Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám ovečky prvním rokem (kupoval jsem starší) a ta jedna bude mít brzy jehňátko. Co mám všechno pro ni nachystat? Zvládne to porodit sama, nebo mám někoho volat, či asistovat?
Jak dlouho ovce čeká jehně?
Děkuji za reakce,
JJ, já bych jí víc hlídala, komplikace můžou nastat vždycky. Kamarád vet mi jednou povídal, že ho zavolali v noci k porodu kozy, byl to prý děs, tak vzal rukavici, zasunul víte kam a tam to byla změť nožiček, zamotaných do sebe. Tak začal "rozmotávat" a tahat a nakonec z toho byly 4 kusy, všechny přežily Ale to je ohromná výjimka.
U kozy bych rekla ze je to horsi,mivala jsem ji a vzdycky jsme hlidali do rana ve chleve.Poodesla jsem na 5 minut a jedno kuzle jsem uz nezachranila,ulilo se.No jinak ze bude rodit jsem vzdy poznala,ze zacala hrabat nohou dulek.Vim ze kolikrat babicka musela kuzlata ozivovat um.dychanim,i se zachranila.u ovci fakt neporadim,nemam zkusenost.
Jak ovce změní chování, bude polehávat, málo žere, straní se ostatních atd ... tak ovenu oddělte do samostatného čistého, podestlaného boxu. I když ovce dokáží porodit i na pastvině. Obyčejně ovce porodí nad ránem a to sama. Chce to ale dozor, sem tam se na ní jít kouknout. Máte starší ovce, nejsou prvničky, tak by to mělo být v pořádku. Pro jistotu si připravde umývadlo na teplou vodu, čisté plátno a gumové rukavice. U veta si kupte SELENové kapky pro jehňata, podává se hned po narození a pak není problém se svaly, nožičkami ...
Veta volat až v případě, že vidíte u ovci snahu tlačit a např. po dvou hodinách porod nepostupuje, tak zavolat již veterináře. Toho si zjistěte už dopředu, zda by byl ochoten k vám přijet. A neprve shánět telef. číslo. Dá se tohle zvládnut i bez veta, ale chce to praxi, nejvíc se vyskytuje obrácená poloha jehněte, kdy se musí ručně napřed srovnat v ovci a pak se porod zadaří. Jako laik bych si na to netroufla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.