Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co chovat? Slepice, husy

Od: haninka* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, chceme s přítelem od jara oplotit kus pozemku a chovat na něm něco. Jenže se nějak nemůžeme shodnout na tom co. Co je nejméně náročné? Nejdříve mě napadly slepice, ale mě pak nějaká ta husa, Prostě nevíme. Vyčlenili bychom jim cca 20 - 30 m2 nebo víc?. Co se do toho vejde? Otázka zní 4 slípky a 2 husy? Jsme taková už skoro vesice na okraji Prahy a nikdo tady nic takového nechová, tzn. nemám se koho zeptat. Díky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Slepice chováme odjakživa a husy jsme měli poslední dva roky.
Husy vám nejlip půjdou když je budete mít na trávě aby se mohly pást. Pro svoji dobrou pohodu potřebují ale aspoň minimální možnost se vykoupat a to na dvaceti metrech nezařídíte. Protože jak jim dáte dětskou vaničku s vodou tak vám z toho za dva dny udělaji bahňák a je po trávě. Trávu budete muset sekat jinde a nosit jim denně čerstvou. To vám así pro dvě husy nebude stát za to.
doplněno 13.11.12 09:35: Jinak jsou husy totálně nenáročná zvířata a jejich chov můžu všem kdo na to mají prostor opravdu vřele doporučit. V porovnání třeba s čínskou kachnou daleko líp rostou a na svoji velikost dokonce i míň sežerou. Bohužel 20-30 metrů je opravdu málo

ladaadal*
hodnocení

0x

Nevím, jak se snesou mezi sebou, ale měli by, dřív taky po dvoře běhala různá drůbež, ale na 20m - to je 5x4 metry, tam bych dal 5-8 slepic a máš to nejjednodušší. Trocha zrní nebo šrotu, voda a sbíráš vajíčka.

Ono by to sneslo i tři husy kdyby byla možnost je jednou za dva dny přehnat někam na vykoupání. Husy vám trávník na rozdíl od slepic nezruší. Slepice vám to za měsíc rozhrabou do mrtě. Jen bacha na kombinaci husa +mladé ovocné stromky. Husám chutná kůra a tak je záhy po stromku.
jena*

Omlouvám se ,že se pletu do hovoru,ale zajímalo by mě co je ta mrť-kde se to slovo vzalo? V práci s kolegyněmi jsme na to nepřišli. Jinak samozřejmě vím ,že po trávníku nebude ani památky.

Dobrý den. Tady je odpověď, co je mrť.

Co to ta mrť vlastně je?
Podstatné jméno ženského rodu pochází ze staroslověnštiny: mъrtъod merti ("mřít"). Pozoruhodné je, že ačkoliv se mrť jazykově vyskytuje i v množném čísle, ve skutečnosti množné číslo "mrti"je nesmysl, neboť ani tisíc mrtí není o nic větší než mrť jedna.

Nepatří mu tady ani mrť.
Nezbylo po ní ani mrť.
Do mrtě mrťoucí.
Vybral si to do poslední mrtě.
Aha? Co by se stalo, kdyby třeba jedna mrť zbyla? Jaká je to vlastně jednotka? Váhová nebo objemová? A jak je velká? Mrť. Je větší než gram nebo mililitr? Nebo je snad stejná? Když ale ještě odebereme z mrtě půl mrtě, jsem přesvědčen, že i zbytek bude mrť. Ale kdybychom opravdu odstranili všechnu mrť, zbylo by opravdu nic? Kdo ví.

e-kniha.com/...

doplněno 13.11.12 19:07:

Vyzkoušejte pěstování pár slepiček. Uvidíte, co vše slepičky budou potřebovat, domeček na zimu apod. Jestli máte větší zahradu, nebo je možné slepičky pouštět ven, mimo zahradu do přírody, tak se budou mít dobře.Jen můj názor.

pohanka*
hodnocení

0x

Doporučuji též slepičky. Husy jsou pastevní zvířata měly by mít výběh, kde budou neustále něco uždibovat. Není pravda, že Vám trávník nezničí. Dokážou ho pěkně ušlapat.

Aby byly pěkné, dávají se jim nasekané kopřivy se šrotem a později se krmí i šiškami se zamezením výběhu, aby neztrácely na váze a také aby měly tučná játra. Nechce se mi to hledat, ale buď u nás nebo v cizině byl tento typ výkrmu zakázán. Je to označení jako týrání.

Husy jsem chovala, když jsem byla na mateřské a bylo dost náročné sehnat jim zelené krmení.

Takže jednoznačně slepice. Třeba i více a vajíčka prodávat. Nyní si je asi nepořizujte, nebudou snášet, bude zima. Připravte se na jaro a kupte kuřičky, třeba již před snůškou, jsou ale dražší. Nebo z drůbežárny vynesené slepice. To byl zlatý důl. Chudinky, že by člověk zaplakal, ale pak ozdravily, opeřily se, drápy obrousily, dostaly barvu a nanesly mnoho bílých vajec.

doplněno 13.11.12 20:37:

Už vidím, že plánujete až od jara.

dery*
hodnocení

0x

Já bych byla pro slepice - jsou nenáročné a domácí vejce jsou dnes k nezaplacení :)

Ale bacha, jestli jste moc blízko s pozemkem sousedů, měli by vám je povolit... Naši sousedi mají taky slepice, naštěstí s kurníkem dál od nás, takže je to ok, ale jakmile by se přiblížili k naší zahradě či místu k posezení atd., hnala bych je... Přes léto jsme spravovali svoji zeď domu, u které mají právě tento kurník, a bylo mi z toho smradu na zvracení :-P

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]