Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porod a smrt králíků

Od: katerina1* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Nedávno (asi před dvouma měsíci), jsem se nechala zlákat a pořídila si páreček králíků. Králíčkům bylo okolo třech měsíců.Byli spolu pohromadě... Tento týden samička porodila 8 mrtvých mládat! Zavolali jsme známému veterináři, a ten nám řekl, kde jsme udělali chybu. Smozřejmě - bylo to tím, že sameček zůstal se samičkou! Byla to naše vina. O samotném porodu králíka jsme sice měli přečtené vše, ale to, jak samičku připustit, nikoli. Ted už vím, že samička se dává do králíkárny k samečkovi, aby nemusela mít obavy o své teritorijum a také, že má být u samečka pouze 2 dny! Ano, byla to naše vina a jsme ponaučeni. Řekli jsme si stop! *stop*A znovu zavolali veterináři, zeptali se na další informace...

Veterinář nám řekl, že samičku máme připustit znovu za 3 týdny. Rozhodli jsme se, že to uděláme a tentokrát se vším všudy.

Moje kamarádka však také chová králíky, a proto jsem ji se svým příběhem volala. Řekla mi ale něco, co by naše plány mohlo zase změnit... Samička má totiž dvě dělohy ( to jsem věděla ) a prý se mohou další malí králíčci porodit až za týden!

Mé otázky tedy jsou

: 1) Myslíte si, že samička porodí za týden ( do týdne ) znovu, pokud u ní samec celou dobu ( i při porodu ) byl? Jak veůká je pravděpodobnost? ( Toto je pro mne ta nejdůležitější otázka ) *sok*

2) Samice není v králíkárně, ale ve ,,kleci´´ s hlínou. Když byla těhotná ( což jsme nevěděli ), hrabala si do země díry. My jsme však čekali, že pokud by byla těhotná, bude si vytrhávat chlupi. Mysleli jsme si, že se pouze snaží podhrabat...Otázka tedy zní : Opravdu si snažila vyhrabat díry pro mládata?*bezim*

3) Kolik se normálně rodí mládat?

4) Budu ráda, když mne upozorníte na naše dalí chyby, které bychom mohli udělat.*uf*

Předem děkuji za odpovědi. *jasne*

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

limetka*
hodnocení

0x

1. jednou se nám to stalo, že samice porodila dvakrát za sebou v rozmezí několika dnů - vychovala všechny králíky - celkem 11 - nestává se to často, ale může.

2. králík divoký si dělá nory, takže mohla chtít vyhrabat noru - proč má vaše králice v kleci hlínu? Dejte jí tam bedničku (kotiště), kde bude mít přítmí a klid a tam si udělá hnízdo pro mladé.

3. 1 - 13 mláďat podle druhu a velikosti plemene, věku a kondice samice

katerina1*
hodnocení

Děkuji za odpověd. Nevěděa jsem, jak popsat ,,byteček´´ naší samičky. Je to takový větší výběh. Chtěla jsem, aby měla dost prostoru. Samozřejmě, že hlína je pokryta senem a slámou. Jak jsem se ve veší zprávě dočetla, často s to, že samička porodí na dvakrát, nestává. A ještě bych se vás ráda zeptala - Psala jste, že podle druhu králíka, věku a velikosti, se rodí počet mládat. Kolik si myslíte, že by mohla ta naše porodit příště, pokud : Je jí 5 měsíců, opravdu dost velká a je to králík koupen na trzích v Klíně. Opravdu nevím jaké je to plemeno... Myslíte si, že ji samec mohl nakrýt i po porodu?

limetka*

Hybridům se rodí 8-10 mláďat, obrům 8-12, středním plemenům 6-8, malým 4-6, zakrslým 2-4, angorským 6-8, rexům 4-8 máďat. Pokud porod nedopadne dobře, je velmi pravděpodobné, že k zabřeznutí dojde během dalších 2-3 dnůpo porodu, byla-li samice se samcem dohromady v jednom kotci.

doplněno 19.05.12 22:02:

Proto je žádoucí po neúspěšném porodu připouštět co nejdříve, pokud se čeká déle, dochází k nežádoucímu tučnění samice, což se následně projeví menším počtem mláďat.

hodnocení

0x

Dobrý den. U nás na vesnici nepřipouští dříve samici, než má 8 měsíců, aby byla vyvynutá a měla pěkná mláďata. Králíčky, stáří 3 měsíce, to jsou ještě malé děti. Při prvních porodech, se může stát, že mláďata se narodí mrtvá, zvlášť, když samička je mladá. Nyní by to chtělo nechat samičku odpočinou, než jí znovu připustíte. Nejsem žádný odborník, v příloze je něco o připouštění samic, můžete se na odkaz podívat?

zviratkodoma.cz/...

ifauna.cz/...

doplněno 19.05.12 21:02:

Oprava: samičku odpočinout

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]