Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, máme fenku bernského salašnického psa a 9 štěňátek k tomu. Štěňátkům je 23 dnů a fenka má stále hodně mléka. Od 21 dne jsme začali již trochu přikrmovat, protože máme strach, že ji malí sežerou. Jsou to opravdu hladovci. chceme ji i na chvíli dopřát klid, aby si od nich trochu odpočinula. Jak dlouho se bude fence tvořit mléko, malí ji pořád dundají. Když začneme více přikrmovat, bude se tvorba mléka zmenšovat? Nebo je máme pořád dál k fence přikládat?
Dobrý den. Máte krásné štěňátka, mámu by určitě snědla. Naše štěňátka většinou první tři týdny, pila jen od feny mléko. Pak postupně dostávala kozí mléko s medem a k tomu ještě dál pila mléko od feny. To už každé štěňátko mělo svojí misku, aby bylo vidět, co sní. Do mléka postupně přišly vločky. Fena, když už nechtěla, aby štěňátka od ní pila, tak vstala a odešla od nich. Přeskočila ohrádku pro štěňátka a tam se spokojeně natáhla a odpočinula si. To jsou naše poznatky.
doplněno 30.07.12 04:25:Zapomněla jsem to nejdůležitější. Většinou fena, malé přestávala kojit po jednom měsíci. Štěňátka sama už jí. U každé feny, to bylo jiné. Pro rady, jsme chodili k našemu veterináři.
právě máme dvouměsíční štěňátka, která odcházejí k novým majitelům. Aktuálně zůstalo jedno, a stále mámu otravuje a zkouší, jestli mlíko bude nebo nebude... Mi připadá, že už není, ale on nedá pokoj...
Každopádně štěnata nejdou odstavit bez toho, abyste k nim nepouštěli fenku. Protože se na ni okamžite vrhnou...
Minimálně 6 týdnů by měli dostávat ještě mlíko od mámy, od 3. týdne se přikrmují - my dáváme granulky Puppy pro štěnátka máčené v mlíku (máme plnotučné od krávy) nebo je můžete máčet v neslaném vývaru nebo i ve vodě - ale to jim tolik nejede...Z počátku jsme dávali i krupicovou kaši - neslazenou nebo mlíko s piškotama nebo rohlíkem,tvaroh se žloutkem apod...
ale jako základ zůstávají granule...
Nebraňte feně, aby je kojila, ale umožněte jí "útěk" - jak píše Viky - fenka přeskočí ohrádku a má klid...
a nezapomeňte dobře krmit mámu, přidávat vitamíny a vápník (např. tvaroh apod)
doplněno 30.07.12 10:22:ještě fotečku...
Zdravím Myse i nádherné štěňátko. Je to starost, ale i hodně radosti. Už na to jen vzpomínáme.
To je krása! Takový medvídek! Vůbec se nebojte, že štěňata maminu sežerou. Příroda to zařídila tak, že ne. Štěňata si díky mateřskému mléku vybudují velice silný imunitní systém. Tedy kojit co nejdéle, dokud bude mléko a dokud nebude fenka bolavá od zubů. Když budete odstavovat příliš brzy, poškodíte tohle všechno, co příroda vybudovala a navíc poškodíte fenku. Vemínka jí zatvrdnou (budou vypadat jako květáky) a bude hrozit zánět. Protože ještě bude mít laktaci, ale štěňata mohou zjistit, že z misky je to rychlejší a pohodlnější.
Všímejte si malých po kojení. Když se budou snažit olizovat mamině koutky huby, mléko už jim nestačí, mají hlad a žebrají o potravu. Pak začněte dokrmovat. Dříve jsme vařili neslazenou krupici a do ní nakrájený sýr. O 2 dny dní později se k tomu přidávalo na kousíčky nakrájené vařené maso. To ale až tak v 5 týdnech. Pak se přidával tvaroh a žloutek. Dnes je to pohodlnější, ale také dražší, jsou miminovské granule.
Nebojte se, nemáte pražského krysaříka nebo čivavku se čtyřmi štěňátky jak myšky. Máte pořádného psa a příroda to dobře vymyslela a zařídila. Stačí jen sledovat celou tu chlupatou rodinku. Sama vám všecko řekne, jen když se naučíte poznávat signály. Neprožívejte to tak, nebuďte takhle úzkostný. Všecko je přirozené, tak to má být, nesnažte se něco vylepšovat. Užívejte si, mnohokrát za život to nezažijete. Trápíte jenom sebe.
Nemáte možnost sehnat si knihu Chov psů od nestora českých veterinářů Dr.Procházky? Nejsem doma, poslala bych vám ji. Ačkoliv, všecky ty rady tam, byly proto, protože se krmívalo ledasčím a fenka nebyla dost silná. Dnes speciaální potrava pro kojící feny je úžasná a dodává ji všecko, co by jí mohlo chybět. Jedna z věcí je vápník. Právě proto se krmilo hodnotněji, aby fenka nedostala křeče, které byly z nedostatku vápníku.
A štěněcí granule, to je přece paráda!
myse, úžasné Není co dodat!
Dobrý večer babkazov, zase perfektní, vyčerpávající odpověď. Děkuji. Vždy mě uklidníte, myslela jsem si, že jsem na štěňátka dobře připravena, přečetla jsem kde co, ale pak mě vždy něco překvapí. Učím se...malým snad nic nechybí, krásně přibírají a jejich hopsavé pohyby mě utvrzují, že je jim u nás dobře. Asi jsem opravdu moc úzkostná a starostlivá, ale určitě se polepším...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.