Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat proč když se dělají jelítka tak proč se používá jen
prasečí krev proč se nedá použít třeba i krev z krávy ,která má taky krve dost je tam
nějaký zápach v krvi nebo není kvalitní děkuji za odpověď.
Zřejmě to bude tím, že z krávy, resp. telecího se jelita nedělají. Skot je na maso, sekundární využití není takové jako např. u prasat, kde kromě masa se dělá celá řada dalších "masných" (ale přesněji spíše derivátomasných) výrobků, mj. jelita a jitrnice.
Nevím, zda jsi byl někdy účastníkem domácí zabíjačky. Zabije se prase, vše, co v něm je, se zužitkuje. Z krve se dělá prdelačka a krupáky. Mimochodem, kromě krupáků jsou vynikající i žemláky.
Ovar - použije se podřadnější maso, přední. Posekat, syrová játra = prejt, jitrnice.
Kůže a nožičky se použijí na sulc, část i na tlačenku.
Vnitřnosti se sdělají do tlačenky /jazyk, srdíčko/, jitrnic /plíce, slezina a kus syrových jater/.
Střeva: se obrátí naruby, několikrát důkladně vyperou a podle jejich průměru se použijí na jitrnice či jelita.
Sádlo: nakrájet na kostky, s trochou vody vyškvařit, kromě sádla máš pak i krásné škvarky. Část se jich může pomlít - výborná pomazánka, nebo škvarkový koláč.
Kosti - vhodné na vývary - polévky, pod guláš apod.
Prostě z prasete se zužitkuje opravdu všechno. Proto je jasné, že i ta krev má své určení. Když zabíjím prase, nepustím krev do kanálu a nejedu shánět krev hovězí. To je blbost. A tak stejně i na jatkách nic nevyšeredí a vepřovou krev využijí ve velkém stejně jako při domácí zabíjačce.
Často vzpomínám na domácí zabíjačku. Už je to navždy pryč, ale pořád cítím česnek a majoránku, vidím pana řezníka v bílé zástěře. Bylo to krásné, škoda, že je to pryč. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.