Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vosy vs úprk ze zahrady

Od: jarmulkaj odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,možná ,že se tomu bude někdo smát,ještě se mi to tady,kde žiji již 25 let nestalo,ale musela jsem prchat včera odpoledne ze zahrady,máme dům,dvorek pak zahrada.Rozhodně mi do smíchu nebylo,brr.,jako vždy tak pleju a pak jdu vysypat do kompostu.Vedle jsou stromy a pod nimi mám složené cihly,také nějaké květináčky tam,pak tam mám dnem vzhůru polystyrénovou nádobu na pěstování a na ni prozatím v malých květináčkách namnožené rostlinky,které jsem chtěla zalít a v tom se to stalo.Z ničeho nic jsem na sobě měla asi 10,možná l5 vos.Hned jsem jich pět dostala.A úprk domů,/2 žihadla do každé ruky a 1 do krku/,hned nastoupil ocet a antialergikum,štěstí, že jsem měla tepláky,dlouhou košili a vestu,jinak bych dopadla hůř,pak jsme se synem zjistili,že v té obrácené polyst. nádobě mají vosy hnízdo,vůbec není vidět.Abych si dávala pozor až tam zas půjdu.Neporadil by někdo,jak je šetrně vypudit,třeba nejaký sprey,syn zjistil,že hnízdo je větší,anebo je nechat být, a být ve střehu,nevím proč se na mne vrhly,ničím jsem tam nehýbala,jak se tedy chránit a jak dlouho tam mohou ještě být- v tom hnízdě,také jsme zjistili,že tam pořád jedna jakoby hlídá.Díky za rady či odpovědi jak na vosy na zahradě.Brr.bylo to nepříjemné.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

3x

první možnost

Tuto situaci asi nejlépe vyřešíte starou dobrou chemickou vojnou.

druhá možnost

Jak velká je ta obrácená polystyrenová nádoba? Vejde se do igelitového pytle? Jestli je hnízdo přilepené na ni, pak počkejte do tmy, bleskově ji strčte do pytle a hoďte někam do kontejneru.

třetí možnost nastane, jestli je hnízdo v zemi.

Jestli je hnízdo v zemi, pak váš problém vyřeší žbrďolek benzínu. Nalejte do vosí díry trochu benzínu, čtvrt deci úplně stačí, chvíli počkejte a pak na ni hoďte zapálenou sirku. Plamen hukne a šlehne z díry i do díry a je po vosách. U této metody si ale samozřejmě dejte pozor na požární bezpečnost.

michalov*

Tu sirku rozhodně nedoporučuji...Hoří totiž intenzivně i benzinové výpary.

jarmulkaj
hodnocení

díky panu Figurkovi,ta druhá možnost se mi zdá celkem dobrá,docela dobrý nápad,nádoba se možná vejde do pytle,uvidíme,jsou v té nádobě.ta třetí možnost se mi zdá dost drastická,v zemi nejsou,aspon doufáme,přesto dík.

pohanka*

Já nevím jaký kontejner doporučujete, neupřesnil jste to. U nás na vesnici jsou kontejnery na různé odpady. Strčit to na nějaký směsný mě připadá nezodpovědné. Může se stát nějaké neštěstí. Ohroženi můžou být při manipulaci řidič vozidla, kolemjdoucí, pracovníci technických služeb a nakonec i děti, jsou přázdniny, nevíte kam vlezou.

