Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obydlují staré vosí hnízdo?

Od: uska* odpovědí: 21 změna:

Pročítám zde příspěvky a přesto potřebuji poradit. Vloni na podzim jsem na půdě vystříkala tři vosí hnída nějakým biolitem na vosy, ale hnízda nesundala. Nyní jsem zahlédla opět pár vos na půdě a nemohu zjistit, zda vylétají ze starých hnízd a nebo mám hledat hnízdo nové. Četla jsem zde, že vosy staré hnízdo již obydlují, že si vždy staví nové. Je to pravda?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

8x

Už jsem se kdysi dozvěděla, že vosy se do starého hnízda nevracejí. Ale chtěla jsem si to ověřit a tak jsem našla moc pěkný článek na toto téma: priroda.cz/..., kde se mimo jiné píše:

Vosy žijí pospolitě v dokonalých stavbách, které si budují z papírovité hmoty vyrobené ze starého dřeva. Nemají rády světlo, a proto si místo pro svá hnízda vyhledávají často v zemi v opuštěných myších, či hraboších dírách nebo pod střechami domů a kůlen. Královna obyčejně najde nějakou dutinu, kde z výstavbou započne. Jak hnízdo roste a prudce stoupá počet jeho obyvatel je nutno podzemní dutinu prohloubit. Činí se dělnice vosy obecné, které trpělivě v kusadlech vynášejí zrnko za zrnkem. Do dutiny se pak pohodlně vejde hnízdo o průměru asi 20 až 30 centimetrů. Hnízda vos jsou jednoletá, vosy je nikdy znovu neosidlují. Najdete-li tedy v zimě na půdě opuštěné vosí hnízdo, můžete si jej po impregnaci klidně zařadit do vaši přírodovědné sbírky. V hnízdě vos může být, podle druhu, několik set až několik tisíc jedinců. U vosy obecné se uvádí 1500 až 2000 jedinců. Vládne jim královna, která se obyčejně příliš neliší od další kasty - dělnic. Ty jsou početně nejhojnější. Jsou to nedospělé samičky, kterým připadá největší úkol: stavět hnízdo, krmit potomstvo a celkově dbát o údržbu celé kolonie. Své funkce mají rozděleny, ovšem jejich specializace zdaleka nedosahuje specializace včely medonosné.

Všem přeji krásný květnový den! *slunce*

hoummy*
hodnocení

3x

Určitě pohledejte další hnízdo, a ty stávající zničte!

Rada na likvidaci?

Vystříkat přípravkem na hmyz a poté hnízdo ještě zapálit, funguje to *cteni*

Teda Hoummy vy jste expert! Zapálit hnízdo na půdě?*sok*

No a co, je to stoprocentně účiné na několik let (než si postavíte novou chatu:D).

michalov*
hodnocení

3x

Ty vosy co jste spatřila,jsou oplodněné přezimované královny.(Přezimovaly někde v úkrytu na půdě.Nikdy ne v báních!) Každý rok zakládají nové hnízdo,které vždy na podzim zůstane navždy opuštěné.Právě teď shání místo,kde založit novou kolonii.Nejdříve se líhnou dělnice,které jí pomohou rozšířit hnízdo a poté se líhnou pohlavní jedinci. Toto je vlastní také sršním(později probuzelé sršní samičky se nekdy zmocní už rozběhlé kolonie dříve probuzelé "kolegyně"),čmelákům(ti velcí čmeláci,kteří na jaře stále poletují a něco hledají jsou právě vyzimované samičky hledající místo k založení hnízda.Pokud už lezou po květech,tak už mají někde nedaleko do 500m hnízdo),vosíkům(Vosíci si lidé pletou s vosami.Vypadají skoro stejně,akorát staví otevřená hnízda.T.j. je vidět plást s larvami.Nikdy nedělají klasickou báň) atp. Jediné příbuzné včely přezimují jako celá kolonie dělnic (cca 20000 jedinců),která celou zimu zahřívá matku(královnu) semknuté kolem ní v kouli. Jen pro zajímavost,včelí matka je přes zimu stále uprostřed chomáče včel a ikdyž je mráz třeba -20° C ,matka je tam jako "v pokojíčku" s teplotou příjemných 24°C. Čím větší zima tím více se včely semknou a tak se zahřívají.Přežijí i -50°C. Stříkat na podzim vosí hnízda je mrhání časem,protože do hnízd už se vosy nikdy nevrátí.Můžete je sundat či je tam nechat.Je to jedno.Zase přiletí samička a začne stavět hnízdo nové. Na půdách,ve stodolách,kůlnách atd.naprosto běžná věc. Dobré je,když se poblíž usadí sršně,protože jsou schopné systematicky vosí kolonie likvidovat. To je příroda.Je dobré se s tím naučit žít.Ještě dodám,že sršní a vosí bodnutí je méně učinné než včelí.Pokud sršně přímo neohrožujete,vůbec si vás nevšímají.Vosy jsou naopak otravné.

