Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akvárko - odpojení vzduchování

Od: honzyck odpovědí: 5 změna:

Mám jen jednu jednoduchou otázku: Můžu odpojit vzduchování (bublátko) v akváriu na jednu noc? Doufám, že se nic nestane a rybky to přežijí. Je to nějakých 60x40x30 a mám tam 5 malých rybek.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

1x

Vzduchovací kámen je spíše pro okrasu, voda se hlavně okysličuje zčeřenou hladinou vody od filtru. Takže vzduchování bez obav vapnout. Jen si dát bacha aby hadička nebyla vyvedena pod akva. To by mohla voda vytéct samospádem, pokud není na hadičce zpětný ventilek

honzyck
hodnocení

jo mám namysli spíše ten filtr

gumidek*

Jsou v akvárku živé rostliny? Pak bych vzduchování odpojil. Měl jsem akvárko s vnitřním ponorným čerpadlem s filtrem a měl vyvedenou jen flexošnůru na 230 nad hladinu a hadičku pro přívod vzduchu k vrtulce, aby to bublalo. Na noc jsem hadičku ucpal a filtr jen čerpal vodu (čistil a neokysličoval). Byl takto velmi tichý přes noc. Dělával jsem to každou noc a vodu jsem vždy měl krásnou.

Naopak takové ty molitanové velké filtry s plastovou trubkou a hadičkou s kompresorkem vzduchu kdesi bokem mám špatnou skušenost. Výkon nebyl skoro žádný, co se týče filtrace. Ten ponorný znatelně sál. Jestli to myslíte s akvárkem vážně, tak doporučuji koupit ponoré čerpadlo s filtrem a ne takové ty molitany a kompresorek na vzduch.

Pokud je akvárko bez rostlin, tak záleží na stáří vody a jaká se tam utvořila biorovnováha ve vodě, jestli je tam nějaká, jinak ryby do rána chcípnou...

doplněno 26.08.12 11:21:

Myslel jsem spíš, že přes den udělají rostliny lepší biorovnováhu a rozpustí více kyslíku do vody než nějaké "bublátko". Na noc pak není problém, aspoň já ho nikdy nemíval s vypnutým bubláním a jen chodem čerpadla filtru...

ar*

Takže tam je filtr takzvný "bublifuk". No filtr není dobré vypínat. Odumře část nitrifikačních baktrií. To bych raději filtr vyndal a dal do kyble kde bych ho necha přes noc "bublat". Ten kyslík ve vodě přes jednu noc vydřží a ryby se neudusí. Jinak i ten "bublifuk" jde seštelovat tak aby nebyl hlučný.

Gumídek se velmi velmi plete, když si myslí, že dostatek rostlin bude v noci okysličovat vodu. V noci rosliny dýchají kyslík.

machal02*
hodnocení

0x

bez problému by to mněly vydržet tedy za podmínek že není kalná voda že rybky nejsou pomalu vidět

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]