Nejste přihlášen/a.
Co mám udělat. Pejsek má cukrovku a Cashingův syndrom, přestal žrát, včera u veta měl nízký cukr a "koma", tak jsme nepíchali, jak poradil. jenže psík už dva dny nežere, je slabý, leží, zvrací, měl vodový průjem. Volala jsem vetovi, chce mu měřit cukr. Nevím jestli tam zajet a psíka stresovat, myslím, že to vzdal, že nám umře. Co mám prosím vás dělat?
Dobrý den Pt. Přečetla jsem o nemoci Vašeho pejska. Je vážně nemocný, je mi líto nejen pejska, ale i Vás. Moje úvaha. Nepíšete, kolik má pejsek roků, ale je už asi starší, když veterinář s ním nechce nic dělat. Všechny příznaky, které píšete, jsou o tom, že pejsek pomalu odchází a hodně trpí. Já bych ho nechala uspat i když srdíčko člověku pláče, usnadnila bych u odchod, v dobrém na něj vzpomínala. On už si za život vytrpěl dost, pomozte mu k důstojnému spánku. Nastal už jeho čas. Nebuďte smutná, řekněte si, že mu pomáháte, nenechte ho dál trpět. Jen můj názor.
Pokud dlouhodobě a nevyléčitelně nemocné zvíře přestane jíst, je to přesně ten okamžik, kdy by měl majitel přistoupit k euthanázii. Nepíšete nic o věku, ale obě nemoci se týkají starších nebo starých zvířat, nedají se vyléčit, pouze udržovat. Myslím, že rozumné by bylo prokázat psovi službu a nenechat ho déle trpět. Jsou veterináři, kteří přijedou domu a zvíře utratí doma ve známém prostředí, takže není třeba ho stresovat převozem. A jsou veterináři, kteří přestože vědí, že už to nemá cenu, léčí zvíře do poslední chvíle. Ono totiž ty poslední dny před smrtí lze majiteli vytáhnout z kapsy ještě hodně pěněz.
..kolik je tomu psíkovi let? Má to cenu ho takhle udržovat při "životě"? Podle mne je to zoufalost nad jeho odchodem ,se kterým se člověk stejně musí smířit. Ona ta nemoc se mu nevyléčí ,,jen narostou problémy a i vás to bude moc deprimovat ,,stálé sledování jestli žere ,,kolik žere,já to znám je to bolestné každá změna na něm.Člověk nechce vyřknout ten momentálně nesmiřitelný ortel nad dušičkou ,kterou miluje.Ale to není život je to jen koukání na odcházejího tvora,
psi či jiní to mají lepší než lidé ,,já osobně už nemám nervy nechat někoho "žít" ,,,a stejně tím nic nevyřeším. V této situaci jsme na tom všichni stejně ,kdo máme ty naše miláčky ,,dobře zvážit situaci ,,jen ať z toho života něco má,ne jen ležení.
Odešel mi pes,myslela jsem ,že odejdu s ním. Byl mi vším,,Tak jen tak se snažím co se tím dokáže,když psíčka nechám si jen ze zvyku ,,a s pocitem viny z uspání.Určitě má rád každý svého tvorečka a nechce o něho přijít a snaží se konec oddálit ,,ale za jakých podmínek ,,,smrt je kruťátna ,,ale jen pro nás pro pozůstalé...myslím se smířením reality.
Přeji vám,aby pejsek se dal do jakéhosi normálu a měl a dával najevo že žije.Držím palce.
