Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kocourovy selhávají ledviny - jaké krmení?

Od: tynushik odpovědí: 8 změna:

Ahojky, potřebuji poradit.. Mám doma 7mi měsíčního kocourka (britská modrá) Podle výsledků krve mu selhávají ledviny, můžete mi doporučit nějaké krmení, kterým bych to mohla dát do pořádku? Granulky nepapáme, takže potřebujeme doporučit masíčko. Zatím dostává Felixe, gourmetky a sirové masíčko (rybí s tukem, kuřecí i hovězí) s domácí vařenou mrkvičkou. To jsem nezmínila že mě každou noc počůrává, jen když spím, tak si na mě vleze a počůrá mě. Nejdříve jsem myslela že začal značkovat, ale díky výsledkům krve jsem zjistila že mi dává najevo že není v pořádku. Značkování to není, jsou to normální velké louže čůránek. K vet. se chystáme v příštím týdnu a já potřebuji začít léčit co nejdříve.

Předem díky za jakékoli rady či zkušenosti.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x

Kupte mu speciální dietu na selhávání ledvin. Hills k/d, Royal Canin VD feline renal, Purina VD Feline renal, těch diet je spousta. Doporučit mohu www.svetkrmiv.cz, tam jsem kupovala diety pro svojí kočku se selháním ledvin. Ještě si můžete pořídit Ipakitine, to je další podpůrná léčba. Krmte kočku jen dietou na selhání ledvin. Můžete různé značky, konzervu nebo granule, ale jen dietu. Nic jiného, žádné pamlsky a už vůbec ne maso. To totiž kočkám (ale třeba i lidem) při selhávání ledvin škodí. Potřebují nízkobílkovinovou dietu se sníženým obsahem forforu. Choďte pravidelně na krevní testy, aby bylo vidět, jak se nemoc vyvíjí. Já jsem chodila co čtvrt roku, stačí sledovat močovinu a kreatinin. Výsledky před dietou máte, já jsem byla po nasazní diety na krvi po měsíci, aby bylo vidět, jak kočka na dietu zareagovala.

Mimochodem, co je to za britku? Britky jsou velmi oblíbené plemeno u chovatelů i u laické veřejnosti. Bohužel popularita plemen s sebou nese i některá onemocnění. Briky trpí mimo jiné na genetické onemocnění PKD - polycystické onemocnění ledvin, proto se doporučuje kupovat kotě jen z chovatelsksé stanice, která své chovné jedince na toto a další onemocnění testuje. Pokud někdo ve snaze ušetřit za pořizovací cenu koupí kotě od nějakého množitele, který nemá potřebné znalosti a snaží se na chovu vydělat, pak bohužel někdy nový majitel nejen, že nechá na veterině spoustu peněz, ale ještě některým zbudou jen oči pro pláč.

tynushik
hodnocení

Britka je to čistá, z mého chovu. Matka je dlohosrstá britka a otec krátkosrstý. Oba testovaní, zdraví. Ostatní koťátka se mají skvěle, v naprostém pořádku. Při testech ve třetím měsíci bylo vše ok. Nikde jsem neudělala chybu, dávám mu jen to co papá, je velice vybíraví. Kapsičky od veterináře (i granulky) k tomu si ani nečichne, papá mi jen ty felixky a gourmetky, nic jiného, proto mu dávám i kousky syrového masa a vařím mu mrkvičku. Pohromadě jich mám 5 a nakupování žrádla u veterináře mě rychle rzujnuje, promiňte ale 1kg granulí za 1000 korun odmítám kupovat, vzala jsem si vzorek a ani jedna z koček je neochutnala. Maličký mi granulky nepapá vůbec a masíčka mu střídám takže felixku dostane tak jednou do týdne, tím to zřejmě nebude. Další krevní testy máme za dva týdny, mezitím mi ale veterinář nedoporučil nic čím bych ho mohla krmit, nechodím k němu stále byla jsem u něj jen na pohotovosti. Za odběr krve, sedativa a rentgen si vzal 3 tisíce korun a ještě mi cpal ty granule a nemohla jsem mu vysvětlit že on je prostě nepapá a že chci jen vzorek. Nic jiného mi nedoporučil, ani mi neřekl diagnźu, tu jsem se dozvěděla až když jsem se smím veterinářem bavila přes e-maily a poslala mu jeho přeskenovaný krevní obraz. Ten mi doporučil jen návšťevu a že to probereme osobně, bude pro mě mít rovnou i připravené nějaké krmení na zkoušku. Ví že si finančně nemůžu dovolit nic velkého, koček mám 5 (nepočítám venkovní) a pak stído koní, do toho jsem student, takže mi nikdo jako třeba rodiče na mazlíčky nepřispívají a každý den po škole mastím do práce. a abych vydělávala jen na léčbu maličkého, to bohužel nejde. Proto jse ptám tady, co mi můžete doporučit, čím bych mohla krmit ,,podomácku´´ klidně budu každej den trávit hodiny u plotny, hlavně aby byl Andílek v pořádku a já za to neviplázla mailand. :(