doplněno 01.05.12 18:34:

ještě bych to snad doplnil o zajímavost a to sice tu,že včely,když se vyrojí a najdou prostor(dutinu) s opuštěnými včelými plásty,nerozpakují se usadit a plást "bez mrknutí oka" použijí jako by byly jejich odjakživa.Opraví je,dostaví,zakladou či zanesou nektarem...Vosy,sršni,atd.. nikoliv.ty staví vždy nové bydlení.Je to možná taková pojistka přírody kvůli přenosu chorob.

uska*
hodnocení

Hurá, vy jste nás tápající neználky přived na správnou cestu. Už nemusím vymýšlet na zítřek nějaký neopren a zprovozňovat vysavač na listí. Domečky jim na půdě nechám a jen budu pečlivě vyhánět a zabíjet matky, aby se u mě nezabydlely. Nemít alergii, tak se s nimi naučím žít.

P.S. Díky, ušetřil jste mě 1500,- Kč, chtěla jsem zítra koupit sněhový hasící přístroj (vlastně na prázdné domečky:D

Děkuji všem přispivatelům k rozluštění vosí záhady.

michalov*

No pokud jste alergická,tak to moc legrace není.*sok* Musela byste likvidovat letošní báně. Cestu ať si každý zvolí sám.

jabraka*
hodnocení

1x

Několik let se mi vosy usazují do sloupků plotu.Je tvořen z rour,asi 8 cm v průměru.Krycí čepička se sesmekla a vosy tam zalézají.Jsou tu každý rok a navzájem si nepřekážíme.Nakonec mám s nimi zkušenost,že žihadlo mi nic nedělá,v lese jsem jich dostal 10 kousků.( byly ve staré rouře od kamen),jen to děsně bolelo,ale alergii nemám.tak proč je ničit?Jen je potřeba trochu tolerance.

JABRAKA

hodnocení

1x

O vosách toho moc nevím, ale díky Lidce, jsem chytřejší. Chtěla jsem napsat, co děláme v boji s vosou my. Na stromy máme postřikovač, který má teleskopickou násadu, vytáhne se až na tři metry. V dubnu manžel půl půdy, postříká přípravkem na stromy. Jedná se nahoře o štít střechy a tašky v koutech.

Na každý trám nahoru pověsíme pet láhev a v ní trochu piva. Láhve, musíme asi po měsíci měnit, jsou plné, ale hnízda nikde nejsou. To samé děláme po celé zahradě, každý strom má dvě lahve, jsou plné. Nejvíce se naplní přes noc. Naše zkušenost a vosy.

hodnocení

1x

Loňská vosí hnízda by měla být prázdná. Vosy se do nich znovu nevracejí. Já bych je zlikvidovala. Ale kdoví, co se ve vosí hlavě může vylíhnout za nápad?*ee*

Dcera na tom byla hůř. Na půdě pod střechou jim vyrostlo velikánské hnízdo sršňů. Lítaly po zahradě jako tryskáče, bzounily, až husí kůže naskakovala. Dcera se bála hlavně o děti, často se cákaly na zahradě v bazénu, grilovalo se...

Pozvala si pana deratizátora, který se tím přímo zabývá. Oblékl se jako kapitán Nemo k podmořské procházce, i tu kouli na hlavě měl. Vzal nějaký rozprašovač, vylezl na půdu a sršni byli za chvíli groggy.

Nepříjemná na tom byla platba: 1500 kč za takovou srandu. Ale už se jim tam ty potvory nikdy neuhnízdily. Jaga.

uska*
hodnocení

Děkuji za odpovědi, ale ještě jednu kolzultaci, prosím. Jako neználek mám ve vosách guláš, je to tak jak popíši?

