Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč ne jelita z krávy?

Od: smiseklysak* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat proč když se dělají jelítka tak proč se používá jen

prasečí krev proč se nedá použít třeba i krev z krávy ,která má taky krve dost je tam

nějaký zápach v krvi nebo není kvalitní děkuji za odpověď.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

des*
hodnocení

2x

Je to tak,že se v našich krajích používá maso a krev spíše prasečí,než hovězí.Také nevím žeby nekdo každoročně zabíjel krávu,která je spíš na mléko.V Africe by zase čučeli domorodci,že někdo jí krev vepřovou,napichují krávy a míchají ji s mlékem.Jiný kraj jiný mrav.

 

m29*
hodnocení

0x

Zřejmě to bude tím, že z krávy, resp. telecího se jelita nedělají. Skot je na maso, sekundární využití není takové jako např. u prasat, kde kromě masa se dělá celá řada dalších "masných" (ale přesněji spíše derivátomasných) výrobků, mj. jelita a jitrnice.

stribrnak*

do jelit se dává jen prasečí krev,ta kravská je dobrá na natření vrat,to je supr ochrana,nebo na natření trámů,

snad bude ta kravská mít jinou povahu při dalším zpracování

 

hodnocení

0x
avatar lego

Jelitka delam kdyz zabijim veprika, prece kvuli trose krve nezabiju kravku:-/

 

hodnocení

0x

nasla jsem clanek,ze se i hovezi krev upravuje stejnym zpusobem jako veprova,s kroupyna cibulce atd.Ale neni pry tak chutna.Takze to bude ten duvod.Ja osobne nemusim zadnou.

 

hodnocení

0x
avatar babajaga

Nevím, zda jsi byl někdy účastníkem domácí zabíjačky. Zabije se prase, vše, co v něm je, se zužitkuje. Z krve se dělá prdelačka a krupáky. Mimochodem, kromě krupáků jsou vynikající i žemláky.

Ovar - použije se podřadnější maso, přední. Posekat, syrová játra = prejt, jitrnice.

Kůže a nožičky se použijí na sulc, část i na tlačenku.

Vnitřnosti se sdělají do tlačenky /jazyk, srdíčko/, jitrnic /plíce, slezina a kus syrových jater/.

Střeva: se obrátí naruby, několikrát důkladně vyperou a podle jejich průměru se použijí na jitrnice či jelita.

Sádlo: nakrájet na kostky, s trochou vody vyškvařit, kromě sádla máš pak i krásné škvarky. Část se jich může pomlít - výborná pomazánka, nebo škvarkový koláč.

Kosti - vhodné na vývary - polévky, pod guláš apod.

Prostě z prasete se zužitkuje opravdu všechno. Proto je jasné, že i ta krev má své určení. Když zabíjím prase, nepustím krev do kanálu a nejedu shánět krev hovězí. To je blbost. A tak stejně i na jatkách nic nevyšeredí a vepřovou krev využijí ve velkém stejně jako při domácí zabíjačce.

Často vzpomínám na domácí zabíjačku. Už je to navždy pryč, ale pořád cítím česnek a majoránku, vidím pana řezníka v bílé zástěře. Bylo to krásné, škoda, že je to pryč. *palec* Jaga.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]