Nejste přihlášen/a.
Mám dvě morčata - samičky, staré 11 měsíců, mláďata neměly. Jsou čistokrevné, plemeno Anglické chocholaté morče (crested). V poslední době mi několik lidí (návštěvy) řeklo, že jim připadají moc "vypasená". Zvážila jsem je - obě mají 1 100 g.
Myslíte si, že je to moc? Kolik má vlastně vážit zdravá dospělá samička?
Pokud si myslíte, že jsou vypasená, tak jim upravte jídelníček. Jako základ ponechte ke stálému přikusování seno a tvrdý chléb na obrušování zubů. Vyřaďte z jídelníčku veškeré obiloviny i granule, které je obsahují. Pokud jsou krmené a zvyklé na granule, tak kupujte pouze ty z lisovaného sena. K dostání jsou i vojtěžkové. K senu a chlebu podávejte čerstvou trávu v neomezeném množství - ne pouze pampelišky. Já jsem od jara do podzimu morčátkům podávala v jesličkách seno ( jednou denně doplňovala) a v druhých jesličkách trávu. Ony si samy vybraly, která tráva jim chutná a nesežranou a zvadlou jsem vyměňovala za čerstvou. Ovoce a zeleninu dostávaly také, podle oblíbenosti. Kolik a jakou každý chovatel zjistí sám.
Váha vašich samiček je přiměřená. V zimním období je dost časté, že trochu přiberou, ale letním jídelníčkem se dá váha upravit zpět, aniž by trpěly hladem. Moje holky milovaly směs trávy, trhali jsme jí 2x denně. Pampelišky jedly pouze brzo na jaře, později v podávané směsi trávy je nežraly. Ani při letním jídelníčku nezapomeňte na každodenní čerstvou vodu.
Děkuju
S tou trávou je to v Praze trochu složitější, ale budu se snažit, aby ji měly aspoň o víkendech.
brunecova- Neříkám, že chleba jednou za čas je špatný, ale jako základ k senu, tak to fakt ne.
Susenko. Psala jsem, že seno stále a chleba na obrušování zubů. Moje morčata chleba nežraly, pouze si obrušovaly zuby. Dávala jsem vždy tvrdou patku a po jejich hryzání byla pod patkou strouhanka. Pokud se bude krmit senem, trávou, ovocem , zeleninou a vynechá granule a zrno, tak hrozí přerůstání zubů, které vede k omezení příjmu potravy a hrozí zde úhynu z hladu. Píši vlastní zkušenost. Jako začínající chovatel jsem se této chyby dopustila. Pokud máte námitky proti chlebu, tak poslouží na okusování domeček, nebo větvičky.
Já svým morčatům teda nedávám nic na obrušování(větvičky,chleba) a zuby mají v poho. Ono jde o to, že pokud má morče správně ppostavené zuby, ta ksi je obrušuje senem a tvrdou zeleninou. Proti chlebu(aspoň kvalitnímu) nic nemám, ale morče si o něj možná tak obrousí zuby přední, ale stoličky ne.
Vaše samičky už jsou ve věku, kdy jsou defacto dospělé, mají vážit kolem kila, prťavější druhy i 800g, ty větší zase klidně 1300g. 1100g je sice mírně nad hodnotou, takže možná máte samičky tlustší, ale zásadní otázka je, jakou váhu měli rodiče a jak vypadali? Pokud byli mohutní, holky můžou být po nich.
Pokud ale byli rodiče normální, tak bych ubrala na mlscích, aby pár gramů holky shodily
Krmím hlavně zeleninou - mrkev i s natí, paprika, okurka, čekanka, kedluben i s natí, petrželová nať, celer, červená řepa... občas ředkvička, salát, košťály od brokolice nebo květáku. Sem tam jim natrhám trávu - tu milují, chtěla bych jim ji dávat častěji, ale bydlím v Praze, takže jen když jedu na kole za město.
Plus samozřejmě seno, to mají k dispozici 24 hodin denně.
Plus granule. Což je asi ten kámen úrazu. Mám nakoupeno několik druhů od různých firem, dělám jim z toho směs do misky, kterou mají v kleci pořád. Když z ní ubyde, hned jim dosypu další.
Takže jim asi vezmu misku s granulemi a budu jim je dávat jen občas jako pamlsek
Ještě doplním, že i tu zeleninu mají holčičky vlastně k dispozici pořád - dávám jim 3x denně - ráno, odpoledne/navečer, když se vracím z práce, a pak ještě jednou než jdu spát.
Dobrý den. Vaše morčata jsou trošičku větší, než jsou naše u vnuček. Stačí jim jen změnit stravu, jak už píši nahoře rádci. Naše děvčata berou přes léto, morčata ven a třeba hodinu je nechají běhat venku. Prospívá jim to. Na zimu budou fit. Jen můj názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.