Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, mám pár otázek ohledně bígla.
1. Je bígl vhodný do bytu? - Někde píšou, že ano(i paní která má CHS), někde že je zase bígl nevhodným psem do bytu.. -nemyslím byt v paneláku,sídlišti
2. Je bígl uštěkaný?
3. Jak snáší samotu? - Ve školní dny by byl tak 6 h sám doma.
Dobrý večer.
Bígl je velice sympatický a přátelský pes. Ale nemyslím, že je úplně vhodný do bytu, podle mě potřebuje dostatek pohybu. Sousedi v naší ulici mají bígla. Mají ho venku na zahradě, v noci pravidelně a dlouze štěká. Takže myslím, že uštěkaný je. Často se jim stalo, že na procházce po poli zavětřil stopu zajíce a utekl jim. Zkrátka má lovecké pudy. A jak snáší samotu? Myslím, že žádný pes není rád sám. Ale samozřejmě každý pes je jiný a výchovou a pevnou rukou se dají jeho nešvary potlačit. To platí u každé rasy, věnovat se mu určitě budete muset.
Vidím, Sušenko, že sis už vybrala. Ale nevím, zda dobře.
Bígl je nádherný pejsek, je jako malovaný a ty jeho veliké hluboké oči! Snad proto mi nevadí reklama na Dobrou vodu se štěňátkem bígla, i když jinak jsem na reklamy alergická.
Ale bígl je svým způsobem honič, zvyklý žít v tlupě ostatních psů. Kdysi je panstvo používalo k honům. Určitě jsi je viděla třeba v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Nebo ve Fantomasovi /Vypusťte Artabana!/
Bígl musí mít dostatek pohybu, je také dosti svéhlavý. Má rád společnost, ať už ostatních psů nebo lidí. Nikdo není rád sám, navíc bíglové mají ten společenský rys v krvi. Nejhorším trestem pro bígla je nechat ho samotného.
Nechá se vychovat, ale je to náročné, dlouho to trvá a někdy se to nepodaří úplně tak, jak by chovatel chtěl. Jakmile ucítí stopu zvěře, prchne a nedovoláš se ho. Stává se, že se už nevrátí. Známý měl krásného bígla, ale musel ho pokaždé venčit jenom na vodítku, nikdy ho nepustil na volno. Prý by okamžitě zdrhnul bez šance návratu.
Prostě jsou takoví sví. Mně se líbí moc, ale nechtěla bych ho asi právě kvůli tomuto problému. Pak někde jezdit, hledat, brečet...
Podobný divočák v menším je i JRT. Krásný, ale také plný energie.
Možná by byla lepší klidnější rasa, co ten kokršpaněl nebo šeltie? Ale ti mají dlouhou srst a tak by ses musela zavázat, že budeš každý den 2 x luxovat. Ono je pokaždé něco za něco.
A možná, kdybys zašla do nejbližšího útulku a viděla ty psí oči za mřížemi, že by z toho byla hned láska na první pohled. Ať je jakékoliv rasy. A udělala bys dobrý skutek - o jednoho by zase bylo postaráno. Měl by Tě za to moc rád, věř tomu. Jaga.
Bígl je lovecké plemeno, honič, smečkový pes. Byl vyšlechtěn na to, aby ve smečce psů pronásledoval zvěř. Vím, že velice, velice dávno, ale stále to má v krvi. Viděla jsem jednou, jedinkrát jednoho bígla bez vodítka. Jinak jsou všichni na vodítku. Jsou to běžci, běhají proto, že pronásledují a hledají něco, co by pronásledovali. Nelze je naučit přivolání, to je téměř nemožné. Vyhovuje jim agility, ale na hřiště a z hřiště musí na vodítku. Jestliže máte poblíž les, není síla, která by ho zastavila. Podhrabe, přeleze plot a zdrhne. Nic ho nezastaví. Ani výchova, ani přivolání, ani pamlsky. Je to volná, svobodná duše. Hranice zná jen v bytě. Pokud nejsou pootevřené dveře. Podívejte se do archivu, je tam dotazů na útěky a neposlušnost bígla, vagóny.
