi vždy silnější, jak to bude s filtrací vody od nečistot přes dva zabudované filtry?
A dále úroveň hluku při těch dvou způsobech zapojení filtru (v místosti se spí).
Počítám do uvedeného objemu nějaké rostlinky, cca 6 pavích oček, 10 malých (nepravých) neonek, nějaká parmička, celkem snad 20 max 25 kousků.
Omlouvám se za možná diletantský dotaz, ale když jsem před desítkami let měl vlastní akvaria, tak to filtrování bylo nanejvýš přes molitan a vzduchovací motorek.
Děkuji za vysvětlení
Pokud v místosti vnuk spí, nepřipojujte hadičku na provzdušnění. Filtr by byl pak hlučný. Filtr ponořte zhruba jak je na obr. (červená čára) tu "dešťovku" to je ta plastová trubička, nakloňte tak, aby trysky z ní nebyly přímo dolů, ale šikmo k hladině. Voda pak lépe cyrkuluje a zčeřená hladina pak okyslyčuje vodu.
Vážený kolego "ar", děkuji za srozumitelnou a vyčerpávající odpověď. Takovou jsem hledal. Zítra se už musím dát bez zbytečného experimentování do instalace a zprovoznění, abych za týden mohl začít oživovat.
Ještě jednou díky a vše dobré.
Není opravdu zač. Já bych se přimlouval, nespěchat s tím oživováním. Nechal bych ho zaběhnout tak tři týdny až si projde nádrž nárustu čpavku a pak NO2. Po třech týdnech bych tam "šoupnul" pár testovacích rybek, které tak nezabolí, kdyby náhodou. Dříve se používaly gupky, ale ty jsou už tak přešlěchtěná, že jsou choulostivější než kdejaká tetrovitá ryba.
doplněno 09.09.12 23:12:A ještě jednu radu k tomuto filtru. Ten aktivní uhlík, co je k filtru dodávaný bych tam teď určitě nedával. Nahradil bych ho zeolitem a nebo keramickýma kroužkama. To jak je na obr. (z netu) je náplň daná špatně. Je to přesně obráceně, dole mají být kroužky, pak bioakvacit a potom teprve vata.
Ten uhlík se používá třeba po lečbě ryb, na odstranění zbtku léčiva. On je za 24 hodin nasycený a pak už stejně nefunguje, proto je lepší ho nahradit rovnou.
To: "ra"
Děkuji. Co se týká náplně toho filtru, tak bych měl mít už ten zeolit (aspoň podle dokumentace) - jsou to dvě krabičky se směsí dvoubarevných kamínků či krystalků. Žádnou vatu v té horní části nemám, dole je černý molitan spíš většího zrna, s otvorem uprostřed.
S časem na jakousi přirozenou úpravu vody počítám, cca 10 dnů. Jsem rád projevené odborné podpoře, že nelze spěchat, právě včera jsem totíž musel brzdit dceru, která mě vyjmenovala, jaké krásné rybky by tam nejraději hned zítra vysadila ...
Dnes jsem do částečně naplněné nádrže dal doušku (kanadská není, tak tropická) a ještě nějaké menší rostlinky, jejichž jména jsem mezitím zapomněl a jmenovky u sebe nyní nemám.
Doplním vodu nejpozději ve středu a pak bych spustil ten filtr.
Děkuji za zájem a podporu, příležitostně budu referovat, jak se to vyvíjí.
Poslóché... dědo z Brna... Začátečnické akvárko bych volil tak kolem 100 litrů... a takové, když už chceš takovou osádku, aby se dalo dobře prosvětlit a aby se v něm dařilo (živým!) rostlinkám, které mi vodu prokysličí ("prokyslyčí", to aby rozumněl i jiný rádce). Živorodky mají hovínka více agresivní, takže by šlo buď nemít takový počet... ale aby se v nádrži zase nehledaly, to by požitek z malého hejna volně proplouvající nádrží jaksi nebyl... Na Novobranské a na Moravském nám. jsou ještě akvaprodejny s osazenstvem, které ještě něčemu rozumí a poradí... 54 litrů... to dej babičce na kfítka... Jo a vnuka bych zapojil také, ať ví, že založit akvárko není žádná sranda...
Takto jsem zakládal pro ex-kolegu, stolitrové, s neónkami... aby mi slavnostně sdělil, že už ho nechce... Dobrák, no tak jsem slil vodu a neńky přelil k ocelátům... To bylo pošušňání... jedno sousto tehdy 8,- Kčs... a bylo jich 40... těch "soust"...
To: jokr
Jo, jo, su rád, že si rozomíme. O kvalitě výkalů živorodek vím, tak dám asi jen 3 ks, z toho jeden krasavec samec, další ryby čistotnější a nějakého sumečka. Vnuk se práci nevyhne, to je jisté.
A to, že občas někdo, zpravidla kolega, příbuzný atd mívá vznešené plány a požadavky, a až na nich začne snaživý jedinec pracovat, tak se doví, že ten onen si to rozmyslel, vím pochopitelně své a mohl bych o tom sepsat i menší dílko. Nehovořim o akvaristice, ale o jiné výpomoci (elektro, zařízení a obstarání ledasčeho) . . .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.