Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám labradora, jsou tu tři čtvrtě roku. Dřív jsem s ním chodila na cvičák, poslouchal, šel u nohy, přiběhl na zavolání. Poslední dobou má svou hlavu, je paličatý, strašně táhne. Vzhledem k tomu, že je mohutný, má 40 kg, tak je těžké ho udržet. Když příjdu z procházky, úplně mě z něj bolí ruce. Všude čmuchá, všechno ho zajímá. Většinou už pak jen sýpe, jak je schopný táhnout. Na cvičák už s ním nemůžu chodit z důvodu školy ..nemáte nějakou radu jak na něj, prosím? Děkuji
Zdravím. Problém je trošku složitější. Začnu od začátku. Pokud je pejskovi kolem roku tak na něj taky jednoduše leze puberta! Takže vás zkouší co a jak si může dovolit. Vy jako autorita páníček mu musíte dát meze. Cvičák je super...ale! Co sem se setkala já o autoritě vám toho na cvičáku moc neřeknou (pozor nezaměňovat autoritu/strach/. Pokud jde o autoritu tak to nám lidem jde blbě protože nechápeme psí myšlení. Ale všeobecně se dá autorita zlepšit tím že pejska nebudete vítat, loučit se s ním, vzmete mu hračky a budete mu je přidělovat - "teď si jdeme hrát, konec hry", přidělovat žrádlo -nenechávat - max. 10minut a sebrat (vůdce smečky určuje kdy a kolik se bude jíst) a tak dál je toho víc..přiznám se že mě samotné to extra nejde...nicméně s tím souvisí přivolání..a poslouchání vůbec..když jste pro pejska autorita pak by ani táhnout neměl..nicméně..
na to táhnutí..buď tedy objednat ohlávku, mám malé zkušenosti ale hodně lidí si to chválí hlavně u velkých plemen..
a pak ale to budete znát vezmete psa ven a půjdete s ním správným směrem jen v případě že bude mít povolené vodítko..jinak měníte směr, případně zastavíte dokud se vodítko neprověsí..nebo škubete /mě to škubání nefungje tak nevím/
S chozením na cvičák bych klidně pokračovala..a klidně bych šla i do nějakých jiných aktivit aby pejsek jen neležel doma..čím víc pejska unavíte(plánovanými aktivitami s vámi) tím víc vás bude poslouchat
tak snad jsem aspoň trošku poradila..
doplněno 25.04.12 10:48: Ještě samozřejmně myslet na to že musíte sebou nosit odměny, pamlsky, hračky a když pejsek zareaguje jak potřebujete tak odměňovat. Celkově výýrazně chválit (vysoký hlas př.šiiiikulka naopak když se vám něco nelíbí hluboký hlasem př. FUJ)pejsek reagje na tón hlasu..takže z něj pozná co a jak..
wrtulka, kdybych mohla, dám vám 10 bodů. Bez křiku, bez kraválů samu sebe narovnat do pozice vůdce. Který odměňuje, krmí, napájí. Šéfuje. Mladý zkouší a povolíš jednou, je to nafurt! Důslednost bez tvrdosti. Ohlávka je skvělý nápad!
Děkuju za hodnocení
Ještě kdyby mi to takhle šlo v praxi. Já vítám loučím se (teda jen malinko
) a moje psiny táhnou obě
takže už jsem pořídila ohlávku ..
ne víte co ta autorita nám lidem jde fakt těžko. To je ten průser. Protože my máme tendenci se ke psům chovat jako k malým dětem "psinku na bříško
" a pak se divíme když se pejsek v pubertě rozhodne že je vůdce smečky..Mimochodem oni ani v té roli nejsou spokojení pro ně je ta podřízená role lepší mají "míň starostí "
Ještě mě napadlo..s tím krmením..dá se taky "zahodit miska" a krmit z ruky. Nevěřila jsem..dokud jsem to se svojí feňulí sama nedělala..že to souvisí např. s tím přivoláním! Ale na druhou stranu když se nad tím člověk zamyslí..je to logické..psina si pak hlídá svého páníčka = zdroj potravy ..a ví že když zavoláte tak se jí vyplatí přijít..(nemá v misce pořád suchary tak proč já budu chodit páníčku když miska mi dává suchárky celej den)..
mimochodem a to mám dva bláznivý bígly jen abyste si nemysleli že mám nějaké "lehké" plemeno na výchovu
Aby jsi naucila psa zakladnimu vycviku,nepotrebujes cvicak.Vice se mu venovat,pochvalit,davat pamlsky,on rad poslechne.Na kratko voditko a neustale opakovat povel,pak aby se sedl a dej mu odmenu.S Labradorem by nemel byt problem.Pokud na psa nemas cas,a jdes ho jednou za cas vyvencit,no tak te poslouchat nebude.musite se vzajemne tesit ,mit psi dohodu.Musitake citit,kdo je jeho pan .nekdo z rodiny to musi byt.Jeste me napada,jestli ma potrebnou zatez,jestli se muzu casteji probehnout?
doplněno 25.04.12 07:15:preklep-muze
Pamlsky sice fungují, ale není dobré je používat na začátku procházky! Naše fenečka mě táhne na nejbližší trávník a pamlsky ignoruje.Teprve když si očuchá všechny psí "sms-ky " a, tak jde krásně vedle nohy a hlídá si mě , kdy dostane pamlsek. Takže trénujeme spíš v druhé polovině procházky a někdy už i bez vodítka.Momentálně netáhne , když má panička po kapsách jeněčí tyčinky.Jen je fígl na tom začátku -pustit a nechat proběhat a pak už jde vedle nohy. Ještě jsem vypozorovala, že tam ,kde je beton ( náměstí apod. ) tak tam jde podle nohy úplně vzorně i bez pamlsků. Ve volné přírodě je naopak jak utržená ze řetězu,ale tam většinou stejně trénujeme na "volno " a přivolání . Mám malé plemeno, tak s tím není zase takový problém. U většího je ale potřeba klást mnohem větší důraz na poslušnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.