Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémový pes

Od: ela0* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám pejska zhruba 1 rok starého, temperamentního čivaváka.

Už od jeho dětství se o něho ráda a s láskou starám stylem, že 10 minutové procházky 4x deně na vyprázdnění, základní povely také zvládá a jeho zdraví je taky v cajku, ale moc mě mrzí jak se chová k ostatním lidem a psům.

Sotva se kněmu něco přiblíží už je velmi agresivní a dokáže pokousat. Když jsme doma stále štěká, nechápu čeho se bojí.

Kouše mi nábytek, trhá matrace, škube listy atd. Velmi moc mě to trápí ani nevím jak to mám řežit! Obvykle vše ignoruji, ale tenkrát jsem to řešila bitím a pak jsem si to velmi dlouho vyčítala... Prosím poradtě.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dobrý den. Kousání nábytku,trhání matrace apod. to vám dělá pejsek od mala? Měla byste mít po bytě z novin udělané ruličky. Všude, kde je možné, je mít položené. Jakmile začne pejsek něco dělat, co nemá, popadnout ruličku, fuj a plesk, přes zadek. Nikdy ne rukou. Pejsek bude agresivní a ruky se bude bát. Sedněte si do křesla, ruličku do klína a dělejte, že si čtete knížku. Sledujte, co dělá pejsek, jakmile začne dělat neplechu, stačí, když zavoláte fuj a ruličkou novin, plesknete o dlaň. Musí to být rulička, ta vydává dutý zvuk a to pejskové, nemají rádi. Když je pes venku agresivní, ruličku noste sebou i ven. Jeden rok, není moc na učení.

Štěkání. Jak píše už nahoře rádce, jsou pejskové, co se s tím narodí a mají to zakódované. V knihách se píše, že fena učí mláďata mlčet tím, že jim zavře čelisti k sobě. Zkoušeli jsme na štěněti, jak začalo štěkat, tak jsme mu podrželi čumáček zavřený. Dá to práci, nelíbí se jim to, ale pomáhá to. Stisknout čelisti k sobě a podržet. Jen můj názor.

frosti*
hodnocení

2x

Bohužel si myslím, že toto chování má čivava už zakódované v sobě. Znám mnoho lidí, kteří toto plemeno vlastní a mají stejné problémy (hlavě to, že pořád štěkají a jsou agresivní). Soused má také čivavu a už několikrát mi pokousal malého knírače. Pokud Vám ničí nábytek, tak to určitě musíte nějak řešit. Psi mají celkově strach ze šustení novin, tak určitě mít poruce nějaké noviny a jemně ho bacit po zadku a razantně mu vynadat, následně tento způsob při nějaké nepleše opakovat, pak by si měl čivavák rozmyslet, jakou si zvolí zábavu. Přeju hodně trpělivosti.

hodnocení

2x

Dobrý den, Elo. Chce to trpělivost a hlavně důslednost. Pes musí pochopit, že Vy jste doma pánem, ne on. Desetiminutovky na venčení bych prodloužila, aby se pes dost proběhl a také unavil. Určitě to nechce ignorovat, pokud něco provede. Kárat a opakovat mu, že to dělat nesmí, aby pochopil, že je to špatně. Pokud je uštěkaný, snažte se ho co nejvíce zabavit. Třeba oblíbenou hračkou, aby jste připoutala jeho pozornost k nějaké činnosti. Největší chybu vidím v tom, že jste doposud jeho prohřešky ignorovala. Takže ho musíte začít důsledně opravdu vychovávat. Ono se to poddá, ale chce to spoustu času a všímat si pejska, co dělá. A hned, jakmile uvidíte, že dělá nějakou nekalotu, musí přijít důrazné pokárání. A naopak pochvala zase ve chvíli, kdy neprovede nic. Odměňovat pamlsky, aby měl důvod sekat dobrotu. Přeji Vám i pejskovi hodně zdaru!
doplněno 23.06.12 22:10:

Co se týče klikru:

Klikrje pomůcka k výcviku psa. Nutí přemýšlet psa i psovoda. Pokud pes provede dobře úkol, cvičitel ho odmění kliknutím. Výcvik pomocí klikru tedy spočívá na základně podmíněného reflexu:

klik = odměna. Jakmile jednou zvíře pochopí zásady výcviku pomocí pozitivní motivace, učí se velmi rychle a rychlost učení se postupně zvyšuje. Pes se velmi rád učí, na výcvik se velmi těší, je pro něj odměnou a zároveň i zábavou.

Cvičení s klikrem neznamená, že trenér psovi při tréninku kliká, klikr slouží jako znamení kvalitně provedeného cviku.

Proč je klikr nejlepší a nejúčinnější pochvala? Protože klikr má pořád stejný zvuk, ať už je nálada páníčka jakákoliv.