Použila bych telefon a nejdříve bych se poradila a věřím, že by mě nějak nasměrovali - hasiči, včelaři, policie, obecní úřad, snad i v drogerii by poradili, nějaký spray na to určený? Na včely platí pokropit vodou. Křídla ztěžknou a je konec létání. Ale co potom dál, co s hnízdem a co s vosami v hnízdě, které jsou vlastně suché. Jenom moje myšlenky.

doplněno 17.07.12 10:21:

reaguji na první odpověď od figurka

uska*
hodnocení

2x

Zapálit a strčit pod bednu dva sirné knoty na síření sudů. Je to bezpečné a účinné.

zakus*
hodnocení

1x

Osobně mám výbornou zkušenost s Biolitem Turbo zbozi.cz/...

kjanik112*
hodnocení

0x

Čím je chladněji, tím jsou vosy méně pohyblivé. Takže časné, studené ráno je nejlepší čas.Hnízdo bych vyhodil na plochu, pak polil benzinem a zapálil.

vosak

Na to bacha.Vosy jsou aktivní i za chladnějšího počasí(třeba časně ráno),na rozdíl od včel,které chladné ráno raději stráví v teple mezi plásty a vyletují až když slunce začne více prohřívat vzduch.

vosak
hodnocení

0x

Pokud nejste alergická,tak o nic nejde.Vosí jed je slabší než včelí ikdyž to bolí fest. Patrně jste nějak zavadila o nádobu a hlavně jste se pohybovala příliš blízko hnízdu.Dělnice Vám přišly naznačit ,že se máte klidit.Vosy,narozdíl od sršní,jsou "úzkostlivější" při pohybu nezvaných hostů v blízkosti svého hnízda.V tomto jsou stejné se včelami(včely stráží úl často velice aktivně někdy i do několika metrů).Pokud se rozhodnete s nimi přežít(na podzim kolonie zaniká a vám zůstane jen prázdná báň jako trofej za Vaši výdrž. ;)) Tedy na co reagují.Vadí jim Váš dech,parfém,pach těla.Mají čich pohádkových kvalit...Jsou hluché(nemají sluchové receptory),ale vnímají i malé otřesy hnízda vzniklé dunivými zvuky,nechtěným zavaděním o materiál na kterém mají báň přilepenou atd. Vosy,stejně jako sršně či včely,špatně vidí v porovnání s námi.Dá se říci,že jsou jakoby silně krátkozraké.Vnímají však mnohem lépe než člověk to co se rychle hýbe.Mimochodem toto využívají některé nevýrazné květy k přilákání včel.Tím,že schválně kvetou na tenkém stonku,které rozhýbe i sebemenší vánek.Roztočený větrník ve větru tato stvoření nevidí jako my kulatou šmouhu,nýbrž naprosto ostře...Rychlé pohyby je tedy snadno upozorní na Vaši přítomnost.Včelaři dobře vědí,že u včel musí být člověk v klidu a vše dělat v pomalém tempu.

jarmulkaj
hodnocení

dobrý den, Všem děkuji za rady a názory,toto poslední se mi zdá nejrozumnější,také zajímavé o vlastnostech vos,zas člověk ví o něco více-/dík p.Vosak/ale jem tu ALE,jediná cesta je právě kolem nich,kudy máme chodit s tím plevelem/ sakra-Ach jo!,no nic,asi budem chodit"nabalený"a s velkou obezřetností.Byla jsem se tam podívat a i když leje,tak tam lítají jak zběsilé,řeknu Vám,že se mi s tím vůbec nechce jakkoliv hýbat po těch včerejších injekcích/bouličky naštěstí už trochu mizí.Nevím,nevím jak vydržíme,no nic,po zemi mraky slimáků a ve vzduchu zas vosy.Díky všem.zahrádkářka.

shlaighter*
hodnocení

0x
Zrovna dneska jsem použil toto(hnízdo v zemi): zbozi.cz/... A zatím to vypadá, že funguje :) A dříve, když byly vosy na zahradě, byl použit benzin(ale mnou ne :D ). Taky pomohlo.

joudic*
hodnocení

0x

petrolej a sirka, a v podstate nejlepsi neinvazivni metoda je rozvesit u toho hnizda flasky s trochou sirupu, za par dni mate cele hnizdo utopene v sirupu

zabu
hodnocení

0x

Nejrychlejší je trichlorethylen. Stačí půldeci na hnízdo zvenčí, a jen to zabzučí, nevyletí ani jedna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma sirné knoty

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]