Proč ne jelita z krávy?

Od: Datum: 26.05.12 11:25 odpovědí: 6 změna: 29.05.12 14:04

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat proč když se dělají jelítka tak proč se používá jen

prasečí krev proč se nedá použít třeba i krev z krávy ,která má taky krve dost je tam

nějaký zápach v krvi nebo není kvalitní děkuji za odpověď.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 5 let bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: des*
Datum: 26.05.12 11:37
 

Je to tak,že se v našich krajích používá maso a krev spíše prasečí,než hovězí.Také nevím žeby nekdo každoročně zabíjel krávu,která je spíš na mléko.V Africe by zase čučeli domorodci,že někdo jí krev vepřovou,napichují krávy a míchají ji s mlékem.Jiný kraj jiný mrav.

Ohodnoceno: 2x
 
Od: lego®
Datum: 26.05.12 13:12
 
avatar

Jelitka delam kdyz zabijim veprika, prece kvuli trose krve nezabiju kravku:-/

 
Datum: 26.05.12 13:45
 

nasla jsem clanek,ze se i hovezi krev upravuje stejnym zpusobem jako veprova,s kroupyna cibulce atd.Ale neni pry tak chutna.Takze to bude ten duvod.Ja osobne nemusim zadnou.

 
Od: m29*
Datum: 26.05.12 11:32
 

Zřejmě to bude tím, že z krávy, resp. telecího se jelita nedělají. Skot je na maso, sekundární využití není takové jako např. u prasat, kde kromě masa se dělá celá řada dalších "masných" (ale přesněji spíše derivátomasných) výrobků, mj. jelita a jitrnice.

 
Od: stribrnak*
Datum: 26.05.12 15:44
 

do jelit se dává jen prasečí krev,ta kravská je dobrá na natření vrat,to je supr ochrana,nebo na natření trámů,

snad bude ta kravská mít jinou povahu při dalším zpracování

 
Datum: 29.05.12 14:04
 
avatar

Nevím, zda jsi byl někdy účastníkem domácí zabíjačky. Zabije se prase, vše, co v něm je, se zužitkuje. Z krve se dělá prdelačka a krupáky. Mimochodem, kromě krupáků jsou vynikající i žemláky.

Ovar - použije se podřadnější maso, přední. Posekat, syrová játra = prejt, jitrnice.

Kůže a nožičky se použijí na sulc, část i na tlačenku.

Vnitřnosti se sdělají do tlačenky /jazyk, srdíčko/, jitrnic /plíce, slezina a kus syrových jater/.

Střeva: se obrátí naruby, několikrát důkladně vyperou a podle jejich průměru se použijí na jitrnice či jelita.

Sádlo: nakrájet na kostky, s trochou vody vyškvařit, kromě sádla máš pak i krásné škvarky. Část se jich může pomlít - výborná pomazánka, nebo škvarkový koláč.

Kosti - vhodné na vývary - polévky, pod guláš apod.

Prostě z prasete se zužitkuje opravdu všechno. Proto je jasné, že i ta krev má své určení. Když zabíjím prase, nepustím krev do kanálu a nejedu shánět krev hovězí. To je blbost. A tak stejně i na jatkách nic nevyšeredí a vepřovou krev využijí ve velkém stejně jako při domácí zabíjačce.

Často vzpomínám na domácí zabíjačku. Už je to navždy pryč, ale pořád cítím česnek a majoránku, vidím pana řezníka v bílé zástěře. Bylo to krásné, škoda, že je to pryč. *palec* Jaga.

 

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.