Nejste přihlášen/a.
Zdrávím a žádám o radu.
Máme doma 6letou fenku labradorského retr. diagnostikovali ji cukrovku a dostává inzulin, ale máme veliký problém do ní dostat jídlo můžete nám prosím poradit jestli je něco na podporu chuti k jídlu nebo co vlastě všechno můžou jíst zatím dostává kuřecí maso. Děkuji všem za jakoukoli radu Any
Dobrý den. Naše sousedka dává staré fenečce, která má cukrovku granule Hill s. Fenečce chutnají. První měla granule Syska, ale ty jí moc nechutnaly. Nesmí ovoce a zeleninu. Hlavně vše v klidu, jinak se cukr zvedá. Když někam jede, tak si bere sebou sáček s cukrovou vodou, aby fenečka nezkolabovala. Hned jí namaže pysky cukrovou vodou a je v pohodě. Jídlo jí dává každých 8 hodin.
Dobrý den,
měli jsme doma také cukrovkáře, fenku anglického kokršpaněla. Dostávala ráno inzulín, přesnou dávku granulí a 8 hodin na to opět přesnou dávku granulí.
Divím se, že Vám na veterině nedoporučili/nedali speciální granule pro cukrovkáře? Osobně si myslím, že kuřecí maso není zrovna to, co psovi dodá to, co s cukrovkou potřebuje, takže bych se na veterině informovala ohledně granulí. My jsme měli Hill's, bohužel si nepamatuji, které konkrétní jsme měli (myslím, že byly z řady prescription diet). Dělali také konzervy, které se mohly dát např. místo jedné dávky granulí. Peggy ale konzervy nikdy nejedla, takže jsme je nekupovali.
Naše Peggyna granule nechtěla jíst akorát ráno, což byl problém, poněvadž ráno musela granule sníst kvůli inzulínu. Vyřešili jsme to tak, že jsme granule zalily horkou vodou, nechaly je nasáknout a zchladnout, poté je snědla bez problémů. Občas se ale stalo, že je ani tak nechtěla sníst, ale nedalo se nic dělat, musela, takže jsem si vzala misku, sedla si k pelechu a krmila jsem jí rukou granuli po granuli. Odpoledne granule vždy snědla bez problému, měla hlad.
Myslím si ale, že nejdůležitější je skutečně pravidelný režim mezi dávkami jídla, i půl hodinový rozdíl oproti běžnému režimu (např. inzulín + granule v 8h ráno, další granule v 16h) znamenal problém, hodina už znamenala velký problém, takže je víc než dobré mít neustále po ruce obyčejný glukopur - když Peggča kolabovala, namazala jsem jí glukopurem dásně a jazyk a za chvilku byla v pořádku.
To samé se týká vycházek, Peggča se stále ráda proběhla a byla velmi aktivní i přesto, že díky tomuto onemocnění oslepla, ale zvládala toho míň, takže na procházce je také dobré mít s sebou v pytlíčku trochu glukopuru pro jistotu, nikdy nevíte, co se může stát a běžet domů se psem, který vám umírá v naručí, není nic příjemného (tím Vás nechci nijak strašit, jen varovat, co se může stát).
Jinak ještě co se týká toho, co můžou a nemůžou jíst - nemohla nic jiného, než ty speciální granule/konzervu. Samozřejmě můžete zkusit dát něco jiného, také jsme jí občas něco dali (ale bylo to opravdu málokdy), ale je třeba na to dávat pozor, ideálně nic jiného nedávat...
To bude asi vše, kdybyste měla nějaké otázky, klidně se zeptejte.