pb®

Víte, přijde mi, že už se vymlouváte a nechcete vidět řešení. 1 kg granulí za 1000Kč, to je demagogie, tolik žádná dieta nestojí. Že jste Vámi odchované kotě nenaučila jíst granule, je bohužel velká chyba, která Vás bude stát ještě hodně peněz. Zkuste kotě naučit jíst granule. Den hladovka, namočení granule, granule zamíchané do trochy konzervy...Hills k/d stojí 160Kč kilo. Při dávce 50g granulí denně (na tom žije moje pětikilová kočka), Vás dieta pro kotě přijde na závratných 240Kč měsíčně, takže i krmení speciální dietou může být ve výsledku hodně levné. Jo, taky jsem měla zmlasnou kočku, co jedla jen maso a kapsičky. Když pak měla selhání ledvin, stálo mě pro ní žrádlo přes 1000Kč měsíčně. Pokud máte koček víc, chce to změnit způsob krmení. Nemít jídlo k dispozici neustále ale jen na příděl a kotě s dietou krmit odděleně, aby nejedlo nedietní a ostatní kočky naopak to dietní. Stejně mi přijde, že tak malé kotě se selháním ledvin má nějaké vrozené onemocnění a dlouho tady nebude.

tynushik
hodnocení

Už jsem na to koukala, na krmení royal canin, nejdříve to proberu s vetem. Jinak mi veterináš opravdu chtěl prodat 2kg granulí za 1.980 takže 1kg za necelích 1000. Je to vidřiduch, má vlastní stanici a za vše si účtuje strašný peníze, k němu ale jak jsem se zmínila nechodím. Na nic se nevimlouvám, chci hlavně aby byl zdraví. O to že jsem ho nenaučila jíst granule se vy starat nemusíte, to že je prostě nejí má také své důvody a není to mé zavinění. Myslíte si že jsem to už nezkoušela? Dva dny hladovka, granulek se ani nedotkl, krmím ho odděleně už od narození, ostatní kočky papají jen granule, jen malému a mývalákovy (hrstku) dávám kapsičky. Maličký nemůže být odděleně, žijeme v jedné velké místnosti pohromadě, pokud ho dám samotného do jiné, jen naříká a nepapá vůbec. Variant už jsem vyzkoušela hodně, smíchání granulí do masa i namočení granulí mi neprošlo, ničeho se ani nedotkl. To že je vybíraví jsem se snažila překousnout, nakoupila jsem různé druhy krmení a vše jsem nakonec musela vyházet, ostatním kočkám které jsou zdravé nemůžu dát něco na nemoc kterou nemají. Samozřejmě Vám moc děkuji za rady, ale zesměšňovat moje odchování nemůsíte. Akord když neznáte situaci, kterou jsem Vám aspoň trochu vypsala. To že jsem každý den v práci a doma jen přespávám, v týdnu mám jen jeden den volna a to se věnuji koním. Andílek je opravdu miláček a nechci o něj přijít, proto se snažím najít různé varianty abych ho z toho dostala. To že pije a na záchod chodí normálně, je hraví, žádné příznaky nemoci nemá, jen ten krevní obraz, na selhání ledvin je to jen náběh, mohu to stihnout podchytit. Ovšem nebudu ho léčit metodou veterináře který si za vyšetření jednoho obrazu krve vzal 3 tisíce korun. Raději se poptávám jinde a sháním různé varianty a zkušenosti.

krkovicka*
hodnocení

0x
Především prestante mu podávat levné kapsicky felixe s velkým obsahem solí.Zajděte do specializovaného obchodu kde prodávají Purinu.Mají tam přesně diabeticky preparát který budete kočce podávat-dietní plán.Tam vám poradí víc.Trhnete se přes kapsu ale kočce prodlouzite zas život.

andrea1*
hodnocení

0x

Selhávání ledvin v sedmi měsících nevidím dobře. Můj kocour i kočka onemocněli - (písek v moči) asi tak v 7 letech. Je pravda, že jsem jim dávala často ryby, protože je oba milovali. Takže vím, že ryby se kočkám dávat nemají, právě kvůli těm močovým kamenům, které způsobují. Jinak jsme celá léta krmili dietní granule c/d, které jsme kupovali u veterináře. U veterináře se také dají koupit dietní masové konzervy. Tenkrát jedna konzerva stála 60 Kč. Nic levného. V granulích a konzervách jsou zase konzervanty a bůhví co ještě, aby se nekazily, takže zase trpí játra.

lucka321*
hodnocení

0x

Dobrý večer, neměly byste s kočkou zapomínat ani na vodu. Potřebuje velký přísun vody, klidně jí to dávejte nějakým způsobem sama do tlamičky. Ještě si můžete koupit takové to upravené mléko. Ale tu vodu, by měla pít opravdu hodně. Ledviny u kočky fungují na stejném principu jako u člověka. Návštěvu u veterináře bych neodkládala a jela bych hned. Takhle se vaše kotě hrozně trápí. Veterinář vám poradí nejlépe. Jestli opravdu Vy nemáte čas, tak ať tam s ní zajede někdo jiný... A ještě syrové maso není dobré pro kočky! Rozhodně bych to neprodlužovala a jela bych hned. Ničemu tím neuškodíte. Veterinář vám řekne co a jak. Když je kočka takhle mladá, tak tím je to těžší a horší...

doplněno 28.12.12 20:15:

myslím i za nějakým jiným veterinářem, ikdyž je třeba dál

tynushik
hodnocení

Máme domluvenou návštěvu u mého veterináře kdy bude mít vše potřebné aby my dal s sebou domu na krmení. Na klinice na které jsem byla na pohotovosti už se nikdy neukážu. Ale díky za rady...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]