"polínek", vím, že mi chcete poradit, jak to cítíte nejlépe, proto jsem tu otázku položila, aby mi ostatní odpověděli klidně bez emocí, které se mně nedaří překonat. Bylo dobré rozhodnutí, jak mi všichni poradili, zajet k veterináři, psík dostal antibiotika, dnes jedeme na další píchanec. Vet řekl, pokud začne žrát bude dobře. Dnes ráno jsem psíkovi dala píchanec inzulínu a lžíci rýže s kousiníčkem kuřete a začal to žrát nechal maloučko rýže, začíná mít zájem, co se děje a pije. Ještě má trochu průjem, ale až něco požere snad se to srovná a ještě s námi chvíli pobude. Je mu 8 roků, není to ještě tolik. Děkuju za podporu. - pt
Dobrý den.
A co zkusit vývar? Když nechce jíst, třeba by vývar vypil, posílil by ho.
Jinak cítím s Vámi, Pt,. Také máme psa. Je to opravdu člen rodiny. Ať vše dobře dopadne.
Dobrý den "ron", snad bude opravdu dobrý. Manžel koupil dvě kuřecí stehna, že udělám vývar, taky jsem to chtěla udělat, ale nejdříve se dnes poradím s vetem, přece jen skoro 3 dny nic nežral, nevím co by to ve střevech udělalo. vašemu pejskovi posíláme pacinku. - pt
Vzpomínám si na toho starého doktora, který ke mně na jaře musel přijet, jak mi bylo zle. Mezi dveřmi se otočil a řekl: Žádné vývary! Sice posílí, ale vy máte prázdná střeva a ty potřebují výživu. Tedy hutnou bramboračku, naplnit střeva a dát jim výživu. Takže ještě něco když bude moci sníst, bude dobře! Držím mu palečky, úplně všechny.
Tak dnes se už psík hlásil o jídlo. Dávám rýži, ovesné vločky, mrkev a kuřecí vařené maso. Kakal už pěkně. Dávám antibiotika a v pondělí jedeme na píchanec. Díky cukrovce je psík úplně slepý, teprve si zvyká, ale většinou pořád do něčeho naráží, snad se to naučí, až si všechno očichá, snažíme se chodit pomalu, ať ho nevylekáme. Děkuju, že jste mi napsali svoje zkušenosti a rady a hlavně, že jste mě poslali k vetovi, udělala jsem dobře. - pt
Jsem neschopna se soustředit a normálně uvažovat, proto se tady ptám. psím má 8 roků. včera měl cukr pod normál, ale i bez inzulínu je to stejné, nežere, zvrací, ale nenaříká. Vet nepřijede, má ordinaci do 8 hodin, musím tam jet já. Ale já ho nechci nechat zabít, opravdu nechci, co mám dělat?
Stařenko jeď tam a zvaž všechna pro a proti. Nemusíš ho nechat utratit, třeba se ještě dá něco dělat (to se ale doma nedozvíš). My jsme měli pejska 17 let starého a poslední 2 roky byl "na umření" asi 8x, měl epilepsii, špatné srdíčko, neslyšel, neviděl... 7x se z toho dostal, poosmé jsme jej už nechali uspat.
Takto jsem přišla o malamuta. Přestal kvůli nádoru chodit, jen ležel, nemohl se sám vykadit, nic. Hrůza...
A trápil se. Také jsme o nechtěli přijít o přítele, ale neměli jsme to srdce dívat se, jak se trápí a bezmocně leží, ačkoli by tak rád běhal a skákal. Nechali jsme ho uspat, poplakali si a udělali mu krásný hrobeček. Myslím, že to byla nejlepší volba - pro psíka.
Není jisté, že pejsek umírá. Může mít těžkou infekci... a vet mu pomůže.
Buďte ale připravená na rozloučení s přítelem. Není to zabití, protože pejsek se nebude trápit. Daleko horší je dle mne dívat se, jak dlouholetý přítel pomalu umírá...
doplněno 06.09.12 18:17: Pro oslabeného psíka může být i běžná infekce fatální... tak jako u slabého či starého člověka. Dokud se nedozvíte, že se nedá nic dělat, vždycky je naděje
Pt, to není o zabití. Pejsek zvrací, má průjem, nejí, jeho nemoci jsou těžké, on už nemá sílu, ani aby kňučel, jen čeká na svůj konec, pro toho pejska, to musí být hrozně vysilující. Nejí, má průjem a ještě zvrací, jemu se nemůže srovnat cukr, nemá ani tekutinu, když ho necháte, zemře na dehydraci. Jen můj názor.