Přeji pevné nervy a hodně zdraví vašemu pejskovi. Nicol
"any", nejlépe je, poradit se s veterinářem a nebo přímo na vebu o psících, kde píší lidé se zkušenostmi. Je to pár měsíců, co našemu psíkovi diagnostikoval veterinář cukrovku, dostal inzulín, 2x denně, dietní granule a dietní konzervy. Jenže cukr nešel dolů, ale naopak nahoru. Veterinář nechal udělat rozbor moči a diagnoza zní: "Cushingův syndrom" + cukrovka. Nikomu to nepřeju, léky podle váhy, tak 2300 měsíčně + 1450 za inzulín + dietní žrádlo. Samozřejmě, že je to finančně neúnosné, tak jsme dostali Humulin a na Cushingův syndrom nedáváme nic. Veterinář nás uklidnil, že to v mnoha případech stejně nepomáhá. Je vidět, jak psík po inzulínu a humulínu okřál, jak ožil, jak bojuje. Nikdy bych to nevzdala dřív než pejsek. Dělají se mu černé fleky po těle, po každém vpichu okolí zčerná, ale to je k syndromu. Také kůže je tenká, jak papír a když je ranka, špatně a dlouho se hojí. Vet nám doporučil bílkoviny a chleba, protože náš psík ty dietní konzervy nechce a granule, jen když je roztluču a smíchám s masem. Kupuju kuřata. Celé uvařím a naporcuju, větčinou mám kuře na 4 dny. Vařím mrkev a kousek přidám ke kuřeti, jako přílohu střídám chleba a kolínka nebo dietní granule. Vidím, jak se psík stabilizoval, rád jde na delší vycházku, doma pak častěji odpočívá, nejdříve zhubl, ale už zase nabral. Je mu osum roků. Dostával porci, každé tři hodiny, teď už tak často nežere, jen hodně pije a je jak průtokáč, to jsou ty kortikoidy. Nevzdávejte to, s inzulínem může žít pejsek třeba pět let. Já nechám psíka dožít doma, co nejdýl to půjde, třeba až do konce.
"polínek", vemte to teda podle sebe, Vám zjistili cukrovku a co kdyby Vám od určení diagnozy nařídili "eutanazii", protože, co s Váma? Myslím, že se Vám nechce zemřít a tomu psíkovi také ne.
doplněno 17.07.12 19:28:"polínek", podle Vás život zvířete nemá žádnou cenu, jen proto, že je to nemocný pes? Víte, že se bude měnit i zákon, kdy pes nebude věc? A to je správně.
Polinek co to plácáte?
"já naštěstí mohu jíst, ale co když pes...přestane žrát"
Vy můžete, protože si vyberete to, co vám chutná. Případně rozmixujete potravu, dáte si jí podle chuti a možností. Pes nemůže, protože dostane jen to, co mu dáte vy. Takže než abyste přemýšlela, jak mu pomoct, tak ho zabijete. No tak to pardon tedy. Pt má pravdu, nenavážejte se do moudré ženy, která má narozdíl od vás jak rozum, tak srdce.
doplněno 17.07.12 23:09:Polinek, literaturu jsem si četla, než jsem si psy pořídila. Teď čerpám ze zkušeností a věřte, že jsem je "vysekala" z mnoha štrapácí. Tím končím, protože s tak inteligentním a všehoznalým člověkem, jako jste vy, nemá cenu se dohadovat. Jen je mi líto, že se zde nechá volný průchod vašemu slovnímu průjmu z čehož vyplyne pouze velké ublížení tazateli.
Měli jsme stejný problém. Našemu psovi zjistili cukrovku asi před půl rokem. Nejdříve jsme se to snažili vyřešit dietou, ale pak musel dostat inzulin. Jako dietu mu dáváme granule,buď Hill´ s nebo Royal Canin. Protože na granule nebyl zvyklý, bylo těžké ho přinutit, aby je žral. Přidávala jsem mu do nich ze začátku syrové maso, mleté maso (i když to nesměl), nyní mu je dávám s kuřecí polévkou. Také se nám osvědčilo, že lépe žere venku na zahradě nebo na balkóně. Asi mu na čerstvém vzduchu lépe chutná.
děláte chybu s tou polévkou i s tím masem. Vím,,je to těžké... Vy mu pícháte inzulín? Dávejte mu raději stravu nekalorickou po malých dávkch ,,,třeba rýže s kuřecím masem. bez kůže! Pokud nejí ty granule.