Více třeba zde:
www.muj-pes.cz/pomucky/klikr-114.html

skye*
hodnocení

2x

Měl Váš pejsek vůbec někdy čas na to, si na cizí pejsky zvyknout? Protože chodit s ním ven jen 4x denně na 10 minut, to je tedy dost málo...Neříkám, že to jde každý den na déle, ale pejsek se musí seznámit s okolím, s lidmi, věcmi, psy...Takhle tedy nemá šanci. Taky se asi moc neutahá, když pořádně nic nedělá a je jen doma. To se pak nedivím, že začne ničit věci. Také pokud začal na psy útočit hned a Vy jste ho vždycky stáhla, má teď pocit, že ty psy zastrašil a bude to dělat už pořád. Minimálně u malých psů bych ho zkoušela nechat, ať si dovoluje, oni si ho jiní psi usměrní. A také bych zkusila alespoň 1x denně s ním jít na déle, alespoň půl hodiny.

hodnocení

1x

Já si myslím, že jste propásli dobu asociace. Některý vet zakáže chodit mezi psy, protože prcek není očkován a jiný, třeba náš, prohlásil, že sice očkování nejsou všechna, ale kolem dokola není nemoc, ať psinu vezmu mezi lidi a psy, ať si zvyká. Opravdu ti, kdo se psy nechodili mezi ostatní, jsou daleko štěkavější a agresivnější. ;) Váš pejsek je úzkostný a ta úzkost se projevuje kousáním a trháním všeho, co se dá. Kouše ze strachu. Také se špatně šéfuje takovému prckovi. Ale je to pes, ikdyž v maličkém těle a měl by vědět, kde je jeho místo a kdo je vůdce. Napoleonovský komplex, to je také věc! Na toto téma je tady spousta diskuzí a rad, takže stačí poklikat v archivu. Řešením by možná bylo, dodávat mu stále sebevědomí, protože ani psi, ani lidé, kteří mají opravdové sebevědomí, nemusí ňafat, jak jsou velcí a silní. Nechávat ho vyhrát a nechat mu kořist, např.při přetahování o hadr. *jasne* Něco pro odlehčení? Přijde veliký pán k vetovi s maličkou čivavkou a stěžuje si, že když dá svému psu povel, tak se pes pos*re. Dá ptřepajícího se psíka na stůl a předvede, jak to je. Zařve strašlivým hlasem: Sedni. No a pes se zase pos*al.:D Na bití si vezměte velký bílý kapesník. Rozdělat ho a plácat a být hlučný. Takhle jsem jednou vběhla do šatny ve školce, protože dvě děti strašlivě křičely hrůzou. Naskytl se mi teda pohled. Maličká babička, dámským bílým kapesníčkem plácala po dětech a tiše křičela: Tak ty se nebudeš oblíkat?! Tyhle tresty nejsou jen o bolesti z rány. A trestejte cvičením: sedni, lehni, vstaň. Tam si uvědomí, že není šéf, ale pes.

doplněno 24.06.12 10:30:

Pejska vodit buď mezi lidi a psy a neustále ho uklidňovat a chválit, anebo mu dát kočičí záchod se stelivem a ven vůbec nechodit. Znám takovou čivavku a všichni jsou v té rodině spokojení. Úzkost se ztratila.;)

doplněno 24.06.12 11:29:

Jojo, já jsem ale trubka! fakt! Omlouvám se. SOCIALIZAZE! *hi*

doplněno 24.06.12 11:30:

Jéžkovy voči, blbnu ve spirále! SOCIALIZACE *zed*

skye*

Neměla jste na mysli dobu socializace? :)

ela0*
hodnocení

A ještě bych se chtěla zeptat na co je vhodný klikr. DEKUJI*nevi*

kratast*
hodnocení

0x

chvalit kdyz udela neco dobre a trestat kdytz udela neco spatne, forma trestu muze byt treba i to ze zavrete dvere a nesmi k vam do pokoje a nebo zavrit do prepravky. Ale jamile zacne nicit nabytek asi bude zapotrebi pristoupit k ,,profackovani, zajimalo by mne jak to vypada u Vas doma, nejvetsi chyba byla ve vasi ignoraci chovani, domnivam se ze vase civava uz neni vase civava ale vy jste jeji ELA0, tim chci rici ze jste v hyearchii pod vasi civavou.

Mam doma 2 foxteriery a stredoasiata a nic takoveho si nedovoli, vedi kdo je panem domu. Pokud by jste chtela pujcte mi vasi civavu a moje foxterieri holky ji ukazou, kde je jeji misto v hyearchii a pak ji to predvedu i ja, zevrcet na cizy psy a lidi natoz kousnout se nevyplaci. Popravde receno, kdyz se nastvu tak lita vzduchem i SAO(stredoasijat) a vzivote by ho nenapadlo se po me ohnat.

nabidku jsem vyrkl, kdyby byl zajem muzete civavu ubytovat na par dni u nas

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]