Dobrý den,
u nás v ulici má v bytě několik lidí bígla (většinou feny). Jsou to krásní psi ALE jsou opravdu svéhlaví. Neviděla jsem často, že by některý ze sousedů měl psa na volno a pokud ano měl elektrický obojek anebo GPS (aby se snáze našel :D) jinak venčí vždy na silném vodítku anebo stopovačce.
Jestli je uštěkaný to asi záleží na povaze psa a třeba blízkosti lesa nebo zvěře od vašeho domu. Bígl je lovecký pes tak štěká když cítí "kořist" Zbytečně uštěkaný podle mě není ale záleží, jak si ho vychováte.
Samotu podle toho, co jsem se bavila snáší dobře. Každý pes si při dobré výchově zvykne a 6 hodin není tak moc.
Každopádně toto plemeno bych vám nedoporučovala. Je sice nádherný ale měla jste už někdy předtím psa? nebo máte velké zkušenosti s výchovou? Uvědomte si, že pokud ho pořádně nevychováte budete se s ním "trápit" nějakých 15 let!
Jinak co se týče toho běhání, ne každý pes je na to vhodný. Pokud chcete s bíglem běhat v lese, tak aby neotravoval tím, že má stopu zvěře a netahal kam chce on byste mu musela dát na nos kolík Já běhávám s mojim malých jackem russellem a když běžím lesem, kde je větší výskyt zvěře, mám co dělat abych ho přesvědčila, že bude dělat to co chci já. A teď si to představte s dvakrát tak velkým a silným bíglem...
Ještě co se týče toho štěkání, JRT je údajně uštěkané plemeno, ten náš v bytě nevydá ani hlásek. (venku štěká jen na toho s kým nekamarádí :D). Takže je potřeba pečlivě vybrat štěně, u dobrého chovatele vám řeknou povahy jednotlivých štěňat
Ahoj, bígl je moc krásný pes , ale na uvedené činnosti se Ti moc hodit nebude, Bigl je dost náročný na pohyb , je to honič a lovecký pud je u něj silnější než příkaz páníčka . Prostě v lese by Ti utíkal . Taky bys mohla sedět dvě hodiny na pařezu ,než se vrátí. Ani na agility se moc nehodí , protože je tak trochu svéhlavý a umíněný. Popravdě jsem snad bígla na žádných agility závodech a zkouškách neviděla. Jinak 6 hodin doma sám vydrží v pohodě každý pes ( to prospí).Do bytu je také vhodný , jen bude potřebovát více každodenních procházek a běhání (je to honič a má potřebu pohybu vyšší ). Moc si cením toho ,že vybíráš odpovědně a s rozmyslem, znám pár dospěláků, kteří by si z Tebe mohli vzít příklad.
U agility se vodí pes na volno ,a závodí se i bez obojku, bígl by Ti nejpíš zdrhl.
doplněno 29.12.12 14:23:Zkus se ještě podívat naTollig retrivera. Ten by povahově odpovídal Tvým požadavkům víc.Je to rodinný pes, který s Tebou může dělat cokoli.
Bígl je vhodný do bytu.
Bígl je uštěkaný.
Bígl snáší samotu tak jak ostatní, pokud ho to nenaučíte (není to snadné a nejde to hned) čekejte potíže, bígl dokáže výt a to dlouho, znám to z vlastní zkušenosti. Mají hlas jak zvon.
Jinak je to honič, pokud v lese chytne stopu a nemáte opravdu 100% přivolání (nic snadného k výcviku tohoto plemene i se zkušenostma) pes vám zmizne i na půl dne, lepším případě. Budete odkázáni na doživotní vodítko a že jich pár takových znám.
Myslím, že jsou vhodnější plemena i na agility, oni bígli dokáží být pěkně tvrdohlaví.
