Nejste přihlášen/a.
Ahoj všichni, mám tříletého pejska. Dosud byl bezproblémový, povely zvládá skvěle, venku je bezproblémový bez vodítka, mazel, občas blbne, ale celkově skvělý pes.
Je to asi dva měsíce, co začal zlobit. Dělá hromádky, občas přidá loužičku. V noci mě budí a chce ven, když ne, do rána je hromádka. Z práce se vracím a první, co vezmu do ruky, jsou rukavice a hard.
Umím si to vysvětlit leda tím, že se mnou bydlel syn, který si po škole dlouho hledal práci a byl se psem celé dny doma a asi přeď čtvrt rokem se odstěhoval do svého. Může to být z té změny? Nebo jen z toho, že byl zvyklý, že ho pustí na požádání? Ale dospělý pes to přeci musí udržet... A proč tedy kaká i o víkendu, zvlášť v noci, když se mu nepovede mě vzbudit...
Napadlo mě, že může být prostě jenom v pubertě... to je sice pěkné, ale co s tím? Mám prostě jenom počkat, než ho to přejde a další půlrok/rok mít pokakaný byt? Je to trapné vzít kolegyni po práci domů a vysvětlovat jí, že nejřív musím uklidit hromádku v kuchyni, protože můj pes se asi zbláznil...
Tresty nepomáhají. Ať mu v tom vymatlám čumák jak chci, dva dny je pokoj, pak zase... Prosím o radu, je to hloupé trápení. Jsem zvyklá s ním cestovat k rodičům na Moravu a nedovedu si představit jejich reakci, kdyby ráno našli hovínko pod kuchyňským stolem...
Moc děkuji za vaše rady, už nevím, co s ním dělat...
A máme tu změnu. Syn byl doma, chodil s pejskem po venku, jak dlouho chtěl, bral psa, jistě všude sebou. Nyní je pejsek opuštěný, sám zavřený doma. Musíte přistoupit na změnu ve svém chování, nyní také vy. Začněte s tím, že pejska vystrnadíte z bytu, ( jen řečeno) vystěhujte mu pelíšek, který má doma, k domovním dveřím, tam mu dejte misku na vodu a jídlo, hračky. Domnívám se, že máte při vstupu do bytu chodbičku. Udělejte mu tam jeho provizorní místo. Když odcházíte do práce, přehraďte mu přístup do části bytu. Jídlo mu dávejte, až když přijdete z práce domů, aby se do večera mohl při procházce vykadit venku. Přes den, kdy jste v práci, mu nechte jen vodu. Na noc ho také zahraďte v chodbičce, aby nemohl kadit po kuchyni. Nebo zavřete dveře do všech místností přes noc, nechte mu jen chodbu. Budete muset vydržet, že kňučí. V deset večer se může vyvenčit a pak spikat. Jen se mu stýská po synovi. Pro vaši jistotu, že není nemocný, zavolejte syna, ať se staví a přespí u vás. Žádná hromádka nebude. Tak bych to řešila já.
Viki, syn na pejska kašlal, pouze otevřel dveře, když pejsek potřeboval. Pejskovi se věnuji každý den minimálně hoinovou vycházkou a o víkendech chodíme na tůry. Problém je, že návrat syna jsme také zkoušeli, přes noc zase nadělení...
Už obvykle bývá pouze v předsíni, ale zkusím opravdu všechno na stálo přestěhovat tak a přes den dávat vážně jen vodu, to mě nenapadlo. Bohužel, když pejsek kňučí v noci a nedojdeme ven, hromádka je na světě. Ale také zkusím přehradit předsíň napůl, aby si v tom nakakaném a načůraném musel pěkně zůstat... i když tedy zní to šíleně ( Jak ho miluju, tak bych ho ale vážně už přerazila...
Ondrejko, nemyslela jsem, že na pejska kašlete, jen jsem se snažila přemýšlet, co se mohlo stát, že pejsek je nešťastný. Nezměnila se pejskovi také strava? U nás, nikdy nebyl kotec pro psa, kde je zavřený celý den. Běžně na vesnicích vidíte, že zvíře má vymezen prostor- kotec, kde je zavřen celý den, nikdo si ho nevšimne. Váš pejsek, když dostane vymezen prostor, jen v předsíni, nebude odděleně někde zavřen, bude vás vidět a vy na něj můžete mluvit. Nemůžete nyní jen na zkoušku, nedělat hodinovou procházku, ale více procházek ale kratších? Když přijdete, dáte mu najíst a půjdete se projít, stačí 1/4 hodina. Za hodinu zase se půjdete projít, jen krátce, co udělá potřebu a proběhne se. Tím by měl možnost se před spaním čtyřikrát se proběhnout a vyvenčit. Nebo má možnost běhat v zahradě? Nechám na vás, co vyzkoušíte, hlavně aby to pomohlo vám i pejskovi.
doplněno 12.04.12 02:59:Našla jsem na netu. Nevím, jaké máte plemeno psa.
Kolikrát denně krmit?
Do věku 3-4 měsíců se doporučuje krmit 4x denně. Od 4 do 6 měsíců krmte 3x denně. Od 6 měsíců do 1 roku podávejte stravu 2x denně. Od jednoho roku stačí krmit 1x denně nebo rozdělit na ranní a večerní porci. Z hlediska prevence torze žaludku (přetočení žaludku) je lepší krmit psa (obzvlášť velká plemena) dvakrát denně, např. ráno 1/3 denní krmené dávky a večer pak zbylé 2/3.
...MUSÍ vydržet? Kolik hodin? Vydržíte tak dlouho vy? Takže, to za prvé, NEMUSÍ, držet přes 6 hodin se považuje už za trápení psa. Možná už má nenávratně pochroumané držáky. Nebo ještě ne, ale dává to varování najevo - buďte ve střehu.
Psí puberta, no nevím. Jestli nebýval příliš často sám a teď ano, je to stesk. Neví PROČ je sám, jako by to (možná) pochopil člověk.Tresty "máchání čumáku" asi nepomohou. Pakliže vás budí, že chce ven, zkuste jít i v noci, alespoň někdy. Přežijete to a pozorujte psa. Jinak bude za chvíli na zvěrolékaře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.