Nejste přihlášen/a.
Dorby den,prave jsem svemu psovi vyndavala kliste,ale omylem jsem mu odtrhla zadecek a hlavicka tam zustala.A muj dotaz zni jestli to vyhnisa samo nebo to musim za kazdou cenu vyndat?
Vyhnisá nebo se zapouzdří - to je vcelku jedno. Ale bylo by lepší zbytek klíštěte vyndat - mohlo by být přenašečem nějaké choroby a nevyndáním zvyšujete pravděpodobnost nákazy.
Pokud je to pes klidný (zvládáte jej) a nejde o extrémně citlivé místo, prostě zmáčknutím vytvořte na kůži záhyb, ostrým nožem nařízněte kůži, hlavičku klíštěte vyškrábněte, vydesinfikujte - a je to. Důležité je chovat se ke psu tak, aby vám věřil - ne vystrašeně, nervózně...
Pokud klidný není nebo si netroufáte, veterinář to umí. ![]()
Nedá se ten zbytek vyndat. Jen ho rozbijete, kůži okolo poškodíte. Ani jehlou, ani pinzetou. Jestli je ifikované, tak je to vpodstatě už jedno. A pes se příště bude bránit jako o život. Takže nechat, stříknout dezinfekci, udělá se hnísek 1 mm okolo a pak stroupek a s tím stroupkem to vypadne.
Kdyby všecky ty hnusoty, které klíště přenáší, byly tak akutní, v lese by neběhala ani jedna veverka, myška, ježek, srnka. Všichni by pomřeli na boreliozu a já nevím co ještě, protože jsou plní klíšťat. Chudáci! . ![]()
Jestli nemáte doma spešl pinzetu na klíšťata, řekněte mužským o elektrikářkého krokodýlka. Ten je bezva. Klíště nerozdrtí, vepředu má mezírku. ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.