Co tak bostonský teriér, kavalír king, nebo český strakatý pes... ještě popřemýšlejte. Pokud si jiného nevyberete, okamžitě po 12 týdnu po očkování na cvičák. Nic neznedbat
Určitě doporučuji bígla z nějaké chovatlské stanice, jinak nemáte jistotu co vám z pejska vyroste...Bígla mají naši kamarádi, já osobně bych do něj nešla..Je to tvrdohlavé zvíře, které když nemá režim je hrozně otravné a uštěkané...Pokud máte prvního psa, podívejte se po méně náročném plemeni...bígl je dle mě pro někoho zkušenějšího...a to neberu v potaz jeho lovecký pud! Na agelity a běh je super border kolie...jsou v nádherných barevných kombinacích a jsou snadněji ovladatelnější než bígl. každopádně jak jsem psala, určitě psa s papíry ( i když třeba na výstavy chodit nebudete) ale aspoň máte jistotu jak bude asi vypadat a dle rodičů se dá předvídat i povaha...a pokud už jste si s výběrem jistá, obvolejte třeba 5 chovných stanic, poptejte se přímo chovatelů-nezávisle...a udělejte si vlastní názor...většina chovatelských stanic nabízí i doživotní poradenství a tak se budete mít i v budoucnu na koho obrátit kdo tomu opravdu rozumí
Ahoj
Jestli chceš vědět nějaké informace o bíglovi tak mi napiš do zpráv protože já sama doma bígla mám..
1. Bydlíme v paneláku na sídlišti a hned před barákem máme velký les a on je spokojený..)
2. Uštěkaný? Vůbec,...
3. Náš vždycky už vytuší , že teď bude doma sám a jde si lehnout a v klidu spí než příjdeme.. Ale samozřejmě když budeš mít štěně tak s ním budeš muset chodit tak po 2 hodinách ..
)
Jinak je to neuvěřitelnej mazel Já třeba znám hodně lidí co dělá s bíglem agility a jsou úspěšní a nebo chodí v lese navolno a bez problémů..
Jde jen o to jak se mu budeš věnovat a jak si ho vychováš...
)
Nikdy bych už nechtěla jiného psa než bígla..)
Jinak pokud tě něco zajímá napiš mi do zpráv a rád ti odpovím a třeba i poradím..)
Jak je to z knouráním,máme dva dny bígla holku,potřebovala bych radu,jak začít nechávat 8 týdení štěně doma,mám to zkoušet na půl hodky a pak pochválit že to zvládla a postupně přidávat?
dobrý den,
my máme 6ti měsíční bíglí holčičku, je to miloušek mazlivej, když je doma sama, tak si lehne a spí, neškodí, ale přece jen má neřesti a ty jí né a né odnaučit ... stále nemůže pochopit, že doma se nečurá, ani nekadí věnujeme se jí maximálně, dcera je doma a tak na ní má čas, venku jsou denně několik hodin, kde své potřeby vykoná, ale přijdou domů a jako kdyby se nechumelilo, jde a vykoná je znovu a klidně opakovaně ... už nevíme co sní, je to velmi nepříjemné a co nejvíc, když si usmyslí a jde si svoje hovínko sníst a to je opravdu nechutné
Máte někdo taky takové zkušenosti a hlavně, uměl by nám někdo poradit, jak na ní?
díky moc, za pomoc
Nejen bígl. ale všechna štěňata nechápou, proč se chodí ven. Proč si mají krásné chvilky zkracovat o nějaké zdržování vyprazdňováním, když doma, v klidu a teple, nerušeně, se může vykakat a vyčurat. Už je tady psáno na několka místech. Poklikejte v archivu, dočtete se přesnější postup. Vůlí ovládá držáky-svěrače tak nějak kolem 0,5 roku. Do té doby ne. Někomu to jde dříve, někomu později. Nakonec se to všechna štěňata naučí
Bígl, je lovecké plemeno, proto také je na tuto práci značně prošlechtěný. Tzn. honitba lovné zvěře ve velkých smečkách a s hlasitým štěkotem. Takže klidně bude honit ptáky po poli, třeba i půl hodiny s veselým štěkotem pod nepříčetným dohledem páníčka. Ani si nemyslím, že by byl vhodný na agility, ale možná se pletu.
Osobně mám jednu, která pobrala rozum a uklidnila se asi v 5 letech. Uštěkaná není. V 8 letech je značně lenošná. Bígl má velké sklony k tloustnutí.
Do bytu bych bígla určitě nedoporučovala, je spouta jiných plemen, které by byly v bytě spokojenější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.