Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kastrace ano, nebo ne?

Od: maru22* odpovědí: 9 změna:

Máme tří letou fenku bišonka a uvažujeme o kastraci. S háráním zatím problémy neměla. V literatuře jesem se dočetla, že kastrace zvyšuje pravděpodobnost výskytu nádorů a pes prý po kastraci nekontrolovatelně jí a často prý mají kastrovaní psi nadváhu. Chtěla bzch se zaptat, jaké zkušenosti máte s kastrováním vy a jestli jste pro, nebo proti. (Náš minulí pes zemřel, kvůli falešné březosti-prý se tomu dalo zabránit kastrací). Není na kastraci už poydě?

Děkuji Marie

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den,.

Nejsem vůbec zastáncem kastrace zvířat. Ale v případě, že by fence kastrace pomohla od případných zdravotních problémů, uvažovala byh o ní, stejně jako Vy. Rozhodně bych se lékaře zeptala na všechny možné pro a proti.

maru22*
hodnocení

No, ono to je docela težké. Když psa necháte vykastrovat nemůže mít žádne onemocnění ve vyndaných orgánech... To je jasné(jsou to většinou nádory), ale kastrace zvyšuje riziko nádorů v jiných částech těla. Já bych ji kastrovat nedala, ale máma s tátou chtějí, protože v době hárání se k nám toulají psi a někteří se dokonce dostají na zahradu (jsme na vesnici, takže psů je dost). Ještě se nám naštěstí nestalo, že by zabřezla. Máme ještě jeden háček. Náše fenka má pouze jedno oko, takže pokud by měla mít štěňata, nevíme, jak by to zvládala. Doktoři nám říkají, že by psi určitě kastrovat nechali. Kočky se prý kastrují úplně běžně a žádné problémy s nimi nejsou, ale mi se bojíme i narkózy. Je pravda, že všechny kočky co máme doma, jsou kastrované, ale ty chodí volně i mimo zahradu a srovnávat kočky se psem je podle mne blbost. Takže nevím.

ar*

Ron, bohužel stejně jako já jste z dotazu mylně pochopil(a), že jde o otázku , ve skutečnosti jde o potvrzení tazatelčiny myšlenky. Někdy je to opravdu těžké rozeznat.

hodnocení

2x

Já jsem musela nechat kastrovat svou minulou fenečku. Měla podivné hárání, kapala černou krev skoro 6 týdnů.*sok* Když současné psince jorka byly víc jak 3 roky, narazila jsem na článek, který popisoval, jak ženské hormony ovlivňují rakovinu prsu, kterou jsem sama prošla a já si uvědomila, že totéž se může stát Dorotce. Dala jsem řeč s veterinářem, který říkal nějaká čísla a procenta, které získal za svou dlouholeto praxi. Byl jasný rozdíl mezi kastrovanými a nekastrovanými fenkami. Také jsem poguglovala a pár článků ve psích webech našla. Tak jsme se po čase domluvili a na kastraci Dorka šla. Při narkoze, když byla uvolněná a na zádech, už vet objevil několik bouliček, které byly ještě pravděpodobně negativní, ale mohly by se zvrhnout. Musely jsme na odebrání celé vemínkové lišty. *plac*Obě chlupatinky moje, operaci i následné léčení, prožily opravdu skvěle. Je to maličký řez. Už druhý den skákaly na gauč bez problémů. Při operaci cecíků jsem musela koupit límec, vylizovala si ránu, která se otevřela a já si nadávala, že jsem neuhlídala. *hej*Povahově se nezměnily naprosto. Bubu se dožila 15ti let a zemřela na rakovinu někde v bříšku. Dorka měla 7 let a je nesmírně hravá a pohyblivá. Žádné tloustnutí, žádné jiné problémy. Myslím si, že majitelé vykastrovaného zvířátka litují a podstrojují mu. Pak tloustne.;)

doplněno 04.07.12 16:25:

Při jedné narkoze Dorce vyčistil vet i zuby. *palec*

ar*
hodnocení

0x

Maru22, máme kastrovanou jednu fenu, měla nádůrek na ml. žlázách a tak při operaci se rovnou nechala vykastrovat. Po kastraci se ji zhoršila srst ( má ji jako dospívající štěně). Povahově je ještě větší blázínek, sklony k přežírání nemá ani omylem.

Druhá fena kastrovaná není a to je zase flegmatik a lenoch a ta má sklony se přežírat. Bude se to asi u každého psa lišit a nějaké pravidlo u toho neexistuje. Ve třech letech na kastraci pozdě určitě není. Jestli nechat kastrovat nebo ne, to je těžké to si musí každý rozhodnout sám. Já zastávám ten názor, že pokud to není potřeba tak proč kastrovat. Trochu jiné je to u koček, ty máme obě kastrované, páč lítaj venku a co s koťatama. Obě jsou stejné jako před kastrací, těm se ani srst nezměnila, jedna je tlustčí (to už byla před kastrací) ta druhá je vyloženě hubená, ta snad neumí ani normálně chodit ,ale jen "lítat" To je takové věčné kotě.

skye*
hodnocení

0x

Na toto téma se všude na internetu hodně diskutuje. Myslím, že je stejný počet zastánců kastrací a stejný počet odpůrců. Stejné je to i u veterinářů. V případě fenek ale spíše převažují zastánci kastrací. Nejen kvůli nechtěnému zabřeznutí, ale právě kvůli nádorům. Ohledně nadváhy to dost závisí na majiteli. Když víte, že tady to riziko je, tak s tím počítejte a psa nepřecpávejte. Znám spoustu kastrovaných fenek co nepřibraly ani deko. Co se týká ostatního, tak ano, narkóza je riziko, ale to máte skoro se vším. Určitě je větší šance toho nádoru než kompikací u narkózy. Já souhlasím s kastrací, ale bude to opravdu Vaše rozhodnutí, protože jek jsem psala, je to tak půl na půl.

em*
hodnocení

0x

Máme fenku švýcarského ovčáka. Bohužel jsme ji museli ve dvou letech nechat vzít "celý vnitřek" protože tam měla cisty, a už na tom byla tak zle, že nám málem umřela. Nicméně od te doby mame problemy s inkontinencí, musíme jí dávat propalin 2x denně a máme stále drobné potíže se zdravím.

Prosím jeli to možné, nedělejteto.

skye*

Píšete dost nelogicky. Včasná kastrace by tomuhle pravděpodobně zabránila, takže byste spíše měla psát, aby to paní udělala.

hodnocení

0x

Po zkušennostech, kdy mi zemřela moje foxteriérka Orka,zapouzdřený zánět dělohy,kdy nic nepoznáte jako laik a když se projeví,je už většinou hodně zle a pejskovi jde o život,následná sepse,jsem pro kastraci.Po rozhovoru s veterinářem, kdy mi řekl,že tímto problémem trpí většina fenek,bych opravdu dala kastrovat zavčas.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]