V tomto období vylétají jen oplodněné samičky (ostatní vymřeli), hledají místo kde by nakladly vajíčka a vylíhli se z nich dělnice, které postaví nové hnízdo a nebo co už nyní létá jsou dělnice?

Jde mi o to, když najdu další vosí hnízda, tak hnízda budou tutově stará - prázdná a nebo už letos mohly stihnout postavit nové? Asi stupidní dotaz, ale fakt nemám tušení.

lidka*

Tak ještě přidám další poznatky ze života vos - zdroj: zvirataakvetiny.blog.cz/...

Vosy si staví své hnízdo obvykle v zemi, např. v lesích, podél břehů vod a cest, někdy také v tmavých dutinách nad zemí. Žije v něm celá vosí kolonie čítající až 2000 jedinců. Přezimující oplodněná královna se probouzí na počátku jara, vylétá a vybere si vhodné místo pro založení nové vosí kolonie. Začne se stavbou buněk, do nichž pak klade vajíčka. Z těchto vajíček se později vylíhnou první dělnice; jsou to nedospělé samice, které tudíž nemají dovyvinuté pohlavní orgány a nemohou se rozmnožovat. Okamžitě přebírají veškerou péči o hnízdo. Od této chvíle se královna věnuje již jen kladení vajíček. Koncem léta se z vajíček vylíhnou samci a samičky. Jedině oplodněné samičky přezimovávají, aby mohly příští jaro zase založit novou kolonii. Ostatní obyvatelé hnízda včetně staré královny umírají.

*nevi*Já se myslím, že vajíčka klade jenom královna. Ostatní už jenom makají. Další budoucí královny (oplodněné samičky) přezimují v různých úkrytech a na jaře zakládají nová hnízda. A kolotoč se opakuje. Ale možná jsem to špatně pochopila. Je ale fakt, že některé poznatky z jejich života se trochu různí. Ale i tak je poradna přínosná v tom, že se člověk i na stará kolena stále učí něco nového. *klik*

A musím ještě přidat tento krásný článek, který jsem objevila na netu a myslím, že odpoví na všechny další otázky: strix.websnadno.cz/... - část z něho:

Nyní si blíže vysvětlíme běžný vosí rok. Přezimující oplozená samička v dubnu nebo v květnu vyleze ze svého úkrytu a rozlétne se do okolí. "Natankuje palivo", sladký nektar z jarních rostlin, nebo si uloví nějaký hmyz a posilněná hledá místo na založení svého státu, budoucí kolonie.. Má naspěch, protože ji čeká mnoho těžké práce, na kterou je zatím sama. Vosy a sršně nikdy nevyužívají starých stávajících hnízd, jak se mnoho lidí mylně domnívá. Zaprvé si nepamatuje místo svého zrození a za druhé se hnízdo stejně většinou rozpadne, zvláště pak u "zemních"vos (Vespula germanica, V.vulgaris). Umístění hnízda bývá nejčastěji v dutinách, na půdách, v ptačích budkách, v zemi ve starých hlodavčích norách, pod vývraty apod. - stojí za to přečíst si celý! *tuc*

uska*
hodnocení

... samička v dubnu nebo v květnu vyleze ze svého úkrytu ...

Dnes je 1. května, to by znamenalo, že všechna vozí hnízda jsou k dnešnímu dni prázdná, samičky hledají místo k založení nového domečku. Určitě jsou i vyjímky, jako všude, může se najít nějaký super hyper výkonný pracovník a mít jíž postavené nové hnízdo.

Chápu to správně?

lidka*

Uska - ono asi bude záležet i na poloze. Není to dlouho, co u nás byly ranní mrazíky. Teprve teď kvetou třešně a některé stromy ještě nezačaly kvést (třeba jabloně, hrušky). Těch pár krásných dnů ale zapracovalo a všechno se zazelenalo. Dneska jsem už pozorovala, že vosy začínají i u nás - vídám je nad okny a asi hledají kde se uhnízdit. *vezen*Ale podle toho, co jsem našla, by hnízda měla být prázdná i přes zimu. A nové jistě ještě nestačila budoucí královna vytvořit - jedině nějaké minihnízdečko, kde se jí začnou rojit dělnice. Páni, díky za dotaz - teď můžeme rozdávat rozumy o vosách! :D Dosud jsem jenom věděla, že jsou otravné a že hnízdo na zimu opouštějí. *hej*

hodnocení

0x

Na vzdory všem teoriím mám jinou zkušenost. V kůlně na chatě viselo hnízdo cca 20 cm v půměru. Viselo tam už pár let a já si ho nevšímal. Ovšem jednoho dne jsem do něj neopatrně čímsi strčil a nestačil jsem se divit*sok*. Naštěstí to ke dveřím nebylo daleko*smich*.

