Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krkavec a všehna povolení k chovu?

Od: reidek* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, našel jsem vypadlé z hnízda mládě krkavce, kterého ručně dokrmuji a chtěl bych si ho ponechat. Prosím poradte jaké potřebuji všechna potřebná povolení, abych neměl problémy s jeho odchovem a kde o ně žádat. Děkuji mnohokrát za každou radu!

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

poseidon*
hodnocení

3x

Dobrý den, krkavec velký je zvláště chráněný druh živočicha, uvedený ve vyhl. MŽP č. 395/1992 Sb., v kategorii ohrožený a vztahuje se na něj ochrana § 50 a § 56 zák. č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

Dle § 50 shora uvedeného zákona jsou zvláště chránění živočichové chráněni ve všech svých vývojových stádiích. Chráněna jsou jimi užívaná přirozená i umělá sídla a jejich biotop. Je zakázáno škodlivě zasahovat do přirozeného vývoje zvláště chráněných živočichů, zejména je chytat, chovat v zajetí, rušit, zraňovat nebo usmrcovat. Není dovoleno sbírat, ničit, poškozovat či přemisťovat jejich vývojová stádia nebo jimi užívaná sídla. Je též zakázáno je držet, chovat, dopravovat, prodávat, vyměňovat, nabízet za účelem prodeje nebo výměny.

Výjimku ze základních podmínek ochrany krkavce může udělit Odbor životního prostředí příslušného Krajského úřadu dle § 56 zákona a to v případech, kdy jiný veřejný zájem převažuje nad zájmem ochrany přírody, nebo v zájmu ochrany přírody. O udělení či neudělení výjimky se rozhoduje na návrh žadatele ve správním řízení.

Na udělení výjimky není právní nárok. Dle mého názoru by ve Vašem případě výjimka být udělena neměla, jelikož neexistuje veřejný zájem na jejím udělení. Krkavce lze vrátit do přírody a nebude-li to možné, tak jej může převzít nějaká ZOO, či k tomu určená záchranná stanice. Nevylučuji samozřejmě, že úřad Vám vyhoví, já většinu těch úředníků nepodezírám, že by o ochranu přírody měli zájem.

Rád bych Vám také řekl, že krkavec rozhodně není dobrý tip na domácího mazlíčka, svým zobákem dokáže zabít, nebo zranit dost velké zvíře, nevyjímaje člověka... Doporučuji nález ohlásit co nejdříve buď České inspekci životního prostředí, nebo nejbližší záchranné stanici pro handicapované živočichy, oni se už o zvíře postarají.

doplněno 08.05.12 13:46:

Důležité je, jednat rychle, v tomto věku je patrně ještě možné krkavce vrátit na hnízdo, či do jeho blízkosti tak, aby jej původní (či náhradní) rodiče přijali, musí to ale posoudit a provést odborník.

hodnocení

0x

Krkavec patří k ohroženým druhům. V některé záchranné stanici jistě poradí, zda a za jakých okolností je možné si mládě ponechat doma, nebo jestli zákon nepřikazuje, abyste ho do záchranné stanice odevzdal.

seznam a mapka stanic je na

www.zvirevnouzi.cz

Pokusím se sem ty doporučené stránky překopírovat (s kopírováním mám tady velké potíže, tak využívám situace pro další cvičný pokus).

zvirevnouzi.cz/...

poiu*
hodnocení

0x

haninka*
hodnocení

0x

Dobrý den, co se týče legislativy Vám už tu bylo napsáno. Ale jen se chci zeptat zda jste si úplně jistý s tím chovem. Ono totiž chovat krkavce není žádná sranda. Jednu dobu jsem taky měla takový nápad, ale po tom co jsem si přečetla a pak jsem si udělala myslivecké zkoušky a tím pádem jsem o něm věděla dost, mě to přešlo. Jinak jestli nemáte žádná malá zviřátka a budete se mu opravdu věnovat tak je to bezva společník. Ještě doplním, že jsem jednou viděla dokument o nějaké paní co chovala krkavce, zaparkovala u branky, nechala běžet motor s tím že si branku otevře, krkavec přišel normálně do auta, umě vyndal klíčky ze zapalování a odletěl s nimi na nejbližší smrk. Takže fakt ohne pr...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]