Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodné rostlinky do popředí akvária

Od: zakovadrahoslava* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jaké rostlinky bych mohla ještě přidat do popředí akvária, mám tam zatím pár echinodorus, a dva Micranthemum micranthemoides všechno je to zatím malinkaté. měla bych představu něco jako je kryptokoryna, myslim ty listy široké, nízkého vzrůstu jakoby do růžice, nenáročné na pěstování. a nebo mi zde doporučte cokoli co může být vpředu pěstováno a já si z toho něco vyberu. jinak přikládám i foto svého akva. Děkuji předem za odpovědi

Vhodné rostlinky do popředí akvária

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

3x
Nizoučkých "kobercových" rostlin vhodných do poředí je celá řada. Jednu už máte: Micranthemum micranthemoides se dá častým zastřihováním udržet v podobě nízkého chundelatého koberce. Do popředí se dají použít například také nízké "travičky" typu Echinodorus tenellus, Lilaeopsis novae zelandiae nebo Eleocharis acicularis. Milovníci akvárií známého japonského "akva-dekoratéra" Takashi Amana mají v oblibě i jemně chundelaté koberce Riccia fluitans přichycené na pletivu či plastových mřížkách. Všechny podobné nízké rostliny však mají jednu podstatnou nevýhodu: Ke svému růstu potřebují opravdu velké množství světla. Je to logické: V přírodě tyto rostliny rostou na sluncem prozářených mělčinách a ve větších hloubkách (včetně "běžné" hloubky akvárií) už nerostou, neboť jsou brzy zastíněny svými konkurenty - rostlinami na hladině nebo těsně pod ní. Ve vašem akváriu vidím rostliny, které se časem rozrostou a u dna vytvoří stín, což je naprosto v pořádku. Nehodláte-li do akvária "prát" světlo silnými halogenovými reflektory (jako že určitě ne), výše zmiňované "klasické" kobercové rostliny vám nedoporučuji. Přesto bych jedno řešení měl: Anubias barteri var. nana. Je to běžně dostupná vyšlechtěná zakrslá forma africké akvarijní rostliny, která splňuje i váš požadavek listů v růžici. Výborně se jí daří i ve stínu, je nesmírně odolná jak vůči nepříznivým podmínkám, tak i vůči příliš všetečným rybám (její listy jsou skutečně velmi pevné). Její jedinou nevýhodou (logicky vyplývající z podmínek, ve kterých žije) je velmi pomalý růst. Počáteční investice do několika trsů sice bude trochu vyšší (ovšem nijak závratná), zato vám spolehlivě vydrží (a bude se pomaloučku rozrůstat) dlouhou řadu let.
zakovadrahoslava*
hodnocení

chtěla jsem se ještě optat, jestli se ten můj mech rozroste časem sám, nebo mu mám i nějak pomoct, a také zdali mi nebude vytlačovat ostatní rostlinky. z jakého důvodu nedoporučujete ten mechový porost? ještě mám podotázku, zdali bych měla používat nějaké hnojivo, ale aby to neškodilo rybám, nebo jak jsem se na akvaristické burze dozvěděla "postačí králičí bobek" CO2 nepoužíváme a ani to nemáme v plánu. Děkuji S pozdravem Žáková

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]