jeje
hodnocení

0x

Proč plno hloupých lidí ničí vosí hnízda,když jim nic nedělají?Když je nedráždíte,ani si Vás nevšimnou.Člověk je kazisvět od přírody,všechno časem zničí.Bohužel.

Šťastná to žena (nebo muž), že si jí vosy nevšímají. Ne, že by přímo útočily, ale nemám chuť neustále sledovat, jestli si můžu někam sednout, někam šáhnout, nebo se napít bez nebezpečí, že mám vosu ve skleničce. A pokud máte větší hnízdo v domě, rozhodně Vás na pokoji nenechají. Pokud se jen přiblížíte blíž, než vosy považují za bezpečné (pro ně), klidně i zaútočí. A nedej bože, když jste alergik. Pak jde o život.

cen

Taky to tak beru. Mně si udělaly vosy hnízdo přímo na okně, pod vrchní částí zdi. Nejdříve tam visela jen malá boulička, posléze jsem ale pozorovala, jak ji pracovité vosy zvětšují, sledovala jsem je, jak to vlastně dělají, je to docela zajímavé.. Klidně jsem mohla mít okno otevřené, nevšímaly si mne, neotravovaly, jen jednou, když jsem chtěla kolem hnízda ostříhat přísavník, se jedna kolem ně mihla a lehce mne štípla do ramene, ani jsem si nevšimla, jak se to stalo. Bohužel, od konce září nějaký tvor to hnízdo ničí, myslím, že pták, je zepředu celé rozklované. Dned je 14.října, ještě včera jsem viděla vracet se do zbytku hnízda vosu. V žádném případě mne nenapadlo hnízdo zničit, ty vosy mi nic neudělaly, naopak, zmizela spousta much, které každorošně otravují. Přísavník na domku byl v době květu plný včel a ani jsem si nevšimla, že by je moje vosy lovily, i když asi to tak je. Kdo ale ničí to hnízdo?

Obydlují staré vosí hnízdo?

ladaadal*
hodnocení

0x

Jojo, tohle jsou jen babské pověry. Že mě pobodali vosy v lese, když jsem se jim trefil nohou do hnízda jsem bral v pohodě, ale když mě píchnul sršáň, když jsem seděl a v klidu pil kafe, ani se nepohnul, on chvilku bručel kolem a najednou forsáž a buch, díra do ruky jak po hřebíku. A za chvíli ruka jak balón. Sousedovic včela mě taky píchla bez jakékoli příčiny, takže kdo tvrdí, ,že bez dráždění nezaútočí o nich ví prdlačky. A většinou se s nima ani moc nesetkal.

uska, jestli tam je těch hnízd víc, radši bych pozval toho chlapíka za 1500,-, co radí babajaga, než pak přemejšlet, kudy co nejrychlejc do bazénu*smich*

soina*
hodnocení

0x

Dobrý den, vosy na zimu hnízdo opustí a vystaví si nové. Může se ale stát, že si ho vystaví hned vedle starého, nebo že si ze starého vezmout část materiálu na nové. Takže nevylučuji, že by tam nebyly. Vlastně pokud vosy létejí už teď, tak tam určitě budou, protože teď létá jen královna, která staví ono nové hnízdo a její dělnice létají až v létě. Pokud se Vám podaří královnu zabít, nevyplodí dělnice a jste v pohodě.

rezina1999*
hodnocení

0x

u mě na balkoně stare hnizdo vosy opet osidlili.Nevim jak bylo stare, do bytu jsem se nastehovala,ale predpokladam,ze z minuleho leta.v lednu bylo stoprocentne prazdne.hnizdo jsem neodstranila a vosy ho opet osidlili a navic dost znacne zvetsili.puvodni bylo velke cca jako dve pesti u sebe a finalni velikost o hodne vetsi nez sousedni hnizdo jiricek- a to jak do sirky tak do delky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]