Nejste přihlášen/a.
Poradte prosím co mám dělat se slepicí, která mi sedí na vejcích a kvoká. Mám ji vyhánět či ji nechat a počkat až ji to přejde, a nebo je nějaký recept jak ji toho kvokání rychle zbavit?
dík
Pokjud máte zájem o vlastní miloučká kuřátka /je nádherné, když se batolí za mámou/, nechte ji sedět na vejcích. Podmínkou je samozřejmě, že máte v hejnu slepic kohouta a vejce tak budou oplodněná. Jinak to nemá cenu.
Pokud chcete slepici odnaučit kvokat, jsou tu 2 způsoby, které jsme používali, ani jeden není pro zážitky kvočny nic moc:
1. Pokud je opravdu teplo, aby Vám slepice nenastydla a neodebrala se do věčných lovišť, ponořte ji na okamžik do kbelíku s vodou. Klidně i s hlavou, ale opravdu jen na pár vteřin. Pak ji pusťte, ona proschne a kvokání si rozmyslí. Někdy se musí namočit postupně třeba i 3 x, aby přestala.
2. Slepici dát do pytle, pověsit na větev, bidlo apod. Když jdete kolem, trochu s pytlem zahoupat. Slepice nemá pevno pod nohama, navíc se to s ní houpá, je nejistá a kvokání ji také brzy přejde.
Tyhle způsoby mi pokaždé pomohly. Upozorňuji, že nešlo o týrání zvířat, ale zamezení kvokání. Tak snad na mě nikdo z vás nepošle paní Kubišovou! Jaga.
Zkusím asi radu č.1 :D , klidně a ráda bych ji nechala aby měla kuřátka ,ale myslím že by to nebyl nejlepší nápad momentálně nám kvoká 6 slepic naráz :D nevíte co je důvodem když chtějí pořád sedět na vajíčkách? , jak tomu zabránit v čas? , momentálně nám kvoká sice šest slepic ,ale to nepočítám ty tři ,který už mají kuřátka .
Jedná mladá slepice (malá kočinka) mi kvoká o začátku února a teď je půlka června a pořád mi sedí na vejcích. Zkoušel jsem ji dát do pytle a postříkat voudou a ještě jsem ji zavěsil na půl dne na strom. No a co mýslíte kde utíkala, když jsem ji pustil - na hnízdo! Dneska zase visí v pytli a sprchuje se. nechám jí tam ještě přes noc.
Rychle slepici odkvokáte když kvokání podchytíte zavčas. Když už je rozsezená, bude vám to trvat déle, ale jde to. Kvočnu oddělte, nejlépe jí dát do drátěného koše a přikrýt něčím, aby na ní nepršelo. A zavěsit na lanko na strom. Zdá se to být kruté, ale je odzkoušené. Slepice nesmí mít teplo pod sebou a jak se houpá na ladě, tak jí větřík ofukuje. nechat jí tam dva dny (nesmí na ní svítit slunce) a je po kvokání. Po 10 - 14 dnech vám začne opět snášet.
A nebo méně drastický způsob - dát jí třeba do kotce králíkárny bez podestýlky. Ze vydrží kvokat i týden. Do králíkárny jí dát vodu a žrádlo, ale na druhou stranu než si zasedne.
A nebo jí sežeňte vejce z chovu, kde mají kohouta a do králíkárny jí udělejte hnízdo a podsaďte oplozená vejce. Za 21 dní budete mít kuřátka.
doplněno 27.06.12 12:41:limetka - dobře míněná vaše rada, ale s účinnostií ani ne na 50%. Přes den slepice pod bednou a večer jí pustíte do kurníku. A koukala jste se kam si vleze do kurníku? Určitě ne na bidlo, ale zasedne vám zpět do hnízda. A to je o ničem, odkvokování se zbytečně protahuje a navíc slepice znečištuje trusem snášedlo. Jiné slepice kvočnu nesnáší a tím vzniká šikana mezi drůbeží.
Jestli chcete kuřata, nechte ji sedět na oplodněných vejcích. Jestli chcete, aby nekvokala, mně se osvědčilo přiklopit ji vyšší plastovou přepravkou, zatížit a dát jí tam vodu a zrní. Večer uklidit do kurnílu, ráno zase pod přepravku. Za pár dní ji to přejde.
jj taky ji parkuju pod přepravkou... a navíc ji učím plavat...
slepice když kvoká, tak má vyšší teplotu a potřebuje schladit. Takže ji namočím v sudu s vodou - ne na pár sekund ale na pár minut (umí i plavat...) a pak ji nechám jít...když vleze zpět na hnízdo - tak pod přepravku...klidně pár dní a nocí... vždy vyzkouším, jestli se vrací na hnízdo a jestli se čepejří... když ne, tak je vyhráno...
Ale letos ještě žádná neměla choutky sedět, nevím proč. Možná proto, že vajíčka pravidelně vybíráme a nenecháváme jích tam víc jak 3... tak si asi myslí, že to nemá cenu, co já vím...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.