Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodné rostlinky do akvária

Od: zakovadrahoslava* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, mám prosbu, mám 160l akva, v něm cca 30ks ryb a rostlinky echinodorus, valisnerie, cryptocoryna, blyxa japonica a cabombu, jenže mám pocit, že mi doslova některé mizí před očima. ryby mi je ožírají, přesto že je krmim nejen mraženým krmivem ale také tabletkama sera viformo, které obsahují spirulinu. to že každý den pomalu zasazuji některé druhy zpět díky sumečkům, jsem si už zvykla, ale že mi některé mizí, to už se mi moc nelíbí. v akva mám převážně živorodky, cca 4ks ancistrus a 4ks sumečky (mladý). dnes mi zmizeli 2 malý echinodory a v akva plave kus cabomby, na které si s chutí hostí všichni. přítel mi sice říká, že to ožírají odumřelé části rostlin, ale já nevím, zdali je to fakt. mám tam v zadní části v každém rohu jednu valisnerii gigant, mezi nimi jsou asi 4 valisnerie a dvě cryptocoryny, ve střední části mám 4 cabomby a 2 možná už jen jednu blyxu japonicu. ta cabomba co je úplně vlevo není tak zelená jako ostatní, špíše zažloutlá a nahnutá do zadní části nádrže a tu hyzdí ryby nejvíce. vpředu bych měla mít asi 6 echinodorus, z čehož se asi dvoum daří. potřebovala bych poradit zdali se s tím dá něco dělat, nebo zdali mám spíše uvažovat o jiných rostlinkách, co mi nebudou oždibovat. přikládám foto akva

Vhodné rostlinky do akvária

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ar*
hodnocení

2x

Zdravim, Drahoslavo té Cabombě se moc dařit nebude, je to jemnolistá rostlina. Podle foto jsou v nádrži převážně Platy, Gupky a Molly, jsou to sice všežravci, ale rostlinou stravu vyžadují a na jemnolistých rostlinách si rádi pochutnají. Zkus ještě krmit Sera Florou. Další problém u Cabomby je ten, že má ráda jako dno písek a ne štěrk, to zase nevyhovuje ostatním rostlinám, které máš v nádrži.Jedině dát Cabombu do misky s pískem a tu pak zahrabat do dna. Já osobně bych ji nahradil Ludwigia palustris akvárko to zpestří i barevně. U toho Echinodoru moc neporadím, protože nevím o jaký druh jde.Jen ještě, tu Egerii co je před tím pařezem, bych dal víc k zadnímu sklu. Až se rozroste nabylo by to pro ní vhodné místo (zakryla by ten pařez)

edge*

Myslím, že ty Echinodory "vepředu" jsou parviflorus. Tvoří malý trsy. Taky se jim u mě nedaří, ryby na tom podíl nejspíš nemají. Cabomba je přímo pochoutka pro mý Parmičky černopruhý, ale nic jinýho neokusují, jen řasy jim i v dospělosti celkem chutnají :)

S takovou osádkou se vyvarovat jemnolistým rostlinám no;)

Není nějaký tip pro rostlinu podobnou na Cabombu? Strašně se mi v zadní části líbila, ale parmičkám právě taky, tak aby si jí všímaly méně nebo vůbec.

doplněno 19.06.12 21:19:

Valisnerie jsem vzdal, postupně mi odešly...

zakovadrahoslava*
hodnocení

no právě mě se ty cabomby také moc líbí, ale jestli mi je sežerou tak nebudu mít co obdivovat, zkusím na doporučení to krmivo sera flora a popřípadě je nahradím ludwigia palustris, není to sice podobné, ale co by se dalo dělat :(

edge*

V akvaristice jsem koukal na Hottonii, ale nejspíš by dopadla obdobně jak Cabomba :D

Já jsem zůstal hlavně u Echinodorů a Cryptocorynů. Pak tam mám Jávský mech, "řasokoule" a zbytky Cabomby. Ještě bych potřeboval nějak osadit kořen v levým rohu*nevi*

doplněno 19.06.12 21:48:

Na ten pařez jsem měl přidělaný Microsorium, ale nějak se mu nedařilo. Všechny listy opadaly, zhnědly. Nechal jsem tam stále kořen ale nic ne neděje.

Vhodné rostlinky do akvária #2
zakovadrahoslava*
hodnocení

co jste zvolil místo těch valisnerií? těm gigantům bych řekla, že se v celku daří, i tý jedný cryptocoryně, jen těm spiralis red nějako ne :(

zakovadrahoslava*
hodnocení

děkuji za odpověď, co se týče toho dna, mám tam TetraPlant Complete Substrate 5,8 kg pod štěrkem, sice jsme to ze začátku neodhadli a je to dno docela nízké, tudíž z něj rostlinky sumečci lehce vysadí, to sera flora určitě co nejdříve zkusím a uvidíme. díky za typ Ludwigia palustris, ta by se dala nahradit, světla je tam podle mě dost. egerii se pokusím přestěhovat, snad najdu nějaké vhodné místo, pozadí mám posetý valisneriemi, zatím ještě nejsou vidět, i když mají také dost děravé listy, tak nevím jak se i jim zadaří. echinodorus mám quadricostatus. jinak uvažujeme ještě do popředí anubias nana, ty by také mohly spíše vydržet. jestli to chápu tedy správně, bude lepší volit spíše rostliny s pevnějšími listy. co se týče tě valisnerií v zadní části, mám se obávat i o ně, a zvolit časem raději jiné, nebo se mi nějak vzpamatují? mám Vallisneria spiralis Red 4ks, všechny rostlinky jsem objednávala z netu na stránkách akvarijnirostliny.eu/... tyto valisnerie mají takové tmavší listy a dost mi děraví, možná díky ancistrusům.

ar*

Ta "valisnerka" by to měla v pohodě vydržet. Jestli je nověji zasazená tak je to celkem běžné, že původní listy odejdou. Abych byl upřímný, nejsem zrovna příznivcem různých substrátů, které se prodávají na dno. Zatím se mi nejlépe osvědčil klasický přesýtovaný říčák a frakce 2-5mm (do klasického akva). Neznám přesné složení TetraPlant, ale jestli obsahuje trochu vápence tak tam quadricostatus moc nepůjde.

Ten Anubis je v pohodě ten vydrží i u tlamovců a to jsou už pořádný "ničitelé". Jen poroste pomaleji. Ještě odolná roslina je Microsorium pteropus, ta by šla "přidělat" na ten pařez.

Ty talblety dávej ancíkům až zhasne světlo (cca 1/2 hod po). Až povyrostou už je tolik kytky zajímat nebudou. Klidně přikrmuj i mraženým špenátem. Uvidíš , že až to zakoření bude to OK.

doplněno 19.06.12 21:55:

Může se zkusit misto Cabomby dát "stolístek" Myriophyllum mattogrossense a nebo Myriophyllum scabratum,ale to už je tyky dost jemnolisté.

doplněno 19.06.12 22:05:

Stačí vynechat jeden den v týdnu a krmit 2x-3x denně. Jestli jsou to mladé ryby nevynechával bych ani ten jeden den, ale dal bych ten den méně.

zakovadrahoslava*
hodnocení

tabletky dávám po zhasnutí ale ancíci si jich moc jednak nevšímají a jednak ani moc nemají stejně šanci, jelikož i v té tmě si toho ty ostatní rybky všimnou. dávám tam vesměs 4 někdy i jen 2 tabletky, tak nevím. rybyčky krmím téměř denně, většinou 2krát v týdnu vynechám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]