"krecek", "pb", Michalko a Martino a Viky, děkuju. Michalko, díky za zkušenost, Marti děkuju za info, že by měl infekci? všechno je možné, tak my teda pojedeme a pak vám dám všem vědět. Díky "babkazov" za vnitřní poštu. Zatím... - pt
,,já jsem tady někde psala o té cukrovce,že budou problémy ,když nebude jíst,,ale tady jste se na mne dotyčné sesypaly..a obrátilo se to proti mne.
Vím že je to pro majitele strašné ,ale já bych nemohla žít s tímto pocitem ,kdy opět bude se to opakovat a to se opakovat bude. Psa nepřinutí jíst . Je to bolestné,ale je to tak.Je mi to líto.
Tak už jsme konečně zpátky, asi už půl hodiny. Bylo u veta moc pacientů, tak jsem seděla v autě s psíkem a manžel seděl v čekárně. Nakonec jsme přišli na řadu, cukr psíkovi vylít na 25,4, což je dost, takže máme dát opět inzulín. Doktor změřil teplotu a byla 38,6. K tomu průjmu to je zánět tlustého střeva, krev ve stolici po výtěru nebyla. Dostal psík injekci, antibiotika, zítra jedeme na další, nemusíme už čekat. Injekce by měly pomoci od bolesti ve střevech. Pokud nezačne žrát a bude apaticky ležet, jde to ke konci až selžou ledviny, protože ty dostávají nejvíc zabrat. Ale doktor mně ujistil, že je štěstí, že toto selhání není bolestivé. Psík bude odpočívat, až odpočine navěky. Takže už víme, co nás čeká, pokud nezačne žrát, tím by se to ještě trochu oddálilo. Tak jsem to tu napsala všechno, jsem klidnější, byla jsem skoro v panice a možná jsem použila termíny, které byly necitlivé k rozhodnutí druhých, což mně mrzí, pokud se to někoho dotklo. Snad to poslouží jako zkušenost s nemocným psíkem i někomu druhému, kdo si nebude vědět rady. - pt
Ahoj Radku, přesně dělám to samé, chci mu pomoci, vidím, že je to, jak na houpačce, jednou tak a zase jinak. Doufám, že to jednou taky poznám, až to psík vzdá. Děkuju za pochopení. - pt
já bych řekla že ne,,, vývar... není to člověk- pokaká se! Je to mastné .
doplněno 07.09.12 16:41:8 let ,,to není moc,,, ještě bojujte..
doplněno 08.09.12 14:34:diabetik nemůže nějak si vyskakovat,,,jen ten vývar ne ,,není Meresjev,,,,,projelo by to ním a byl by kde před tím. Normální jídlo pro diabetika.
Psům se běžně vyvařené maso dává. Může se vařit i se zeleninou, samozřejmě bez koření. Zelenina se poté odebere. Kamarádka, co má chov, takto krmí, i přítel takto krmí a pes je dzravý, má krásnou srst a nežije chudák jen z granulí.
To jsem moc ráda Ať se Vám i psíkovi daří.
P.S.: zajímavé, někteří psi suché granule žrát prostě nebudou, i kdyby měli chcípnout hlady...
Martino, my máme dietní granule s vlákninou, ale psík o ně nějak nestojí, musím je rozklepat paličkou na maso a přidat do žrádla, samotné nechce. Má pestrou stravu, vždy se radím s veterinářem ve vztahu k cukrovce. Myslím, že už to bude teď s naším psíkem zase dobré. Když, tak zase se tu budu ptát. - pt
Už nemám bodíky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.