Royal Canin jsou pro štěňátka. Tedy můj pes je bere jsou mu dnes 2 měsíce -čivava-...)Jak to je dál proč zrovna tyhle nevím. Ale vterinář to ví.
doplněno 07.08.12 23:46:právě včera jsem je kupovala. Třeba mají pod tou značkou i větší..mám je malinké a klidně je tady vyfotím. Polévka je mastná,,já jsem diabetik a je to stejné jako u psů. Vy jste mimo mísu já rozhodně ne.
Chtěla jsem vám poradit ,ale asi máte svou hlavu,,dělejte jak myslíte ,je mi to již jedno.Mořte se se jak chcete . Takové nerváky nemusím ...za dobrotu na žebrotu
doplněno 07.08.12 23:52:tak jsem je vyfotila
doplněno 08.08.12 00:42:doplňuji veterinarni-klinika.com/...
doplněno 08.08.12 22:56:dámy ,,naučte se číst...a bude dobře na světě ,,tím končím já osobně tuto nesmyslnou debatu s vámi ...
Vaše odpověď je totálně "mimo mísu". Za prvé, vařím kuřecí polévku s rýži. Jak víte, že ji pes s cukrovkou nesmí?
A za druhé. Granule Royal Canin jsou samozřejmě určené i pro větší psy a ne jen pro štěňata a dokonce jsou i dietní granule pro nemocné psy.
Granule Royal Canin kupuji přímo u veterináře a jsou určeny pro psa s Diabetes Mellitus. Pokud tomu nerozumíte, tak radši neraďte. Přece jen 2-měsíční půlkilová čivava žere něco jiného než ná 40 kg pes..
Jaké pomluvy? V otázce ,, jak rostou štěňátka,, jste psala, že jste odchovala 48 štěňat. Pokud vím, tak jste měla fenu a psa. Že vám fena onemocněla na srdce a přestala jste jí dávat léky a ona umřela, to jste také napsala. Zamyslete se nad vašimi radami. Kdyby mi tolik rádců napsalo to co vám, tak se na poradně už neukazuji. Lituji dne, kdy jsem vás přivedla na poradnu. Jste zlá, arogantní a vaše drzost nezná hranic.
"polínek", co to radíte?
- Vy mu pícháte inzulín? Dávejte mu raději stravu nekalorickou -
Pokud veterinář naordinuje inzulín, tak to dělá pro dobro psa. Pokud pes dostává inzulín, nemůže jej přestat brát a místo inzulínu dávat nekalorickou stravu. Vidím to u našeho psa, jak se po inzulínu vzpamatoval. Máte vůbec ráda psíky? Máte vůbec vztah ke zvířatům? Asi prapodivný. Opravdu zvažujte své rady. Mařenka Vám to napsala dobře.
Ještě, že nejste doktorka a neléčíte lidi, protože to by Vám lidi umírali pod rukama.
V článku, na který se polinek odvolává, je jasně řečeno, že spec.granule mají málo cukru, ale více vlákniny a bílkovin. Tedy žádná jalová strava. A štěněcí granule už vůbec ne! pt má pravdu na celé čáře. Navíc, sama s tímto má zkušenosti, díky kterým pejsek žije.
pt - Polínek má ráda psy, to již tady psala. Vztah ze zvířatům má velmi kladný. Je vzorná chovatelka, protože se jí podařilo od jedné feny čivavy odchovat 48 štěňat. Ve stáří, když fenka onemocněla, tak jí přestala dávat léky a ona jí umřela. To vše stihla napsat za poslední měsíc. Tady se jedná o zdraví a životy psů a když nedokáže správně poradit, tak ať neradí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.