Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
založili jsme si akvárium, je to týden. Filtr jede nonstop. Svítíme každý den. Akvárium je chráněné proti slunci. Máme přeprané kamínky. Nové kytičky. A problém s pařízkem vyvařili jsme ho několikrát. Je na něm bílý povlak a vůbec netušíme z čeho či co to je či jak se toho zbavit. Víte někdo? Poradíte prosím prosím
Ono bez foto je těžké určit o jaký povlak jde. Pokud je bílý zíkal v celém akva tak je to dost časté při založení nové nádrže. Jsou to přemnožení nálevníci. Po pár dnech zákal sám přejde, ale zdaleka to není ještě doba pro vpuštění rybiček. Po bílém zákalu se zvedne hodnota čpavku a pak NO2. Až klesne hodnota NO2 na neměřitelnou hodnotu (je dobré použít testery), pak je teprve správná doba na vpuštění osádky.Pokud by zákal přetrvával dlouho (více než týden) pak je něco špatně, dno pravděpodobně obsahuje vápenec. Jeslti je voda v nádrži čistá a na pařezu se přesto objevuje povlak je taky něco v nepořádku. Dřevo pařezu se nesmí lehce drolit, musí být tvrdé.
jj bílý povlak ale jen na tom pařízku, ty testry si zkusím koupit a až to bude ok vpustit rybičky
poradil by jste mi ještě kolik rybiček a jaké druhy by jste dal do nádrže cca 50litrů?
chtěli bychom neonky a moc se mi líbí beta, myslíte že by mohla být osádka 6 neonek, 1beta(podobné barvy jako neonky), 1 ancistrus, 2pancéřníčci, a 1parmička červenoploutvá?
nebo jen jeden druh a ancistrus?
líbí se mi hrotočelec ale na něj je to akvárium moc maličké
Hm, no parmičku rovnou vyškrtneme, na ní je to akva malé, dva pancéřníčky není dobré, je to hejnová ryba ( min 5-6 kousků) takže taky né. 1 Ancistrus taky není pro něj moc ideální. Pokud bych si vybral ryby já do této nádrže, tak ho nechám jako jednodruhové a dám tam cca 12 kusů Neonek červených. Ve větším hejnu se lépe cítí a hlavně vynikne jejich krása. Nádrž dobřa zarostlou a lepší je k neonkám tmavší dno, jsou pak lépe vybarvené a nejsou plaché.
mno tak jen červené neonky? ale ty jsou spíš modré ne?
a to dno budou čistit ty neonky? nějak jsem rybičkový alfabet, ale nevim jestli ty rybičky si tam uklidí tak jak to dělá ten ancistrus...
Kytiček jsme tam dali docela dost a myslim že je časem budeme muset likvidovat takže schovky budou
a myslíte že by tam s nima mohla být ta bojovnice?
promiňte mi mou zvědavost a divné otázky ale u nás v akvaristice vám prodají cokoli jen aby měli kšeft ...
jsem vám vděčná za každou radu
Modrý mají jen ten svítivý pruh (neonový) od toho taky "neonka". Jinak má celé bříško od hlavy až k ocasu červené. Tetra neonová (obecná) je hodně podobná, ale červené bříško má jen od poloviny těla k ocasu. Je i Neonka modrá, ale ta není tak výrazná a proto není tak olíbená. Ještě je neonka zelená, zlatá, diamantová a černá. Neonka červená je ,ale nejhezčí.
Ta Betta by tam mohla být, ale je potřeba pak snížit neonky asi na 10 ks místo 12ks počítejte přibližně co jeden cm ryby to jeden litr vody. S tím úklidem dna, to vám nebude uklízet žádná ryba i když krunýřovec vypadá, že je jako vysavač, není to tak. Jediný kdo bude "uklízet" dno je akvarista. Stajně je potřeba zhruba každých deset dnů vyměnit část vody (cca 1/3) a při té výměně odkalíte dno a tím zároveň odeberete potřebné množství vody, které nahradíte čistou odstátou vodou (koupit odkalovač). Jinak se budou v nádrži hromadit odpadní látky a ryby jsou pak náchylné na nemoci a postupem času by i začaly umírat na otravu. Velmi důležité je NEPŘEKRMOVAT, to je dost častý problé u začínajících akvaristů. V domění, že rybám dopřejí, aby se jim dřilo, tak jim právě spíš život přitíží. Je potřeba dát jen tolik kmiva co stačí rybky zbaštit než dopadne na dno. Radši dát míň a 2x-3x denně než jenou a překrmit.
Jaké jste použila dno? ideální je říční písek o zrnitosti cca 4-6 mm. Pokud by byl moc jemný písek, neporostou rostliny, budou jim uhnívat kořeny.
Není proč se omlouvat za "zvědavost", ta je na místě. Lepší se zeptat dříve než pak řešit úhyn ryb a nebo, že se ryby nesnesou. V akvaristikách to bývá podobné všude, ale jsou i vyjímky a opravdu dokáží poradit. Jen se vyhněte různým zazračným a osvědčeným chemickým prostředkům na odbourání škodlivin z vody. Prostě nefugují a jen je to tahání peněz. Taky je potřeba dát si pozor jaké krmivo použít. Mě oobně se moc neosvědčilo vločkové krmivo od Dajany a Lon, dost to kalilo vodu. Raději používám krmivo Sera
Ještě k tomu pařezu, jestli je na něm stále ten povlak, tak ho vyndejte pořádně očistěte a oškrábejte vše co by se drlolilo a pak vyvařte ve slané vodě. Vařit cca 1 hodinu.
Dejte tomu 1-2 týdny a povlak sám zmizí. Neřeknu Vám přesně čím to je, ale je to normální
V nově založených nádržích se děje mnoho pochodů a je třeba být trpělivý.
Přesně tak a proto se taky doporučuje alespoň 3 týdny akvárko nechat "odstát" než do něj nastěhujete rybky Mě se akvárium plně ustálilo až po pů roce, kdy se mě konečně začalo dařit rostlinkám a rybky přestaly odumírat. Ale hlavně to bude asi tím, že jsem se začal vyhýbat Hornbachu:D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.