Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,Mám 1,5 letou malou 2,5kg fenečku , která při kontaktu s ostatními psy si je opatrně očuchá a do pěti sekudn po nich zuřivě vyjede a škube se na vodítku jak zběsilá. Jinak je poslušná,ale jak uvidí nějakého psa, je jako utržená ze řetězu. Snažím se s ní projít kolem cizího psíka rychle a napomenout "NESMÍŠ",ale chtěla bych, aby ostatní psy pokud možno ignorovala, nebo jen očuchala a šla dál.Nevíte jak na to?Od malička byla v kontaktu se psíky při procházkách a sousedovic fenkou s kterou po sobě občas vyjedou,ale stačí ořiknutí a přestanou .
Po dosažení pohlavní dospělosti dochází u některých psů,kteří nemají správnou výchovu a socializaci, k napadání jedinců stejného pohlaví, často bez ohledu na velikost "soupeře". Vaše fena má možná příliš sebevědomí a kdyby šla na procházku s někým jiným než se svou paničkou,chovala by se jinak.Buďto Vás brání nebo cítí ve Vás oporu.Nebo naopak trpí tzv.obrannou agresivitou a chová se tak ze strachu.Prověřte její chování při procházce s jinou osobou.Nechte jí jít na procházku s někým,kdo si bude umět poradit s případným nevhodným chováním vaší feny bez vaší přítomnosti.V dalším kroku bych fenku opatřila náhubkem a dohodla se s majitelem jiné feny k setkání na neutrálním území. Pokud máte někde v dosahu psí kynologický klub (cvičák) zajděte se tam předem bez feny domluvit o postupu,myslím,že tam by měl být zkušený kynolog a vhodné podmínky k nápravě chování vaší feny.Mnohdy postačí několik návštěv cvičiště a je po problému. Jedná se o rizikové chování,při velikosti vaší feny,rizikové pro ní ,protože je jen otázka času kdy můžete narazit na velkou fenu,která nebude mít dostatek tolerance a trpělivosti a toto setkání může mít pro vaši fenu fatální následky.
Vše co píšete je dobrá odpověď a sama jsem tyto zkušenosti získala na cvičáku, ale musím říct, že mám poprvé malou rasu a je co se týká péče o srst a vůbec celkové křehkosti trochu něco jiného než pes normální velikosti , tudíž náhubek není potřeba ( ani by nebyl na co nasadit ) . Nicméně i když se o ni staráme tři, tak fenečka je na mě fixovaná a její výchova probíhá celkem snadno,ale určitě není špatná myšlenka, že mě brání...
Dobrý den Riky. Nevím, zda fenečka od malička, vyjíždí po ostatních psech. Jestli Vás poslouchá, pak se dá vyzkoušet osvědčená metoda i u velkých plemen. Když jdete na procházku, pes je na vodítku, vidíte psa, který se k Vám blíží. Ještě dříve, než Vaše fenečka, začne dorážet na psa, důrazně řekněte NE, k noze. Zvedněte druhou ruku, kde budete mít pamlsek, tak aby ho viděla a nedovolte jí, aby se otáčela za psem. Opakujte jen přísné, NE. Jakmile pes přejde, dejte jí pamlsek a hodně pochvalte. Musíte mít sebou na procházce dost pamlsků, které má ráda a zná je.
U našeho psa, tuto nesnášenlivost, způsobila falešná březost, takto se odnaučila, rafat po ostatních psech. U malých pejsků, nevím. Jen můj názor.
Dobrý den.
Naprosto souhlasím s Viky.
Jen doplním. Náš pes si ostatních psů nevšímá a dá se říci, ža ani oni si nevšímají jeho. Mám ale zkušenost, že jdeme-li kolem vzrůstem malého psíka nebo fenečky, tak okamžitě vystartují, vzpínají se a nezvladatelně na našeho psa štěkají a dorážejí. Možná je to tím malým vzrůstem, mají strach z většího psa a proto útočí. Možná už to mají v povaze, nevím.
Tohleto spousta malých pejsků dělá. Jakoby jim se spožděním došlo, že je třeba dát mu za vyučenou nebo je třeba se bránit, ale vlastně není čemu. Takhle i maličkou Dori napadají některé fenečky čivavek. Takové jako dlouhé vedení. Řešíme to tak, že se "zabijákovi" zasmějem a uklidníme majitelku, že se nic zas až tak neděje. Je zajímavé, že to dělají fenečky. Kluci ne. No, co už?! Že? Myslím si, že je třeba psině zvedat sebevědomí. Nechávat ji vyhrát v boji o hračku, hadřík. Sebevědomý pes nic nemusí dokazovat. Pakliže ale má pocit, že vás nemusí bránit.
Je to sice srandovní, ale i nepříjemné, když dvoukilový pes se změní na Ramba :D
Moc děkuji za všechny odpovědi. Uvědomila jsem si , že naše fenečka skutečně nabyla sebevědomí po hárání a falešné březosti.Je také hodně ostražitá,ale to stačí okřiknout. Už na tom pracujeme a podařilo se nám kolem několika psů projít skoro bez povšimnutí, ale je to fuška
.Trochu jsem celkově upevnila na procházkách režim a když jde pes snažím se ji zaujmout dřív než psa uvidí. Díky za rady a přeji krásná zbytek léta
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.