Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je mi 11 let a moc bych si přála čivavvku. Doma už máme jednoho psa- doga. Jenže ten je moc veký a když se ho pokusím vyvenčit, bude venčit on mě... Chtěla bych s čivakou dělat dogdencing- což s dogou rozhodně nejde. Moji rodiče jsou rozvedení a mamka má nového manžela (nemám s ním zrovna pěkný vztah). Táta má už druhou přítelkyni a také další dvě děti. K němu jezdím zhruba 1-2x do měsíce (na víkend). Protože se výdáme málo, snaží náž vztah zlepšit tím (ještě jsem mu neodpustila že když jsem se narodila už s jinou paní čekal další mimino- ého bratra- ono se to odpustit prostě nedá), že mi koupí co mi na očích vidí. A když bych mamce navrhla že ona mi k narozeninám a k vánocům dohromady koupí to štěně (s ní si lépe rozumím, ale náš vztah také není moc o důvěře atd...) a např. obojek. A táta by koupil granule, misky, hračky, kartáč na chlupy a na zuby,... Umědomuju si že pes není levná záležitost, ale já mám našetřené peníze z kapesného od táty, takže bych mohla nějaké ty očkování zaplatit sama nebo by půlku zaplatila mamka či taťka a a zbytek já. Až půjdu na střední, tak mi táta řekl že, pronajem malou garsonku, abych tam mohla bydlet (pronajal ji i mé starší sestře která má stejnou maminku). Takže s pejskem by nebyl problém. Mohla bych se o něj starat dál. Nikdy bych ho nedala do útulku! Ale chtěla bych psa od chovatele, protože v útulku nevíš jakou má povahu nebo jaký měl vztah s předchozím majitelem...
Ale nevím jak to mám mamce říct... jak se jí mám zeptat tak, aby to hned nazavrhla nebo abych to nezkazila zbytečným povídáním? A také aby to povolil nový manžel mamky? Se zvířaty nemá problém. Dovolil mi chovat i potkany. Jenže s potkanem to není takové. A navíc se dožije max. 4 roky. Prosím poraďte mi! Děkuji mnohokrát.
Ahoj Andulko. Máš krásné přání, které můžeš mamince napsat, až budeš na táboře, kde budeš mít více času na přemýšlení. Maminka bude čekat, až jí napíšeš, jak se máš. Odpovím Ti jako maminka, která také koupila dítěti pejska, aby nebyl doma sám.
Děti, nepočítají s tím, že jdou ráno do školy, po škole mají zájmové kroužky, schůzky s kamarády, nakupování, učení na další den do školy, trochu úklidu ve svém pokojíčku, nebo něco pomoc v domácnosti, mamince. Přitom dítě, musí najít čas, na cvičení pejska, naučení pejska dělat potřebu venku a ne doma, dávat pejskovi denně čerstvou vodu, jídlo. Dojít k veterinářovi, nechat pejska naočkovat, prohlédnout. Venčit pejska a chodit s ním denně na procházky.
Až budeš starší, tak pochopíš tatínka i maminku, proč si každý našel někoho jiného, a jsou šťastný. Když chceš domů dalšího pejska, pokus se najít nějaký způsob, jak komunikovat s přítelem maminky, který u vás žije.
Ten přítel, Ti může pomoci, při souhlasu o dalšího pejska domů. Bude to přítel, nebo maminka, kdo bude venčit, krmit, starat se o pejska, až budeš na táboře, nebo ve škole, nebo v kině, nebo nemocná. Přemýšlej o tom. Maminka i její přítel bude muset, svůj volný čas, věnovat tvému pejskovi. Toho času bude hodně. Jak se jim odvděčíš? Koupit psa, to není jen o finanční stránce, to jsou starosti a radosti na hodně let.
Přeji Ti nejen pěkného pejska, ale i pěkné vztahy v rodině.
Jen můj názor.
Ničeho se neboj, tvoje přání je přirozené. Řekni to hned mamce jak chceš obsáhle jako své přání a dej mamce dost času(několik týdnů), aby tvé přání strávila a aby ti ráda vyhověla a pomohla. Přeju hodně radosti!
Moc děkuji. Nebo mě napadlo ji napsat dopis a nechat ho na stole v mém pokoji až pojedu na tábor. Bude mi zalévat moje kaktusy, takže by ho tam našla, přečetla a promyslela. =D
Ještě jednou děkuji.
Ahoj Andulko, podle Tvého dotazu věřím, že jsi rozumná holka a že si svého kamaráda - pejska zasloužíš. Asi víš, že pejsek není jen radost, ale také starost, budeš ho muset venčit, občas navštívit veterináře kvůli očkování.
S tím dopisem mamince to je dobrý nápad, budeš mít při psaní dost času vymyslet, jak svoje přáníčko formulovat, a maminka pak bude mít při čtení čas nad Tvým přáním přemýšlet. Sám si takhle s maminkou občas dopisuji, když si potřebujeme říci důležité věci.
Čivavky jsou chytří pejsci, moje neteř si jednoho čivaváka pořídila, chvíli jsem jí ho hlídal když řešila nějaké záležitosti v zahraničí a rychle jsme se zkamarádili, dnes už má čivaváky dva, aby tomu jednomu nebylo smutno.
S výběrem pejska ale nespěchej, zjisti si hodně informací o chovných stanicích, dneska se díky internetu lze dozvědět i to, jak jsou noví majitelé pejsků spokojeni, je dobré aby chovatel s novým páníčkem dále spolupracoval, koupí štěnátka by to nemělo končit. Dobrá chovatel svoje pejsky zná a je ochotný okamžitě poradit při jakémkoli problému, ať už jde o zdraví nebo výchovu pejska.
Takže Ti moc přeji, aby Ti maminka vyhověla, a určitě dej vědět jak to dopadlo, a až budeš mít nového kamaráda, pochlub se nám fotkou.
čivava se umístila na druhém místě v žebříčku zlích a zakeřních psů (na prvním místě je očekávaně jezevčík) Ale udělej to tak jak to tady bylo řekni to mamce nebo napiš ale lepší je promluvit. A potom ji nech ať to "vstřeba" promyslí a podobně. Jinak velice dobří učenliví a hodní psi jsou třeba Border kolie je to nejchytřejší pes a na většině soutěží dogdacingu , dogtrackingu, a další zabavné i zachranné kynologie se umistují na prvních místech. Čivavi jsou tvrdohlavé a nemyšleno špatně i "hloupé" já ikdyž nemám nic proti tady těm malím prům upřednostňuji velké psi kteří byvají ve většině případů hodnější.
Daniell, já bych si malého psa nepořífil, protože to není PES, v tom souhlasím. Ale tazatelka si přeje malého pejska a má pro to rozumné důvody. A moje osobní zkušenost s čivavákem mne přesvědčila, že i malý pes může být velký kamarád, a za tuto zkušenost jsem vděčný, trošku to změnilo můj názor...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.